Ceea ce putem vedea din prima și ne impresionează într-un ambient este legat de culori și lumină, iar designerii de interior știu asta. Ei își găsesc inspirația întotdeauna în ceea ce povestește familia care urmează să locuiască într-un spațiu. Uite, am ales să-ți prezint azi un apartament generos, de circa 196 metri pătrați, unde sursa de inspirație au fost peisajele naturi. Membrii familiei ruse care locuiește la etajul optspreze într-un bloc nou ridicat, aproape de o grădină botanică, spun că plimbările în natură, vara, sunt cele care le dau o stare de bine, așa că designerul Anna Pavlovskaya a creionat la interiorul locuinței ambiente inspirate de paleta cromatică a dealurilor și luncilor înflorite, dar și a plajelor însorite. Este adevărat că resursele financiare contează foarte mult atunci când vine vorba despre amenajări interioare, dar la fel de adevărat este că nu e suficient să ai bani ca să ai o casă elegantă și cu bun gust aranjată. De regulă, cine are bani are impresia că le știe pe toate, dar în acest caz, proprietarii au acordat încredere maximă designerului, care a gândit o amenajare funcțională, dar foarte plăcută și din punct de vedere vizual, un ambient, care prin combinațiile de materiale și nuanțe sigur va inspira și pe alți oameni.
Încă din holul de la intrare, care are formă de L, locuința impresionează prin paleta de culori și texturi. Nuanțe plăcute, pudrate, inspirate din natură sunt cele folosite pentru suprafețele mari, cum sunt pereții, dar și pentru detalii precum plintele și cornișele. Holul are o pardoseală din plăci ceramice pentru că familia re doi băieți de vârstă școlară, dar și un câine de talie mare, așa că partea practică, de a curăța ușor zona de acces către camere a fost importantă. Pe lângă suprafețele mari, obiectele decorative vin să completeze imaginea temei urmărită de către designer. Astfel, ideea de culori inspirate din dealuri cu flori de câmp este amplificată prin prezența plantelor uscate, a tablourilor și a texturilor cu aspect natural (vezi vase pentru flori, țesătură cu imprimeu vegetal bancă).
Intrarea în living este deschisă, fără ușă, o ocazie bună pentru designer de a gândi locuri pentru mobila încastrată. Astfel, în spațiul zonei de zi, piesele înalte, de sine statătoare nu sunt prezente, ci lasă restul ambientului să respire.
O a doua intrare în living a fost mascată, aici s-a creat o nișă pentru o oglindă cu aspect antichizat, care dă impresia de mai multă profunzime. Ideea a fost ca golurile de ușă să fie simetrice în ambient, dar funcțional doar una să fie accesibilă. Suprafețele de perete sunt zugrăvite simplu într-o nuanță de gri luminos, la fel și partea de biblioteci, astfel ca totul pe verticală să fie cât mai unitar și ordonat.
Pentru ca o amenajare să fie plăcută, o așezare simetrică este întotdeauna cea care poate ordona spațiul. Aici, locul de conversație din living are ca reper central o piesă construită și placată cu lemn (în funcție de ea a fost amplasat și corpul de iluminat din living). De o parte și de alta sunt dispuse diverse obiecte, dar care respectă simetria – cum ar fi oglinda aleasă cu aceleași dimensiuni ca și tabloul, ambele montate la aceeași înălțime.
Finisaje în nuanțe plăcute – parchet și zugrăveală, dar suficient de neutre pentru a lăsa loc ulterior culorilor, prezente aici prin țesături – de la draperii alease mai aproape de nuanța pereților și până la canapea, puf, fotolii, covor – toate inspirate din nuanțele calde ale florilor de câmp. Ferestrele sunt îmbrăcate cu storuri romane albe (care ordonează spațiul, doza de alb necesară) și sunt încadrate cu draperii, care accentuează verticala încăperii.
Zona de living este deschisă către cea de sufragerie, unde tema naturii este continuată foarte frumos. Chiar dacă ambele funcțiuni sunt în același spațiu, covoarele nu sunt la fel, corpurile de iluminat diferă, textura de lemn a mesei și comodei este mai deschisă, dar ceea ce s-a preluat este puțin din nuanța tapițeriei canapelei și fotoliilor, care se găsește în tapițeria șezutului scaunelor, iar numitorul comun rămâne la zona de ferestre și nuanțele finisajelor.
Locuința avea în colțuri prezenți stâlpi, dar designerul i-a folosit pentru a crea nișe decorative, cum este și cea din sufragerie, unde un tapet realizat manual cu desene aurite ce reprezintă cocori, aduce un aer elegant camerei. Un alt aspect luat în considerare de către designer a fost comunicarea dintre sufragerie și bucătărie, astfel că, din locul de luat masa, se pot deschide uși culisante către bucătăria familiei.
Bucătăria beneficiază de lumină indirectă, de aceea modul de iluminare a fost gândit în detaliu și pentru diferite zone ale mobilierului. Pentru senzația de ordine, merită remarcate liniile mobilierului gândite și în relație cu golul ușilor culisante. Deasupra corpurilor de bucătărie a fost inserat un sistem de ventilație performant pentru ca temperatura și umiditatea aerului să fie unele sănătoase. Masa insulă din bucătărie a fost necesară pentru a diminua distanța dintre cele două fronturi ale bucătăriei, dar și pentru a fi creat un loc de luat masa pentru mic dejun și a insera locul pentru castroanele câinelui familiei.
Mobila de bucătărie, realizată pe comandă, are o nuanță olive, cu fronturile simple în partea de sus și cu frezări discrete în partea de jos. Mânerele sunt și ele prezente, dar discret, iar materialul pentru blat espte folosit și pentru partea de perete, în loc de faianță. Lateralele din material cu textură similară lemnului aduc ansamblul căldură, conform temei urmărite.
Electrocasnicele sunt încorporate pentru un aspect cât mai ordonat, dar pentru ca ele să apară cât mai bine integrate, designerul s-a gândit la o nișă, în jurul căreia să fie armonizată prezența tehnică a aparatelor. Mai mult, această nișă este și folositoare, servind ca zonă de blat absolut necesară lângă cuptoare și espressor.
Bucătăria are practic două rânduri de uși culisante, unele către sufragerie, iar al doilea rând de uși către holul locuinței. Cel de-al doilea rând de uși culisante sunt cu geamuri transparente și lasă la vedere oglinda din hol. Asta amplifică lumina naturală, reflectând-o pe cea dinspre sufragerie. De remarcat și locul pentru castroanele câinelui, integrate în lateralul mesei insulă.
În fața bucătăriei, holul are pe lângă dulapuri destinate depozitării hainelor și pantofilor, o masă consolă frumos decorată. Partea de hol de intrare este separată față de a doua parte a locuinței, unde sunt dormitoarele, cu draperii. O soluție decorativă pentru a elimina prezența unei uși, dar și pentru a marca separarea dintre zona de zi și cea din noapte din locuință.
Tema naturii este sugerată clar atât prin culori, materiale, cât și prin tablourile decorative. Cu ajutorul acestor decorațiuni s-a creat un capăt de perspectivă de efect în holul dintre dormitoare.
Dormitorul matrimonial este spațios, iar intrarea în cameră coincide cu cea în zona de dressing, zonă tampon între baie și locul de odihnă. Ca atare, dressingul fiind la vedere, designerul a avut grijă ca fețele dulapurilor să fie cât mai discrete, să semene cu o placare. De asemenea, nunața mobilierului este aleasă similar cu cea pentru zugrăveală. Sistemul de ventilație este integrat în continuarea mobilierului, astfel ca aparatele de aer condiționat să nu altereze imaginea locuinței.
Zona patului este marcată de o nișă pe fundalul căreia este montat un tapet cu texturi naturale. Tonuri apropiate de culori, finisaje asemenea, dar detaliile sunt cele care aduc un contrast de textură și culoare. Suprafețele mari sunt însă foarte liniștite.
Totul în tonuri de griuri și pardoseală din lemn, dar un cadru perfect pentru ca zone mici să capete culoare. Însă prin draperii, contrastul cu întregul este asigurat, iar decorul parcă devine mult mai solar, mai optimist.
Draperiile lungi, care atârnă bogat la nivelul pardoselii, conferă un aer confortabil și totodată scenografic. Texturi catifelate combinate cu altele naturale parcă vorbesc despre fragilitatea și frumusețea naturii.
Pentru baia matrimonială, designerul s-a inspirat din paleta câmpurilor de lavandă, ca atare mobila și faianța sunt alese în aceste tonuri, combinate cu griuri și alburi care să inducă ideea de curățenie. Liniile clasice sunt reinterpretate în registru contemporan, simetria urmărită prin amplasarea corpurilor de iluminat, iar prin decorațiuni și piese mici sunt aduse pete de culoare.
Ideea nișelor este prezentă peste tot în locuință, inclusiv în cazul dormitoarelor băieților. Aici unul dintre dormitoare, unde accentele decorative sunt pe suprafețe mici. Nișa îmbrăcată la interior cu tapet și subliniată cu profile verzi, similare plintei, continuă tema naturii atât prin culoare, cât și motivele decorative vegetale.
Mobilierul este gândit încastrat, astfel ca volumul lui să nu se simtă în spațiu ca ocupând din suprafața pardoselii. Pentru ca totul să fie cât mai ordonat, designerul a avut în vedere ca deschiderea nișelor, pat și mobilă, să fie la același nivel.
În al doilea dormitor suprafețele mari sunt albe, iar nișa și plinta subliniate de tonuri de albastru. În acest cadrul tapițeria patului, dar și modul de combinarea a cuverturilor și lenjeriei, imprimă mai multă veselie ambientului.
Baia băieților este tratată funcțional, cu toate cele necesare, dar oglinda supradimensionată și corpul de mobilier colorat, în contrast cu tonurile de griuri și bejuri ale finisajelor, vorbește despre un ambient mai dinamic. Chiar dacă are suprafață modestă, baia pare mai mare, grație nuanțelor alese și a prezenței oglinzii generoase.
Aspectul funcțional al locuinței este bine punctat în fiecare cameră, dar una dintre băi a fost transformată în spălătorie, tocmai pentru ca ordinea să fie clar păstrată. Fiind o locuință de familie la bloc, pentru uscarea hainelor s-a optat pentru un aparat dedicat, astfel ca rufele să nu mai fie necesar a fi întinse.
Chiar dacă fiecare copil are camera lui, televizoarele lipsesc, însă pentru distracție a fost amenajată o altă cameră cu saltele pe jos, proprice și pentru jocuri la consolă, o cameră unde frații se pot distra în voie alături de părinți sau prieteni veniți în vizită. O locuință generoasă, cu cinci camere, trei băi, dar dincolo de spațiul mare contează mult ambientul. Tema naturii este foarte frumos creionată la interior prin culori, materiale, decorațiuni, o atmosferă calmă, dar totodată caldă, elegantă, fără a fi opulentă, iar prezența nișelor este o soluție practică în cazul de față, tratată ca un laitmotiv al amenajării. Un apartament cu totul deosebit, de unde sigur, oricine, poate înțelege și simți prezența nuanțelor delicate pe care natura ni le oferă. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Serghei Krasyuk
Foarte placute idei.
Multumesc Adela
Culori dulci si pastelate ale florilor de camp!
oooooohhh, ce armonie! Perfect! finisajele sunt de calitate si aplicate profesionist. Unitar, reconfortant. Obiectele de decor, tesaturile, corpurile de iluminat … de calitate si ele!! Conteaza mult
Buna,de unde se pot cumpara acele paturi saltele?
Buna ziua,
De unde se poate cumpara, sau din ce este facut si cine poate sa execute grilajul din jurul TV-lui
Bună Gabriela! Un astfel de element se face numai pe comandă de către firmele care execută mobilă pe comandă. Este realizat din lemn, dar poate fi făcut și din PAL cu aspect de lemn.
Buna Adela, este superb tot apartamentul dar bucataria… bucataria este de vis. Imi poti spune te rog frumos ce firma a executat mobila din bucatarie? Multumesc!!!