La Sala Rotondă a Teatrul Național București, intrarea este liberă la una dintre cele mai importante expoziții din lumea artistică: Paul Bortnovski – arhitect, scenograf, profesor, dar liberă îți va fi și imaginația pentru că vei fi captat în lumea ideilor marelui artist. Da, poate puțină lume știe despre arhitectul Paul Bortnovski (1922-2007), dar a fost unul dintre cei mai mari scenografi de teatru și film de la noi. În plus, este fondatorul secției de Design din cadrul Universității Naționale de Arte (UNArte) din București, catedră pe care a reușit să o înființeze în 1969. Expoziția care îi este dedicată, pe parcursul desfășurii Festivalului Natțional de Teatru, în perioada 19-27 octombrie 2019 este o premieră. Avem cu toții ocazia, pentru prima dată, să descifrăm personalitatea artistului prin cele mai intime lucrări ale creației sale: schițele de idei pentru numeroasele proiecte, în special de teatru și film, unde și-a desăvârșit cariera. Schițele de idei sunt primele desene pe baza cărora se creionează un decor, iar decorul în teatru și film vorbesc despre spațiul în care personajele își desfășoară acțiunea. Mai mult, în cadrul expoziției este reprodus la scară reală atelierul arhitectului, cu obiecte personale, atelier recompus cu ajutorul fiului său Vlad Bortnovski, care a lucrat, alături de curatorii expoziției, timp de un an de zile pentru a selecta și a cataloga lucrările pe care le vei putea vedea expuse.
Portretul arhitectului Paul Bortnovski este discret așezat pe masa de lucru care i-a aparținut, alături de alte obiecte personale. Paul Bortnovski a fost membru în numeroase organizații profesionale importante, precum: Design History Society, Comisia Internaţională OISTAT UNESCO pentru arhitectură teatrală, Comisia Română de Arhitectură Teatrală (președinte), Uniunea Artiştilor Plastici, UNITER.
Momente de la vernisajul expoziției dedicată lui Paul Bortnosvki, organizată de curatorii Teatrului Național București.
M-am bucurat să am ocazia de-a mă fotografia alături de arh.Vlad Bortnovski, fiul marelui scenograf român. În stânga tânăra scenografă Andreea Boiangiu. Mai jos moment de la vernisajul expoziției, care a avut loc sâmbătă 19 octombrie.
Paul Bortnovski a adus multe inovații în teatrul românesc, folosind materiale disponibile într-o piață de cosum limitată, pentru a crea decoruri surprinzătoare. Spre exemplu, tabla zincată este un astfel de material, din care a gândit fundaluri, încăperi de-a dreptul avangardiste, module care se puteau separa neașteptat, conferind iluzii de perspectivă fascinante. Am aflat despre multe lucruri inovatoare de la doamna Ștefania Cenean, scenograf și profesor de scenografie la UNATC București. Multe dintre proiectele sale au fost gândite pe baza unor materiale neașteptate, așa că în expoziție acest lucru este sugerat prin modul de expunere al lucrărilor: fundal de tablă pe care lucrările sunt fixate cu magneți.
Schițe de idei realizate de către Paul Bortnovski. Poți afla și vedea și alte schițe online AICI.
Doamna Ștefania Cenean, scenograf și profesor de scenografie la Universitatea de Teatru și Film București (UNATC), care ne-am explicat (mie și tinerie scenografe Andreea Boiangiu) despre inovațiile aduse în teatrul de Paul Bortnovski. Domnia sa a avut ocazia de a vedea spectacolele care au beneficiat de semnătura arhitectului.
Sunt mulți părinți care constată pasiunea pentru desen a copiilor lor și se gândesc automat la arhitectură sau design interior, dar această expoziție le poate demonstra că imaginația, plăcerea de a desena, dar mai ales de a imagina lumi și spații din partea celor mici, i-ar putea recomanda pentru o carieră în scenografie.
Atelierul lui Paul Bortnovski reprodus la scară reală, cu obiecte personale în cadrul expoziției de la Sala Rotondă a TNB.
Munca unui scenograf pare a fi în umbră în lumea spectacolului, dar este una vizibilă și de maximum impact pentru spectatori. Decorul, costumele sunt efemere, ele durează cât ține un spectacol, dar sentimentele și trăirile pe care le pot sădi în sufletele oamenilor pot fi marcante pentru totdeauna. Așa că mergi să vezi expoziția, să vezi ce înseamnă mâna, dar mai ales viziunea unui mare scenograf și poate chia să identifici piese ori filme pe care le-ai văzut, dar despre care nu știai că poartă amprenta lui Paul Bortnosvki. Sper să te inspire și pe tine această expoziție!
Expoziția este deschisă între orele 11 și 18 la Sala Rotondă a Teatrului Național București (TNB) până pe 27 octombrie 2019. Intrarea este liberă.
Foto: Adela Pârvu
7
Provincialii, cum ne numiti voi, bucurestenii, sunt condamnati intr-adevar sa nu poata a participa la tot ce si-ar dori! Expozitii, targuri, acte de cultura. Regret ca nu pot vedea decat imagini putine . Ma bucur ca mai sunt oameni care ne impartasesc din ceea ce inseamna valorile noastre, ca popor, indiferent ca suntem in provincie sau acolo, in mijlocul evenimentelor! Cu drag!