adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (2)

In apartamente, Design Interior, Romania Mea

Apartament de 56 mp din București cu tehnologie smart

Fiecare familie are propriul stil de viață, așa că, atunci când decide să-și amenajeze locuința, ceea ce îi caracterizează pe membrii ei, este normal să se regăsească și în ambient. În cazul de față, proprietarii, un cuplu de tineri de curând reîntorși de la Londra, care lucrează în programare IT, au decis că-și doresc ca apartamentul de două camere, pe care le-au cumpărat într-un bloc din București, să aibă elemente de tehnologie smart înglobate în instalații, neapărat un loc de birou, spațiu de depozitare, iar la partea de decorare ceva care să le aducă aminte de perioada petrecută în Marea Britanie. Da, și-au dorit ceva cât mai simplu, ordonat, luminos, astfel ca întreținerea curățeniei să se facă ușor, să nu le ia mult timp, iar ambientul să fie cât mai plăcut și aerisit. Din lipsă de timp, dar și de inspirație vizavi de amenajarea locuinței, cu suprafața de 56 metri pătrați, au apelat la arhitectul Cristian Pătrașcu, pe care l-au cunoscut în timp ce lucrau la Londra. Arhitectul, revenit și el în țară, le-a gândit o amenajare pe gustul lor, dar și încadrată în bugetul disponibil al tinerilor. Dar hai să afli mai multe, nu înainte de a vedea planurile comparative și imaginile cu locuința dinainte de renovare.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu (1)

Planul locuinței a fost păstrat, cu doar câteva excepții: golurile livingului și zona de hol de intrare. Aceste elemente au fost modificate, atât cât a permis structura de rezistență pentru ca spațiile să fie optimizate. Astfel, s-au eliminat ușile de interior ale livingului, iar holul a fost mai bine compartimentat și mobilat. Tototdată, pentru obținerea unor încăperi aerisite, arhitectul a prevăzut o mobilare minimală, dar bine organizată pentru ca totul să fie cât mai armonios.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, foto inainte de renovare

Înainte de renovare locuința a aparținut altei familii, iar modul de amenajare era destul de fragmentat. Au fost schimbate instalațiile electrică și termică, dar și finisajele, iar prin mobilare, care s-a făcut și cu piese pe comandă, spațiile sunt mult mai compacte și ordonate față de ceea ce era inițial.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (14)

După amenajare, interveția arhitectului se simte de la intrarea în locuință. În holul de la intrare au fost concepute două zone: un spațiu de depozitare închis și un cuier cu riflaje din lemn, riflaje care se continuă și la nivelul plafonului. Aceste elemente de decor au rolul de a marca vizual zona, care se vede și din spațiul livingului, dar și pentru a estompa forma lungă și îngustă a holului de la intrare. Mobilare a fost realizată pe comandă la firma Cubus, după proiectul arhitectului.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (5)

Pe un întreg perete al livingului, imediat după cuier, arhitectul a prevăzut un dulap generos cu uși culisante și fețe din oglinzi. Astfel, spațiul a devenit mai luminos și pare mult mai generos. În plus, mobila, realizată pe comandă (la Cubus) preia în spatel forma spațiului fragmentată de prezența stâlpilor, astfel ca la față totul să fie în aceeași linie.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (2)

Livingul a devenit după renovare o cameră aerisită și plăcută, grație nuanțelor deschise prezente pe suprafețele mari. Parchetul deschis la culoare este în relație cu pereții bej deschis și canapeaua cu tapițerie similară (de la Mobexpert, ca și măsuța). Practic, suprafețele mari sunt toate deschise, în tonuri apropiate, iar constrastele sunt pe zone mici, cum ar fi cele date de petele de culoare ale draperiilor galbene și de lichenii decorativi deasupra canapelei.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (1)

Peretele pe care este fixat televizorul a fost decorat cu piatră decorativă pentru un plus de textură. Astfel, chiar dacă nuanțele sunt neutre, deschise, prin prezența acestui finisaj din travertin (de la Rosemargranit) s-a adus un plus de ritm în încăpere. Comoda joasă, dar lungă, este generoasă pentru depozitare și a fost făcută pe comandă, după proiectul arhitectului.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (4)

Proprietarii și-au dorit ca luminile din locuință, convectoarele care asigură căldura, aparatele de aer condiționat și încuietoarea ușii de la intrare să poată fi controlate prin aplicații de pe telefonul mobil. Practic, există un sistem smart al casei prin care diverși parametrii pot fi controlați ușor și ei sunt afișați și pe un ecran instalat deasupra canapelei din living. În reproiectarea instalațiilor s-au implicat arhitectul și proprietarul, care este programator IT și pasionat de tehnologie.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (3)

Deasupra canapelei, decorațiunile cu licheni vin să sugereze preocuparea pentru ecologie prin controlul smart al consumului de electricitate și căldură al casei. Ca și obiecte care să amintească de Marea Britanie sunt cele două perne, pe care pisica tinerilor se tolănește fără rezerve.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (9)

Bucătăria este simplu, ordonat și eficient organizată pe o singură latură, un mobilier realizat pe comandă, după proiectul arhitectului. Pe blatul negru au fost instalate plită și chiuvetă negre, astfel că totul este perceput ca fiind mult mai spațios, în lipsa fragmentărilor. Locul de frigider este după uța interioară a bucătăriei.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (10)

Peretele este placat cu sticlă decorată cu desene ce amintesc de Londra. Panoul de sticlă este realizat pe comandă, după proiectul arhitectului, la firma Moteco Facade, iar mobila pe comandă la firma Cubus.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (11)

Singura masă din locuință se află în bucătărie, care la nevoie poate fi acomodată în living. Mobilierul este achiziționat de la Mobexpert. În loc de calorifere, locuința beneficiază de convectoare electrice Tesy, care pot fi controlate prin aplicație de pe telefon.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (6)

Dormitorul este aerisit și luminos, iar pe lângă zona de odihnă, aici a fost prevăzut un loc de birou. Pentru ca ambientul să fie mai spațios, dulapul a fost prevăzut în living, iar ca decorațiuni textile, mocheta este deschisă, iar așternutul de pat alb. Aceste suprafețe deschise contează foarte mult în percepția spațiului ca fiind luminos și degajat. Patul este achiziționat de la Mobexpert, iar biroul realizat pe comandă, după proiectul arhitectului la firma Cubus.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (7)

Locul de pat este marcat de un tapet realizat pe comandă, după proiectul arhitectului, la firma Stickero.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (8)

Biroul este legat de o comodă cu sertare pentru depozitarea obiectelor mici de lenjerie, mobilier fără mânere pentru a incomoda zona de circulație îngustă din spațiul de dormit. Totul deschis la culoare, inclusiv scaunul de birou pentru ca încăperea să nu fie aglomerată.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (13)

În baie ceea ce atrage atenția este oglinda smart, un proiect realizat de proprietar în colaborare cu arhitectul. Este o oglindă care poate fi folosită similar unui ecran de telefon smart, unde sunt afișate date și informații de interes pentru tinerii proprietari. Pe site-ul arhitectului vei găsi un articol (vezi AICI) în care explică cum poți comanda o oglindă similară, dacă-ți dorești una.

adelaparvu.com despre apartament de 56 mp Bucuresti, design arh. Cristian Patrascu, Foto Iulian Iacob (12)

Camera de baie este simplu și smart oganizată, totul cu finisaje deschise pentru un plus de luminozitate. O nișă deasupra bateriei de cadă este la fix pentru depozitarea produselor cosmetice, iar panoul de sticlă asigură protecție în zona de lavoar. Un apartament actual pentru care arhitectul a gândit totul cât mai bine ordonat, mobilă strict necesară, decorațiuni puține, dar semnificative pentru proprietari. Finisaje deschise, suprafețe de mobilă cu texturi din lemn pentur un plus de căldură ambientală și instalații smart, care pot fi controlate ușor. După proiectarea amenajării, proprietarilor le-a trebuit ceva timp ca să pună în aplicare ideile arhitectului, așa că până la finalizarea renovării au durat circa șapte luni de zile. Tinerii au făcut amenajarea în etape, mai întâi au fost refăcute instalații, apoi montate finisajele, iar la final mobila. Toată amenajarea a costat circa 18000 de euro, iar o parte importantă din buget a fost alocată pentru partea de tehnologie smart a locuinței. Un ambient funcțional, aerisit și pe gustul proprietarilor. Sper să te inspire și pe tine!

Arhitectul Cristian Pătrașcu poate fi contactat pe adresa de mail contact@cristianpatrascu.ro. Vezi amenajările sale pe site-ul său AICI.

Foto: Iulian Iacob

 

 

 

9 raspunsuri pentru Apartament de 56 mp din București cu tehnologie smart

 1. Bucur Marian spune:

  Buna ziua,

  Stiti cumva ce model este canapeaua de la Mobexpert?

  Multumesc

 2. sima raul spune:

  Buna ziua. Foarte frumoasa oglinda. Link-ul spre informatii legate de oglinda merge spre site-ul arhitectului unde n-am gasit nicio informatie legata de oglinda. daca puteti edita sa apara link-ul catre info despre cum putem avea o oglinda de genul acela…multumesc

 3. Salutare!

  Puteti gasi informatii despre Oglinda Smart aici: https://www.cristianpatrascu.ro/oglinda-smart

  O zi buna!

 4. Sorina spune:

  draga Adela,
  este tare frumos si interesant amenajat apartamentul!
  am o intrebare: nu am regasit locul masinii de spalat rufe 🙂 ca de vase..nu cred ca au nevoie… 🙂
  iti multumesc anticipat
  Sorina

 5. Alexandra spune:

  Buna ziua, eu sunt interesata de corpurile de iluminat, de cel din baie in mod especial. Multumesc!

 6. Cristina spune:

  Buna seara,
  M-ar interesa daca exista o adresa in Bucuresti pentru firma Cubus.
  Multumesc!

 7. Roxana spune:

  Buna ziua,

  Oare comoda cu biroul din dormitor de unde au fost achizitionate?

  Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *