Mulți oameni visează la case cu interioare îmbietoare, iar cel mai des spun că și-ar dori o casă caldă. Da, căldura unui cămin poate fi creionată și estetic prin finisaje și mobilier, iar lemnul este materialul preferat. Ei bine, lemnul este într-adevăr un material natural, dar, dincolo de imaginea frumoasă, o casă din lemn este și una vie. Asta înseamnă că trebuie să te aștepți ca lemnul să lucreze în timp, să auzi la propriu zgomotele lui, asumându-ți că poți avea o casă caldă, dar una care trăiește odată cu tine. Familia a cărei casă ți-o prezint, amenajată de designerii de la Cado Interiors, a hotărât să ridice totul din lemn, pentru că oricum sunt patru juniori care vor face interioarele să fie pline de viață. Este un refugiu montan, ideal pentru vacanțe, dar ar putea fi la fel de bine un cămin destinat locuirii permanente. De ce? Pentru că este organizată și gândită penru viața de familie, dar și pentru că stilul de amenajare este unul actual, chiar dacă o casă la munte din lemn ai asocia-o cu ceva rustic. Ei bine, hai să vezi cum poți avea o casă din lemn, dar una contemporană.
Combinația de lemn și piatră este preferată din mai multe considerente: materiale naturale care se potrivesc bine împreună, îmbătrânesc frumos în timp și oferă rezistență și protecție în fața intemperiilor. Structurile din lemn se ridică repede, iar în ziua de azi există numeroase soluții de a le proteja în fața intemepriilor.
Holul de intrare în casă este finisat în întregime cu lemn. Dacă la nivelul plafonului cu grinzi aparente s-au folosit lambriuri, în rest placările sunt contemporane, cu panouri mari dispuse orizontal. În plus, mobila pentru depozitare (stânga) este încastrată, cu uși deasupra cărora golurile sunt mascate, astfel că suprafețele sunt continue, fără fragmentări, de unde și aspectul actual. Ușa de acces către spațiul de zi a fost aleasă de tip armonică și cu geamuri multe pentru ca lumina naturală să pătrundă și în holul fără ferestre. Pardoseala este similară peste tot pentru a da o notă unitară.
Inițial familia și-a dorit un spațiu închis pentru bucătărie, respectiv cu tâmplărie metalică și sticlă. Dar după ce mobila bucătăriei a fost instalată, proprietarii și-au dat seama că ar fi avut nevoie de multe timp să curețe geamurile, iar spațiul ar fi fost micșorat din cauza necesarului de loc pentru deschiderea ușilor. Astfel că în locul închiderii cu tâmplărie au ales o hotă mai puternică și au comandat ylterior o masă insulă care să le ai asigure spații de depozitare suplimentare.
În continuarea bucătăriei este locul de luat masa, poziționat între ferestre pentru ca lumina naturală să pună în valoare preparatele culinare când sunt așezate în farfurie. Fiind o casă din lemn, iluminatul a fost gândit să fie asigurat prin cât mai multe aplice de perete, astfel ca plafonul să fie cât mai puțin perforat. Deasupra mesei este suspendat un corp care include un spațiu de expunere folosit atât pentru lumânări adevărate, cât și pentru unele false, alimentate cu baterii. Sub vitrina suspendată, corpul are benzi LED care asigură lumina la nivelul mesei.
În zona de zi totul este la vedere, dar separarea dintre funcțiuni este sugerată prin poziționarea corpurilor mari de mobilier. Astfel, între locul de luat masa și cel de canapea din living există o comodă, care servește atât pentru depozitarea în sertare, cât și ca loc de depozitare pe blatul ei, binevenită în spatele canapelei. Ferestrele largi asigură o ambianță deosebită, deschizând interiorul către peisajul montan. Pentru a păstra totul în spiritul cald al casei, storurile sunt din materiale naturale, la fel și husa pentru canapea.
Pentru cei patru copii ai familiei, un loc de joacă în pod a fost găsit de către designerii de la Cado Interiors care s-au ocupat de amenajare. Spațiul mai jos ca înălțime este la fix pentru joacă, iar accesul se face prin intermediul unei biblioteci gândită ca o scară de acces.
Dormitorul pentru copii este gândit similar unuia de tabără, cu toate paturile într-o singură încăpere. În partea de jos sunt două paturi separate, dar suspendat este un pat dublu pe lungime. Practic, locurile pentru perne sunt în capetele platformei suspendate. Mult lemn, dar camera fiind mică, designerii au prevăzut ca suprafețele de perete să fie îmbrăcate cu gips-carton și zugrăvite într-o singură nuanță deschisă, tocmai pentru a pune lemnul în valoare.
Lemnul de stejar este folosit chiar și în camerele de baie, asta după ce a fost tratat cu uleiuri care să-l facă impermeabil, iar suprafețe mari din băi sunt finisate cu tencuieli decorative rezistente la apă. Astfel, imaginea camerelor de baie devine mai actuală, practic mai ordonată și cu reușite contraste de texturi și culori între materiale.
Dormitorul părinților este simplu, cu cele necesare, ambianța obținându-se prin prezența decorațiunilor textile. O casă caldă, plăcută, unde totul este bine organizat, lemnul pus în valoare prin alăturări cu materiale închise la culoare, dar finisaje fără fragmentări (rosturi), cum sunt placările de pe pereții bucătăriei sau tencuielile de la băi. Culorile aduse prin mici obiecte decorative și textile, prin finisajele pereților armonios asortate cu nuanța lemnului. Și da, contează mult lumina naturală și ferestrele largi din living. O casă tare plăcută. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: ElMueble
22
Foarte frumoasa casa. Multumesc pentru toate informatiile utile. Am o mare rugaminte, daca se poate sa-mi scrieti cat costa, cu aproximatie, 1 mp de constructie finalizata. Ma refer la o casa din lemn ca aceasta. Multumesc anticipat si va doresc mult succes in activitatea frumoasa pe care o desfasurati cu atata drag.
Mariana Isvoranu