Fiecare visează la ceva care-l poate transpune într-o stare bună, iar când vine vorba despre amenajări interioare, stilul marin pare să fie pe gustul multora. Să aduci aerul de vacanță la interiorul unui apartament de 47 metri pătrați poate constitui însă o mare provocare, pentru că nota de relaxare este dată și de spațiu aerisit și amplu. Însă adaptări și reinterpretări se poat face și într-un spațiu mai restrâns, mai ales când înțelegi că mobila trebuie făcută pe comandă. Ca să vezi un exemplu concret, am ales să-ți prezint azi o locuință de două camere amenajată de către designerii de la biroul Dragonfly, care au fost rugați de către proprietari să facă totul la distanță. Practic, proprietarii au văzut proiectul pe mail, au fost de acord cu el, dar au ajuns în locuință abia la finalizarea ei. Și da, a fost o surpriză plăcută pentru că încrederea în specialiști s-a dovedit a fi justificată. Dar hai să vezi trucurile aplicate aici și să afli despre finisajul interesant de la nivelul pardoselii, precum și soluțiile de organizare din baie și bucătărie.
Compartimentarea locuinței a fost păstrată, dar designerii au exploatat bine spațiul din punct de vedere funcțional prin mobilare. La capitolul finisaje, totul se simte ca fiind intervenția unor specialiști încă de la intrarea în locuință. Aici, pe hol un ansamblu de dulapuri cu oglindă maschează spațiu de depozitare. Nuanța de lemn folosită pentru zona de cuier vine să aducă un plus de căldură în ambientul gândit în tonuri de alb și alabstru. Pardoseala, în toată casa este una vinilică de la Moduleo, inclusiv în baie, fiind una rezistentă la zgârieturi, fonoabsorbantă și impermeabilă.
Cuierul este gândit ca o placare de perete din care se pot desprinde suporturi pentru susținerea hainelor. Evident, totul făcut pe comandă, după proiectul designerilor. Holul nu este separat de cameră, așa că lumina naturală din zona de zi pătrunde și în locul de intrare al locuinței.
Prima parte din zona de zi la vedere încă de când se intră în apartament este cea a livingului. Aici, canapeaua a fost realizată pe comandă pentru ca dimensiunile ei să fie potrivite spațiului modest ca dimensiuni. Un truc aplicat de către designeri a fost ca logia să se vadă la interiorul livingului, ceea ce dă impresia de spațiu mai aerisit și amplu. Astfel, în cameră s-au montat doar draperii, care încadrează fereastra prin care se vede fotoliul suspendat, dar și finisajele din logie.
Pentru a fi integrată în ansamblul ambientului, logia a fost îmbrăcată cu lambriuri din lemn de cedru vopsite într-o nuanță de albastru. Lemnul de cedru este rezistent la intemperii și folosit aici pentru ca în timp să nu fie afectat de diferențele de temperatură, care se simt invariabil între vară și iarnă, chiar dacă e un spațiu închis.
Chiar dacă spațiul este mic și culorle folosite sunt din gama alb-albastru, designerii au aduc un plus de ritm și dinamism prin finisaje și imprimeurile de la nivelul tapetului și covorului, dar toate cu linii geometrice. Pardoseala din vinil este folosită peste tot, iar motivul alegerii ei a fost întreținerea ușoară și rezistența sa în spații umede.
Bucătăria comunică deschis cu livingul, iar în mobilarea ei, designerii au avut în vedere prezența finisajelor din lemn care să aducă un plus de căldură în ambientul creionat în nuanțe reci de albastru. Blatul mesei peninsulă este gândit să iasă în afara corpului de la bază circa 10 cm, către cameră, dar nu mai mult pentru a nu îngruna accesul la spațiile de sub blat. Nuanța mobilierului a fost aleasă în funcție de cea a frigiderului (Liebherr), astfel că la final totul este armonios.
Proprietarii și-au dorit foarte mult spații cât mai aerisite, așa că designerii au prevăzut în bucătărie locul mașinii de spălat rufe, pentru ca baia să fie cât mai generoasă. Astfel, designerii au propus ca mașina de spălat rufe să fie înglobată în masă peninsulă, iar accesul să se facă dinspre cameră. Inițial, soacra proprietarului a fost împotriva acestei extinderi a bucătăriei, argumentând că mobila va lua din spațiu, dar când a văzut la final cum a ieșit totul, s-a declarat mulțumită.
Toate electrocasnicele și dotările alese sunt încorporabile pentru a putea fi la fix integrate în mobila realizată pe comandă. Au fost alese negre, iar în completare designerii au prevăzut câteva elemente industriale, cum ar fi corpurile superioare, scaunele de bar cu picioare metalice și rafturile de la capătul mesei peninsulă. Ghena de instalații este în dreptul mesei peninsulă, ceea ce a permis trasarea țevilor de apă pentru alimentarea mașinii de spălat rufe, care se deschide înspre cameră, tocmai pentru a separa funcțiunile.
Dormitorul este mic ca și spațiu, dar designerii au apelat la un truc decorativ pentru a da senzația de încăpere mai generoasă și luminoasă: obloanele interioare. Da, în loc de draperii și perdele au prevăzut obloane de tip armonică, realizate pe comandă în relație cu masca de calorifer. Astfel, ambientul a devenit mult mai ordonat, luminos, dar și intimizat.
Pardoseala imită aspectul de lemn recuperat, fiind în mai multe nuanțe, așa că în această cameră mică nu mai era nevoie de covor. Spațiul de depozitare, respectiv dulapul realizat pe comandă în lateralul patului, are mânerele din MDF vopsite în nuanța obloanelor. Tot ambientul gândit în tonuri de bejuri, alb și albastru pastelat, care conferă o stare de bine.
Pentru a da senzația de mai mult spațiu în baie, designerii au propus finisaje deschise la nivelul pereților din zona dușului (ridicată pe o platformă pentru a se pute insera rigola îngropată), iar mobila și placarea unuia din pereți cu fronturi din MDF lucioase în albastru intens. Acest luciu combinat cu nunața închisă dă senzația de oglindire, deci de adâncime. Deși aceste placări sunt actuale, stilul marin a fost păstrat prin nuanțe, dar și prin blatul și lavoarul din piatră. O combinație interesantă, care transformă ambientul.
O locuință modestă ca spațiu, dar coerent amenajată pentru că există o temă aleasă și respectată prin culori, texturi, materiale și modele decorative. Senzația de spațiu mai aerisit prin mobilare strict necesară, dar excelent optimizată, lumină naturală din plin, care ajută foarte mult și nuanțe deschise, pastelate pentru piesele mari de mobilă. Pardoseala fiind aceeași peste tot, păcălește ochiul asupra dimensiunilor reale ale spațiului, iar piesele mici sunt unele interesante, cu texturi și forme care aduc un plus de decorare la interior. Da, stil marin într-unspațiu mic. Iată că se poate. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Denis Kichatov