Am văzut deseori în magazine cum oamenii se uită la piese de mobilier, întreabă despre culori, despre materiale, preț, dar nu am auzit să întrebe despre dimensiuni. Primul lucru pe care e bine să-l faci când alegi mobilă este să te uiți la dimensiuni și regula este să-ți faci un plan acasă, să vezi ce și cum s-ar potrivi ca lungime, adâncime, dar și poziționare în raport cu alte elemente. Spre exemplu, atunci când vrei să-ți alegi canapeaua este absolut obligatoriu să te uiți la dimensiunile din camera unde o vrei amplasată, dar și la dimensiunile holului de pe scara blocului și lățimea golului de ușă de intrare în bloc, precum și la lățimea ușii de interior a apartamentului. De ce? Pentru că așa triezi din start anumite modele de canapele, care nu se potrivesc din considerente ce țin de dimensiunile lor sau de modul lor de montaj (unele canapele au cadre fixe, care pur și simplu nu încap pe o ușă normală de intrare în apartament).
Ca să te ajut și să înțelegi despre ce este vorba, am să-ți prezint mai jos câteva exemple concrete de amplasare a canapelelor în livinguri, conform proiectelor realizate, alături de colegii mei de la biroul Alderamin Studio, pentru familii care locuiesc în apartamente de bloc. Astfel, nu o să te mai lași pradă impulsului de moment, cum ar fi când afli despre noile modele de canapele sau de reduceri, ci vei cumpăra canapeaua care ți se potrivește. Și da, nu te uita la culoare, pentru că majoritatea canapelelor pot fi comandate în diverse nuanțe de tapițerie. Dar musai uită-te la dimensiunile lor și întreabă de variantele disponibile pe lungime, ca să afli dacă modelul preferat se potrivește acasă la tine.
CAZ 1. CANAPEA ÎNTRE UȘĂ INTERIOARĂ ȘI FEREASTRĂ
CAZ 1. CANAPEA ÎNTRE UȘĂ INTERIOARĂ ȘI FEREASTRĂ
Când ai un spațiu deschis între living și bucătărie ai impresia că și spațiul este mai generos (cum e și reprezentat în planul de sus). Dar atenție, când peretele liber de-a lungul căruia vrei să pui canapeaua se află între ușa de la intrare în altă cameră și fereastra livingului, dimensiunile corecte trebuie să le iei în funcție de deschiderea ușii și a ferestrei. Astfel, vei știi că ai loc suficient nu doar pentru canapea, ci și pentru traseele de circulație, plus că nu obturezi fereastra. Așa că deschide ușile și ferestrele și abia după aceea măsoară locul disponibil pentru canapea. Uite, în cazul de față, lungimea maximă pentru canapea este de 190 cm, ceea ce nu e tocmai în tiparul standard. Asta înseamnă că trebuie să te uiți după un model de canapea cu brațe înguste, astfel ca locurile de ședere să fie cât mai late și confortabile.
CAZ 2 CANAPEA ÎN DREPTUL UȘII DE BALCON
CAZ 2 CANAPEA ÎN DREPTUL UȘII DE BALCON
Sunt multe cazuri când locul canapelei este clar pe lângă peretele direct vizibil la intrarea în living, doar că acel perete este perpendicular pe zona de zid cu ușa de acces în balcon. Ca să ai loc să deschizi lejer ușa balconului, fără ca aceasta să se lovească de canapea, ori tu să fii într-o poziție incomodă, lasă cel puțin 50-60 cm distanță între ușa deschisă și locul de canapea. Apoi, dacă în partea opusă a canapelei, pe latura îngustă, există un dulap pentru depozitare, ai în vedere o distanță de circa 80 cm între canapea și dulap. De ce? Ca să poți deschide ușile acestuia și să ai loc să stai în fața dulapului în acest timp. Dacă nu ai nevoie de dulap, ai grijă ca mobila pentru depozitare să fie accesibilă prin modul de concepere al rafturilor, adică unele deschise.
CAZ 3 CANAPEA PE CENTRUL LIVINGULUI DESCHIS CĂTRE BUCĂTĂRIE
CAZ 3 CANAPEA PE CENTRUL LIVINGULUI DESCHIS CĂTRE BUCĂTĂRIE
Poți alege ca locul de canapea într-un spațiu deschis către bucătărie să fie poziționat pe centrul camerei, dar cu spatele către bucătărie. Astfel, distanța canapelei față de perete lateral să fie de minimum 65 cm (cât măsoară cea mai îngustă ușă standard), la fel ca și cea vizavi de locul de tv. De asemenea, distanța față de locul de masă (sau altă funcțiune situată în spatele canapelei) să fie la minimum 100 cm. De ce? Ca să existe culoare de acces către canapea, fără ca piesele de mobilier să fie înghesuite. În cazul de față, amplasarea unui fotoliu lângă canapea, a mai redus din lungimea la care ea ar încăpea în spațiu, rezultând o lungime totală de circa 209 cm.
CAZ 4 DOUĂ CANAPELE ÎN LIVING (VARIANTĂ ÎN LOC DE CANAPEA COLȚAR)
CAZ 4 DOUĂ CANAPELE ÎN LIVING (VARIANTĂ ÎN LOC DE CANAPEA COLȚAR)
Poți avea două canapele în loc de un colțar în living, dar contează mult și distanțele în raport cu alte elemente constructive. În cazul de față, stâlpul și zidul parțial din spatele canapelei, dar și zona de fereastră. Astfel, distanța dintre colțul stâlpului (zidului) și colțul canapelei trebuie să fie minimum de 80 cm, astfel ca trecerea prin spatele canapelei să fie realizată lejer, fără accidentări. De asemenea, distanța față de mobila pentru tv și șemineu să fie de minimum 65 de cm pentru acces în spatele celei de-a doua canapele, dar prin fața mobilierului de living. Pe lângă asta, fii pe fază pentru că rareori poți lua exact aceeași canapea, adeci ai grijă la dimensiunile fiecăreia dintre ele.
CAZ 5 CANAPEA COLȚAR ÎN LIVING
CAZ 5 CANAPEA COLȚAR ÎN LIVING
Canapelele colțar se potrivesc în livinguri mai generoase și e musai să te asiguri că un astfel de model poate fi transportat pe bucăți și că acestea încap pe ușa de la intrare și cea interioară. Apoi, trebuie să iei în considerare nu doar lungimea canapelei ci și lățimea șezlongului. Când măsori camera, ai în vedere ca între canapeaua colțar și perete (aici cu fereastra) să existe un spațiu liber de circa 40-50 pentru acces la calorifer și acces pentru deschiderea ferestrei situată deasupra parapetului (deci la înălțime de 70-90 cm). Dacă în loc de fereastră ai ușă de balcon, atunci distanța o lași mai mare, circa 50-60 cm față de ușa deschisă a balconului.
În concluzie, când îți alegi canapeaua, mergi cu toate cotele camerei tale în magazin și cel mai important măsoară încă de acasă ce dimensiuni ar trebui să aibă piesa aceasta de mobilier. Deci nu doar suprafața camerei, ci și distanța față de uși, ferestre și alte piese de mobilier. Astfel, vei ști exact ce modele poți alege, iar căutările tale vor fi mult mai bine triate. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!
Imagini: Alderamin Studio
23
La fel si pentru mobilierul de terasa: majoritatea locuintelor au o terasa destul de mica, asa ca trebuie eficientizat spatiul in orice mod posibil.
Foarte frumos designul din poze, ca o paranteza. Mersi pentru sfaturi, mereu am masurat spatiul inainte de a cumpara piesele de mobilier si pana acum au intrat la fix :))
Maaaaaree dreptate ai…. Din păcate ma număr printre acele persoane! Am cumpărat un dormitor și când a ajuns… surpriza! Nu încăpea în nici un fel. Și la ora actuala ma tot lovesc în coltul patului ca nu am loc sa trec printre șifonier și pat 😞
Buna Adela. Excelent articol, si nu e singurul! Mi-ar fi de folos, daca ai putea sa ne faci niste recomandari referitoare la magazinele unde putem gasi canapelele la care faci referire in acest articol. Si ma refer in principal la pozele 5, 6 si 13.
Daca ai un alt articol referitor la acest subiect, mi-ar fi de mare ajutor.
Multumesc anticipat!