Mulți oameni spun că-și doresc o locuință luminoasă și aerisită, unde să ai senzația de cât mai mult spațiu și odată cu ea să te simți liber. Ei bine, atunci când vine vorba despre apartamentul unei tinere familii, dincolo de imagine, bugetul contează mult. Familia poloneză a cărei apartament de 3 camere ți-l prezint azi, a fost fascinată de ferestre mari ale locuinței dintr-un bloc nou construit în Varșovia. Spațiul gol, cu ferestre mari părea foarte generos și luminos, exact cum au visat. Problemele au intervenit când au trebuit să aleagă finisajele și să se gândească la mobilare pentru camerele împărțite în cei 65 metri pătrați, totul în raport cu banii lor. Planul deschis al zonei de zi, cu bucătăria și living care comunică liber, le-au dat bătăi de cap. Așa că au apelat la designerul Marta Jaslan, care le-a propus o amenajare conform personalității lor, dar și bugetului de care au dispus. A aflat că tinerilor le plac călătoriile și că și-ar dori un ambient cât mai puțin încărcat, de aceea le-a propus o variantă reinterpretată de stil scandinav. Dar hai să vezi cum au fost toate aceste combinate la interior.
Inițial, intrarea în locuință se făcea direct în spațiul zonei de zi. Designerul a prevăzut ca între locul de intrare în casă și living, să fie tras un perete din gips-carton, care să separe parțial spațiile, astfel încât spatele canapelei colțar să fie protejat. Fiind un spațiu deschis în toată zona de zi, designerul a propus ca peste tot să fie instalat la nivelul pardoselii același parchet (din oferta dezvoltatorului), iar nuanțele pereților să fie similare, un gri luminos, care se potrivește cu orice altă nuanță. Peretele opus ferestrelor din living a fost îmbrăcat cu un tapet, cât să marcheze zona. Foarte important în atmosfera locuinței este modul de iluminare, regândit de către designer și realizat cu ajutorul echipei dezvoltatorului.
Pentru sufragerie, designerul a propus o masă ovală, care ocupă mai puțin spațiu și s-a folosit de scaune pentru a introduce prin culoarea tapițeriei lor noi nuanțe. De asemenea, locul mesei a fost gândit în relație cu bucătăria deschisă, dar și în raport cu fereastra. Pentru a amplifica luminozitatea spațiului, designerul a prevăzut placarea peretelui din dreptul bucătăriei cu oglindă. În această oglindă se reflectă și pendulul de deasupra mesei. Toată partea de iluminat a fost regândită de către designer în faza de proiect.
Pentru a controla mai bine bugetul destinat amenajării, designerul a ales în living piese de mobilier gata fabricate, deci nu mobilă pe comandă. Astfel, pe lângă setul din living, în dreptul sufrageriei este acum o comodă, iar deasupra ei, prin prezența fotografiilor familiei ordonat expuse, s-a adus o personalizare a spațiului zonei de zi.
Un truc decorativ a fost realizat la nivelul pardoselii din bucătărie. Având în vedere că totul este deschis în zona de zi, dar și că familiei îi era teamă de întreținerea parchetului în bucătărie, designerul a propus o îmbinare între parchet și gresia hexagonală, astfel ca trecerea dintre cele două finisaje să nu se simtă din spațiul livingului. Din punct de vedere al bugetului, suprafața de gresie este mică, așa că partea de costuri a putut fi controlată prin cantitate, fără a se face rabat de la calitate.
Mobila bucătăriei a fost realizată pe comandă și practic cea mai scumpă din casă. Dar și pentru ea s-au făcut alegeri inspirate pentru a controla costurile. Astfel a fost ales MDF frezat în partea de sus, blat termorezistent similar lemnului disponibil pe stoc, iar în partea de jos fețe de mobilier gri deschise din PAL cu mânere metalice aplicate, dar discrete. Apoi, la nivel de finisaje pe pereți, designerul a prevăzut panou de sticlă doar în dreptul plitei, în rest pereții sunt finisați cu vopsea super lavabilă pentru spații umede. Tot ceea ce este vizibil din living și sufragerie este tratat cât mai simplu, designul grupând electrocasnicele mari în lateral, de unde nu sunt la vedere. Prin asta caracterul tehnic al bucătăriei este estompat din spațiul de zi.
Holul de legătură către dormitoare și băi este personalizat prin culoare și prezența unei hărți cu rol decorativ. Un spațiu de depozitare mascat cu uși lamelare care au fost vopsite albe (disponibile direct din magazinele de bricolaj) ascunde prezența mașinii de spălat rufe.
Dormitorul matrimonial este și el mobilat cu piese din magazine, ca atare dulapul nu avea cum să fie configurat până la plafon. Pentru a da senzația de mai mult spațiu, designerul a propus ca în locul perdelelor și draperiilor, ferestrele să fie dotate cu storuri (evident mult mai accesibile ca preț), care pe timpul zilei lasă lumina naturală să pătrundă din plin. De asemenea, din același considerent, dulapul, dar și piesele mici suspendate au fost alese albe.
Pe holul lung și îngust din care se deschid dormitoarele și băile, designerul a propus niște corpuri de iluminat cu un abajur mai deosebit, dar care lasă becul la vedere, deci totul cu scop decorativ, fără a diminua lumina artificială de aici.
Pentru că tinerii soți au un copil mic, și-au dorit să aibă o baie cu cadă, așa cum era propusă de la dezvoltator. Pentru a a economisi bani, s-au ales finisajele disponibile de la constructor, dar au ales ca zona de deasupra căzii să fie îmbrăcată cu o altă faianță, care să personalizeze baia. De asemenea, micul mobilier a fost cumpărat de-a gata din magazine.
Mobila din baia mare a fost realizată pe comandă, de aceea colțul mobilierului este teșit la un unghi calculat în relație cu deschiderea ușii interioare. Pentru mai mult spațiu de depozitare, a fost aleasă varianta cu lavoare deasupra blatului, astfel ca sertarele să fie cât mai încăpătoare.
Baia de serviciu este mică și dotată cu obiecte sanitare de mici dimensiuni. Peretele cu rezervorul îngropat al vasului de toaletă este placat în întregime cu PAL cu textură similară lemnului, în partea superioară fiind și loc de depozitare. Mozaicul montat la nivelul pardoselii a fost folosit și pentru zona sensibilă din dreptul lavoarului, dar mai atipic, pentru a nu încărca spațiul.
Rezultatul final este unul plăcut, tineresc, luminos și aerisit. Finisaje similare peste tot, cu foarte mici excepții. Apoi, la partea de decorare s-au pus draperii și perdele doar în zona de zi, dar s-a renunțat peste tot la covoare, atât din considerente de costuri, dar și pentru o curățenie ușor de întreținut și pentru a da impresia de spațiu mai mare. Majoritatea pieselor de mobilă a fost cumpărate de-a gata, chiar în perioadă de reduceri, iar mobila pe comandă s-a făcut doar în spațiile care contează – bucătărie și baie. Și da, pentru un aspect mai deosebit al locuinței a fost regândită instalația electrică pentru ca și pe timpul serii totul să fie luminos. Însă echilibrul între personalizare și ceea ce este standard s-a găsit foarte bine, având în vedere că bugetul a fost de doar 11.000 de euro pentru living, bucătărie, două dormitoare și două băi. Secretul este să știi cum să le combini, să-ți stabilești o temă de decorare și musai un buget în care să te încadrezi. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Dariusz Majgier
29
Minunat !
Un spatiu in care as locui cu drag .
Felicitari !
Buna ziua,
unde as putea gasi harta de pe hol?
Multumesc.
Bună Răzvan! Uite aici https://www.pluta24.ro/shop/79-harta-lumii-din-pluta/564-harta-lumii-din-pluta-164x300cm/
Imi place foarte mult spatiul deschis si aerisit,imi place parchetul in ansamblu cu gresia si ador bucataria utilata asa cum se cuvine!
Bună.. Ce este folosit între parchet și gresia din bucătărie?? Ce silicon? Sau chit?
Wow, 11000 cu totul, cu tot cu comisionul designer-ului?
Bună Mihaela! Fără onorariul pentru designer 🙂
Buna Adela, iti citesc articolele in fiecare zi la prima ora la cafea si unele chiar m-au inspirat in amenajarea propriei locuinte si chair a biroului ;)Consider ca atunci cand decoram sau re-decoram un spatiu fie locuinta sau loc de munca, avem posibilitatea sa facem lumea un pic mai frumoasa. De aceea, In ultima vreme sunt din ce in ce mai interesata in a urma cursuri de design interior(cursuri online)Imi poti recomanda ceva?multumesc frumos.Sabina
Buna Adela! Dulapul din dormitor, comoda din hol si ușile lamelare imi poți spune de unde au fost comandate? Mulțumesc frumos!
Imi puteti spune de unde e tapetul din living? Multumesc
mi se pare cam tern, peretii din dormitor cu pozele acelea ….fiecare cu gusturile lui. intreba cineva, dulapul cred ca e de la ikea, comoda se poate gasi pe multe siteuri, somproduct, vox sau kare design
Foarte bun content-ul Adela
Bună Alex! Mă bucur dacă pot fi de folos. Îmi place să explic pentru ca oamenii care-mi citesc blogul să învețe mai multe și să poată să-și amenajeze frumos spațiile.
Buna ziua, imi puteti spune va rog de unde a fost achizionata mobila din bucatarie?
Multumesc anticipat!
Buna ziua! Oare corpurile de iluminat din hol de unde se pot cumpara ( cele albastre)? Multumesc!