Contează foarte mult să existe o temă de amenajare pentru că în funcție de ea și ideile designerilor pot fi mult mai coerente. Când nu știi exact ce ți-ai dori, tema de decorare poate fi corelată cu profesia, mai ales când ea este tot într-un domeniu creativ. Și ca să vezi despre ce vorbesc, am ales să-ți prezint azi o garsonieră de 30 metri pătrați, unde proprietara este o tânără care creează ținute vestimentare. Spațiul locuinței fiind mic, și-a dorit ceva cochet, cu imagine de loft, dar nu știa cum să procedeze, așa că a apelat la designerițele de la biroul Juicy Hall. Acestea au prevăzut cărămidă aparentă pentru a da senzația de loft, tușe de roz pe suprafețe mici și accente care să sugereze profesia proprietarei. Dar hai să vezi cum au gândit amenajarea, astfel încât toate funcțiunile să fie prezente și corent legate între ele.
Zona de intrare în garsonieră este marcată de prezența cărămizii aparente, dar vopsită în aceeași nuanță cu pereții. Antracitul dă senzația de profunzime, mai ales în relație cu albul pardoselii, dar și sugerează ideea de loft asociată în general stilului industrial. Singura cameră separată este baia, a cărei ușă interioară se deschide din holul de la intrare.
Holul de la intrare, deschis acum către cameră, a fost folosit pentru instalarea unui ansamblu de dulapuri încăpătoare, unde sunt configurate toate spațiile de depozitare din garsonieră. În dreptul bucătăriei, dulapul înglobează electrocasnicele încorporate pentru că spațiul destinat locului de gătit este mic. Prin întrepătrunderea pardoselii de gresie cu cea din parchet, s-a creat o iluzie optică în privința dimensiunilor zonei de intrare în casă, dar totodată s-a avut în vedere și curățarea ușoară în fața ușii de acces în locuință.
Pentru ca locuința să aibă aspect de loft, designerițele au prevăzut ca spațiile să comunice între ele, respectiv holul și bucătăria să fie deschise către cameră, unde există singura fereastră a locuinței. De asemenea, prin contrastul de antracit cu alb s-a sugerat imaginea de loft, care este de regulă una industrială. Câteva piese cu aspect industrial, de la corpul de iluminat din hol, la etajera din hol și scaunele de tip bar din cameră conferă un aer actual locuinței, dar piesele nici nu încarcă spațiul, având o alură grafică. Pentru a rezolva prezența unei mese în garsonieră, designerițele au prevăzut prelungirea blatului de lucru, dar suspendat, fără corpuri sub el. Tușele feminine sunt aduse prin corpurile de iluminat și prin faianța roz, montată strict necesar pentru a nu încărca spațiul mic.
Canapeaua din cameră este extensibilă și ea îndeplinește și rolul de pat, ca atare în fața ei spațiul este liber. De asemenea, zonei ferestrei este tratată lejer, doar încadrată de draperii și perdele alese în nuanță gri, similară cărămizii aperente, vopsită în antracit. Practic, camera este extinsă către logie, ferestrele lăsând acum lumina naturală să inunde spațiul.
Caloriferul masiv a fost ales cu un design actual, iar prin nuanța lui este bine integrat în decor. Spațiul camerei este împărțit prin nuanța zugrăvelii, dar și prin modalitatea de decorare. Albul predomină pe partea cu dulapul dinspre hol, iar pe perete sunt montate profile decorative din duropolimer vopsite în nuanță albă.
În spatele canapelei peretele este zugrăvit în aceeași nuanță antracit ca și în bucătărie și fosta logie. Astfel, prin efectul de închis-deschis (umbră și lumină), percepția asupra camerei este deformată, ea pare acum mai mare. Aceleași profile decorative ordonează spațiul, dar de această dată sunt vopsite în nuanța antracit. Tușele de roz, dar și prezența unui manechin, sugerează preferințele proprietarei.
Baia este o combinație de gri și roz, plăcile ceramice fiind alese similar atât pentru pardoseală, cât și pentru pereți în zonele sensibile pentru a da impresia de spațiu mai mare, unul care se continuă de pe orizontală pe verticală. Rozul este o vopsea lavabilă, care dacă se dorește, poate fi ușor schimbat. Baia a fost regândită astfel ca aici să poată fi inclusă mașina de spălat rufe, deasupra ei fiind prevăzut un corp de mobilier realizat pe comandă. Prin inserția blatului din lemn și a ramei oglinzii din lemn s-a introdus un finisaj cald, care se evidențiază bine în contextul rece de gri-roz al băii.
Locuință mică, dar cochet amenajată, cu o singură fereastră, dar reorganizată astfel ca spațiul să aibă lumină naturală încă de la intrare. Totul neutru rezolvat în combinație de alb și antracit cu câteva elemente din lemn și o pardoseală care să adauge căldură. În rest, doar puține zone cu roz în cameră pentru tușe discrete, dar care ies imediat în evidență. Majoritatea pieselor de mobilier sunt de la IKEA, iar mobila din hol și cea de bucătărie sunt realizate pe comandă. Totul simplu, aerisit și elegant, unde nuanța închisă conferă senzație de profunzime spațiului modest și pune în evidență, prin contrast, lumina naturală care pătrunde prin fereastra generoasă. O garsonieră cochet amenajată și cu un buget controlat de circa 10.000 de euro, preț în care sunt incluse de la proiectare, manoperă la mobilă și decorațiuni. Sper să te inpire și pe tine!
Foto: Roman Spiridonov
22
MII DE COMPLIMENTE…SUNT ABSOLUT FASCINATĂ DE FIECARE PROPUNERE…👍👍👍
Foarte frumoasa amenjarea! Si nu doar aceasta, toate cele ref la ap/spatii mici. Ce ma nedumereste pe mine este cum ne putem permite pretul unei astfel de amenajari, de la proiect design, pana la cost materiale si manopera? aceasta in conditiile in care nu ne permitem decat un spatiu atat de restrans, garsoniera sau ap mic? Imi puteti spune un buget estimativ pt aceasta amenajare? Sincer, incerc sa renovez, in regie proprie, un ap de 80 mp si costurile materialelor si manoperei, fara proiect design, ma cam sperie. Ar fi mai eficienta renovarea in alt regim, cu consultanta designer si firma de constructii?
Cu multumiri si sincera apreciere,
Luminita S.
Foarte frumos gandita amenajarea !
Felicitari!
Bună ziua! Știți cumva de unde a fost achiziționat caloriferul? Sau cine este în măsură să mă ajute cu această informație? Mulțumesc!
Foarte tare designul interior!
Aș fi optat totuși pentru o suprafață vitrată continuă de sticlă, nu cu ochiuri de sticlă foarte multe.
Știu! Era extrem de scump o astfel de suprafață vitrată, dar ar fi făcut toată diferența.
Se pare că nu sunt singuru’ „nebun” care vrea să aibă toată mobila cu picioare înalte sau suspendată, pentru o curățenie mai facilă și simplă.
Pun pariu că și-a pus un robot aspirator să-i facă curățenie.