adelaparvu.com despre instalatia electrica sigura, proiect Alderamin Studio (1)

In Constructii, Romania Mea

Ai grijă la instalația electrică!

Am văzut cazuri în care case întregi aveau prize fără împământare sau cabluri electrice trase fără canale de protecție. Practic, lucrări încropite făcute de oameni nepricepuți și care nu sunt electricieni autorizați. Să apelezi la neprofesioniști aparent te costă puțin, dar în realitate te poate costa viața ta și a familie tale. Nu mai spun de bunuri. De ce? Pentru că o instalație electrică incorect proiectată și executată te expune la incendii cauzate de scurtcircuite. Ca să-ți dai seama de importanța acestui aspect, dar și să afli unde găsești electricieni autoriați, am stat de vorbă cu domnul inginer Csulak Ferenc, director al Delgaz Grid și unul dintre inițiatorii proiectului România Sigură. Acest proiect, dezvoltat de E.ON în colaborare cu IGSU, și-a propus încă de acum 6 ani să ne informeze la pericolele la care ne expunem când apelăm la improvizații. Din păcate România este printre țările cu cea mai mare rată de accidente și incendii grave survenite în urma executării neprofesioniste a instalațiilor din casă. Așa că te rog, urmărește cu atenție materialul video de mai jos și neapărat, dar neapărat apelează doar la electricieni autorizați, care să folosească materiale de calitate. Mai bine plătești prețul corect pentru a te bucura de viață și de casă, în loc să dai bani mai puțini, dar să rămâi fără ele.

Ce trebuie să reții atunci când e vorba despre instalația electrică a casei tale:
1. Verifică dacă meșterul este electrician autorizat de către ANRE. Vezi AICI LISTA ELECTRICIENILOR AUTORIZAȚI ANRE.
2. Fă-ți un plan despre câte și ce fel de aparate electrice urmează să folosești în casă. Dacă nu știi să faci asta, și nu apelezi la un arhitect sau un designer, poți stabili un plan împreună cu electricianul autorizat.
3. Atenție! Pentru aparatele care consumă mult (cum ar fi cuptor, aparate de aer condiționat, mașină de spălat rufe etc), trebuie întotdeauna prize separate, evident cu împământare.
4. Cumpără întotdeauna materiale de calitate și certificate pentru a elimina orice pericol de scurt-circuit.
5. Pentru orice avarie, apelează numai la profesioniști, nu încerca să repari singur instalația electrică sau vreun aparat electrocasnic defect.
adelaparvu.com despre instalatia electrica sigura, proiect Alderamin Studio (1)

adelaparvu.com despre instalatia electrica sigura, proiect Alderamin Studio (2)
Imagini fotorealiste din holul unui apartament proiectat de biroul Alderamin Studio, pe care-l am în parteneriat cu colega mea arh. Andreea Beșliu. Pentru fiecare proiect avem în vedere pe lângă mobilare, culori, modul de iluminare și amplasarea surselor.

adelaparvu.com despre instalatia electrica sigura, proiect Alderamin Studio (3)
În proiectarea unei amenajări interioare, primul pas este partea de mobilare. În funcție de cum este dispusă mobila se gândește apoi și instalația electrică cu partea de prize și surse de iluminat. De ce? Pentru că spre exemplu la bucătărie, trebuie să știi unde vin amplasate electrocasnicele în ansamblul moblei ca să poți configura corect numărul și poziția prizelor.

În privința imaginii locuinței, de multe ori ne deranjează prezența panoului electric, mai ales în apartamentele nou construite, unde acesta se vede deseori în spațiile deschise. Panoul se poate masca, fără a exista pericol în acest sens, dar musai accesul la el să fie facil în caz de nevoie. Orice dubii ai avea cu privire la instalația electrică și la alte instalații din casă (de gaze spre exemplu), te poți informa AICI pe pagina România Sigură. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Foto: Alderamin Studio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *