Când vezi imagini cu diverse interioare, fără a ști povestea din spatele lor, poți ajunge ușor la concluzii pripite. Ceea ce contează pentru fiecare amenajare este familia pentru care este concepută ambientarea interioară și contextul în ansamblul lui. Uite, spre exemplu arhitectul suedez David Lookofsky a gândit o renovare a unei locuințe vechi cu suprafața de circa 80 metri pătrați, pentru un cuplu tânăr, care și-a dorit multe spații de depozitare, dar o zonă de zi aerisită, liberă de mobilier, minimalistă, însă caldă, optimistă. Desigur, totul la costuri cât mai mici. Cum locuința este situată în Suedia, țară în care întunericul este apăsător o bună bucată din perioada anului, culoarea galbenă a fost alegerea potrivită pentru că ea pare să aducă lumina soarelui în casă, indiferent de vremea de afară și de lungimea apăsătoare a nopților. În acest context, amenajarea este deosebită prin funcționalitate, amplificată de o culoare veselă și de soluții minimaliste, care pot inspira pe orice care se confruntă cu spații dificile. Dar hai să afli mai multe.
Intrarea în casă se face printr-un hol mic, de unde se deschid toate încăperile casei. Spațiul de intrare a fost gândit pentru depozitare, iar culoarea galbenă este deja prezentă atât la nivelul mobilierului, cât și prin finisaje.
Deși casa are o suprafață de 80 metri pătrați, forma ei atipică a pus ceva probleme în privința recompartimentării interiorului. Inițial, în zona de zi existau două camere, una cu funcțiune de bucătărie, cealaltă de cameră de zi. Arhitectul a prevăzut ca cele două spații să fie unite, rezultând o încăpere generoasă și bine luminată, cu lungimea de circa 7 metri. Această lungime a fost exploatată pentru configurarea unui ansamblu generos de depozitare, iar ca el să nu se simtă masiv ori anost, a fost configurat cu mai multe jocuri de volume, respectiv niște nișe galbene în conjurate de alb.
Toată lungimea de circa 7 metri a noului spațiu de zi, câștigat după alipirea a două încăperi, existente inițial, a fost folosită pentru un mare și generos dulap pentru depozitare. Fețele dulapului albe sunt prevăzute cu sistem push, deci fără mânere, pentru ca ansamblul să nu fie perceput ca mobilier, ci mai de grabă a un perete mai gros. Ca atare, în acest perete de mobilier, arhitectul a prevăzut nișe funcționale, deci s-a jucat cu volumele, pe care le-a gândit colorate în galben.
Pentru a estompa caracterul tehnic al bucătăriei, în nișa ce cuprinde locul chiuvetei și al plitei, nu există corpuri suspendate. De asemenea, peretele este finisat în aceeași nuanță cu cea a fețelor de mobilier, iar bateria este aleasă aplicată pe perete, o soluție ca presupune să existe o adâncime de circa 8 centimetri necesară îngropării și mascării țevilor de alimentare.
Proporțiile contează foarte mult în orice ansamblu de mobilier, așa că pentru bucătărie, zona funcțională cu plită și chiuvetă este comprimată într-o nișă aliniată în partea de sus cu locul de banchetă. Restul ansamblului de depozitare este gândit în ansamblul mesei insulă. Electrocasnicele sunt încorporate, singurul care trădează funcțiunea de bucătărie fiind cuptorul montat la semiînălțime.
Cel mai de efect este locul de banchetă din zona de zi, configurat ca o cușetă în ansamblul de mobilier. Combinația de culori și materiale îl face să iasă în evidență și să invite la relaxare, dar cu zâmbetul pe buze. Contrastul într suprafețele simple și textura lemnului ce îmbracă pardoseală contează foarte mult în percepția ambientului ca fiind cald, familiar, natural.
Nișele galbene ale bucătăriei sunt prevăzute și cu iluminat punctual marcat prin benzi LED, ceea ce amplifică starea de bine în perioada nopților prelungite din Suedia.
Masa insulă din bucătărie este folosită ca blat de lucru, așa că o masă de sufragerie la care să se poată savura mâncarea era necesară. Poziția mesei a fost aleasă astfel ca ea să fie vizibilă prin deschiderea dispre hol către zona de zi, ceea ce asigură două lucruri importante: lumină naturală către holul de intrare și un aspect primitor, ospitalier al casei.
Un alt perete funcțional a fost gândit în dormitor, practic totul îmbrăcat cu mobilier. Având în vedere că peretele pe care este prevăzut ansamblul de mobilier este cel cu ușa de acces și că acesta s-a îngroșat prin adâncimea dulapurilor, ușa interioară a fost gândită să fie culisantă. Practic, într-un dormitor îngust și lung, această variantă de mobilare este cam cea mai bună.
La baie, detaliile sunt cele care atrag atenția, cum ar fi și bateria aplicată direct pe suprafața oglinzii.
Depozitarea, dar și nuanța de galben, nu lipsește nici din camera de baie, unde fiecare spațiu a fost bine gândit și exploatat. O locuință actuală, funcțională, simplă și totuși deosebită prin combinațiile de materiale, culori și prin adaptarea la un context legat de poziționarea geografică. Idei bune în privința depozitării, care pot fi adaptate și pentru alte locuințe, un proiect reușit care captează atenția. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Mattias Hamren
12
Foarte frumos!
Superb!Felicitari!❤️🌹