Ce faci când ai o locuință de tip studio unde în zona de zi ai o singură fereastră? Când spațiul este de mic, dar mai ales numărul ferestrelor limitat, trebuie găsită o variantă în care lumina naturală să pătrundă cât mai mult în încăperi. De aceea, varianta cu deschiderea bucătăriei către living este una viabilă pentru locuințele unde există o singură fereastră în prima parte a spațiului locuibil. Și ca să vezi un exemplu și să-ți dai seama despre ce ar putea fi vorba, am ales să-ți prezint azi un studio cu suprafața totală de circa 40 de metri pătrați care aparține unui cuplu de tineri polonezi. Și-au dorit neapărat un loc de luat masa și un living care să fie cât mai simplu și aerisit, deși visau la o bibliotecă, dar una care să nu sufoce spațiul și o bucătărie care să fie cât mai discretă în ambient. Au apelat la designerul Małgosia Bielecka care le-a conceput o amenajare funcțională, dar cu un aspect actual. Hai să vezi trucurile aplicate aici pentru ca spațiul să pară mai degajat, chiar dacă sunt spații generoase de depozitare.
Intrarea în locuință se face pe un hol care acum este deschis către zona de zi pentru ca lumina naturală să ajungă și către ușa principală a studioului. Bucătăria, deschisă către living, este delimitată parțial de bibliotecă, inserată aici, ca un corp înalt ce maschează zona frigiderului. Deși nu pare deloc masivă, biblioteca este încăpătoare pentru că a fost gândită pe verticală. În plus, prin prezența ei către bucătărie, estompează caracterul tehnic al spațiului de gătit.
Mobila de bucătărie, realizată pe comandă, cu fronturi din MDF cu mânere frezate, este prevăzută până în plafon, unul coborât pentru a fi mascate instalațiile. Totul în relație și cu biblioteca, astfel că mobila din bucătărie este excelent încadrată, oferind și maximum de spațiu pentru depozitare. În plus, doar un singur perete este placat cu gresie hexagonală, respectiv cel din zona plitei, unde hota aleasă este tubulară pentru un aspect actual.
Tinerii și-au dorit un loc de luat masa, iar acesta a fost amplasat la granița dintre bucătărie și living, chiar în dreptul deschiderii golului către zona de zi, ceea ce face ambientul să fie mai primitor. Locul de masă (de tip bistro, deci o masă cu raza de 80 cm) nu a mai fost marcat de corpuri de iluminat pentru că spațiul este mic, dar beneficiază de lumina provenită de sub raftul ce traversează livingul. Prin tapițeria scaunelor s-a mai introdus un mic accent de culoare, în ton închis, similare celor din living.
Pentru extra depozitare, designerul a prevăzut corpuri suspendate, dar în lateralul bucătăriei, cu fețe cu textură din lemn, în constrast cu aspectul de beton al plăcilor ceramice. În plus, linia acestui corp este continuată cu un raft lung, iluminat cu bandă LED ce se continuă către cameră. Acest raft oferă loc pentru nenumărate alte cărți, deci nu e musai ca pentru bibliotecă să fie aleasă varianta standard cu un corp dedicat, atâta timp cât totul poate fi adaptat spațiului. Raftul pentru cărți are și rol vizual, legând funcțiunile din zona de zi, fără să încarce ambientul.
Singura fereastră a zonei de zi, care dă înspre balcon, are suprafața geamului lăsată liberă, fiind încadrată cu draperii cu textură similară inului. Sunt un accent de culoare binevenit în spațiul de tv unde obiectele de mobilier sunt în nuanțe neutre.
Peretele din spatele canapelei este finisat cu o vopsea decorativă cu efect de beton, astfel funcțiunea este marcată prin textură, un fundal potrivit pentru orice altă pată de culoare.
Dormitorul a fost simplu și funcțional amenajat, un perete întreg fiind ocupat de un generos dulap. Deasupra acestui dulap s-a prevăzut o pazie care dă impresia că mobila este până în tavan. Oglinda este montată în opus față de ușa interioară și prin prezența ei dă senzația de spațiu mai lat, dar ea este binevenită în zona unde tinerii se îmbracă și au nevoie să se vadă în ținutele alese.
Baia este tratată neutru, cu multe griuri, iar mobila de depozitare (inclusiv pentru mașina de spălat rufe) este completată cu placări de perete din același material, astfel că prezența ei este camuflată. O locuință modestă ca spațiu, practic un studio, dar foarte bine organizat, cu spații aerisite și luminoase, mobilă bine gândită să nu atragă atenția, să nu încarce camerele, dar să ofere maximum de volum de depozitare. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Katy Proste
16
Bună, Adela! Te admir și îți urmăresc des postările, însă niciodată nu am îndrăznit sa îți scriu ceva!.. Acum însă, văzând acest articol despre acest studio, îndrăznesc sa o fac, confruntându-ma cu un spațiu asemănător, însă și mai dificila situația care sta cam asa: un studio în jur de 40mp undeva în Constanța, însă cu un singur geam mare, cât tine peretele în partea opusa ușii de la întrare. Dormitorul este construit practic în mijlocul spațiului, neavând geam exterior, ci doar un geam dreptunghiular, sus, care da în living. Holul de la întrare care trece prin fata ușii de la dormitor și da în living este foarte întunecos. Livingul cu bucătărie open space luminos, având geam dintr-un capăt în altul. Problema principala rămâne dormitorul neiluminat corespunzător. Ce se poate face? Cum ar trebui reamenajat spațiul pentru a avea lumina naturala peste tot?? Baia este fix în dreapta, cum intri în casă, deci tot fără lumină naturala. Menționez ca studioul nu are nici balcon și este la etajul 1, însă se poate iesi pe geam pe o terasa care unește blocul meu cu blocul de lângă. Știu, suna ciudat! Mulțumesc frumos!
Bună Carmen! Din ceea ce înțeleg din descrierea ta, o soluție pe care o văd este ca dormitorul să aibă un perete vitrat, din tâmplărie cu geamuri, iar în spatele acestui perete să ai o draperie, pe care să o tragi când ai nevoie de intimitate.
Mulțumesc frumos pentru sugestie! Buna idee! Poate cândva ma voi ocupa de acest aspect!.. Momentan acolo locuiește doar mama mea, care prefera sa stea doar în living, deci nu e graba mare.
Și acum, ca tot m-am băgat în seama 😁, mai am o întrebare care ma roade de mult timp: eu și soțul meu visăm la o căsuță undeva la țară, amenajata în stil tradițional ❤️💛💙întrebarea mea este: cam cât ar costa o astfel de amenajare (munca ta + materialele, mobila etc) pentru o căsuță de aproximativ 100mp?
PS: momentan nu avem nici terenul, nici căsuța, doar visăm! 🙏
Mulțumesc frumos! ❤️
Buna,
La tara mi-am facut si eu o casuta pentru vacanta sau week-end.
Am realizat-o pe structura metalica cu panouri sandwich.
Costuri in jur de 150 euro/mp facuta de mine fara etaj, doar parter.
Frumos, tineresc,luminos, functioal !
Bună, Adela! Am lipsit un timp,dar astazi mi am făcut timp sa citesc toate articolele tale! Pot sa spun ca am preluat atatea idei din cele împartăsite de tine si astept momentul in care ma apuc de renovarea casei! Iti multumesc!
Am o întrebare legata de un colt din camera la care ma gândesc de 2 ani si nu am nici cea mai mica idee.