adelaparvu.com despre loc de tv in open-space, design Bogaczewicz Architecture (1)

In Idei pentru acasa

Loc de tv în living deschis către bucătărie

Când îți dorești mai multe funcțiuni într-o locuință, unde clar metri pătrați sunt limitați, soluțiile pot fi materializate, dar altfel decât te-ai fi gândit. Spre exemplu, cum faci dacă vrei o bucătărie bine dotată, un loc de luat masa de cel puțin șase persoane, loc de conversație și vizionare tv, dar pur și simplu nu ai spațiu pentru trei funcțiuni? Da, un living deschis către bucătărie poate fi soluția, dar te poți trezi că nu ai un perete pe care să pui televizorul, deoarece ești limitat de cum sunt așezate ferestrele și accesul în cameră ori pur și simplu pe lângă pereți e mai bine să poziționezi mobila ca să ai spații de circulație pe centrul încăperii. Ei bine, aceeași dilemă aveau și proprietarii polonezi ai cărei zonă de zi ți-o prezint, din apartamentul lor de circa 65 de metri pătrați. Au unit bucătăria cu livingul, dar tot nu găseau o variantă viabilă pentru toate lucrurile pe care și le doreau. Au apelat la arhitecții de la biroul Bogaczewicz Architecture, care le-au reconfigurat totul, cum nu se așteptau. Ba mai mult, s-au ales și cu un corp insulă în bucătărie, la care renunțaseră să și-l mai dorească. Hai să vezi cum televizorul poate sta chiar în centrul camerei.

adelaparvu.com despre loc de tv in open-space, design Bogaczewicz Architecture (3)

Întotdeauna spațiul pentru bucătărie este dictat de prezența instalațiilor de apă și eventual de gaze, plus prezența centralei termice. Dar pentru mai multă flexibilitate în amenajarea spațiului, renunțarea la plită și cuptor pe gaze poate fi o soluție bună, astfel ca țeava de gaze să alimenteze doar centrala termică. Acum, conform legilor, prin care este asigurată siguranța în exploatare a gazelor, plita, indiferent de alimentare, nu are voie să fie aproape de centrala termică, un spațiu minim fiind de 60 cm, spațiu optim de 80 cm. Însă într-o bucătărie, din start ai nevoie de loc de blat între chiuvetă și plită, ești condiționat de țevile de apă, deci probleme. Ca atare, pe lângă electrocasnice ai nevoie de blat de lucru. În această bucătărie, arhitecții au respectat ordinea tehnologică (frigider, chiuvetpă, plită), dar pentru blat, apoi, mai mult spațiu de depozitare și loc pentru cuptorul cu microunde, au prevăzut un corp insulă sub care sunt trase cabluri de alimentare pentru cuptor, dar pe partea opusă și pentru tv.

adelaparvu.com despre loc de tv in open-space, design Bogaczewicz Architecture (2)

Și nu doar că acest corp insulă din bucătărie are dublu rol, ci el este gândit astfel ca zona de tv să fie astfel amplasată încât de pe canapea să nu fie vizibilă zona de cuptor și plită din bucătărie. Deci, au gândit totul să fie frumos armonizat ca întreg, în planuri diferite.

adelaparvu.com despre loc de tv in open-space, design Bogaczewicz Architecture (6)

Mobila de bucătărie este gândită pentru a crea un fundal neutru, în special în partea superioară, unde corpurile de mobilier sunt prevăzute pănâ în plafon, cu fețe simplu frezate pentru ca aspectul final să fie similar unei placări. Corpurile de sus mascahează tubulatura necesară hotei, iar în lateral, față de deschiderea către cameră, golul în loc de ușă, mobila este retrasă pentru a nu încărca spațiul, iar faianța montată mai jucat pentru ca fundalul pentru zona de tv să fie cât mai puțin tehnic și mai bine integrat într-un ambient de zi.

adelaparvu.com despre loc de tv in open-space, design Bogaczewicz Architecture (5)

Practic din zona canapelei, locul de tv se vede armonios integrat în ambient, spatele corpului insulă fiind înălțat pentru ca ecranul să fie bine vizibil din cameră, dar fundalul bucătăriei să fie cât mai estompat la nivelul blatului. Arhitecții s-au folosit de zidăria veche și au creat o nișă pentru cărți în lateralul spațiului, iar zona de canapeaua au marcat-o prin prezența cărămizilor, încadrate de zugrăveală albă, prevăzută la înălțimea ferestrelor, deci au legat tot ambientul din punct de vedere al proporților.

adelaparvu.com despre loc de tv in open-space, design Bogaczewicz Architecture (4)

Spațiul a fost măsurat cu exactitate, încă din faza de proiect, pentru amplasarea tuturor pieselor de mobilier dorite de către proprietari. Ca atare, canapeaua prevăzută de către arhitecți are lungimea de până 210 metri cu tot cu brațe pentru ca în lateralul ei, în fața ferestrelor să existe loc de masă. Problema cu locul de masă constă în spațiul necesar din jurul ei, astfel ca scaunele să poată fi manevrate pentru ca invitații să le poată folosi și să se așeze pe ele. Deci întotdeauna pentru locul de masă e bine să ai în vedere pe lângă dimensiunea blatului și un spațiu de manevră în jurul ei de circa 60 cm.

adelaparvu.com despre loc de tv in open-space, design Bogaczewicz Architecture (1)

Soluția cu locul de tv pe mijlocul spațiului a fost de bun augur în acest caz din mai multe considerente. Prima este cea funcțională, cu blat și depozitare către bucătărie și suport pentru ecran înspre living, dar și din punct de vedere al ambientului pentru că lumina naturală circulă în încăpere, ferestrele nu sunt obturate, iar senzația de spațiu larg și luminos este prezentă. Aceeași pardoseală peste tot, mobilă simplă cu lemn și fronturi albe, corpuri de iluminat în zonele care trebuie, totul gândit în fază de proiect, astfel ca prizele, sursele pentru iluminat, să fie exact unde e nevoie de ele. Deci, da, când spațiul îți permite, poți avea ceea ce-ți dorești, dar într-o altă formulă decât ți-ai fi imaginat. Sper să te inspire și pe tine această soluție!

Foto: Bogaczewicz Architecture

13 raspunsuri pentru Loc de tv în living deschis către bucătărie

  1. Liliana Cepariu spune:

    Un spatiu minunat gandit !

  2. Mihai spune:

    Buna,

    Ce suprafata are spatiul acesta ? Am vazut ca apartamentul are 60m2, m-ar interesa doar sufrageria + bucataria.

    Multumesc

  3. Adrian spune:

    Felicitari, doamna! Imi plac foarte mult ideile si creatiile dumneavoastra!

  4. Cosmina spune:

    Buna ziua,
    Imi puteti spune unde as putea gasi corpul de iluminat (cel cu fire multiple)?
    E superb!

    • Adela Parvu spune:

      Bună Cosmina! Tipurile acestea de corpuri de iluminat se numesc tip Spider (de la păianjen) și pot fi găsite în mai multe locuri. Dă o căutare pe Internet „corp de iluminat spider” și ai să găsești o mulțime de modele pe diverse site-uri.

  5. Ioana spune:

    Buna! Foarte frumoasa amenajarea, ne intereseaza exact ceva in aceasta incadrare. Corpul din mijloc, tip insula, unde se poate gasi?
    Latura pe care este canapeaua este cea de 4.2 sau de 5.6m?Multumesc!

    • Adela Parvu spune:

      Bună Ioana! Astfel de corpuri se fac doar pe comandă, nu există de-a gata. Atenție! Ca să fie și funcțională zona de tv, trebuie să aveți trasă o priză prin mobilă, deci asigurați-vă că partea de instalații este rezolvată înainte.

  6. Florentina spune:

    Buna ziua,
    Am o suprafata de aprox.600*500 (atasez foto hasurat) doresc sa compartimentez suprafata pentru living si bucatarie. Cum sa le incadrez in aceasta suprafata? Multumesc anticipat.

    IMG_36371

    • Adela Parvu spune:

      Bună Florentina!

      Răspunsul la întrebarea ta implică un proiect de amenajare, practic mai mult decât o consultanță. De ce? Pentru că trebuie luate în calcul mai multe aspecte:

      1.Poziția ferestrelor și ușilor, care nu sunt clare în plan
      2.Poziția instalațiilor de apă, gaze (dacă există) pentru partea de bucătărie
      3.Dacă se poate carota peretele (unde ar fi așezată plita) pentru hotă
      4.Dacă există flexibilitate sau nu în trasarea instalației electrice (stâlpi, grinzi, încălzire pardoseală care pot împiedica asta)
      5.Dacă în acest spațiu ar urma să fie instalață și o centrală termică
      6.Cum se face încălzirea spațiului (calorifere, în pardoseală)
      7.Dacă se dorește aparat de aer condiționat și unde poate fi montat
      8.Dacă se dorește sau nu televizor în cameră
      9.Dacă se dorește un loc de luat masa și pentru câte persoane
      10. Câte persoane numără familia ce urmează a locui aici și ce activități s-ar desfășura în acest spațiu. De exemplu: se gătește des, există copii mici care vor veni cu jucării, familia se uită împreună la tv (câte canapele și cum cum ar urma să fie așezate)
      11.Dacă familia obișnuiește să facă brad de Crăciun și dacă-l dorește în living (trebuie gândită poziția lui și o priză la îndemână pentru instalația electrică)
      12.Există animale de companie și ce specie? Ar urma să aibă acces în zona de zi sau să aibă aici colivie, cușcă etc.

      Sunt doar câteva aspecte pe care eu ar trebui să le iau în calcul ca să pot face o propunere coerentă. Ți-am făcut această enumerare ca să înțelegi cum gândește un designer și de ce la întrebarea ta sunt necesare ore de muncă, după o discuție prealabilă care ar dura și ea ceva timp. Însă, eu cred că numai citind aceste întrebări ai să începi să vezi altfel lucrurile și să le planifici mai pragmatic.

      • Florentina spune:

        Multumesc pentru raspuns. Cand voi detine mai multe informatii am sa va contactez. Acum suntem la faza de placa de beton. Vroiam sa stiu cum sa compartimentez. Ce dimensiuni sa aiba livingul/bucataria.

        • Adela Parvu spune:

          Bună Florentina! Ar fi bine, dacă sunteți în faza de construcție, să-l întrebați pe arhitectul la care ați apelat pentru proiectul casei. Arhitectul va ține cont de tot ceea ce am enumerat eu, dar mai ales de poziția ferestrelor, ușilor și a instalațiilor. Ulterior, se poate mobila totul. Dar fă-ți lista înainte cu ce vă doriți, astfel ca la final să-ți încapă totul. La bucătărie e foarte inporant să-ți faci o listă inclusiv cu electrocasnice, spre exemplu dacă vrei cuptor electric, cuptor cu microunde, mașină de spălat vase, combină frigorifică simplă sau cu uși duble (side-by-side), dacă vrei espressor cafea încorporat etc. În funcție de toate acestea arhitectul va putea calcula o suprafața optimă pentru bucătărie. Restul rămâne pentru living 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *