adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (12)

In apartamente, Design Interior

Locuință de 36 mp pentru familie cu copil

La o primă vedere, o locuință mică pare să fie ușor de amenajat cu un buget mic, pe principiul – dacă tot e vorba despre o suprafață mică, costurile pot fi mai bine și ușor gestionate. Adevărul este însă că un spațiu mic îți dă mai multe bătăi de cap la amenajarea interioară, unde mobila trebuie realizată pe comandă pentru a se potrivi la fix, fără a aglomera încăperile. În plus, într-o locuință mică, nu le poți avea pe toate. Undeva tot vor trebui făcute compromisuri, cu atât mai mult cu cât în 36 de metri pătrați îți dorești două camere, a doua fiind a copilului. Și ca să vezi despre ce este vorba, am ales să-ți prezint o locuință de acest tip a unei tinere familii poloneze care are un bebeluș. Designul interior a fost gândit de către echipa de la biroul Soft Loft Studio într-o formulă actuală, astfel ca funcțiunile să fie bine conturate, însă compromisurile au fost inerente. Dar hai să vezi cum a fost finalizată locuința și la ce costuri s-a ajuns.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (10)

Încă de la intrare ambientul se simte că este bine organizat, conform unui proiect stabilit pentru că proporțiile și culorile sunt bine gestionate. Astfel, chiar dacă inițial intrarea în locuință se făcea direct în zona de zi, designerii au prevăzut un corp de mobilier cu rol de cuier care oferă o funcțiune binevenită la intrarea în locuință și care separă parțial zona de bucătărie față de cea de hol. Apoi, peretele pe care este prezentă ușa de la baie este tratat unitar, cu panouri de HPL similare atât pe pereți, cât și pe ușa interioară, aleasă filo muro, (fără toc și pervaze aparente).

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (17)

Locuința de circa 36,18 mp este situată la parterul unui bloc nou construit și are deschidere către o terasă de 22 metri pătrați, ceea ce i-a încântat pe tinerii proprietari. Este o locuință de tip studio, unde dormitorul este prezent, așa că tinerii l-au considerat potrivit pentru camera bebelușului lor. Au apelat la designeri pentru că nu știau cum să amenajeze restul locuinței, în special bucătăria deschisă către living, dar și baia, având în vedere dispoziția obiectelor sanitare și dorința lor de a avea un duș cu rigolă îngropată.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (8)

Designerii s-au folosit de fiecare centimetru pătrat disponibil, astfel au creat pe hol o structură de mobilier care ordonează spațiul, reușind să configureze și o zonă mică de depozitare de tip dulap (cu rol de pantofar) lângă comoda din hol. Au folosit griuri pe pereți, au vopsit și ușa de la intrare în gri pentru a se asorta interiorului, dar au inserat o structură cu aspect de lemn pentru a conferi căldură interiorului și a ordona spațiul. Tot din mobilier au realizat și golul de ușă pentru livingul deschis către bucătărie la același nivel cu ușa interioară a camerei copilului.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (2)

La intrarea în cameră, care măsoară circa 20 de metri pătrați, pardoseala se continuă în dreptul bucătăriei cu gresia din hol, iar în rest este montat parchet. În fașa golului de intrare în cameră peretele a fost placat cu o oglindă generoasă, care dă impresia de mai mult spațiu.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (5)

Bucătăria este realizată cu fronturi din MDF, pe comandă, după proiectul designerilor, astfel ca totul să fie bine organizat, iar spațiul eficient și optim folosit. Totul gândit pe alb pentru mai multă luminozitate.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (6)

În loc de faianță, în dreptul frontului de lucru din bucătărie, a fost montat un panou de sticlă. Pentru a nu perfora sticla pentru prize, designerii au prevăzut în ansamblul mobilierului loc de priză, de asemenea și pentru accesorii de bucătărie, care de regulă se montează pe perete.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (4)

În livingul deschis către bucătărie combinația de culori este una neutră – griuri și lemn, astfel ca imaginea să fie unitară între spații, dar și echilibrată între cald și rece. Între locul de canapea și bucătărie există un corp de mobilier cu rol de depozitare atât către living, cât și către bucătărie, în continuarea lui fiind aleasă o masă cu lățimea de 80 cm.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (1)

Locul de tv este simplu mobilat, cu o comodă joasă, iar după draperie sunt mascate scaune pliabile care pot fi folosite, dacă se dorește fie ca locuri suplimentare la masă, fie pe terasa la care există acces din ambele camere. O bibliotecă din același material ca și cel folosit pentru hol ea fost comandată în living la aceeași înălțime cu a golului de ușă.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (12)

Ușa de la intrarea în camera copilului este prevăzută cu o oglindă generoasă către hol, astfel la intrarea în locuință dă impresia de spațiu mai mare, dar este binevenită și în hol unde nu mai exista spațiu în altă parte pentru montarea unei oglinzi. Aceleași finisaje sunt peste tot, respectiv în camera bebelușului parchetul este același, precum și tonurile de griuri prezente în restul locuinței.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (3)

Spațiul camerei de circa 9 metri pătrați a fost folosit pentru o mobilare miminală, dar absolut suficientă pentru o cameră de bebeluș. Având în vedere însă dispoziția celor două uși: de acces către fereastră și a celei interioare, dar și forma încăperii, e clar că atunci când copilul va crește, mobilarea camerei va fi mai problematică. Peretele din dreptul pătuțului este placat cu panouri din PAL astfel ca el să fie protejat, dar prin desenul său să și personalizeze încăperea.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (9)

Un fotoliu, care este binevenit și pentru alăptare este poziționat în camera copilului, iar tapițeria lui aleasă astfel ca ea să fie ușor de asortat și în living, în cazul în care la un moment dat își va găsi locul acolo. Nișa rezultată din construcția blocului a fost pusă în evidență prin culoare și decorată cu becuțele, care pe timpul nopții sunt pe post de lumină de veghe.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (13)

Spațiu mai generos de depozitare este în camera copilului și acesta este compromisul făcut în amenajarea locuinței modeste ca spațiu. Este din păcate singurul loc unde s-a putut amplasa un dulap, evident realizat pe comandă cu două corpuri de 80 cm lungime și cu uși de 40 cm lățime, astfel ca acestea să poată fi accesate în spațiu mic al camerei. Dulapul a fost prevăzut cu sisteme push, fără mânere pentru un aspect curat și ordonat. Toată mobila este albă pentru ca luminozitatea camerei să fie amplificată, iar mobilierul să nu pară că aglomerează spațiul restrâns.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (14)

Accentul de galben muștar de la nivelul draperiei aduce un plus de culoare și veseliei camerei copilului, fiind singura nuanță prezentă pe o suprafață mare, ea iese în evidență, restul fiind păstrat calm, în tonuri neutre.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (16)

Ușa interioară a camerei de baie s-a dorit cât mai camulată, având în vedere că ea este fix în dreptul deschiderii către bucătăria deschisă către living.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (15)

Baia a fost regândită ca și dotări, vasul de toaletă fiind mutat către ușă pentru a exista loc pentru o cabină de duș cu rigolă îngropată cu adâncimea de 80 cm și lungimea de circa 100 cm. Mașina de spălat rufe este mascată în corpul de mobilier care înglobează chiuveta, iar spațiul de depozitare a fost mărit prin instalarea corpurilor suspendate cu fețele din oglinzi.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (7)

Baia măsoară aproape 4 metri pătrați, așa că fiecare loc a fost gândit să fie folosit la maximum. Corpurile suspendate cu fețele din oglinzi au fost relizate pe comandă până în tavan, iar deasupra vasului de toaletă a mai fost configurat, tot pe comandă, încă un spațiu de depozitare deasupra rezervorului îngropat.

adelaparvu.com despre locuinta 36 mp, design Soft Loft, Foto Magda si Piotr Motrenko (11)

Terasa de circa 22 metri pătrați a fost amenajată și ea, respectiv placată cu deck și mărginită cu jardiniere îmbrăcate la exterior cu același tip de finisaj. Locuința a fost unitar și armonios amenajată, cu o bucătărie și o baie excelent organizate, camera de zi, livingul are canapea extensibilă devenind locul de dormit al părinților, iar camera bebelușului include singurul dulap al familiei. Aici, la spațiile de depozitare s-au făcut compromisurile pentru că suprafața de 36 metri pătrați este totuși mică pentru o familie formată din 3 persoane. Costurile de amenajare au fost destul de ridicate, spre exemplu mobila pe comandă ajungând la circa 9.500 de euro, iar dotările și electrocasnicele (aparate de aer condiționat, obiecte sanitare, baterii, electrocasnice încorporabile) la circa 1870 de euro. Deci o locuință mică pare că e ușor de amenajat, poate ieși frumos, dar nu fără compromisuri în final. În cea de față totul este coerent, bine gândit, dar cu siguranță că depozitarea va fi resimțită ca deficitară odată ce va crește copilul. Dar fiecare familie alege să-și gestioneze partea de obiecte și lucruri necesare. Sper să te inspire și pe tine amenajarea de față!

Foto: Magda si Piotr Motrenko

 

8 raspunsuri pentru Locuință de 36 mp pentru familie cu copil

  1. Masha spune:

    Arata suuperb!!! Foarte scumpa mobila dar arata extrem de frumos. 🙂

  2. Georgi spune:

    Amenajarea este foarte misto facuta. Parerea mea initiala a fost: cand dai 10k euro pe mobila si electrocasnice si (probabil)ca mai dai inca 10k euro pe renovari, manopera, designeri+ alte costuri, dupa umila mea parere, nu mai bine iei ceva de 2 camere, de banii aia? Si ma doare sufletul de terasa aia de 22mp, as fi preferat sa fie inca o camera :)).

    DAR! Inainte sa judec prea asrpu: ceva imi spune ca au facut ceva compromisuri, ca sa aiba locatie buna fata de job. Stiu ca in alte tari, locatia e prioritara, oamenii preferand sa stea in spatii inuman de mici, doar ca sa nu piarda timp cu naveta, timpul liber fiind infinit mai important.

    Adica, eu sunt un exemplu: am preferat sa sacrific spatiu, ca sa nu sacrific timpul (cu banii pentru o casa cu 4 camere intr-o zona asa si asa, am preferat sa cumpar un apartament de 2 camere in zona de nord, dar sa nu stiu ce-i aia, sa faci mai mult de 10 minute pana la munca. De ani de zile, nu mai stiu cum arata o mare parte din restul Bucurestiului, ca am tot ce imi trebuie aici).

    Oricum, consider ca o locuinta mai mare se poate cumpara si mai tarziu, nu cred ca mai sta nimeni o viata intreaga in acelasi loc. Asadar, nu imi fac griji pentru cuplul din articol :)).

    • Adela Parvu spune:

      Bună Georgi! Orice ai face oricum te costă amenajarea interioară a unei locuințe. E mai bine ca oamenii să știe despre prețurile reale decât să ajungă să nu finalizeze amenajarea. Și da, e important să știi care sunt criteriile pentru care alegi o locuință, fie că e vorba despre distanța față de punctele de interes (serviciu, grădiniță, magazine etc), fie că ai un anumit buget și trebuie să te încadrezi în el.

  3. Tutan Camun spune:

    In poze arată bine insa mă intrigă un aspect referitor la baie in poza cu planul apartamentului arată în formă pătrată iar in poza pare să aibă formă dreptunghiulară și nu văd unde este wc-ul, se vede dușul, chiuveta, oglinda!?!?!?! Din d.p.d.v. financiar trebuie să-i dau dreptate lui Georgi costul total apartament,designeri,materialele,manopera la menajare interioara,etc își cumpără altceva mult mai mare comparativ in Romania. Fiecare știe cel mai bine cum ii este mai bine

  4. cernat maria spune:

    Plafoniera din camera copilului de unde este achizitionata? Multumesc.

  5. Loredana Ganbutan spune:

    Super Adela, te urmaresc cu drag .
    Anul viitor intentionez sa imi reamenajez apartamentul, pentru mine este foarte imporntat sa fie un spatiu frumos, cu energie buna, iar asta vad ca faci tu. Dai energie locului.
    Esti minunata
    Ma inpiri maxxim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *