Sunt mulți oameni care atunci când vine vorba despre amenajarea propriei locuințe nu știu exact ce-și doresc din punct de vedere al culorilor și stilului, dar știu că le plac amenajările actuale din hoteluri. Practic, asociază experiența fără griji dintr-un hotel cu o stare de bine pe care și-ar dori-o și acasă. Și da, în hoteluri deseori există o abordare neutră, atemporală, care poate fi transpusă la în mediul căminului, fără să fie impersonală și rece. Ca să vezi despre cum poate fi reinterpretată maniera asta de amenajare într-un apartament, îți prezint locuința de față, care măsoară circa 92 de metri pătrați și unde există o zonă de zi deschisă ce include bucătăria, apoi alte trei camere din care una este dressing, plus două băi. Proprietarii și-au dorit un interior calm, elegant, modern, dar nu opulent, ci totul cât mai ordonat și funcțional gândit, așa că au apelat la designerul Anna Serafin pentru ca ambientul să fie cât mai armonios și confortabil. Rezultatul este unul exact așa cum și-au dorit, deși nu au dat prea multe indicii, însă au avut încredere în designer și au mers până la capăt cu proiectul. Practic, s-au lăsat pe mâna specialistului. Dar hai să vezi trucurile aplicate aici.
Holul de la intrare separă zonele din casă, respectiv într-o parte este cea de zi, iar de cealaltă parte cea de noapte. Pardoseala este îmbrăcată cu placi ceramice mari, care imită marmura, aleasă deschisă pentru a lumina holul unde lumina naturală pătrunde indirect dinspre living. Spațiile de depozitare sunt generoase, dar pentru ele designerul a ales ca fețele dulapului, situat față-n față cu ușa de intrare în locuință, să fie placate cu oglinzi, conferind senzația de spațiu mai amplu.
La intrarea în zona de zi primele funcțiuni care se văd sunt locul canapelei și a celui de luat masa. Piesele demobilier sunt amplasate astfel încât suprafața ferestrelor să fie cât mai liberă. Astfel, lumina naturală pătrunde din plin, iar senzația de spațiu este amplificată. Iluminatul este gândit perimetral pentru lumina artificială generală și punctat prin intermediul suspensiilor în locul de luat masa.
Toate suprafețele ample decorate cu țesături au nuanțe neutre, iar printre acestea mici accente de culoare (tapițeria fotoliului, plantele vezi, mici obiecte cu roșu) vin să creioneze atmosfera. Prin draperiile bogate și tapițeria pieselor de mobilier, precum și prin textura covorului este imprimată starea de confort. În partea superioară a camerei, o pazie ordonează și maschează modul de prindere al draperiilor pe șină. De asemenea, prezența tabloului, în relație cu fereastra, dar și cu fotoliul (prin culori) armonizează ambientul.
Livingul este deschis către bucătărie, așa că designerul a prevăzut legarea funcțiunilor prin prezența locului de luat masa, iar zona de bucătărie a fost tratată cât mai simplu și neutru, în ton cu restul ambientului. Încălzirea și ventialrea locuinței se face prin intermediul ventiloconvectoarelor, ale căror grilaje sunt prevăzute în pardoseală, ca atare spațiul este debarasat de aparate de aer condiționat și calorifere.
Pentru a suplimenta necesarul de depozitare din bucătărie, designerul a prevăzut o masă peninsulă cu un blat ieșit în afară înspre living pentru a fi configurat sub formă de bar. În prelungirea acestui corp a fost poziționată masa. Mobila de bucătărie este realizată pe comandă, astfel ca imaginea ei să fie cât mai ordonată, iar caracterul tehnic estompat. Cuptorul montat la semiînălțime este cel care trădează funcțiunea de bucătărie, în rest electrocasnicele și dotările sunt încorporate și discrete ca prezență.
Spațiul liber rezultat din împărțirea corpurilor de mobilier necesare bucătăriei, imediat după combina frigorifică încorporată, a fost gândit ca loc pentru sticle de vin. Un detaliu care completează frumos ansamblul și vine cu o tușă de textură închisă ce accentuează verticala încăperii.
Locul chiuvetei este prevăzut în fața ferestrei, iar prizele în lateral pentru ca placarea din dreptul zonei dedicatei plitei să nu fie perforată. Mobilierul este realizat din MDF cu mânere frezate, astfel că imaginea lui este ordonată. Plăcile ceramice sunt între corpurile de mobilier ale bucătăriei, astfel ca în rest, în dreptul mesei parchetul să se citească frumos dinspre cameră.
Locul de tv a fost ales pe singurul perete liber, fără ferestre sau instalații, al spațiului de zi. Dar pentru a armoniza zona, care este în dreptul golului de intrare în living, designerul a prevăzut placarea pereților cu MDF în dreptul ecranului și a creat o legătură între aceasta și bibliotecă prin prezența unui finisaj similar marmurei (panoul din HPL cu aspect de marmură).
Proprietarii și-au dorit să aibă și un ecran pentru video proiectul amplasat pe plafonul livingului, așa că încă din faza de proiect a fost gândit locul prin care acest ecran să gliseze, chiar în fața televizorului.
Pentru ca ambientul să fie armonizat din punct de vedere al proporțiilor, pazia care conturează plafonul și ascunde șina draperiilor a fost gândită în relație cu zona dedicată televizorului, ca atare, deasupra bibliotecii cu comodă tavanul a fost gândit ușor coborât. Acest lucru a ajutat și la mascarea traseelor instalațiilor, dar și la locul dedicat ecranului videoproiectorului. De asemenea, pentru o imagine cât mai ordonată, mobila din living are puține zone deschise, restul fiind cu uși simple, fără mânere.
Către intrarea în cameră, în continuarea comodei, sunt amplasate plante și un grup de tablouri, care vin în dreptul locului de luat masa, dar care finalizează armonios corpul de mobilier. Pentru că din hol sunt vizibile dulapurile de depozitare din lateralul ușii de la intrare, designerul le-a prevăzut cu fețe simple, albe pentru a da impresia unei placări.
Chiar dacă are mai multe spații dedicate odihnei, deocamdată proprietarii au ales să fie amenajat dormitorul matrimonial, cel de care au nevoie. Acestuia i s-a imprimat o stare de confort prin prezența unei tăblii tapițate, realizată pe comandă, care îmbracă toată lățimea disponibilă a camerei, pe fundalul peretelui îmbrăcat cu un tapet cu textură plăcută, dar cu un model discret.
Iluminatul este gândit asimetric, iar el contează foarte mult în ambient, mai ales pe timpul serii. Suspensiile vin să completeze colțul camerei accentuat de verticala dată de draperie, iar în partea opusă, unde este configurată o niță în dulap este prezentă o veioză. Însă, deasupra patului, la nivelul plafonului, mai există prevăzută o bandă LED, care pe timpul serii lasă o lumină plăcută, blândă ce evidențiază textura tapetului și a tapițeriei patului.
Dulapul din dormitor este gândit pe toată verticala camerei, cu uși fără mânere, astfel ca el să aibă imaginea unei placări. Pentru a echilibra volumul dulapului, ușa interioară, dar și zona din jurul ei a fost îmbrăcată cu panoul HPL cu textură din lemn, un panou de grosime foarte mică ce poate fi aplicat pe multiple suprafețe.
Baia matrimonială s-a dorit cu o cadă freestanding, dar și cu o cabină de duș, ceea ce a pus reale probleme designerului, care a trebuit să aleagă totul conform dimensiunilor de circa 6 mp a băii. Mobila pentru lavoar a fost gândită suspendată pentru a da senzația de spațiu mai mare, lăsând pardoseala la vedere. De asemenea, tot pentru senzația de luminozitate pardoseala și pereții au fost îmbrăcați cu aceleași plăci ceramice care imită marmura. Locul de duș și cel de cadă sunt separate vizual și prin textura similară lemnului folosită atât pentru mobilier, cât și pentru zona vasului de toaletă care are deasupra un spațiu de depozitare încorporat.
Baia de serviciu a fost gândită cu placări închise pe perete pentru a da senzația de adâncime într-un spațiu mic, dar elegant tratat.
Da, proprietarii și-au dorit ceva actual, atemporal, cu dotări personalizate pentru ei cum ar fi videoproiectorul și cada frestanding în baie, o amenajare inspirată din stilul neutru al hotelurilor, care a fost armonios reinterpretat pentru o locuință. A fost acordată mare atenție pentru detalii, mobilă pe comandă, după proiectul designerului, astfel ca totul să fie bine proporționat, iar spațiul organizat și excelent exploatat. Finisaje similare peste tot, griuri care se combină plăcut cu texturile din lemn și multe suprafețe albe pentru luminozitate. Un apartament elegant, modern, dar plăcut și cald, fără nimic opulent. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Fotomohito
21
Bună ziua,
Îmi puteți spune vă rog de unde a fost achiziționat tabloul mare din sufragerie?
Vă mulțumesc,
Bună Oana! Uite de aici https://mixgallery.pl/kategoria/obrazy/blue-smoke-2
Oare livreaza si in Romania ?
Foarte interesent si frumos gandit totul, in cele mai mici detalii!
Sunt impresionat de cum gandesc specialistii lucrurile.
De curand am achizitionat o casa si m-am gandit mult daca sa apelez la un specialist de desing interior. Bugetul fiind limitat am gandit totul impreuna cu sotia, dar nu suntem foarte multumiti de ce a iesit.
Nu stiu daca mai putem remedia ceva in acest moment?!
Am locuit peste 25 ani la un apartament foarte aglomerat si ne-am dorit altceva!
Bună Dan! Da, știu că e dificil de amenajat pentru că sunt multe probleme legate de casă, dar mai ales de buget. O modificare fără un buget bine stabilit dinainte nu prea se poate. Aglomerarea dintr-o casă este cauzată și din lipsa spațiilor de depozitare bine gândite.
Buna ziua,
Puteti sa-mi spuneti unde gasesc scaunele „counter height”?
Multumesc.
Sarut-mana ! Care sunt costurile pentru amenajarea unui astfel de apartament,însemnând consultanta+accesorii,mobilier,etc,…? Macar estimativ ! Multumesc anticipat pentru u raspuns!!
Bună Gelu! Manoperă, finisaje, instalații, mobilă, decorațiuni și proiectare s-ar ridica la circa 600 de euro pe metru pătrat, fără dotările precum electrocasnice și electronice.
Buna ziua, puteti sa imi spuneti de unde este achizitionat fotoliul din living?
Bună Flori! Fotoliul este realizat pe comandă la firma https://www.luxpolmeble.pl/
Buna ziua,
Foarte frumos amenajat. Imi puteti spune de unde sunt suporturile de plante din living? (acelea de metal rectangulare). Multumesc in prealabil
Bună Zita! Găsești modele similare aici https://aktdecor.ro/mobilier-accesorii-gradina/suporturi-ghivece-minimaliste
Va multumesc foarte frumos. De mult timp caut! Sarbatori fericite!
Buna ziua,
Ma intereseaza de unde se poate achizitiona o pazie ca in fotografiile de mai sus si ecranul ptr.videoproiector cam ce dimensiuni trebuie sa aibe,si daca se poate sa imi recomandati un producator sau revanzator.
Multumesc anticipat!
Poți găsi la http://www.profiledecorative.ro/
0740703805 cat face o pensie de handicap vă rog să mă ajutați așa tot
0740703805 am trei copii suntem necăjiți O fute între copii e bun Dau cu terasă Adică foarte frumos și pe net pană la centura am mare decat patru părți până la centură am trei copii Aș vrea să mă ajutați am făcut ani de căsătorie ok Bun Baia Mare 2 e cu voi
0740703805
Buna ziua,
Imi puteti spune de unde au fost achizitionate masutele de cafea din living ( cu blat marmura?
Multumesc,
Apartament frumos, foarte curat și în tonurile în care mi-ar plăcea