adelaparvu.com despre Trends 2020 in interior design (2)

In In trend

Trenduri 2020 în design interior

Târgurile din domeniul mobilierului, decorațiunilor și finisajelor sunt cele care dau nota trendurilor în amenajările interioare. Situația generată de virusul Corona a determinat însă mulți organizatori de târguri să amâne desfășurarea întâlnirilor profesionale, printre care și cel mai așteptat târg, cel de la Milano, Salone del Mobile fiind reprogramat pentru iunie. Cu toate acestea, la început de an, au avut loc câteva dintre târgurile de referință, în special cele din Germania și din Franța, unde s-au conturat principalele tendințe. Mai mult ca oricând, importanța amenajării interioare a casei căpătat o mai mare greutate, în condițiile în care izolarea în propriul cămin este una dintre măsurile de precauție vizavi de virusul care se răspândește rapid.

adelaparvu.com despre Trends 2020 in interior design, postere targuri design

Vei găsi aici un rezumat al următoarelor târguri: Imm Cologne, Ambiente Frankfurt, Heimtextil Frankfurt, Maison&Objet Paris, precum și culorile anului anunțate de către Dulux și Pantone. Dacă IMM Cologne este un târg axat pe mobilier și ambient, pe decorațiuni dedicate casei sunt Ambiente la capitolul obiecte decorative și utilitare, Maison & Objet Paris care include și mobilă și iluminat, Heimtextil axat pe țesături și tapete. Practic, târgurile care au avut loc deja în primele două luni ale anului, ne ajută să ne facem o idee destul de completă asupra principalelor tendințe. Acestea sunt legate de așteptările oamenilor, de stilul de viață, de emoțiile lor, toate reflectate în oferta producătorilor de dotări, mobilier și decorațiuni pentru casă.

Cum la fiecare târg sunt trasate anumite tendințe, în funcție de specificul evenimentului, ceea ce mi-am propus în acest articol este să găsesc principalele caracteristici ale trendurilor din 2020, luând în considerare toate direcțiile de design trasate la principalele târguri internaționale care au avut deja loc. Mai mult, am mers până a redenumi tendințele pentru că sunt direcții comune, chiar dacă au nume diferite, date de fiecare echipă de trendsetteri. Și, spre a fi mai elocvent din punct de vedere vizual, am ales să combin imaginile și colajele pentru ca să-ți poți face o idee mult mai clară despre aceste trenduri. Trebuie să precizez că trendurile nu sunt stiluri de amenajare, ci surprind anumite stiluri de viață. Deci, e foarte în regulă dacă îți plac parțial sau combinat și da, nu e musai să le urmezi, dar faptul că le afli te va ajuta să înțelegi de ce vei vedea anumite forme, anumite culori, texturi în ofertele producătorilor.

adelaparvu.com despre Trends 2020 in interior design

MINIMALISM SPIRITUAL

Un trend care vorbește despre regăsirea calmului și echilibrului în interiorul ambientelor. Forme cu muchii rotungite, texturi care pornesc de la țesături textile moi, confortabile, ușoare la transparența sticlei, culori deschise, diafane, mai mult către neutru din zona de griuri și accente naturale în tonuri de lemn, materiale ușor de întreținut și contraste care sunt prezente între texturi – sticlă ușor lucioasă cu matul țesăturilor. Totul pentru o stare de serenitate. Este un trend pentru cei care-și doresc o locuință luminoasă, spațioasă și relaxantă.

Foto mood board Ambiente 2020

Foto mood board Ambiente Trends 2020. Forme și tipuri de mobilier caracteristice trendului Minimalism Spiritual. Canapea AeroZeppelin design Diesel Living și Moroso. Scaun și masă din sticlă colecția Melt, design Nendo pentru WonderGlass (foto Akihiro Yoshida). Măsuță rotundă albă Musette, design Ionna Vauntrin pentru DeVorm. Lampadar Ivy, design Lucie Koldova pentru Brokis (Foto Martin Chum).

Foto mood board Ambiente 2020

Foto mood board Ambiente Trends 2020. Texturi caracteristice trendului Minimalism Spiritual.

Foto mood board Ambiente 2020. Culori caracteristice trendului Monimalism Spiritual

Foto mood board Ambiente Trends 2020. Culori caracteristice trendului Monimalism Spiritual.

Mood board Minimalism Spiritual. In foto, de la stanga la dreapta: coleția Twins de la Mut Design gândită atât pentru interior, cât și exterior, dreapta sus, paletă de culori propusă de Raw Colour pentru Haimtextil, Canapea și măsuță în standul Studio Henk de la Imm Cologne, jos standul Pure Spiritual de la Heimtextil.

Mood board Minimalism Spiritual. In foto, de la stânga la dreapta: colecția Twins de la Mut Design gândită atât pentru interior, cât și exterior, dreapta sus, paletă de culori propusă de Raw Colour pentru Heimtextil, Canapea și măsuță în standul Studio Henk de la Imm Cologne, jos standul Pure Spiritual de la Heimtextil.

FUTURIST GLAM

Un trend care vorbește despre materiale obținute cu noile tehnologii de imprimare 3D sau de tratare iridescentă a suprafețelor de tip oglindă sau sticlă. Forme simple, dar surprinzătoare prin modul de îmbinare și prindere. Texturile sunt fie foarte fine și lucioase, fie în relief pentru a reflecta și mai mult lumina. Culorile sunt de tip neon conferite fie de lumina LEDurilor, fie de tratarea cu substanțe acide. Materialele sunt inovatoare și pot încorpora tehnologii smart. Preferat de cei nonconformiști, un trend care se pretează pentru spații de birouri, baruri, magazine, dar și pentru hoteluri.

Foto Pietro Sutera. Stand Maximum Glam amenajat la Heimtextil Frankfurt, unde au fost prezentate materiale textile inovatoare.

Foto Pietro Sutera. Stand Maximum Glam amenajat la Heimtextil Frankfurt, unde au fost prezentate materiale textile inovatoare.

Foto Yongjoon Choi. Magazin cosmetic din Seul, amenajat după proiectul biroului de design WGNB, premiat de revista Frame Magazine pentru materialele inovatoare folosite aici.

Foto Yongjoon Choi. Magazin cosmetic din Seul, amenajat după proiectul biroului de design WGNB, premiat de revista Frame Magazine.

Piese spectaculoase din sticlă de la Glas Italia. Oglinzi cu suprafețe iridiscente, design Patricia Urquiola, Măsuțe din sticlă satinată cu muchii echipate cu LED, design Nendo, Măsuță cu blat din oglindă design Patricia Urquiola.

Piese spectaculoase din sticlă de la Glas Italia. Oglinzi cu suprafețe iridescente, design Patricia Urquiola, Măsuțe din sticlă satinată cu muchii echipate cu LED, design Nendo, Măsuță cu blat din oglindă design Patricia Urquiola.

Paleta de culori a trendului Futuristic Glam este una cu nuanțe aprinse. Foto Heimtextil.

Paleta de culori a trendului Futuristic Glam este una cu nuanțe aprinse. Foto Heimtextil.

Concept Leolux pentru spații de relxare unde panouri din sticlă colorată asigură intimitate.

Concept Leolux pentru spații publice dedicate relaxării unde panouri din sticlă colorată asigură intimitate.

Piese cu suprafețele lucioase, dar în mai multe culori.

Piese cu suprafețele lucioase, dar în mai multe culori. Corpuri de iluminat și măsuță create de Neocraft Studio, prezentate la Imm Cologne. Lavoare pentru baie din rășină polizată de la Antonio Lupi.

CONFORT ARHITECTURAL

Un trend care pune accentul pe simetrie, detalii excepționale, reinterpretarea formelor Art-Deco și Bauhaus, materiale luxoase, dar nu opulente și inserții moderate din stilul industrial. Forme geometrice în contrast cu piese rugoase sau asimetrice, texturi fine, de la tapițerii din catifea la lemn prelucrat impecabil, culori sobre, dar elegante, materiale prețioase.

Foto mood board Ambiente.

Foto mood board Ambiente Trends 2020. Forme clar conturate și doar câteva piese de accent cu texturi rugoase. Confortul dat de țesături moi, iar ordinea imprimată de volume clare și linii drepte. Scaun din lemn tratat negru, Curved Block, design Jim Partridge și Liz Walmsley pentru Loewe Foundation (Foto LeChuckStudio). Taburet ciclindric tapițat Silo, design Hans Hornemann pentru Normann Copenhagen, Masă și scaune colecția Ashida, design Philipp Mainzer pentru e15.

Foto mood board Ambiente.

Foto mood board Ambiente Trends 2020. Materialele sunt prețioase, cu detalii bine executate, de la piatră naturală, piele la metal și sticlă, plus combinații de materiale care vorbesc despre precizie și atenția pentru îmbinări. Texturile sunt preponderent rugoase sau în relief combinate cu detalii fine, netede din metal sau sticlă.

Foto mood board Ambiente.

Foto mood board Ambiente Trends 2020. Paleta de culori a trendului Confort Arhitectural este mai sobră, dar elegantă. Nuanțele închisă conferă un efect scenografic, de adâncime a spațiilor.

Mood board Trend Confort Arhitectural.

Mood board Trend Confort Arhitectural. Formele pieselor sunt reinterpretate din spectrul Art-Deco, tapițeriile sunt prețioase, plăcute, preponderent plușuri și catifea. Foto, de la stânga la dreapta Heimtextil (cu personaje din trendul Heritage Lux), canapea și măsuță blat marmură de la Witmann, Masă și scaune în standul DooqDetails, Foto Elodie Dupuis la Maison & Objet, Bibliotecă și scaune în standul Duistt de la Maison & Objet 2020.

Foto Pietro Sutera. Standul Heritage Lux de la Heimtextil Frankfurt, unde țesăturile sunt inspirate din perioade și epoci romantice.

Foto Pietro Sutera. Standul Heritage Lux de la Heimtextil Frankfurt, unde țesăturile sunt inspirate din perioade romantice.

CULTURAL FUSION

Trendul vorbește despre împrumuturi culturale, despre experiențele adunate din călătorii, despre a ne găsi locul acolo unde trăim, deși nu sunt meleagurile natale. Formele sunt artistice, piesele pentru ședere sunt confotabile, dar cu tapițerii colorate, imprimate sau decorate în stil artizanal ori cu modele geometrice, obiectele decorative sunt manual realizate sau dau impresia de manufactură, plantele și elementele asociate cu exteriorul, de tipul rogojinilor, se regăsesc la interior, iar materialele sunt combinate de la cele actuale la unele care amintesc despre tradiții și meșteșuguri creative.

Foto mood board Ambiente. Combinație de obiecte etnice cu pise actuale, culori vibrante și texturi artizanale.

Foto mood board Ambiente Trends 2020. Combinație de obiecte etnice cu pise actuale, culori vibrante și texturi artizanale. Canapea Vlider, design Hella Jongerius și Marc Eggimann pentru Vitra. Măsuță galbenă Circo și măsuță verde închis cu împletituri, design Sebastian Herkner pentru Ames (Foto Andres Valbuena). Corpuri de iluminat cu plante Viceversa, design Noe Duchanfour Lawrance pentru Kundalini. Fructe decorative suprapuse Fruittowers, design BCXSY. Vază turcoaz, design Vincent Dermody pentru Normann X Brask Art Collection, Între măsuțe, vază Decupage, design Studio Bouroullec pentru Vitra. În lateral dreapta vase Hallstatt, design Elke Sada. Pe rogojină covor Rug Invaders, de la CC Tapis design lab.

Foto mood board Ambiente. Pe lângă culori, imprimeurile sunt foarte prezente, fie pe tapițerii, covoare, fie pe obiecte decorative.

Foto mood board Ambiente Trends 2020. Pe lângă culori, imprimeurile sunt foarte prezente, fie pe tapițerii, covoare, fie pe obiecte decorative.

Foto Pietro Sutera. Stand Multi Local, Heimtextil Frankfurt, unde materialele imprimate reinterpretează motivele tradiționale din mai multe țări ale globului.

Foto Pietro Sutera. Stand Multi Local, Heimtextil Frankfurt, unde materialele imprimate reinterpretează motivele tradiționale din mai multe țări ale globului.

Foto mood board Ambiente. Paleta de culori este una vie, amintind deopotrivă despre tradiție, dar și înclinații artistice, care se regăsesc în folclorul multor națiuni.

Foto mood board Ambiente. Paleta de culori este una vie, amintind deopotrivă despre tradiție, dar și înclinații artistice, care se regăsesc în artizanatul multor națiuni.

Mood board Trend Cultural Fusion. Foto obiecte decorative realizate de

Mood board Trend Cultural Fusion. Foto obiecte decorative design Klevering Amsterdam și piese de mobilier, decorațiuni și corpuri de iluminat de la Rock the Kasbah, Foto Francis Amiand, ambele prezentate la Maison & Objet Paris 2020.

URBAN SMART

Cu elemente preluate din sport, cum ar fi chingi, curele țesute, dar și din zona urbană, semne de circulație ori de construcție, trendul Urban Smart vobește despre un stil dinamic de viață, unde tehnologia este încorporată în ambiente viu colorate, cu piese de mobilier confortabile sau ingenios gândite pentru spații mici. Mobilier versatil, rezistent, care poate fi folosit în variate încăperi, dar ușor de transportat, mai ales pentru cei care se mută des ori stau cu chirie.

Foto Ronald Smits și Roel Deden. Mood board realizat de Sanne Shuurman și Emma Wessel pentru Heimtextil 2020.

Foto Ronald Smits și Roel Deden. Mood board realizat de Sanne Shuurman și Emma Wessel pentru Heimtextil 2020. Texturi și țesături inspirate din echipamentele sportive, ușor de acomodat  atât în spațiilede acasă, cât și în cele publice.

Mood board Trend Urban Smart. Piese de mobilier multifuncționale care pot fi adaptate în locuințele mici în funcție de necesități. Foto

Mood board Trend Urban Smart. Piese de mobilier multifuncționale care pot fi adaptate în locuințele mici în funcție de necesități. Foto etajeră birou design Stefan Diez pentru BurgBad, fotoliu Woorking Girl, design David Irwin pentru Deadgood, Măsuțe și rafturi rabatabile design Ambivalenz Design – toate prezentate la târgul Imm Cologne.

Foto Pietro Sutera. Stand Active Urban la târgul Heimtextil, unde pe lângă materiale inspirate din sfera sportului și piesele d emobilier par a avea funcții ludice.

Foto Pietro Sutera. Stand Active Urban la târgul Heimtextil, unde pe lângă materiale inspirate din sfera sportului și piesele de mobilier invită la socializare și mișcare.

Foto Pietro Sutera. Standul Active Urban de la Heimtextil, unde designul este în relație cu tehnologia, dar pentru deconecatre activă prin jocuri interactive.

Foto Pietro Sutera. Standul Active Urban de la Heimtextil, unde designul este în relație cu tehnologia, dar pentru deconecatre activă prin jocuri interactive.

Foto Heimtextil 2020. Paleta de culori sociată trendului Urban Smart este inspirată de culorile primare rosu, galben, albastru, cărora li se adaugă nonculorile alb și negru, plus griul și portocaliul echipamentelor sportive.

Foto Heimtextil 2020. Paleta de culori sociată trendului Urban Smart este inspirată de culorile primare rosu, galben, albastru, cărora li se adaugă nonculorile alb și negru, plus griul și portocaliul echipamentelor sportive.

Insiprație pentru tredul Urban Smart. Așa ar putea arăta un interior de living inspirat de trendul Urban Smart. Foto ImmCologne 2020, design COR Sitzmoebel

Insiprație pentru tredul Urban Smart. Așa ar putea arăta un interior de living inspirat de trendul Urban Smart. Foto ImmCologne 2020, design COR Sitzmoebel.

ETIC NATURAL

Resursele planetei sunt limitate, ca atare, unul dintre cele mai interesante, dar și responsabile tendințe ale consumatorilor este să caute produse și piese destinate casei, care durează o viață. Este untrend care vorbește despre rezistență în timp, despre grija fașă de mediu, dar ș despre transparență în privința provenienței materialelor. Tinerii nu mai vor produse de consum, care să fie înlocuite, ci caută piese care să fie trainice, să arate bine și să fie reciclabile. Sunt două aspecte ale acestui trend: etica provenienței materialelor este de mare interes și piesele de mobilier sunt simple, naturale, iar celălalt aspect este legat de design elegant, materiale naturale, dar care să dureze o viață.

Mood board Trend Etic Natural.

Mood board Trend Etic Natural. Produse din materiale naturale, dar fabricate sau manufacturate să reziste o viață. Accentul se pune și pe proveniența materialelor, pe forța de muncă folosită pentru a le produce, oamenii dorind să știe că au cumpărat piese care nu au fost obținute prin mijloace imorale. Ca atare, tot mai mulți cumpărători întreabă companiile dacă au certificate prin care să garanteze că nu distrug resursele planetei și că nu exploatează forța de muncă. În foto de la stânga la dreapta: măsuțe bușteni lemn de la Janua prezentate la Imm Cologne, Mobilier de baie din lemn de la BurgBad prezentat la Imm Cologne, Piese de mobilier și decorațiuni de la Tinek Home prezentate la Maison & Objet Paris.

Foto Heimtextil. Paletă de culori potrivită Trendului Etic Natural.

Foto Heimtextil. Paletă de culori potrivită Trendului Etic Natural. Nuanțe de lemn și verde, care vorbesc despre natură.

Mood board Trend Etic Natural.

Mood board Trend Etic Natural. De la țesături din fibre naturale, prezentate de Magic Linen la Maison & Objet la mese zdravene din lemn de la Team7Moebel prezentate la Imm Cologne la piese din pietre naturale și metal, plus piatră naturală și lemn de la Mambo Unlimited Ideas prezentate la Paris.

Foto Cassina. Așa ar putea arăta un interior în trendul Etic Natural din perspectiva luxoasă, piese de mobilier și finisaje naturale, dar care vor fi durabile, rezistente și arătoase pe viață.

Foto ambient cu piese Cassina. Așa ar putea arăta un interior în trendul Etic Natural din perspectiva luxoasă, piese de mobilier și finisaje naturale, dar care vor fi durabile, rezistente și arătoase pe viață, pe principiul amenajăm o singură dată, dar frumos și calitativ pentru a nu epuiza degeaba resursele naturale.

Desigur, fiecare își poate amenaja locuința așa cum dorește, dar cert este că aceste tendințe vorbesc despre cum percepem stilul de viață în acest moment. Cu siguranță însă că pandemia care s-a iscat în acest an va reconfigura așteptările oamenilor cu privire la ambientele interioare. Multe companii au decis ca angajații să lucreze de acasă, așa că dintr-o dată spațiul locuinței devine un univers mai complex decât a fost perceput până acum. Și după ce pericolul va trece, cu siguranță se vor naște noi idei și întrebări cu privire la stilul nostru de viață, dar și la necesitățile pe care locuința noastră ar trebui să le îndeplinească, necesități care ar putea fi compensate de tehnologiile de comunicare și aparatura aferentă lor. Spre exemplu: O casă inteligentă poate fi și una care ne monitorizează sănătatea? Sunt obligatorii deplasările la locurile de muncă sau la școală, dacă există posibilitatea de a lucra și studia online? Sunt mai sigure comenzile online decât cumpărăturile direct din magazin? Sunt necesare spații mai generoase pentru depozitarea alimentelor și cum ar trebui să arate ele? Cum poate fi organizată o locuință mică unde sunt mai mulți membrii, dar care trebuie să stea acasă și să lucreze tot de aici, pe lângă tabieturile și activitățile casnice? Da, sunt multe întrebări care se vor naște, iar o mare parte dintre răspunsuri pot fi găsite în modul în care specialiștii intuiesc trendurile. Până atunci am un sfat de dat tuturor în aceste zile de pandemie: STAȚI ACASĂ!

 

3 raspunsuri pentru Trenduri 2020 în design interior

  1. andrada spune:

    Minunat articolul si toate referintele, Adela!

  2. Mihaela spune:

    Foarte interesant! Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *