Foarte mulți oameni cred că, atunci când o locuință e mică, e mai simplu și mai ieftin să o amenajezi, deoarece totul este raportat la metri pătrați. Adevărul este că dimensiunile mici ale unei locuințe dau mari bătăi de cap designerilor și arhitecților pentru că munca pentru proiectarea amenajării interioare este foarte migăloasă și mai îndelungată ca timp, comparativ cu o casă cu încăperi generoase. De ce? Pentru că soluțiile sunt întotdeauna personalizate, iar firmele pricepute, care să facă pe comandă lucrurile pe care le proiectezi, sunt greu de găsit. Cu aceste probleme s-au confruntat și arhitecții ruși de la biroul Geometrium, care au gândit foarte ingenios locuința de circa 43 metri pătrați a unei tinere familii din Moscova. Tinerii proprietari, părinți ai unui copil mic, și-au dorit o amenajare unde fiecare centimetru pătrat să fie bine utilizat, o locuință în care să stea temporar, ulterior urmând să o închirieze. Proprietarii au ținut foarte mult ca locul de dormit să fie independent de locul de canapea, să existe cât mai multe locuri de depozitare, loc de birou și musai integrate sisteme inteligente în funcționarea diverselor aparate din casă. Dar hai să afli mai multe despre soluția cu podium în care este mascat patul, adaptată pentru acest spațiu.
Modificările sunt vizibile încă de la intrarea în garsonieră. Arhitecții au prevăzut un încadrament cu riflaje (realizate de către firma care a executat mobila pe comandă) în jurul ușii de la intrare, organizând astfel de o parte și de alta a locuri pentru cuier și pantofi, plus banchetă. Riflajul dinspre bucătărie lasă lumina naturală să pătrundă către holul acum deschis către zona de gătit. Aceeași pardoseală din gresie este prezentă atât în hol, baie, cât și în bucătărie. Montajul gresie s-a făcut în romb pentru a da senzația de spațiu mai amplu, dar și pentru a evita intersectarea neplăcută vizual a rosturilor cu liniile riflajelor și ale corpurilor de mobilier. Interfonul este unul inteligent, în sensul în care, dacă sună cineva la apartament, proprietarii pot vedea, chiar dacă nu sunt acasă, cine îi caută, grație unei aplicații disponibile pe telefonul mobil.
Ușa de la baie culisează peste locul din hol, gândit închis, pentru depozitare (loc de mop, pantofi). Nici nu-ți dai seama că e o ușă acolo, ea fiind placată în întregime cu o oglindă. S-a ales varianta unei uși cu sistem culisant exclusiv în partea superioară, jos ușa sprijinindu-se pe mici rotițe. Practic, a fost tratată ca o ușă de mobilier, cu lățimea de 70 cm, ceea ce a eliminat necesitatea montării unui profil în pardoseală.
Baia măsoară circa 2,9 metri pătrați și chiar dacă din spațiul ei a fost sacrificat un loc de circa 55 x 70 cm pentru depozitare în hol, arhitecții au calculat totul astfel ca dotările să fie bine organizate. Locul de duș a fost prevăzut asimetric, astfel ca pe lățimea cea mai mare să fie obținuți circa 89 de centimetri și lungimea totală să fie de 1,03 metri. Pentru ca bateriile să fie unele îngropate, a fost necesar ca din grosimea peretelui să fie sacrificați circa 8 centimetri. De asemenea, ele sunt inteligente, putând fi controlate de pe telefonul mobil (grație unui kit de senzori, spre exemplu, se poate opri apa în caz de inundație). Vasul de toaletă a fost și el mutat și reorientat, astfel ca în fața cabinei de duș să poată există un culoar de trecere. Chiar și în acest spațiu mic, tot s-a găsit loc pentru încastrarea unei etajere, realizată pe comandă, în Indonezia, din lemn exotic, rezistent la umezeală. Și locul lavoarului a fost reajustat imediat la intrarea în baie, iar pe blatul din lemn configurat trapezoidal, lavoarul din piatră se sprijină parțial. Deasupra, un corp de mobilier cu oglindă oferă spațiu de depozitare pentru obiecte de igienă. Doar locul de duș este placat cu gresie, în rest s-a folosit o tencuială specială rezistentă la apă (poți găsi astfel de produse la ValPaint, TonCorner sau DeArte Paints Collection).
Odată ce ușa de la baie este închisă, oglinda de pe fața acesteia dă senzația de spațiu mai mare dinspre bucătărie. Mobila de bucătărie este pe o singură latură, ce măsoară 3,35 metri lungime. Aparatele electrocasnice și senzorii (de gaze, efracție, inundație etc) pot fi controlate de pe telefonul mobil. Pentru ca acest lucru să fie posibil, toate instalația electrică a fost gândită din start pentru fiecare echipament în parte.
Mobila de bucătărie a fost extinsă către hol, astfel ca în ultimul corp, după frigiderul încorporat, să fie realizat un loc pentru mașina de spălat rufe. Mobila realizată pe comandă, este prevăzută până în plafon, iar înainte de a fi executată, au fost trasate toate prizele și instalațiile pentru racordarea electrocasnicelor. Practic, s-a proiectat totul, s-a gândit totul la milimetru, după care au trecut pentru execuție. Scriu asta pentru cei care cred că poți trage mai întâi instalațiile și apoi să ajustezi mobila după ele. Este invers 🙂
Locul de luat masa din bucătărie este unul confortabil, având în vedere că latura bucătăriei cu fereastra măsoară circa 4 metri. Ca atare, masa rotundă (diamentru 100 cm), a putut fi aleasă aici (de regulă, în spații mai mici, sunt alese mese dreptunghiulare). Mai mult decât atât, locul ferestrei a fost transformat într-o banchetă (cu dimensiunile de 1,35 x 0,45 metri) pe care se poate sta, suplimentându-se la nevoie locurile de ședere la masă (se mută masa, astfel ca în jurul ei să fie loc pentru banchetă, dar și cele 4 scaune). Caloriferul este încorporat în mască, iar aceasta are prevăzute grilaje de aerisire. Masa Tulip și scaunele Tulip sunt piese de mobilier emblematice, create de Eero Saarinen în 1957 și disponibile acum prin firma Knoll.
Bucătăria are toate electrocasnicele încorporabile, inclusiv o mașină de spălat vase cu lățimea de 45 de cm. Pentru că sunt multe electrocasnice, partea inferioară a bucătăriei nu a putut fi configurată cu un corp care să aibă sertare. Cuptorul este ncadrat de o parte și de alta de corpuri de tip jolly, deci unele culisante. Pentru ca aspectul bucătăriei să nu fie prea sec, arhitecții au prevăzut plăci ceramice cu modele în relief, dar în nuanțele preponderente ale amenajării. Blatul este din cuarț, cu o chiuvetă direct configurată, iar plita cu inducție se camuflează frumos în aspectul blatului. Între chiuvetă și plită a fost gândit un spațiu pentru blat de lucru de 75 cm.
Camera este separată față de hol prin intermediul unei uși culisante din fier cu sticlă. Deasupra ei a fost montat aparatul de aer condiționat, tras aici pentru că nu putea fi montat în altă parte. De ce? Pentru că tot plafonul a fost coborât cu circa 4 centimetri pentru a masca în spatele lui traseele instalațiilor. Tavanul este unul extensibil, respectiv dintr-un material cu aspect mat care este întins și prins în profile montate perimetral.
În fața dulapului ce ocupă lățimea de 3,09 metri a camerei, culisează ecranul pentru video proiector. Astfel, volumul pentru depozitarea hainelor nu a fost sacrificat pentru locul de tv. Sistemul de culisare este integrat între plafon și mobilă și este manevrat cu ajutorul unei telecomenzi.
În fața ansamblului de depozitare este grupat mobilierul tipic pentru living, dar toate piesele sunt așezate pe o platformă de tip podium. Aceasta are înălțimea de aproape 45 cm, configurată cu două trepte. Sub platformă au fost trase prin lateral traseele de țevi ale caloriferului, și s-au prevăut grilaje de aerisire pentru ele. Pentru locul de canapea a rămas o înălțime disponibilă de circa 2,00 metri.
Sub platformă a fost configurat un pat culisant pentru o saltea cu dimensiunile de 160 x 200 cm. Cea mai mare problemă întâmpinată de către arhitecți a fost realizarea structurii metalice pe care să fie montată pardoseala din lemn stratificat, dar și să fie inserat sistemul. Arhitecții spun că toată platforma și patul de dedesubt au trebuit refăcute de mai multe ori până să se ajungă la un rezultat satisfăcător, deoarece nu au găsit o singură firmă care să facă toată lucrarea. Ca atare, o firmă a executat structura metalică, altă firmă îmbrăcarea cu parchet (de la Coswick) și altă firmă a asigurat sistemul de culisare al patului, iar alți meșteri au montat sistemul de culisare.
Pe lângă pat, și treapta din lateral (dreapta) este culisantă, oferind un spațiu generos pentru depozitarea lenjeriei de pat. Pardoseala a trebuit foarte bine gândită, dar și executată, astfel ca praful sau eventualele resturi de mâncare să nu ajungă sub ea, respectiv pe saltea.
Arhitecții au calculat foarte bine amplasarea, dar și direcția de culisare a patului, astfel ca și cu el la vedere, să existe spațiu suficient de trecere în fața dulapului. Lungimea camerei este de circa 6,10 metri, iar lățimea de 3,09. Până în dreptul ușii de la intrarea în cameră au avut loc pentru configurarea platformei (respectiv circa 3,50 metri), iar când patul este scos de sub ea, până în ușă există un culoar de trecere de 80 cm. Ca atare, patul nu incomodează în niciun fel circulația sau accesul la alte zone din cameră.
Dulapul gândit similar unei placări, are inserat la baza lui un loc pentru un mic șemineu cu bioetanol. Pentru ca acesta să fie funcțional, a fost foarte importantă etanșeizarea și izolarea antifoc, mai ales că a fost înglobat în mobilier. Fin punct de vedere estetic, mobila a fost gândită și în relație cu plinta. Astfel, baza mobilierului are înălțimea similară plintei, pentru ca la final totul să fie cât mai ordonat.
Balconul (de fapt o logie) cu dimensiunile de 0,94 x 6,80 metri a fost izolat cu vată minerală, atât la nivelul pardoselii, cât și la nivelul parapetului, pentru a putea fi folosit ca și spațiu de birou. S-au tras și aici prize, astfel ca la nevoie să existe posibilitatea utilizării de echipamente electronice. Locul de lectură maschează spații de depozitare, atât sub șezut, cât și în spătar. Deși pare boem, locul de lectură are salteaua destul de jos în raport cu parapetul balconului. Odată ce te așezi, poți vedea afară destul de incomod, deoarece deasupra parapetului ajunge doar capul, nu și o parte din trunchi. E bine de luat în considerare acest aspect, dacă-ți dorești ceva similar pe balcon.
Proprietarii și-au dorit o locuință cu aer scandinav, dar au obținut mai mult: una multifuncțională. Aspectul ambientului este unul unitar, peste tot fiind folosite aceleași finisaje, iar pentru suprafețele mari de mobilă albul a fost cea mai bună alegere. Un proiect cu multe provocări, dar care în final a ieșit bine. Costul pentru o amenajare similară, cu dotări actuale, poate ajunge la 600 de euro pe metru pătrat + TVA, cost ce include la la manoperă, materiale la soluții personalizate de mobilare și evident onorariul arhitecților. Foarte ingenios acest proiect. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Sergey Krasyuk
35
Ce bine ca ai inceput din nou sa postezi! Chiar imi lipseau articolele tale!
Chiar mi-ai lipsit! 🤗🤗
Foarte interesant și deosebit proiectul, dar la fel de laborios și dificil. Felicitari arhitecților!
Draga Adela,
Foarte interesant proiect! In special patul. Prefer sub pardoseala decat in partea de sus a camerei, chiar daca iti permite inaltimea.
La cabana am vrut sa castigam locuri de dormit. Permitandu-ne oarecum inaltimea am facut un fel de platforma (spatiu deschis) pe o treime din suprafata, unde se urca pe o mica scara rustica.Am pus saltele pentru dormit si eram foarte incantati (in prima faza).
Ne intalnim des cu prietenii acolo si eram fericiti ca am obtinut loc de dormit, chiar spatios. Am mai vazut asemenea locuri de dormit in partea de sus a unui spatiu mic chiar si in apartamente.
Pe la mijlocul noptii, aproape de fiecare data toti isi luau perna si veneau jos, preferand sa doarma pe covorul de pe pardoseala. Sus, fiind spatiu deschis se ridica caldura (fie iarna, fie vara) si era greu de dormit.
Ati mai intalnit aceasta situatie, adica sa nu fie o solutie chiar atat de confortabila ?
Cu stima,
Foarte buna ideea, si articolul!
Ne fac viata mult mai simpla, si mai practica, aceste solutii functionale de amenajare. Daca suntem deschisi la astfel de schimbari, exista o multime de idei. Atat pentru amenajari interioare, cat si pentru amenajari exterioare.
Super!
Dumnezeule, e fabuloasa! Am urmarit multe amenajari de-a lungul timpului, mai ales din dorinta de a ma inspira pentru renovarea propriului apartament. Dar sincer, aceasta este cea mai spectaculoasa dintre toate! E fara dar si poate, superba! Felicitari!
Buna, Adela! Minunat gandita si organizata garsoniera aceasta! Ne dorim si noi sa facem in living un pat sub pardoseala, doar ca avem o forma ciudata a camerei si am avea nevoie de ajutor. Ne-ai putea pune in contact cu proiectantii si mesterii care au realizat partea aceasta de proiect?
Iti multumim frumos!
Irina si Andrei
Bună Irina! Chiar pe cei care au executat lucrarea aceasta nu am cum pentru că sunt francezi, dar poți încerca la Altax, care face proiecte speciale, tel 0724.503.413
Sarut-mina, dv ati incercat acest proiectele sau aveti idee dacă cineva face asa ceva in Romania ? Este simplu la prima vedere dar destul de meticulos. Va mulțumesc frumos pentru postare, este o sursa de inspiratie extraordinaria.
Bună Florian! Da, firmele care fac mobilă pe comandă și care au un arhitect sau proiectant angajat pot face așa ceva. Este nevoie de ranforsare pe structură metalică. De asemenea pot face și firmele care execută decoruri pentru scenografie.
Uimitor pat!
Foarte buna ideea !
Frumoasă postare, e bine că te-ai întors să scrii din nou, iar apartamentul decorat într-adevăr frumos.