Când toată lumea era panicată, săptămâna trecută, de faptul că o parte a populației nu respectă indicațiile de a sta în casă, eu mă gândeam la recesiunea economică ce bate la ușile tuturor. Logic, să mă gândesc la asta, mai ales că știam de oamenii izolați în casele lor, care nu vor merge la serviciu, deci nu vor câștiga nici bani. Mă gândeam direct la meșteri și la șantierele pe care le aveam în derulare și care multe s-au sistat, deși Ordinul Arhitecților din România a cerut Guvernului soluții pentru gestionarea lor printr-o scrisoare deschisă (VEZI AICI). Recunosc că mă uit, din când în când, pe burse pentru că vreau să înțeleg mai mult despre cum funcționează ele. Știu că oricând se întâmplă un eveniment major, cum e și cazul pandemiei, bursele reacționează. Dar ce constat? Marile state ale lumii intră în stare de urgență, își închid granițele, se suspendă zborurile internaționale, sunt anulate mari competiții sportive, nu mai spun de lumea teatrelor, cinematografiei, restaurantele, hotelurile sunt oprite, la fel șantierele de construcții, tot ce înseamnă neesențial supraviețuirii. Dar bursele sunt în continuare active. În stare de urgență orice contract între oricare dintre părți este supus clauzelor de forță majoră. Deci, cum operează companiile? Ce indicatori mai poate arăta bursa când multe companii stagnează nu pentru că vor ele, ci pentru că li s-a impus să stagneze.
Eu nu înțeleg: lumea s-a oprit, dar bursele lucrează. Ce tranzacționează? Cine sunt cei care tranzacționează? Pe ei nu-i atacă, nu-i oprește virusul? De ce nu se opresc?
Bineînțeles că au fost mulți care au râs de mine (și vor mai râde) că-mi pun întrebările acestea legate de bursă. Dar nu-mi pasă. Prefer să râdă, dar eu să înțeleg. N-am cum să mă pricep la toate, dar mă pricep să pun întrebări ca să învăț. Și pentru că am avut nevoie de ajutor să aflu răspunsurile la întrebările de mai sus, Bogdan Stăncescu, care are podcastul Poveștile lui Po (unde îți vorbește, spre exemplu, despre Ce sunt banii sau Cum funcționează o țară?) a avut răbdare să-mi explice, într-o conversație pe Facebook, cum stă treaba. Mi-am spus că e bine să-ți redau conversația, ca să-ți lămurești și tu eventualele dileme. Iată mai jos întrebările mele și răspunsurile lui Bogdan.
Dacă se oprește tot, de ce bursele mai funcționează?
Ce înseamnă „tot”? Ce înseamnă „burse”?
Faptul că stăm în case, călătoriile sunt suspendate, restaurantele, teatrele închise, șantiere de construcții închise, iar pe Bloomberg vezi graficele burselor din întreaga lume că sunt comentate despre cum se tranzacționează.
Ok, dar ce descrii aici nu înseamnă „tot”. Stați în case? Da! Călătorii suspendate? Da! Restaurante, teatre închise? Da, dar dacă restaurantele livrează la domiciliu atunci pot opera în continuare; dacă teatrele pot produce spectacole pe net, atunci pot funcționa parțial în continuare. Șantiere închise? Depinde unde te uiți. Alte afaceri închise? Nu știu ce să zic, speranța mea e că activitățile care se pot desfășura de la domiciliu încă se desfășoară.
Deci totul ți se pare logic? E ok că bursele funcționează când marile state ale lumii sunt în stare de urgență și contractele dintre companii se supun clauzelor de forță majoră? Întreb ca să înțeleg.
Așa cum am spus în comentariul anterior, mi se pare că orice afacere care poate fi desfășurată în siguranță ar fi de dorit să se desfășoare în continuare. Nu văd de ce ar fi o problemă specială cu tranzacțiile bursiere.
Deci, domeniul afacerilor nu este afectat că mor oameni din cauza unui virus ucigaș?
Sigur că este afectat! Este foarte puternic afectat, vom suferi o recesiune economică fără precedent! Dar nu pricep ce legătură are dezastrul economic cu faptul că oamenii fac tranzacții pe bursă.
Asta nu pricep nici eu și încerc să înțeleg dacă nu ar fi fost mai bine să se oprească tranzacțiile.
De ce simți că ar trebui să facă asta?
Păi tocmai pentru a nu se prăbuși, nu?
Ah, cred că înțeleg ce spui. Tu zici că într-un climat economic volatil există riscul să se prăbușească toată piața bursieră dacă permiți în continuare schimburi ca de obicei – și prin urmare ar trebui să oprească toate tranzacțiile ca să „înghețe” situația economică, eliminând în felul ăsta volatilitatea. Am înțeles bine?
Da. Am văzut situații în care bursele s-au oprit și au reluat tranzacționarea, tocmai pentru că o luaseră la vale.
Da, e foarte tentant să crezi că lucrurile pot fi rezolvate așa. Pe termen scurt, chiar așa se întâmplă – și chiar s-a întâmplat, exact în perioada crizei ăsteia cu coronavirus. Bursa din New York s-a închis în mai multe rânduri ca să dea timp pieței să se calmeze, tocmai pentru că indicii erau în prăbușire.
Pe de altă parte, înghețarea pe termen lung a bursei e ca și cum ar injecta unui muribund zahăr în sânge ca să-i iasă mai bine analiza de glicemie – analiza de glicemie este un indicator al stării de sănătate; degeaba modifici indicatorul cu injecții, că nu schimbi cauza analizei. Omul moare din cauza motivului de bază, nu din cauză că scrie un număr pe o foaie de hârtie.
Cam așa e și cu bursele. Indicatorii bursieri îți arată cum merge economia. Poți să închizi bursa – sau poți să închizi ochii ca să nu mai vezi cum merge bursa –, piața nu se schimbă pentru că faci lucrurile astea.
Da, dar în cazul acesta cu pandemia, economiile au fost forțate prin decizii politice să nu o ducă bine. E și cum aveai un om sănătos, dar tu îl forțezi să stea la pat. El ar putea produce, dar tu îl ții în pat. Înțeleg că se operează cu indicatorii care nu sunt reali. Înțeleg greșit?
Repet: pentru că e ca și cum nu ai mai face analize de sânge unui muribund, doar ca să nu le mai vezi. Omul moare și cu analize și fără analize; dacă nu i le mai faci atunci bagi capul în pământ ca struțul și nu mai știi de ce moare – dar el tot moare. Așa e și cu bursa: e doar un indicator al sănătății economiei – poți să închizi bursa doar ca să nu mai vezi cât de rău o duce economia, dar asta nu înseamnă că economia o duce mai bine.
Știm cu toții că piața s-a schimbat și că în multe domenii stagnează. Și nu stagnează pentru că vrea ea, ci pentru că i s-a impus să stagneze. De ce nu ar fi viabilă reluarea burselor după reluarea întregilor activități?
Da, înțelegi înspăimântător de greșit. Spui așa: „e ca și cum ai avea un om sănătos, dar tu îl forțezi să stea la pat” – nu e deloc așa. Când vorbim despre pandemia asta și despre sistemul economic național (nu contează țara anume; poate să fie China, Italia sau România), oamenii sunt ca celulele unui organism – iar organismul e națiunea. O analogie mai bună ar fi următoarea: „e ca și cum ai avea un om sănătos pe cale să dezvolte cancer din cauza stresului, iar tu îl forțezi să stea la pat ca să nu ajungă în metastază”. Da, omul (națiunea) nu va mai produce nimic o vreme (economia se va bloca) – însă e mai bine decât dacă moare omul.
Concluzia mea? Dacă poți lucra e bine să o faci pentru că altfel vei rămâne fără bani. Și de bani vei avea foarte curând nevoie ca să-ți cumperi hrană și să-ți plătești facturile, care evident nu se opresc pentru că stai izolat în casă. Așa că îndemnul meu să-ți continui planurile rămâne valabil. Deci, musai continuă și munca. Iar dacă ești în șomaj tehnic, gândește-te serios dacă te poți reorienta profesional, dacă poți câștiga bani din altceva. Nu aștepta nimic de la nimeni pentru că nu vei primi, ci preocupă-te de cum îți vei susține financiar familia. Așa că nu te mai uita la știri, nu mai număra vecinii ieșiți pe stradă, nu te mai panica de poliție, nu mai contabiliza numărul de îmbolnăviri de pe ecranele televizoarelor și nu mai pierde vremea pe Facebook (eventual învață de la alți oameni, întreabă-i, cere lămuriri, cum am făcut eu). Vei supraviețui virusului, dar asigură-te că vei fi bine și din punct de vedere financiar. Pentru că știi ce? Dacă bursele nu se opresc înseamnă că de fapt nimic nu se oprește și nimic nu te oprește să muncești și să-ți câștigi traiul. Sănătate multă îți doresc!
Foto: Adela Pârvu
20
Foarte frumoasa explicatia.
Draga Adela,
Din primele zile ale aparitiei virusului, mi-am zis: uite cum ,,puternicii lumii,, isi
realizeaza proiectele, prin terorism psihologic, prin incalcarea dreptului la libertate si intimitate, etc. Sunt multe de discutat!
Sper din tot sufletul ca fiecare din noi sa gandeasca si actioneze cat mai repede, in asa fel incat sa nu mai continuam sa le creem ,,scena teatrala,, de care au nevoie!
Sa nu le mai acordam existenta, timpul si sanatatea noastra! Trebuie sa luptam sa putem muncii, sa ne continuam planurile, asta va fi o buna parte din sanatatea fiecaruia.
Calde imbratisari, Mia
Bună Mia! Problema este că majoritatea oamenilor se simt foarte departe de puternicii lumi, se lasă angrenați în panica generală, în loc să se gândească la viitorul imediat și la consecințele economice.
Bravo Adela,
Foarte bine punctat! După această Pandemie, va veni o criză economică fără precedent. Mai frică îmi este de acestă recesiune decât de virus. Noi încă lucrăm dar nu știm ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Așa că voi face orice este necesar, cu toate riscurile pentru a susține financiar familia.
Cu drag,
Bety
Aceleasi idei despre bursa ca ale tale am avut si eu pana am citit articolul de mai sus. Multumesc pentru luminare! Toate bune si sa iesim curand din tot cosmarul acesta!
https://carutacubani.ro/de-ce-nu-investesc-pe-bvb/
https://elitaromaniei.ro/caruta-cu-bani-a-lui-bogdan-dinu-si-educatia-financiara-la-romani/
Buna ziua, Adela!
Va admir ca OM si specialist in domeniul frumosului (design, impactul frumosului asupra starii noastre spirituale, arhitectura, etc). Pastrez o amitire deosebita cand v-am intalnit in birourile de la The Park.
Multumesc si pentru acest blog si mai ales pentru redarea dialogului cu Bogdan Stancescu. Apreciez dialogul in care s-a angajat si respect notiunile si explicatiile pe care le-a dat.
Am inteles o perspectiva complet diferita a intrebarii puse si anume: de ce lipseste sincronizarea intre realitatea vietii si a economiei si bursa?
Explicatia mea este urmatoarea: bursa este o componenta fundamentala a lumii ce se pregateste sa dispara (probabil acum este perioada finala a valului) si pana la un moment dat a avut un impact foarte pozitiv asigurand sanatate si fluiditate economiei locale si globale (intr-o anumita masura). Ea face exact ce a fost definita sa faca intr-un context economic complet diferit si o lipsa de fluiditate globala a economiei..practic, e anacronica. Sunt foarte multe articole – mai ales in US, pot fi gasite in FT – in care se discuta de impactul negativ major al bursei si consecintele profund negative asupra afacerilor; de exemplu, concentrarea CEOs pe trimestre nu pe termen mediu si lung, lipsa importantei in evaluarea bursiera sustenabilitatii si impactului social, etc.
Cred ca raspunsul la intrebarea dvs. se va revela in timpul ce vine (poate un an, poate cinci) si va fi din acelasi spatiu cu intrebarea…
Cred ca raspunsul e subscris unui sfat al lui Einstein: „Nu putem rezolva problemele noastre cu aceeasi gandire pe care am folosit-o cand le-am creat”…
Sper sa fie util comentariul meu.
Cu drag si respect pentru rolul asumat si modul in care il indepliniti.
Gabriel
Mulțumesc Gabriel! Da, ai intuit foarte bine esența întrebărilor mele, dar n-am fost atât de inspirată să formulez întrebările corect. Pentru această clarificare, pentru timpul alocat comentariului și pentru substanța lui îți mulțumesc!
Ma bucur ca am descoperit acest blog, Felicitari Adela!