Când îți dorești o reamenajare unei locuințe vechi situată la bloc, e bine să ții cont de simplitate, mai ales când ceea ce urmărești este luminozitatea și aspectul actual. Și asta în toate spațiile, astfel ca rezultatul să fie unul coerent. Și ca să-ți exemplific concret, am ales să-ți prezint azi un apartament de două camere, complet renovat, unde s-au făcut o modificareîn zona de zi, respectiv pentru mai multă lumină naturală s-au desființat pereții bucătăriei comuni cu livingul și holul. Acum, peste tot ambianța este creionată cu finisaje simple, mobilier simplu, mai multe corpuri de iluminat, dar și soluții interesante de mascare a unora dintre uși. Chiar dacă are multe spații de depozitare, acestea nu aglomerează spațiul. Un apartament de circa 60 de metri pătrați, unde comparația cu ceea ce era înainte este grăitoare. Dar hai să vezi mai multe.
În reconfigurarea bucătăriei, acum deschisă către living și fostul hol, a fost nevoie de aprobare și pentru modificarea golului de fereastră. Inițial, în bucătărie, mai există un geam, care nu permitea o configurare a bucătăriei cu corpuri suspendate suficient de adânci. Este genul de autorizație greu de obținut, mai ales când se intervine pe fațadă, dar o fereastră falsă la exterior poate păstra golurile de pe fațada clădirii. La interior, bucătăria a fost reconfigurată, cu zona de chiuvetă pe o parte, iar plita electrică pe partea opusă, într-o masă peninsulă. Hota este încastrată la nivelul plafonului, iar sub plită sunt alte spații de depozitare.
Finisajele sunt simple, unitare, peste tot la fel și în nuanțe deschise, iar mobila fixă este în tonuri de griuri și alb, iar piesele independente, precum masa și scaunele (de la AndreuWorld) din lemn deschis. Accente de culoare sunt prevăzute la nivelul tapițeriei scaunelor și abajururilor suspensiilor. Ferestrele sunt acum înalte, îmbrăcate doar cu storuri, ceea ce face ca lumina naturală să pătrundă din plin. Spații de depozitare sunt create peste tot, iar într-o nișă formată în dreptul bucătăriei (pe fost hol) acum este un dulap cu fețele din oglinzi.
Când se dorește senzația de mai multă lumină și spațiu, soluția deschiderii bucătăriei către living este o variantă viabilă din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, circulația în spațiul zonei de zi este mai fluidă, încap și piesele de mobilă pentru un loc de luat masa, poate fi creat și un scenariu de iluminat care să transforme ambianța, dar mai ales este o stare bună dată de spațiu mai mare. Pentru separarea funcțiunilor este suficientă orientarea mobilierului și prezența surselor de iluminat unde trebuie. În rest, cu cât mai simplu, cu atât mai bine. Spre exemplu aici, mobila de bucătărie realizată până în plafon, nu are mânere, este într-o singură nuanță, dar ea devine un fundal calm perfect pentru restul spațiului. Pardoseala este la fel peste tot (parchet de la Meister Design).
În locuințele de bloc camerele nu sunt deloc mari, de aceea locul mesei devine problematic, iar când se reorganizează totul sub formă de opne-space, altă problemă este locul pentru tv. Aici însă, după renovare bucătăria a putut fi mai bine organizată, s-a reușit amplsarea unei mese generoase, iar locul pentru canapea și tv au fost gândite fix în dreptul celei mai largi ferestre. Astfel, deși spațiul alocat este unul modest, senzația de loc aerisit și luminos există din plin.
Sunt multe spații de depozitare, atât la nivelul comodei joase, cât și în corpurile suspendate ce includ și zona de tv. Dar ansamblul nu este deloc unul masiv sau deranjant. Din contră, totul tratat simplu, fără mânere și cu un iluminat decorativ care contribuie la atmosfera plăcută. De asemenea, contează mult țesăturile cu aspect natural, care imprimă căldură și elementele mici, precum picioarele scaunelor, canepelei, măsuței, care lasă lumina să le contureze alura suplă. Deci, nimic nu încarcă spațiul, nimic nu pare un volum greoi.
Pentru că în lateralul ferestrei nu exista suficient perete pe care să fie continuată mobila, acesta a fost gândită retrasă față de zidul cu fereastra. Spațiul este completat cu riflaje, loc perfect pentru o plantă. Contează mult faptul că în acest caz tâmplăria ferestrei este una culisantă, altfel ar fi fost mai dificil de amsplasat piesele de mobilier în configurația actuală.
Chiar dacă există o grindă, acum la vedere după ce holul a fost desființat, mobila din living urmează desenul ei (acesta este unul din avantajele mobiliei realizate pe comandă), iar în dreptul stâlpului pe care se sprijină grinda, o placare din același material ca și cel al mobilei păcalește vizual ca și cum ar fi o ușă. Totul pentru mai multă coerență.
Pentru ca imaginea de ansamblu a locuinței să fie cât mai aerisită, dar și ordonată, ușile interioare care se văd din living sunt prevăzute până în plafon, de tip filo muro, în același plan cu pereții.
Zona de zi este separată de zona de noapte prin intermediul unei uși realizată pe comandă, ca de dulap, pentru a avea aspectul rifajelor din lemn prevăzute în living. Pe fața dinspre living este lipsită de mâner, putând fi acționată prin împingere, dar pe fața opusă există mâner pentru a putea fi deschisă dinspre dormitor. Înainte de a se ajunge în spațiul de dormit, există un dulap generos încastrat.
Dormitorul este simplu, aerisit, luminos și cald. Chiar dacă e o cameră mică, fereastra generoasă, nuanțele calme și calde, multe zone de alburi contribuie la senzația de spațiu aerisit, odihnitor.
În locul unei tăblii obișnuite, a fost creat un desen cu baghete din lemn, prin care este imprimată senzația de ordine, de simetrie, chiar dacă într-o parte baghete sunt mai multe. Peretele îmbrăcat cu tapet și apoi cu stânghiile din lemn, conferă un aer inspirat din atmosfera interioarelor japozene, totul completat cu două suspensii delicate ce coboară deasupra noptierelor.
Contează forma suspensiilor, dar și tipul de bec (sursă luminoasă) pentru că acesta conferă pe timpul serii lumina dorită. În privința suspensiilor, fiecare poate hotârî la ce înălțime sunt reglate, dar acest lucru e bine să fie făcut la final, după ce te așezi în pat, ai becuri și îți dai seama la ce nivel lumina este cea pe care ți-o dorești. În cazul de față suspensiile sunt la circa 100 cm față de pardoseală (și 150 cm de la plafon în jos).
Dormitorul beneficiază de propria cameră de baie, intrarea făcându-se din lateralul patului. Pentru că dimensiunile sunt mici, a fost prevăzută încă din faza de renovare o ușă culisantă, una care de fapt culisează la interiorul zidului.
Finisajele în baia matrimonială sunt simple, dar unul dintre pereți, pe toată lungimea lui este îmbrăcat cu plăci ceramice cu model tridimensional, care imită lemnul (de la Porcelanosa). Desenul este obținut prin tăierea plăcilor pentru a fi formate aceste desene, deci multă muncă și migală, dar rezultatul este spectaculos.
Mobilierul pe picioare, realizat pe comandă, a fost gândit astfel încât să ofere maximum de depozitare, ca atare lavoarul a fost prevăzut deasupra și nu montat în blat. Accentele negre, prezente prin baterii, întrerupător (toate prizele sunt de la ABB gama Niessen), prize, ramă oglindă bine să confere un aspect grafic camerei de baie.
O a doua baie are deschidere dinspre living și ea armonios amenajată. Blatul este lung, dar îngust, ales astfel din cauza dimensiunilor mici. Fiind îngust, mobila suspendată nu se preta, ca atare a fost gândit spațiul de depozitare sub blat, dar evident și pe blat, oglinda fiind aleasă mare, dar simplă (fără depozitare). Finisaje simple, mobilă simplă, mai mult loc pe blat prin alegerea unui lavoar mic și evident un accent de prospețime conferit de prezența ramurilor decorative cu frunze de eucalip.
Locuința este acum la final, după renovare cu adevărat luminoasă, caldă, actuală, dar și primitoare. Concluzia este că se pot obține spații de depozitare generoase prin reorganizarea apartamamentului, dar secretul este ca acestea să fie cât mai discrete și nu evidente. Ușile de dulapuri fără mânere, spațiile pentru dulapuri prevăzute cât mai ferit ochiului, uși interioare funcționale în spații mici, dar cu aspect inedit (filo muro, aspect de riflaj, culisante la interiorul zidului), precum și modul de iluminare artificială a camerelor sunt detaliile care fac diferența. Foarte plăcută amenajarea și bine gândită. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Biderbost Photo
32
Buna Adela,
De unde este achizitionat mobilierul de baie ?
Multumesc,
Roxana
Bună Roxana! Este realizat pe comandă, după desenul (proiectul) designerițelor.
Bună Adela, superbă amenajare! Aș dori să-ți lansez o provocare și să văd reamenajat un spațiu de locuit într-un bloc construit între 1965-1975, cu două sau trei camere. Acolo ar fi adevărata măiestrie. Mulțumesc anticipat pentru răspuns și îți doresc mult succes în tot ceea ce faci!
Bună Dumitru! Uite aici un exemplu: https://adelaparvu.com/2019/09/19/apartament-de-2-camere-transformat-intr-unul-cu-3-camere/
Mulțumesc frumos, sunt impresionat! Totuși contează și dispunerea camerelor, suprafața… Pentru un apartament cu 2 camere, suprafața de 60 mp înseamnă ceva! Eu de exemplu stau într-un apartament cu 4 camere, cu suprafață totală de 75 mp. Dar, bineînțeles, și în cazul meu, cineva cu experiența ta sunt convins că ar putea face minuni. Încă o dată îți mulțumesc și te felicit pentru ceea ce faci!
Buna Adela,am nevoie de un sfat…aprtament in bloc nou construit,deci living cu bucatarie impreuna plus 2 pereti unul cu geam mare si usa de balcon,iar celalat cu geam in mijloc…practic liber ramane doar un perete…cum as purea incadra o minibiblioteca si tv unde sa-l pun…multumesc pt orice idee
Bună Adriana! Te rog, trimite-mi un plan al locuinței pe adelaparvu@gmail.com
Buna, Adela! Care este dimensiunea living -ului cu bucătăria open-space din acest articol?
Mulțumesc,
Ana-Maria
Bună Ana! Are circa 20 mp.
Sunteti minunata! Toate amenajarile ma ung pe suflet!
Buna Adela!
Apreciez in mod deosebit tot ceea ce am vazut (si la TV si aici, pe site!) realizat cu design marca Adela Parvu! Indraznesc sa iti cer o parere in legatura cu un apartament micutz de 2 camere, (36 mp) in care voi locui eu si fiul meu de 20 de ani. Este o provocare pentru noi, inainte am locuit intr-un apartament de 3 camere. Practic nu putem trata aceasta casa ca si cand ar avea living si dormitor, ci 2 camere, cate un a pentru fiecare dintre noi. Mentionez ca blocul este din caramida, am inteles ca se pot modifica ceva pereti prin interior. Cateva idei de la tine ne-ar fi de mare folos pentru ca nu ne permitem (am ramas fara job din cauza pandemiei :(( ) un designer sau o firma specializata. Multumesc anticipat. Trimit si schita apartamentului.
Buna Adela, excelent livingul cu bucătăria! Vrem să achiziționam un apartament open space living si bucătărie, bucătăria poziționată pe lung, însă mi se pare îngust, nu aș avea loc de masa si canapea-tv. M-ai putea ajuta, te rog, cu o privire pe schița, să văd dacă merită să luăm apart? Multumesc!
Bună, Adela! Un sfat de unde aș putea cumpăra din România o canapea asemănătoare? Eu lociuesc în București. Mulțumesc!
Bună Adela, am living cu bucatarie open space, iar bucătăria este un gri cenușiu, și dacă îmi poți spune te rog ce canapea colțar ar merge ca să pot echilibra.(as dori un colțar în care sa și poți dormi) Mulțumesc anticipat! Corina
Buna Adela, doresc amenajarea si decorarea unui apartament de 85 mp destinat închirierii.
Vreau sa fie transformat dintr-un apartament cald si primitor cu o cromatica similara apartamentului prezentat. Mulțumesc!
Buna ziua,
Ma intereseaza foarte mult acest model de insula continuat intr-o masa de bucatarie. Imi puteti spune cu ce firma a fost realizata aceasta mobila de bucatarie din articol?
Multumesc frumos!
In bucataria open-space, eu as fi pus in locul tabloului – un panou radiant pictat manual, ar fi avut dubla functionalitate. In primul rand odata ce bucataria este deschisa, panoul radiant nu lasa umezeala sa se infiltreze in pereti si in casa, iar, astfel aveti si un tablou minunat pe perete pictat manual. Va puteti uita pe site-ul: Optim Clima
Buna Adela,
Foarte bun gust, spatios si elegant. Culorile alese sunt fantastice.
Ce model de parchet ai folosit de la Meister Design?