adelaparvu.com despre amenajare apartament 48 mp pentru familie, design Dima si Dasha Tretyakov, foto Uliana Grishina (7)

In apartamente, Design Interior

Tineri cu doi copii și-au reorganizat locuința de 48 mp

Da, poți avea o locuință plăcută și bine organizată, dacă știi ce ai nevoie și nu ai pretenția pentru perfecțiune. Și ca să vezi un caz concret, am ales să-ți prezint azi o locuință veche, semidecomandată, care a fost reorganizată și complet renovată de către doi tineri soți, astfel încât să facă loc și pentru cei doi copii mici pe care-i au. Apartamentul de 48 mp, situat într-un bloc vechi, construit în anii 60 în Moscova, a fost a bunicii Dashei, iar zeci de ani de zile nu a beneficiat de nicio îmbunătățire. Când s-au mutat aici, Dima și Dasha Tretyakov, în urmă cu trei ani, nu aveau copii și spațiul era mai mult decât suficient. S-au apucat atunci de îmbunătățiri, însă echipa de constructori angajată a spart o țeavă de apă, iar de aici s-a ajuns la indundarea altor apartamente. S-au trezit că banii pentru o renovare de vis, cu mobilă pe comandă, s-au dus în mare parte pentru reparațiile la vecini, așa că au decis să amenajeze singuri la partea de mobilare și decorare. Le-a luat circa 9 luni de zile să renoveze cu ajutorul unor meșteri partea de finisaje, iar apoi în timp, după ce au venit pe lume copii, au readaptat și reoganizat interiorul prin mobilare. Dar hai să afli mai multe despre cum au procedat.

Înainte și după renovare. Apartamentul era semidecomandat, cu două camere, dar finisajele erau toate vechi. A trbuit schimbat absolut totul, inclusiv tâmplăria și evident instalațiile electrică, sanitară, termică. Ba chiar au reușit să obțină autorizație pentru ca fereastra livingului să fie configurată până jos pentru a beneficia de mai multă lumină naturală.

Înainte și după renovare. Apartamentul era semidecomandat, cu două camere, dar finisajele erau toate vechi. A trebuit schimbat absolut totul, inclusiv tâmplăria și evident instalațiile electrică, sanitară, termică. Ba chiar au reușit să obțină autorizație pentru ca fereastra livingului să fie configurată cu un desen nou al tâmplărie, cu suprafața de geam mai mare pentru a beneficia de mai multă lumină naturală.

Tinerii proprietarii Dasha Tretyakov a și Dima Tretuakov au regândit puțin compartimentarea și au obținut aprobare pentru ea. Astfel, au decis ca fosta intrare de pe hol în bucătărie să fie zidită, iar bucătăria să devină parțial deschisă către living.

Tinerii proprietarii Dasha Tretyakova și Dima Tretyakov au regândit puțin compartimentarea și au obținut aprobare pentru ea. Astfel, au decis ca fosta intrare de pe hol în bucătărie să fie zidită, iar bucătăria să devină parțial deschisă către living. Astfel au obținut o zonă de zi mult mai luminoasă, dar și posibilitatea de a amenaja un loc de luat masa și de a instala un spalier pentru exterciții fizice între hol și cameră. Restul spațiilor au rămas ca atare, dar evident refinisate.

Cei doi soți sunt artiști și lucrează de acasă. Cu doi copii mici au trebuit să-și regândească spațiul locuinței,astfel încât să aibă loc pentru o cameră dedicată copiilor, loc de birou, pat seprat față de canapea, o bucătărie generoasă, baie cu cadă și evident spații de depozitare.

Cei doi soți sunt artiști și lucrează de acasă. Cu doi copii mici și un cățel au trebuit să-și regândească spațiul locuinței, astfel încât să aibă loc pentru o cameră dedicată copiilor, loc de birou, pat separat față de canapea, o bucătărie generoasă, baie cu cadă și evident spații de depozitare. Foto via Instagram dasha_tretyakova (artist video) și my_little_rembrandt (creează cadouri și bijuterii).

Intrarea în locuință se face printr-un hol îngust. Pentru a schimba percepția asupra lui, pe fața interioară a ușii de la intrare au prevăzut montarea unei oglinzi.

Intrarea în locuință se face printr-un hol îngust. Pentru a schimba percepția asupra lui, pe fața interioară a ușii de la intrare au prevăzut montarea unei oglinzi. De altfel, era cel mai bun loc pentru ea, având în vedere lățimea mică a holului. Aici au ales să cumpere mobilier de la IKEA pe care l-au combinat astfel încât să aibă totul la îndemână și să poată fi organizați.

Mobila aleasă în hol are adâncme mică, de până în 38 cm, astfel încât să existe culoar de trecere. Pentru anu aglomera camerele, au decis ca în hol să aibă și o bibliotecă pentru cărți.

Mobila aleasă în hol are adâncme mică, de până în 38 cm, astfel încât să existe culoar de trecere. Pentru a nu aglomera camerele, au decis ca în hol să aibă și o bibliotecă cu uși și geamuri pentru cărți.

Accesul către camera de zi a fost și el lărgit, astfel ca aici să poată fi instalat un spalier. Tinerii au calculat ca bucata de zi dintre living și bucătărie să fie suficient de lată pentru acomodarea unei mese.

Accesul către camera de zi a fost și el lărgit, astfel ca aici să poată fi instalat un spalier. Tinerii au calculat ca bucata de zi dintre living și bucătărie să fie suficient de lată pentru acomodarea unei mese extensibile, tot de la IKEA, dar care poate fi folosită și în variantă semideschisă. Când cei mici vor să se joace, tinerii pot strânge masa, care devine similară unui corp de mobilă îngust. Deasupra mesei, au instalat ecranul pentru video proiector la care se uită în loc de tv.

Bucătăria este simplă, dar configurată în formă de U, astfel ca spațiile de depozitare să existe, chiar și în lipsa corpurilor suspendate.

Bucătăria este simplă, dar configurată în formă de U, astfel ca spațiile de depozitare să existe, chiar și în lipsa corpurilor suspendate. În loc de faianță au ales o vopsea rezistentă, care se curăță ușor (Caparol Amphibolin) de aici și aspectul luminos al bucătăriei. De asemenea, mobila este realizată pe comandă, iar pentru blaturi s-au folosit unele de tip lemn de la IKEA, evident montate tot de către firma care a realizat mobilierul. Pentru ca totul să se vadă frumos din cameră, tinerii au prevăzut locul de plită cât mai simetric și au avut grijă ca zona ferestrei să fie frumos decorată cu plante, dar și cu corpuri de iluminat care asigură lumină pe suprafața blatului din zonă.

Partea mai înaltă a ansamblului mobilierului de bucătărie este situată în lateral, mai puțin vizibil din zona livingului.

Partea mai înaltă a ansamblului mobilierului de bucătărie este situată în lateral, mai puțin vizibilă din zona livingului. Aici a fost prevăzută și combina frigorifică, iar după ea chiuveta, astfel că totul este logic și bine organizat.

Pe colțul livingului a fost pusă o olgindă înaltă, care dă impresia de mai mult spațiu, dar a cărei ramă din lemn conferă un plus de căldură spațiului interior.

Pe colțul livingului a fost pusă o olgindă înaltă, care dă impresia de mai mult spațiu, dar a cărei ramă din lemn conferă un plus de căldură spațiului interior. Plantele verzi contează și ele în starea de bine, la fel și nuanțele deschise ale tapițeriilor și țesăturilor.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 48 mp pentru familie, design Dima si Dasha Tretyakov, foto Uliana Grishina (7)

Deasupra canapelei din living este o hartă din lemn montată pe plexiglas, (de la MyBukva) hartă care distrage atenția de la aparatul de aer condiționat și videoproiector. A doua cameră are o ușă dublă, care deschisă face spațiul mai generos pentru joaca celor mici.

Între accesul în cameră și ușa dormitorului, tinerii au construit o platformă pentru patul lor, iar sub ea este locul de birou, unde lucrează de acasă.

Între accesul în cameră și ușa dormitorului, tinerii au construit o platformă pentru patul lor, iar sub ea este locul de birou, unde lucrează de acasă.

Patul etajat a fost realizat din lemn și ulterior vopsit, la fel ca și treptele, care sunt de fapt module pentru depozitare. Înălțimea camerei de 2,8 metri a permis acest lucru. De la podea la baza patului înălțimea este de 1,50 metri. Pentru mai multă siguranță, au montat un parapet din sticlă securizată în zona patului, iar deasupra patului, cu tot cu ânălțimea saltelei au un loc cu înplțimea de circa un metru. Un proiect similar am gândit și eu aici, dar înălțimea sub patul etajat am prevăzut-o la 1,60 metri.

Patul etajat a fost realizat din lemn și ulterior vopsit, la fel ca și treptele, care sunt de fapt module pentru depozitare. Înălțimea camerei de 2,8 metri a permis acest lucru. De la podea la baza patului înălțimea este de 1,50 metri. Pentru mai multă siguranță, au montat un parapet din sticlă securizată în zona patului, iar deasupra patului, cu tot cu înălțimea saltelei (care este de 160 cm lățime) au un loc cu înălțimea de circa un metru. Un proiect similar am gândit și eu, dar înălțimea sub patul etajat am prevăzut-o la 1,60 metri (VEZI AICI).

Treptele de acces către zona de dormit sunt de fapt spații de depozitare.

Treptele de acces către zona de dormit sunt de fapt spații de depozitare.

Atât la marginea patului, cât și în treptele de acces, interiorul modelelor este folosit pentru variate lucruri. Proiectul este realizat de către tineri și bricolat acasă.

Atât la marginea patului, cât și în treptele de acces, interiorul modulelor este folosit pentru variate lucruri. Proiectul este realizat de către tineri și bricolat acasă.

Patul cu saltea de 160 cm lățime este unul confortabil, dar prin această soluție de pat etajat au reșit să aibă mai multe funcțiuni în spațiul livingului, plus canapea confortabilă, care nu e folosită pentru dormit.

Patul cu saltea de 160 cm lățime este unul confortabil, dar prin această soluție de pat etajat au reușit să aibă mai multe funcțiuni în spațiul livingului, plus canapea confortabilă, care nu e folosită pentru dormit. Pereții au fost vopsiți peste tot cu aceeași vopsea Caparol Amphibolin ca și în bucătărie, pentru ca întreținerea suprafețelor să fie mult mai ușoară.

Ultima cameră a fost păstrată pentru copii, unde tinerii au montat și un leagăn suspendat.

Ultima cameră a fost păstrată pentru copii, unde tinerii au montat și un leagăn suspendat (de la Woodcoon). Peste tot în locuință a fost montat parchet laminat cu strat fonizolator ca să nu fie deranjați vecinii.

Pătuțul bebelușei este într-un colț al camerei, unde toată mobila este albă pentru mai multă luminozitate, dar și senzație de ordine. Peretele de culoare sunt prezente prin jucării și decorațiuni.

Pătuțul bebelușei este într-un colț al camerei, unde toată mobila este albă pentru mai multă luminozitate, dar și senzație de ordine. Petele de culoare sunt prezente prin jucării și decorațiuni. Sub piesele de mobilă sunt organizate cutiile cu jucării pentru a fi la îndemâna celor mici.

Mobila este așezată perimetral, astfel ca centrul camerei copiilor să rămână liber.

Mobila este așezată perimetral, astfel ca centrul camerei copiilor să rămână liber. Fotoliul din colțul camerei este unul extensibil (de la Jamni) și devine patul băiețelului. Corpul de iluminat sub formă de balon a fost achiziționat de la un atelier creativ (My Casper).

Extins, fotoliul este un pat confortabil pentru un copil. Peretele din zona lui este pictat de către cei doi soți și prietenii lor.

Extins, fotoliul devine un pat confortabil pentru un copil. Peretele din zona lui este pictat de către cei doi soți și prietenii lor.

Pentru depozitarea hainelor celor mici, tinerii au ales piese de mobilier de la IKEA care să nu încarce spațiul, dar să le ofere posibilitatea de a organiza bine lucrurile în sertare.

Pentru depozitarea hainelor celor mici, tinerii au ales piese de mobilier pe comandă (de la Ecodelki) care să nu încarce spațiul, dar să le ofere posibilitatea de a organiza bine lucrurile în sertare.

Din camera copiilor se face accesul către dessing, un spațiu separat cu ușă, unde cei doi soți țin majoritatea hainelor familiei.

Din camera copiilor se face accesul către dressing, un spațiu separat cu ușă, unde cei doi soți țin majoritatea hainelor familiei, a jucăriilor, dar și masa de călcat și aspiratorul.

Din hol se accede în baie, iar spațiul de aici a fost folosit pentru instalarea unui spalier.

Din hol se accede în baie, iar spațiul de aici a fost folosit pentru instalarea unui spalier.

Baia a fost reoganizată astfel ca sub blatul lavoarului să existe loc pentru mașina de spălat rufe. Cada a fost și ea schimbată, iar pereții din jurul ei placați cu faianță, însă în rest pereții sunt zugrăviți cu vopsea lavabilă.

Baia a fost reorganizată astfel ca sub blatul lavoarului să existe loc pentru mașina de spălat rufe. Cada a fost și ea schimbată, iar pereții din jurul ei placați cu faianță, însă în rest pereții sunt zugrăviți cu vopsea lavabilă. Pentru acces ușor sub blat, tinerii au hotărât să monteze draperii și nu uși, care ar fi fost dificil de manevrat.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 48 mp pentru familie, design Dima si Dasha Tretyakov, foto Uliana Grishina (2)

Locuința este mică, dar are multe funcțiuni, iar ideile de reorganizare sunt eficiente pentru cazul celor doi soți cu copii mici. Desigur, se gândesc ca pe viitor, când cei doi copii vor crește, mai ales că sunt fată și băiat, să se mute într-o altă locuință, dar până atunci, alegerile pe care le-au făcut s-au dovedit a fi inspirate. Au estimat costul amenajării la circa 385 de euro pe metru pătrat, în condițiile în care au schimbat absolut totul. Este uimitor cum ei reușesc să mențină ordinea, să lucreze de acasă și să aibă o familie activă într-o locuință mică. Până la urmă, astfel de cazuri chiar te pun pe gânduri în privința numărului de lucruri de care avem cu adevărat nevoie. Mie mi-a plăcut ambianța luminoasă, dar și modul cum a gândit totul. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Uliana Grishina/ Inmyroom/ Dasha Tretyakova

 

6 raspunsuri pentru Tineri cu doi copii și-au reorganizat locuința de 48 mp

  1. Mihaela spune:

    M ar interesa harta de pe perete, de unde se poate lua???Multumesc

  2. Larisa spune:

    Content extraordinar de bun! Din păcate, numeroasele greșeli îngreunează cititul. O mai mare atenție asupra micilor detalii poate motiva lectura până la finalul articolului. 🙂

    • Adela Parvu spune:

      Bună Larisa! Îmi cer scuze, dar sufăr de orbire de text. Pur și simplu nu mai văd textul pentru că-l citesc cu mintea, nu cu ochii. Am să încerc să-mi aloc mai mult timp, să fac pauze, după care să revin asupra textului. Sper însă ca aceste greșeli să nu știrbească din esența informațiilor pe care doresc să le transmit. Mulțumesc pentru atenționare.

  3. Adri spune:

    Buna, Adela!

    Felicitari pentru blog, il urmaresc de foarte mult timp.

    Suntem in proces de transformare a apartamentului nostru. Ne vom ocupa noi de tot, eu cu ideile, sotul cu actiunea (e constructor).

    M-am împotmolit la perdelele din living.

    Avem pe un perete fereastra si usa care da spre terasa. As vrea ceva ca in poza atasata care sa le cuprinda pe amandoua. Dar pe langa faptul ca nu s sigura ca ar fi estetic, nu e practic. Avem doi copii, usa la terasa se deschide f des.
    Vreau totusi ceva frumos, diafan, sa fie si perdelele transparente si perdele opace.

    Sper ca s au încărcat ambele poze, una cu ferestrele mele și cealaltă cu ce mi as dori eu.

    Multumesc si mult succes in tot ceea ce faci!

    15876764426334722786292602190798

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *