adelaparvu.com despre amenajare apartament 96 mp, Bilbao, design Sube Interiorisimo, Foto Erlantz Biderbost (88)

In apartamente, Design Interior

Apartament cu living fără fereastră, dar bine organizat

Sunt locuințe a căror spațiu, dacă te iei după suprafața în metri pătrați, pare generos, dar când te uiți la modul de distribuție al camerelor și la numărul ferestrelor, poți constata că sunt dificil de amenajat. Camere multe, dar mici, ori un spațiu deschis în zona de zi, dar cu ferestrele dispuse pe o singură latură și aceea îngustă. Am ales să-ți prezint azi un astfel de apartament, care măsoară 96 de metri pătrați, situat într-o clădire veche din Bilbao, și unde proprietarii erau în mare dilemă cu amenajarea. Își doreau o bucătărie spațioasă, dar separată față de living, însă nu aveau suficiente ferestre în zonă. Apoi visau la multe spații de depozitare, dar nu știau cum să le organizeze, iar camera copilului era prea mică pentru ca în ea să mai poată fi configurat un dulap obișnuit. Au apelat la designerii de la biroul Sube Interior, care le-au reconfigurat toată zona de zi și care au exploatat zona de noapte, cu dormitoare într-un mod ingenios pentru a obține două băi spațioase, dar mai ales multe dulapuri. Hai să afli mai multe, despre cum au procedat.

Încă de la intrarea în locuință modificările se fac simțite. În locul fostului hol lung și îngust, acum ușa de la intare este separată parțial cu ajutorul unui parapet și al unei ferestre interioare, practic un paravan constructiv. Un dulap servește pe post de cuier, iar în lateralul ușii, la îndemână, este configurată o poliță în dreptul unui generos ansamblu de depozitare.

Încă de la intrarea în locuință modificările se fac simțite. În locul fostului hol lung și îngust, acum ușa de la intare este separată parțial cu ajutorul unui parapet și al unei ferestre interioare, practic un paravan constructiv. Un dulap servește pe post de cuier, iar în lateralul ușii, la îndemână, este configurată o poliță în dreptul unui generos ansamblu de depozitare. Atât dulapul, cât și polița, au fost gândite la înălțime față de pardoseală, astfel ca spațiul mic să fie perceput mai generos (lăsând liberă pardoseala), dar și pentru ca întreținerea pardoselii să se facă mai ușor. În plus, sub dulapul de tip cuier, există loc pentru perechile de pantofi purtate în mod curent.

Holul comunică direct cu livingul, gândit în zona mai retrasă față de ferestrele disponibile în zonă. Un culoar de acces este prevăzut înspatele uneia dintre canapele, pe locul fostului hol. Acum, dulapuri generoase sunt prezente în zona de zi, dar fețele lor simple, dau impresia de placări.

Holul comunică direct cu livingul, gândit în zona mai retrasă față de ferestrele disponibile în zonă. Un culoar de acces este prevăzut în spatele uneia dintre canapele, pe locul fostului hol. Acum, dulapuri generoase sunt prezente în zona de zi, dar fețele lor simple, dau impresia de placări.

Paravanul din sticlă se citește discret în ansamblul livingului. Rolul lui este de a asigura lumina naturală ce vine dispre bucătărie, Sub el a fost găsit locul pentru caloriferul din living.

Paravanul din sticlă se citește discret în ansamblul livingului. Rolul lui este de a asigura lumina naturală ce vine dinspre bucătărie, Sub el a fost găsit locul pentru caloriferul din living.

În loc de o canapea colțar, designerii au propus două canapele, care au putut fi mai ușor inegrate în spațiul livingului, care este mai mult lung și îngust.

În loc de o canapea colțar, designerii au propus două canapele, care au putut fi mai ușor integrate în spațiul livingului, care este mai mult lung și îngust. O oglindă pusă deasupra canepelei dă impresia de fereastră. Un truc pentru a conferi adâncime acestui spațiu îngust.

Pe latura îngustă, dar care nu are deschideri către uți interioare și nici nu e orientată către culoare de trecere, este poziționat locul de tv. Astfel, el este sigur situat fără ca cineva să se perinde prin fața lui.

Pe latura îngustă, dar care nu are deschideri către uși interioare și nici nu e orientată către culoare de trecere, este poziționat locul de tv. Astfel, el este sigur situat fără ca cineva să se perinde prin fața televizorului. Mobila, realizată pe comandă, după proiectul designerilor, este de adâncime mică, circa 35 cm, la fix pentru cărți, dar și pentru integrarea ecranului. Mobila este albă, pereții zugrăviți în alb, ca atare și canapeaua cea mai apropiată de mobilă este deschisă la culoare, pentru a nu crea contraste majore pe latura îngustă a livingului. Canapeaua cu tapițerie albastră, de două locuri, realizată pe comandă pentru a fi potrivită la fix în spațiu (lungime 160 cm) se profilează frumos atât pe acest fundal deschis, cât și pe placările din spatele ei.

Inserția de lemn masiv aduce un plus de cădlură în combinația alb-albastru, care este una rece.

Inserția de lemn masiv aduce un plus de cădlură în combinația alb-albastru, care este una rece. De asemenea, scenariul de lumini este important. Nu există sursă centrală (lustră), ci toată lumina este perimetrală, ceea ce dă impresia de spațiu mai amplu și luminos. Accesul către dormitoare este deschis, ușa interioară fiind debarasată. Practic, s-a creat un mic sas către băi și dormitoare.

Bucătăria a fost poziționată împreună cu locul de luat masa către cea mai luminată parte a zonei de zi, adică unde există ferestrele.

Bucătăria a fost poziționată împreună cu locul de luat masa către cea mai luminată parte a zonei de zi, adică unde există ferestrele. Fiind o clădire veche, designerii au vrut să sublinieze acest lucru prin stâlpul ce are rolul de susținere al golului, unul metalic îmbrăcat în lemn masiv antichizat.

Proprietarii și-au dorit o bucătărie generoasă, dar neapărat separată. Designerii au venit cu ideea unor uși culisante în dreptul bucătăriei și a aunui panou fix în dreptul locului de luat masa (după stâlp).

Proprietarii și-au dorit o bucătărie generoasă, dar neapărat separată. Designerii au venit cu ideea unor uși culisante în dreptul bucătăriei și a unui panou fix în dreptul locului de luat masa (după stâlp). Partea de jos a tâmplăriei ușilor este plină, pentru a masca mobilierul din bucătărie-sufragerie, lăsând doar lumina naturală să pătrundă către living. Astfel, impresia din living este de ordine, nimic nu încarcă vizual.

Ușile culisante au fost gândite de la designerii de la biroul Sube Interior astfel ca deschiderile să fie cât mai funcționale.

Ușile culisante au fost gândite de la designerii de la biroul Sube Interior astfel ca deschiderile să fie cât mai funcționale. Spre exemplu, așezate pe mijlocul spațiului, ușile permit accesul în lateralul lor atât către bucătărie, cât și către sufragerie.

Inițial bucătăria era până la limita barului, evident îngustă. Acum, deschisă către fostul living, a devenit mult mai luminoasă. În plus designerii au putut gândi aici multe spații de depozitare. Bucătăria este realizată pe comandă la firma Santos Cucinas.

Inițial bucătăria era până la limita barului, evident îngustă. Acum, deschisă către fostul living, a devenit mult mai luminoasă. În plus designerii au putut gândi aici multe spații de depozitare, toate dispunse pe o latură, unde mobila este înaltă, până în plafon. Bucătăria este realizată pe comandă la firma Santos Cucinas.

Pentru un acces ușor, dar fără a altera imaginea ordonată, dulapul din capătul bucătăriei este dotat

Pentru un acces ușor, dar fără a altera imaginea ordonată, dulapul din capătul bucătăriei este dotat cu o ușă rulantă, care maschează o funțiune de tip oficiu (pentru ca pe blatul de tip bar să fie cât mai puține lucruri la vedere). Este o soluție bună și pentru a masca electrocasnice mici, de tip cafetieră, roboți bucătărie, toaster, dar trebuie gândită din faza de proiect prizele necesare.

Hota și chiuveta sunt situate pe blat, iar bucătăria, fiind fără corpuri suspendate, a fost dotată cu o hotă încastrată în plafon. Astfel deasupra barului, în afara suspensiilor nu mai este nimic, de unde și senzația de luminozitate.

Hota și chiuveta sunt situate pe blat, iar bucătăria, fiind fără corpuri suspendate, a fost dotată cu o hotă încastrată în plafon (vezi modele AICI, și un singur model AICI sau variante pe negru AICI). Astfel deasupra barului, în afara suspensiilor nu mai este nimic, de unde și senzația de luminozitate.

Toată mobila ce încorporează electrocasnicele ste configurată pe un perete întreg, iar fețele sunt alese albe. Astfel, ambientul este mult mai luminos și aerisit pentru că verticala camerei este simplă, fără a fi încărcată. Baza mesei peninsulă este similară cu nuanța parchetului și prin ea este adusă o textură caldă.

Toată mobila ce încorporează electrocasnicele este configurată pe un perete întreg, iar fețele sunt alese albe, plus că blatul din marmură este și el deschis. Astfel, ambientul este mult mai luminos și aerisit pentru că verticala camerei este simplă, fără a fi încărcată. Baza mesei peninsulă este similară cu nuanța parchetului și prin ea este adusă o textură caldă. Un fundal perfect pentru scaune albe.

Pe partea

Pe partea funcțională a mesei peninsulă sunt prevăzute sertare, fără mânere pentru a putea fi ușor accesate în spațiul de culoar de acces, care măsoară 80 cm. Pentru așezarea plitei pe blatul mesei s-a ales un model electric, unul cu gaze fiind foarte dificil de instalat din cauza țevii care nu poate fi mascată.

Designerii au prevăzut ca fosta bucătărie și fostul living să fie unite, dar apoi reorganizate astfel ca bucătăria să fie lângă ferestre pentru a putea fi ventilată natural. În plus, traseele de evacuare pentru hotă au fost mai ușor de trasat din această parte.

Designerii au prevăzut ca fosta bucătărie și fostul living să fie unite, dar apoi reorganizate astfel ca bucătăria să fie lângă ferestre pentru a putea fi ventilată natural. În plus, traseele de evacuare pentru hotă au fost mai ușor de trasat din această parte, fiind conduse către exteriorul clădirii.

Locul de luat masa este tratat elegant pentru că este singurul din casă, deci aici sunt invitați și oaspeții. De aceea, designerii au pus accente pe modul de deocrare al peretelui, dar și prin alegerea unui mobilier tapițat.

Locul de luat masa este tratat elegant pentru că este singurul din casă, deci aici sunt invitați și oaspeții. De aceea, designerii au pus accent pe modul de decorare al peretelui, dar și prin alegerea unui mobilier tapițat. Pentru a camufla prezența caloriferului, dar și pentru a proteja peretele din spațiul îngust al sufrageriei, designerii au prevăzut un lambriu pe perete, realizat pe comandă. Desigur, aceeași nuanță a fost folosită peste tot la acest nivel pentru a ordona vizual spațiul.

După locul de luat masa este unul de relaxare, de lectură. Aici era înainte fereastra livingului, integratp acum în noul spațiu al bucătăriei și sufrageriei.

După locul de luat masa este unul de relaxare, de lectură. Aici era înainte fereastra livingului, acum spațiul este rezervat bucătăriei și sufrageriei.

Ușile culisante ce separă bucătăria și sufrageria de living asigură lumină naturală către zona canapelelor, zonă care nu beneficiază de nicio fereastră.

Ușile culisante ce separă bucătăria și sufrageria de living asigură lumină naturală către zona canapelelor, zonă care nu beneficiază de nicio fereastră.

Camera copilului este mică, dar luminoasă, grație celor două ferestre. Ambientul este gîndit temperat pentru ca el să fie vieabil și când cel mic va crește.

Camera copilului este mică, dar luminoasă, grație celor două ferestre. Ambientul este gândit temperat pentru ca el să fie vieabil și când cel mic va crește.

Patul este unul cu două saltele, sertarul de jos putând fi tras pentru un al doilea loc de dormit. Pentru ca spațiul camerei să nu apară ca un dormitor, patul a fost ales cu o imagine de canapea.

Patul este unul cu două saltele, sertarul de jos putând fi tras pentru un al doilea loc de dormit. Pentru ca spațiul camerei să nu apară ca un dormitor, patul a fost realizat pe comandă cu o imagine de canapea, lateralele asigurând protecția celui mic pe timp de noapte. Dulapurile sunt încastrate în lateralul patului (către hol) pentru a nu ocupa din spațiul mic al încăperii.

Locul de birou este dispus la fereaastră, iar aerul condiționat și caloriferul după locul de studiu pentru a nu obtura nici lumina naturală, dar nici să incomodeze deschiderea ferestrei.

Locul de birou este dispus la fereastră, iar aerul condiționat și caloriferul după locul de studiu pentru a nu obtura nici lumina naturală, dar nici să incomodeze deschiderea ferestrei.

Baia la care are acces toată familia, inclusiv de către oaspeții veniți în vizită, este organizată într-un spațiu lung ți îngust.

Baia la care are acces toată familia, inclusiv de către oaspeții veniți în vizită, este organizată într-un spațiu lung și îngust. Forma atipică a fost folosită pentru configurarea unui loc de duș, separat cu un parapet zidit care înglobează traseele instalațiilor, dar și o nișă pentru produse cosmetice la interiorul dușului.

Spațiul lung și îngust a fost exploatat pentru înșiruirea funcțiunilor din baie. Între duș și vasul de toaletă un generos mobilier realizat ep comandă după proiectul designerilor asigură necesarul pentru depozitare.

Spațiul lung și îngust a fost exploatat pentru înșiruirea funcțiunilor din baie. Între duș și vasul de toaletă, un generos mobilier, realizat pe comandă, după proiectul designerilor, asigură necesarul pentru depozitare.

Zona vasului de tolealetă este parțial separat prin interdiul unui zid, care de o parte și de alta asigură loc perfect pentru accesoriile de baie.

Zona vasului de tolealetă este parțial separat prin intermediul unui zid, care de o parte și de alta asigură loc perfect pentru accesoriile de baie. Gresie pe pardoseală, iar la nivelul pereților tapet vinilic și doar foarte puține zone cu faianță, de unde și aspectul mai deosebit al băii.

O parte din holul lung și îngust a fost integrat în spațiul dormitorului matrimonial pentru a fi configurate ansambluri generoase de dulapuri.

O parte din holul lung și îngust a fost integrat în spațiul dormitorului matrimonial, în relație și cu baia matrimonială. Locul din fostul hol a fost folosit pentru a fi configurate ansambluri generoase de dulapuri.

Fețele dulapurilor sunt tratate cu frezări, montajul făcut de sus până jos pentru ca aspectul final să fie similar unor placări de tip lambriu.

Fețele dulapurilor sunt tratate cu frezări, montajul făcut de sus până jos pentru ca aspectul final să fie similar unor placări de tip lambriu. Suprafața pardoselii este liberă, fără covoare pentru curățare mai ușoară, dar și acces mai facil către dulapuri.

Mult alb pe suprafețele dulapurilor combinate cu o nuanță de verde pastel care imprimă tihnă și invită la odihnă.

Mult alb pe suprafețele dulapurilor combinate cu o nuanță de verde pastel care imprimă tihnă și invită la odihnă, este o combinație bună pentru dormitor.

Fiind un apartament într-o clădire veche, colțurile camerelor sunt atipice, ca atare în dormitor, în colțul situat aproape de fereastră, designerii au propus un fotoliu compact, ca loc de lectură și relaxare.

Fiind un apartament într-o clădire veche, colțurile camerelor sunt atipice, ca atare în dormitor, în colțul situat aproape de fereastră, designerii au propus un fotoliu compact (de dimensiuni mai mici), ca loc de lectură și relaxare.

Forma atipică a camerei a fost exploatată pentru configurarea unui tablii de pat fixe, din zidărie, în care sunt integrate traseele electrice pentru aplicele de perete. S-a creat practic o poliță, deasipra căreia designerii au prevăzut în zonă un tapet.

Forma atipică a camerei a fost exploatată pentru configurarea unui structuri, din gips-carton, în care sunt integrate traseele electrice pentru aplicele de perete. S-a creat practic o poliță, deasupra căreia designerii au prevăzut în zonă un tapet. Totul simetric și în contrast plăcut de ocru, alb ivoriu și turcoaz.

Ferestrele sunt frumosîmbrăcate cu storuri combinate cu draperii.

Ferestrele sunt frumos îmbrăcate cu storuri combinate cu draperii, dar materialele sunt deschise, cu aspect natural și au grad de transparență ce lasă lumina pe timpul zilei să pătrundă din plin. Țesăturile contează foarte mult în ambientul unui dormitor, de la lenjerii la draperii, prin ele se creionează atmosfera.

Baia matrimonială este amenajată în același stil cu dormitorul și în aceeași combinație cromatică. Spații generoase de depozitare sunt prezente și aici, după ce în locul căzii s-a optat pentru o cabină de duș.

Baia matrimonială este amenajată în același stil cu dormitorul și în aceeași combinație cromatică. Spații generoase de depozitare sunt prezente și aici, după ce în locul căzii s-a optat pentru o cabină de duș.

Designerii au propus un mobilier cu două lavoare, o abordare simetrică subliniată de forma spațiului, a mobilierului și alegerea finisajelor. Zona de oglindă este accentuată prin nuanța de turcoaz.

Designerii au propus un mobilier cu două lavoare (realizat pe comandă după proiectul lor), o abordare simetrică subliniată de forma spațiului, a mobilierului și alegerea finisajelor. Zona de oglindă este accentuată prin nuanța de turcoaz a unui tapet vinilic.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 96 mp, Bilbao, design Sube Interiorisimo, Foto Erlantz Biderbost (27)

Locuința este acum funcțională, bine compartimentată și unitară din punct de vedere al culorilor, texturilor, formelor. Nimic nu mai amintește de formele complicate ale spațiilor, așa cum existau inițial, ca dovadă că designerii de la Sube Interior și-au făcut foarte bine treaba. Și stilul de amenajare este unul plăcut, cu tușe clasice, dotări moderne și materiale plăcute, dar pe ansamblu totul lejer, cald, perfect pentru viața de familie. Mi-a plăcut mult această locuință și modul de organizare al ei, în lipsa unor ferestre generoase în zona de zi. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Erlantz Biderbost/ Homfy Sube Interior

 

19 raspunsuri pentru Apartament cu living fără fereastră, dar bine organizat

  1. Liliana Cepariu spune:

    Superb !
    Un spatiu mic,ingenios gandit .

  2. laur matei spune:

    Interesant. Placut.Relaxant

  3. Loredana spune:

    Buna seara ! Ce dimensiuni are bucătăria ? Mulțumesc frumos ! 💛

  4. Cleo spune:

    Absolut SUPERB! Si apartamentul, si articolul. Multumim mult Adela!

  5. Iliana spune:

    SUPERB!

  6. Nicol spune:

    Cu adevarat superb acest apartament! Atat cromatica cat si mobilierul sunt atat de bine alese…Bucataria este preferata mea si as vrea sa stiu daca pe plan local(Bucuresti) ai putea recomanda o firma care sa faca ceva asemanator(din punct de vedere calitativ).
    Multumim!

  7. Ioana spune:

    Buna ziua,va rog sa imi spuneti cine a facut usile albe culisante.Multumesc!

  8. Mihaela spune:

    Arata foarte bine, big like!

  9. Manuela spune:

    Minunat.

  10. Luiza spune:

    Buna Adela! De unde este achizitionat dulapul de la intrare care serveste ca si cuier?Multumesc!

  11. Sorina spune:

    Foarte frumos, multumesc pentru recomandari!

  12. Luiza spune:

    Buna ziua,
    sunt intr-un impas major si nu am reusit sa gasesc pe cineva pana acum care sa-mi de-a un sfat pertinent.Ne-am renovat apartamentul recent si desi e finalizat de ceva timp, nu am reusit sa finalizez living-ul. Va rog dati-mi un sfat.
    Pentru un living cu parchet gri foarte deschis, canapea maro cu bej, tapet pe un singur perete gri mediu cu flori mari albe, mobilier alb, am optat pentru perdele simple albe si un covor modern fara multe imprimeuri, dar in degrade cu nuante de rosu, verde mediu, galben si putin albastru mediu. Am achizitionat 2 pernute decorative identice ca si design cu covorul. Dar acum m-am blocat nitel la draperii. Initial m-am gandit sa fie in 2 culori: gri-verde, apoi am vrut sa merg doar pe verde. Ce culoare de draperie s-ar potrivi in combinatiile aceastea? Peretii sunt albi.

    Va multumesc enorm pentru orice sfat

  13. Carti de vanzare spune:

    Foarte frumos amenajat!

  14. Oana spune:

    buna ziua, imi puteti spune unde au fost facute usile culisante ce despart livingul de bucatarie? multumesc

  15. Ewa Wallmuralia spune:

    Un living fără fereastră sau balcon mare este greu de amenajat, dar aici a fost posibil. Îmi place și ideea de lumină difuză în loc de candelabru. Misto 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *