Deseori se întâmplă ca magazia de lemne a unei locuințe de la țară să fie alipită de casă. Desigur, ideal este ca orice încăpere să fie proiectată din start, gândită bine dinainte pentru ca, la final, imaginea de ansamblu a casei să nu aibă de suferit. Însă, viața reală ne arată că oamenii improvizează, transformă, modifică tocmai pentru că nu-și acordă timp să anticipeze nevoile și ca atare nici spațiile care să răspundă acestor nevoi. De aici și o succesiune de transformări. Mi-a atras atenția însă o modificare de acest tip, adică magazia de lemne construită după terminarea casei, după care transformată din magazie de lemne în bucătărie. De ce mi-a atras atenția? Pentru că multe astfel de spații existente lângă casele de la țară pot fi transformate pentru a mări gradul de confort al interioarelor. O soluție la care poate nu te-ai fi gândit, dar care e foarte posibil să-ți fie de ajutor. Hai să-ți spun mai multe.

Intrarea în magazie a devenit acum intrarea casei folosită în mod curent. Peretele exterior al casei din lemn se simte acum ca un finisaj interior texturat, spațiul nou construit fiind tot din lemn, dar la interior tencuit.
Proprietarii acestei case situată în zona montană a județului Dâmbovița, pe drumul de la Târgoviște la Sinaia, au citit pe blogul meu despre casele din lemn realizate de Dănuț Hotea. Au apelat la el pentru construcția unei astfel de case cu gândul ca spațiul camerei de zi să găzduiască și bucătăria. Ulterior construcției casei au făcut și magazia pentru lemne, dar când aceasta a fost gata, au realizat că spațiul era foarte generos și pretabil pentru bucătărie. Așa că s-au apucat să modifice din nou și anume să traseze țevi, dar și să monteze ferestre Velux în acoperișul înclinat pentru ca lumina naturală să pătrundă din plin.

Cu ferestre Velux spațiul fostei magazii se simte mult mai plăcut, dar și mai înalt, grație luminii naturale care păstrunde acum din plin.

Pentru că locul electrocasnicelor nu a fost gândit foarte în detaliu dinainte, locul mașinii de spălat a rezultat într-un colț al actualei bucătării. Dar prin decorare s-a reușit mascarea acestui aparat electrocasnic în ambientul rustic.
În primă fază, de la o aplecătoare, cum i se spune în mod obițnuit la țară unei magazii de lemne, proprietarii au ajuns să aibă un spațiu mare, dar puțin luminat. Cu ajutorul ferestrelor în acoperiș au obținut însă un spațiu spectaculos. Peretele exterior al casei, cel din lemn, acum a devenit comun cu livingul, iar sub pantă a fost plasat mobilierul, tocmai pentru ca în zona mai înaltă să fie posibilă circulația fără niciun fel de opreliști la nivel superior. Practic unde e panta mai joasă e așezată mobila, iar unde e spațiul mai înalt, ca să nu te lovești la cap este creat culoarul de circulație.

Mobila de bucătărie este una fixă, zidită cu uși din lemn masiv lucrate în stil rustic de către echipa lui Dănuț Hotea despre care am scris aici pe blog. Aceeași echip a realizat și sobă în stil țărănesc.
Și da, mobila de bucătărie și soba țărănească au fost realizate în spiritul casei de către echipa lui Dănuț Hotea, ca atare imaginea de final arată foarte frumos și coerent. Unde sunt ținute acum lemnele? Într-o magazie separată, dar la îndemână, aproape de intrarea în casă. A luat timp și bani transformarea spațiului, dar important este că la final a ieșit bine. Însă, sfatul meu este ca totul să fie gândit dinainte, să-ți imaginezi cum ar fi să locuiești acolo ca să-ți dai seama de ce anume ai avea nevoie. Pentru că dacă le gândești dinainte ai mai mult control și asupra costurilor, dar și asupra timpului în care poate fi dusă la bun sfârșit lucrarea. Sper să te inspire și pe tine!
Styling/ Foto: Adela Pârvu
44
Deosebit,felicitări !
Bună ziua As dori sa amenajez si eu o casa, cu costuri modeste…conform veniturilor mele! In primul rand doresc un semineu si ceva…rustic! Orice informație primita de la dvs imi va fi de mare ajutor! Mulțumesc anticipat! Va îmbrățișez cu drag si apreciez foarte mult tot ceea ce realizati!
Ps: Imi place ideea cu magazia transformata in bucătărie! Rezultatul este…wow!
Arată foarte bine!
Este din categoria: „iată ce pot face două mâini dibace” + imaginație, aș adăuga.
La fel se pot construi și terase foarte frumoase și practice cu ajutorul unor spații disponibile!
Draga Adela, Danut Hotea se mai ocupa de reconstructia/renovarea caselor vechi traditionale? Eu nu reusesc sa iau legatura cu el. Cautam mesteri priceputi care sa ne ajute cu renovarea unei case vechi traditionale din zona Hunedoara, in vara aceasta. Daca ma poti ajuta cu orice informatie, ti-as fi recunoscatoare. Multumesc din suflet!