adelaparvu.com despre pavaje solare, pavaj fotovoltaic, Platio Solar (7)

In In trend, Magazine, targuri, expozitii

Genial! Pavajul fotovoltaic

Ce poți afla când mergi la un eveniment dedicat designului? Te gândești că poți vedea niște produse, piese sau lucrări interesante cu aspect mai puțin obișnuit. Ei bine, pe lângă ceea ce poți vedea, chiar merită să-ți aloci timp și să citești ceea ce scrie pe panourile din dreptul fiecărui exponat. Așa am procedat eu și am aflat despre o soluție neașteptată gândită pentru amenajările exterioare: pavajele care sunt generatoare de energie, fabricate din plastic și sticlă reciclate. Deci, din mai multe puncte de vedere ecologice. Evident că după vizita la expoziția “Smart Hungary” din cadrul Romanian Design Week, unde le-am descoperit, mi-am dorit să intru mai în amănunt ca să aflu despre ce este vorba și mi-am spus că merită să afli și tu. Hai să-ți spun mai multe!

adelaparvu.com despre pavaje solare, pavaj fotovoltaic, Platio Solar (1)

În cadrul celei de-a zecea ediții a Romanian Design Week, care s-a desfășurat în perioada 12-22 mai 2022, a fost prezentată o expoziție inedită Smart Hungary în carul căreia au fost expuse cele mai inovatoare soluții ce implică tehnologia, soluții elaborate de către inginerii și designerii din țara noastră vecină. În rândul acestor tehnologii, ceea ce mi-a atras atenția a fost pavajul generator de energie denumit Platio Solar.

În cadrul celei de-a zecea ediții a Romanian Design Week, care s-a desfășurat în perioada 12-22 mai 2022, a fost prezentată o expoziție inedită – Smart Hungary în carul căreia au fost expuse cele mai inovatoare soluții ce implică tehnologia, soluții elaborate de către inginerii și designerii din țara noastră vecină. În rândul acestor tehnologii, ceea ce mi-a atras atenția a fost pavajul generator de energie denumit Platio Solar.

Expoziția Smart Hungary este organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria care a selectat cele mai inovatoare 24 de proiecte dezvoltate de către specialiști maghiari. Expoziția este intinerantă pe toată continentele și prin aceasta Ungaria vrea să-și promoveze mințile creative la nivel global care găsesc soluții la probleme ce vizează în contextul schimbărilor climatice populația de pe întreaga planetă. Cele 24 de proiecte prezentate au fost în majoritatea cazurilor dezvoltate și finanțate prin fonduri europene, ca dovadă că absobția acestora contează mult mai ales când e vorba despre inovații cu mare viitor dincolo de granițele unei țări.

Expoziția Smart Hungary este organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria care a selectat cele mai inovatoare 24 de proiecte dezvoltate de către specialiști maghiari. Expoziția este intinerantă pe toate continentele și prin aceasta Ungaria vrea să-și promoveze mințile creative la nivel global, specialiștii care găsesc soluții la probleme ce vizează, în contextul schimbărilor climatice, populația de pe întreaga planetă. Cele 24 de proiecte prezentate au fost în majoritatea cazurilor dezvoltate și finanțate prin fonduri europene, ca dovadă că absobția acestora contează mult mai ales când e vorba despre inovații cu mare viitor dincolo de granițele unei țări.

adelaparvu.com despre pavaje solare, pavaj fotovoltaic, Platio Solar (3)

Te-ai fi gândit că în loc de pavele, dale și alte materiale pentru amenajarea aleilor din curte poți avea o suprafață care să-ți producă energie? Eu recunosc că nu m-am gândit la așa ceva, deși la o căutare pe Internet am dat peste prima pistă de biciclete fotovoltaică experimental făcută în Olanda de către SolaRoad. Dar sistemul de pavaje denumit Platio Solar mi s-a părut absolut genial pentru că a trecut de faza experimentală și el este disponibil pe piață ca ofertă clară. M-a încântat maxim și faptul că aceste pavele sunt fabricate din plastic reciclat și sticlă reciclată. Pentru o pavelă sunt reciclate circa 400 de PET-uri. Creat de către Ilyes Miklos, designer și co-fondator Platio, pavajul a fost gândit ca o alternativă eco pentru cei care care nu pot monta panouri fotovoltaice pe casele lor. De asemenea, a fost gândit ca sursă regenerabilă pentru alimentarea mașinilor electrice.

adelaparvu.com despre pavaje solare, pavaj fotovoltaic, Platio Solar (8)

Pavajele sunt create ca structuri modulare formate din unități cu dimensiuni mici de 34×34 cm și 6,1 cm în grosime. Ele au o bază care le asigură interconectarea și pot fi montate foarte ușor în locul pavelelor clasice care sunt fixate pe straturi tasate de pământ, pietriș și nisip. O singură unitate de 34×34 cm poate susține o greutate de două tone, ceea spune mult despre rezistența lor, adică pot suporta fără probleme traficul autovehiculelor. Sunt disponibile în două variante ca aspect: lucios și mat pentru a putea fi mai ușor integrate în designul de exterior al curților, aleilor, grădinilor. Varianta mată este și antiderapantă.

adelaparvu.com despre pavaje solare, pavaj fotovoltaic, Platio Solar (4)

Un pavaj cu o suprafață de 35 metri pătrați poate asigura necesarul de energie anuală a unei case de vacanță, adică circa 6,3 kW, casă folosită evident temporar. Și da, poate fi o sursă excelentă de energie pentru cei care dețin o mașină electrică pe care o încarcă acasă. Energia captată de la soare este transformată în curent alternativ prin micro invertere. Designerul care le-a creat, Ilyes Miklos, spune că s-a gândit la micro invertere ca măsură de precauție, în cazul în care vreo unitate pățește ceva, se deteriorează, să nu existe riscuri de accidente, iar sistemul pe întreg să nu fie afectat. În acest sens, merită să vizionezi prezentarea video de mai jos unde vei afla despre cum arată tot sistemul.

Unde poate fi montată o suprafață cu pavele solare? În curțile care au deja dale din beton, alei din grădină expuse la soare, deci fără a fi acoperite de vegetație, pe balcoane, pe terase, în parcuri sau zone urbane care nu sunt acoperite de verdeață, practic pe orice suprafață pe care soarele ajunge fără probleme. Montajul poate fi făcut de către orice meșter sau echipă familiarizată deja cu amenajările exterioare, adică cu montajul pavelelor clasice din beton. Este nevoie însă de un electrician autorizat pentru partea de ansamblarea a pieselor pentru conecatarea la rețeaua casei.

adelaparvu.com despre pavaje solare, pavaj fotovoltaic, Platio Solar (2)

adelaparvu.com despre pavaje solare, pavaj fotovoltaic, Platio Solar (6)

adelaparvu.com despre pavaje solare, pavaj fotovoltaic, Platio Solar (7)

Pavajul fotovoltaic este o invenție absolut surprinzătoare care are aplicabilitate imediată, adică aceste pavele sunt disponibile pentru achiziționare. La noi în țară sunt disponibile prin firma EvConnect (tel 0755.940.182). Domnul Darius Dragotă, care se ocupă de partea tehnică la EvConnect, mi-a spus că firma pe care o reprezintă poate asigura consultanță și recomandări de montaj prin firme partenere. Până la data publicării acestui articol s-au montat la noi în țară în Timișoara astfel de pavaje pentru un client privat și ar urma să fie montate și la Primăria din Reșița, adică într-o zonă publică circa 20 mp de astfel de pavaje. Costurile nu sunt mici, dar așa se întâmplă cu orice tehnologie nouă. Costul unei singure pavele (34×34 cm) este de 64 euro + TVA, iar pentru 10 mp de pavale un cost total ce include și partea de configurarea a rețelei, montajul și toate cele necesare este de circa 12000 euro. Mie mi-a plăcut mult această soluție de pavele și sunt foarte curioasă cum va fi integrată mai departe în amenajările peisagistice rezidențiale și publice. Sper să-ți fie de folos aceste informații!

Foto via Platio Solar

5 raspunsuri pentru Genial! Pavajul fotovoltaic

 1. Marian Soloman spune:

  Foarte intrresant!
  Va multumesc pentru articol

  Cu drag!
  Marian Soloman

 2. Aura spune:

  Interesant articol.Sunt interesata de noutati si protejarea mediului,mai ales ca pavelele fotovoltaice sunt din materiale reciclate.Multumesc Adela.

 3. Flavius spune:

  Buna,
  O invenție costisitoare din toate punctele de vedere.
  În Franța a fost construit un astfel de drum, s-au cheltuit câteva milioane bune și la mai puțin de 2 luni a devenit ca o ruină.
  Deci, o soluție inutilă cam din toate unghiurile la care te uiți.
  Celule fotovoltaice ineficiente, fiabilitate spre 0, prețuri SF.

  • Adela Parvu spune:

   Bună Flavius! Pare că cei din Ungaria fac altceva comparativ cu ceea ce au încercat olandezii în Franța. Eu zic că merită să fim mai atenți la date, căci nu pare atât de inutil.

 4. Ioan spune:

  Foarte interesant articolul. Mi se pare o idee foarte buna, care daca este pusa in practica cat mai bine posibil, va aduce multe beneficii, cu atat mai mult pe plan estetic. O alta idee faina este cea de a-ti monta un sistem fotovoltaic pe casa, integrat in acoperis. Si anume tiglele fotovoltaice. Ambele fac parte din categoria sistemelor fotovoltaice integrate unde mai gasim si fatade fotovoltaice sau geamuri. Oricum domeniul prinde amploare, fiind multe idei in stadiul de cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *