adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga (10)

In Case, Mesteri, Romania Mea

Casă hobbit în Ferești

Fiecare dintre noi avem porniri creative, fie că ne place să aranjăm frumos masa, fie că poziționăm inspirat florile și plantele prin casă, fie că ne îmbrăcăm într-un anume mod. Ei bine, când vine vorba despre meșteri ei se pot exprima mai complex pentru că realizează lucruri care ne surprind și totodată ne provoacă imaginația. Ți-am mai scris de Dănuț Hotea din Ferești (aproape de Sighetu Marmației), dar orice ți-aș spune despre el nu poate să cuprindă personalitatea lui și cât de bine se împletește aceasta cu cea a soției sale Iuliana Varga. Oamenii aceștia tot ce fac reușesc să facă frumos, iar casa de față pe care ți-o prezint este un alt proiect de-al lor făcut în curtea lor.

adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga, Foto Adela Parvu (2)

adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga (11)

Este o casă experiment, un soi de bordei, de casă de hobbit dacă vrei, dar reinterpretat cu materiale actuale. Iuliana spune că din momentul ce a cumpărat terenul în pantă i-ar fi spus soțului ei că aici merge construită o casă îngropată. Între diversele lucrări pe care le are în toată țara, crezi că Dănuț Hotea se odihnește? Nu, nu are stare, așa că și-a folosit energia să mai facă un cuib pe care să-l alăture colecției lor personale, iar Iuliana să aibă prilejul să mai decoreze încă o casă, pe lângă celelalte pe care le au în curtea de la Ferești. Eu așa văd toate casele pe care acești oameni le fac împreună: o exprimare a creativității. Și da, această creativitate ne surprinde, ne provoacă imaginația și mai ales ne atinge inima pentru că proiectele lor sunt visuri pe care mulți le avem, dar ne lipsesc abilitățile și curajul de a le materializa.

Casa văzută de la exterior, cât se vede din ea.

Casa văzută din afară, cât se vede din ea în această etapă inetrmediară de amenajare exterioară.

adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga (4)

adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga (12)

Casa are structură din beton, iar Dănuț Hotea spune că a doua oară ar proceda mult mai strategic și ar face altfel construcția. De ce? Pentru că a folosit mult material pentru a configura pereții laterali, de teamă ca planșeul să nu fie prea greu. Acest planșeu a devenit practic un acoperiș verde. Ideea este ca accesul în cuib să fie cât mai bine camuflat de vegetație, care evident să coboare și de pe acoperiș. La interior a folosit o rețetă proprie pentru a izola, dar și a tencui pereții astfel ca aspectul general să fie cât mai natural.

adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga (3)

adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga (5)

Casa este gândită ca o cameră de oaspeți, de hotel, dacă vrei, deci un singur spațiu în care sunt grupate un pat generos, fix și zona de baie. Din zona de baie la vedere este doar cada, restul obiectelor sanitare – vas de toaletă și lavoar fiind mascate în spatele un perete curb, care mai adaugă un plus de dinamism interiorului. Și da, soba cu aspect ca de lut este situată central pentru a facilita radierea căldurii în toate direcțiile, dar în principal către locul de dormit. Ventilarea naturală este asigură prin ferestre și ușa de la intrare, realizate cu tâmplărie din lemn, care permite un schimb lent și optim de aer, dar și pentru echilibrarea gradului de umiditate de la interior.

adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga (7)

adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga (10)

adelaparvu.com despre casa in pamant Maramures, proiect Danut Hotea si Iuliana Varga (9)

Eu am fost acolo vara și mi s-a părut incredibil de plăcută răcoarea de la interior. Iarna, am înțeles că este cald și bine, căldura fiind înmagazinată în zidurile îmbrățișate la exterior de sol și vegetație. Dincolo de aspecte ce țin de confortul contemporan cu privire la dotări și utilități, există ceva ancestral în genul acesta de casă care ne activează întreaga ființă. Poate că e vorba despre peșterile care ne-au fost refugiu la începuturile noastre ca specie, locuri de adăpost imprimate în ADN-ul Homo sapiens sau poate că ne face să ne simțim în siguranță, ca atunci când deveneam ființe în pântecul mamelor noastre. Energia aceasta a pământului se simte și îți dă o stare de bine incredibilă, deși te uiți în jur și totul e simplu, alb, neregulat, imperfect, dar frumos. Sunt toate energiile din lume, dar mai ales cea creatoare care răzbate prin curajul acestui cuplu – Dănuț și Iuliana – care experimentează, se joacă, construiesc o variantă de lume în care să-și crească copiii pe care-i au. Sper să te inspire și pe tine proiectul lor!

Foto: Adela Pârvu

6 raspunsuri pentru Casă hobbit în Ferești

  1. Andreea spune:

    M-am întors in timp…🙂
    Absolut superba !
    Felicitări Adela,pentru articolele atât de benefice.
    Acestea sunt un fel de ziar al designerilor și nu numai.🤗

  2. anto spune:

    Super, placut, relaxant, ingenios

  3. Liliana Spătaru spune:

    Felicitări. Așteptăm sugestii pentru sărbătorile care se apropie.

  4. andreea spune:

    Arata foarte bine, pare a fi tencuita cu mana dupa aspectul neregulat al peretilor.

  5. Alecu Nicoleta spune:

    Excelent! Imi doresc o casa de acest gen. Cine ma poate sfatui, va rog sa ma contactati!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *