adelaparvu.com despre culorile anului 2023 in design interior

In In trend

Culorile anului 2023 în design interior

Știi că folosim expresii de genul culoarea asta e “ca pe vremea bunicii” sau că pentru camera copiilor căutăm ceva vesel ori că în dormitor ne dorim ceva relaxant? Ei bine, nu întâmplător. Culorile sunt primele noastre repere atunci când ne referim la cum ne simțim în raport cu un spațiu sau cum percepem un obiect. Mai concret culorile sunt primul lucru pe care-l vedem și care ne activează emoțiile. Și cum ne simțim diferă nu doar la nivel individual, ci și la nivel colectiv într-o anumită perioadă de timp. De aici și moda anumitor culori. Spre exemplu, la nivel colectiv, acum în 2023, suntem cu toții după doi ani de pandemie, care ne-a influențat la nivel global. Avem nevoie să ne exprimăm emoțiile și primul lucru prin care facem asta este să ne referim la un indicator de culoare. Mariile companii care produc vopsele lavabile, cum sunt AkzoNobel (Savana), Benjamin Moore, Caparol, PPG (Oskar și Danke) știu acest lucru și de aceea în fiecare an apelează la designeri, artiști, specialiști în marketing care selectează o paletă restrânsă de culori care să ne ghideze. Dar hai să-ți spun mai multe.

Fiecare mare companie de vopsele lansează în fiecare an o culoare de referință.

Fiecare mare companie de vopsele lansează în fiecare an o culoare de referință. Mai sus culorile anului de la patru mari producători. Interesant este că alăturate ele ne dau o idee asupra felului în care simțim să ne colorăm în această perioadă interioarele.

În fiecare an sunt anunțate nuanțele care sunt la modă. Dar ce înseamnă asta? Cumva faptul că în fiecare an este la modă altă culoare sau că această culoare este nou creată? Nu. Este vorba despre cum ne raportăm din punct de vedere psihologic la culoare. Toate culorile anului există deja în paletarele de vopsele lavabile, doar că designerii de la marile companii ne atrag atenția asupra unora dintre ele care exprimă cel mai bine starea noastră de spirit. Cum își dau seama de acest lucru? Păi după predilecții care se citesc în vânzările anumitor nuanțe, preferințe din partea designerilor care aleg culorile pentru casele și spațiile clienților lor sau proiecte spectaculoase care devin repere în domeniul designului interior. Culorile alese vorbesc astfel despre ce simțim în 2023, dar și despre ce ne dorim sau la ce visăm.

Și da, e bine să ai în vedere culorile anului de la marii producători de vopsele cum sunt Akzo Nobel (Savana), Benjamin Moore, PPG (Oskar și Danke), Dulux, Caparol pentru că vei vedea cum deși nuanțele de la fiecare în parte sunt diferite, ele se potrivesc foarte bine împreună. Majoritatea presei care nu este de specialitate vorbește despre culoarea anului de la compania americană Pantone, dar acest lucru se reflectă prea puțin în design interior atunci când vine vorba despre vopsele lavabile, fiind mai relevanți când vine vorba despre design grafic, design de produs sau fashion design. Ai reținut, da? Vrei să afli ce culori sunt la modă în design interior? Te uiți direct la producătorii de vopsele. Hai să vezi mai jos propunerile de la marii producători.

Culoarea anului 2023 de la Dulux a fost denumită Wild Wonder. Ea reflectă tonuri blânde ale naturii care transpuse acasă aduc o notă de calm împletită cu optimism. Sub influența directă a luminii naturale a soarelui această nuanță capată tonuri vivace, mai galbene care induc o stare de energie, fără a e simți agasați sau agresați.

Culoarea anului 2023 de la Savana a fost denumită  Energia Pământului (Wild Wonder în engleză). Ea reflectă tonuri blânde ale naturii care transpuse acasă aduc o notă de calm împletită cu optimism. Sub influența directă a luminii naturale a soarelui această nuanță capată tonuri vivace, mai galbene care induc o stare de energie, fără a ne simți agasați sau agresați. Mai jos una dintre cele patru palete cromatice create de Savana pentru a ne ghida cum să combinăm culoarea anului Energia Pâmântului (Wild Wonder).

adelaparvu.com despre Culoarea anului 2023, Wild Wonder de la Dulux

Culoarea anului 2023 de la Caparol este o nuanța Verde Lac de Munte, care inspiră calmul și liniștea naturii. Mai jos paletele de culori ce se combină frumos cu Verde lac de munte de la Caparol.

Culoarea anului 2023 de la Caparol este nuanța Verde Lac de Munte, care inspiră calmul și liniștea naturii. În imaginea de mai jos  paletele de culori ce se combină frumos cu Verde lac de munte de la Caparol dintre care paleta Noble este mărită.

adelaparvu.com despre Culoarea Anului 2023, in foto paleta culori 2023 Noble si alte palete de la Caparol

Culoarea anului 2023 de la PPG denumită Vining Ivy vorbește despre aprecierea momentelor de acasă, într-o notă stabilă, dar și energizantă a acestui albastru-verde. Mai jos una dintre paletele cromatice propuse de designerii PPG ce înglobează culoarea anului 2023.

Culoarea anului 2023 de la PPG (Oskar și Danke) denumită Vining Ivy vorbește despre aprecierea momentelor de acasă, într-o notă stabilă, dar și energizantă a acestui albastru-verde. Mai jos una dintre paletele cromatice propuse de designerii PPG ce înglobează culoarea anului 2023.

adelaparvu.com despre paleta culori Serenity cu culoarea anului 2023 de la PPG

Culoarea anului 2023 de la Benjmanin Moore este denumită Raspeberry Blush, o nuanță energică, optimistă care celebrează bucuria de a trăi. Este o nuanță corai cu tonuri de roz care simți că te pune în acțiune. Mai jos paleta de culori 2023 de la Benjamin Moore unde se poate vedea și cu ce alte nuanțe poate fi combinată culoarea anului 2023 Raspberry Blush.

Culoarea anului 2023 de la Benjmanin Moore este denumită Raspeberry Blush, o nuanță energică, optimistă care celebrează bucuria de a trăi. Este o nuanță corai cu tonuri de roz care simți că te pune în acțiune. Mai jos paleta de culori 2023 de la Benjamin Moore unde se poate vedea și cu ce alte nuanțe poate fi combinată culoarea anului 2023 Raspberry Blush.

adelaparvu.com despre Culoarea Anului 2023, in foto paleta culori 2023 Benjamin Moore

Culorile anului 2023 vorbesc pe de o parte despre natură și bucuria de a ne imersa în ea găsindu-ne calmul (Dulux și Caparol), dar și despre optimism, energie și îndrăzneală (PPG, Benjamin Moore). Care ar fi concluzia pentru 2023? Ce reflectă culorile anului 2023? Faptul că pe agenda noastră a tuturor este natura ca inspirație și ca grijă pentru că depindem de ea, dar și că după doi ani de pandemie avem nevoie de socializare, de lucru împreună, de o atitudine mai hotărâtă – practic de optimism să răzbatem mai departe, să ne bucurăm și să celebrăm viața. Sunt curioasă care culoare a anului 2023 rezonează cu tine. Sper să te inspire acest articol!

11 raspunsuri pentru Culorile anului 2023 în design interior

  1. nela spune:

    Foarte educativ articolul, nu m-as fi gandit sa caut palete culori la producatori si asocieri culori.

    Multumim frumos !

  2. nela spune:

    Foarte educativ aryticolul, nu m-as fi gandit sa ma inspir din paletarele producatorilor de vopseluri.

    Va multumesc !

  3. Magda spune:

    Foarte interesant. Imi place Raspeberry Blush…..
    Multumim pentru informare si pentru ca ne tineti la curent cu noutatile.

  4. Iolanda spune:

    Benjamin Moore m-a încântat prima dată pentru paleta de culori. Acum 10 ani am văruit cu BM și am cheltuit mai puțin decât aș fi cheltuit cu orice vopsea lavabilă ieftină de la magazinele de bricolaj. Eficientă și rezistentă. Nepotul a scris cu pixul pe perete și s-a curățat fără să lase vreo urmă.

  5. Daniela spune:

    Interesant. Curajos. Bravo!

  6. Mocanu Ion spune:

    Bună ziua
    Foarte interesant!
    Succes in activitatea dvd cu sănătate și multe bucurii!
    Mocanu

  7. Anca Lazăr spune:

    Bună ziua! Culorile mi-au încântat privirea de cand mă stiu. Imi place foarte mult noua paletă de culori și modul in care pot fii folosite. Mulțumesc frumos, pentru articol! Instructiv, educativ,practic!

  8. Monica Cocan spune:

    Vă iubim ca om,căldură sufletului dvs,care ne inspirați și ajutați să ne colorăm viața!
    Sănătate și multe îmbrățișări!🤗⚘

  9. Andreea spune:

    Super util!
    La fel și pentru exterior, am spune 🙂 Anul trecut am realizat și noi o pergolă retractabilă pentru terasă, cu structură de aluminiu de culoare roșie. Anterior am realizat un proiect cu structură de culoare verde, ș.a.

  10. Luciana spune:

    Multumim mult. Informatie utila, mai ales pentru faptul ca imi doresc sa-mi refac coloristica apartamentului.
    Va multumim pentru omul frumos si caldura dvoastra sufleteasca transmisa in tot ceea ce faceti. Va admir. Cu mult drag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *