Cum ar putea un material de izolație să te ferească de incendii? Ei bine, dacă ai vedea procesul de fabricare, ți-ai da seama că ar putea din moment ce materia primă este o rocă vulcanică, adică exact bazaltul din denumirea izolației. De altfel, Rockwool, brandul sub care sunt fabricate de peste 80 de ani izolațiile din vată bazaltică, s-ar traduce lână din rocă și exact asta iese de pe linia de producție a fabricii de lângă Ploiești. M-a bucurat această vizită pentru că nu știam că izolațiile din vată bazaltică Rockwool se produc la noi în România, dar și pentru că am aflat multe lucruri ce merită cunoscute de noi, cei interesați în amenajări și construcții de calitate. Dar hai să-ți spun mai în detaliu.
Riscurile la care sunt supuse construcțiile, dar mai ales viețile oamenilor există și vor exista întotdeauna, dar ceea ce putem face este să alegem să diminuăm aceste riscuri. Conform datelor statistice, din păcate sunt multe clădiri și mai ales vieți omenești distruse în urma incendiilor. Ca măsură de precauție, izolația caselor, blocurilor, clădirilor în general, ar putea fi aleasă din vată bazaltică, un material care a fost special gândit pentru siguranță maximă. Asta, cu atât mai mult cu cât izolația exterioară necorespunzătoare poate amplifica focul, cum a fost și în cazul ultimului incendiu major înregistrat la noi în țară, mai exact în orașul Iași (30 decembrie 2022). Atunci o clădire cu mai multe etaje a fost cuprinsă de foc la nivelul acoperișului și pe o parte a fațadei exterioare. Însă, în doar 25 de minute focul s-a propagat rapid pe întreaga suprafață a fațadei din cauza materialul de izolație care nu rezista la foc.
Dar cum de rezistă vata bazaltică la foc? Fiind fabricată dintr-o rocă vulcanică – bazalt – temperatura la care acest material rezistă este de peste 1000 de grade Celsius. Sub influența directă a focului, adică sub flacără deschisă, vata bazaltică nu arde, nu degajă fum, noxe, miros. Practic se comportă ca o rocă ce este încinsă. Astfel, dacă o clădire izolată cu vată bazaltică ar ajunge să ia foc, să spunem din cauza unei instalații electrice incorect executate, oamenii care ar fi în acea clădire ar putea fi evacuați fără riscul să se înece de la fum sau să leșine din cauza inhalărilor de substanțe toxice. Mai mult, vata bazaltică nu întreține arderea, iar rezistența la foc, conform agrementărilor naționale*, este până la 240 de minute în anumite termosisteme, timp în care ar ajunge orice mașină de pompieri. Pe lângă faptul că nu întreține arderea, vata bazaltică protejează structurile de rezistență ale clădirilor, ca atare conform normativelor europene, care se aplică parțial și la noi, construcțiile pe structură metalică și cele din lemn sunt indicate a fi protejate cu vată bazaltică.
Da, luând în considerare materialul din care este fabricată, faptul că nu întreține arderea, nu degajă fum sau substanțe toxice, se poate spune că vata bazaltică te ferește de incendii. Pur și simplu este un material proiectat să fie antiincediu. Așadar, gândește-te înainte de a alege izolația casei, că poți diminua riscurile. Și da, întreabă și de blocul sau clădirea în care urmează să locuiești sau să muncești dacă are izolație din vată bazaltică. Astfel vei ști că ești mult mai în siguranță. Ai AICI mai multe informații, inclusiv tehnice despre vata bazaltică produsă la noi în țară. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
*În soluțiile agrementate cu rezistența la foc este evaluat comportamentul la foc al termosistemelor într-o perioadă de timp prestabilită.
Foto: Adela Pârvu/ Bogdan Hăineală/ Rockwool
6