Când locuința pare spațioasă în zona de zi, dar de fapt are doar trei camere, cum poți face ca totul să devină mai funcțional? Ei bine, cu această dilemă s-au confruntat și proprietarii apartamentului de față, care au doi copii, dar s-au trezit că nu știau cum să procedeze în privința amenajării și mobilării, având în vedere că-și doreau mai multe lucruri, printre care un loc generos de luat masa, o bibliotecă cu șemineu încastrat în zona de zi, iar dormitoarele cu cât mai multe spații de depozitare. Și da, li s-a părut firesc să apeleze la specialiști, așa că dacă pentru o primă fază arhitectul Mar Marcos a regândit compartimentarea, designerul Marta Tobella împreună cu decoratoarea Olga Gil Vernet s-au ocupat de mobilare și decorațiuni. Rezultatul? O locuință funcțională și plăcută cu mobilă făcută pe comandă, dar și o soluție de extindere a livingului către terasa de circa 12 mp. Dar hai să afli mai multe despre ideile aplicate aici.
Arhitectul a regândit compartimentarea zonei de zi, respectiv extinderea livingului către terasă. Ferestrele generoase aduc lumină din plin la interior, dar spațiul nou câștigat a permis și o altă gândire a livingului și sufrageriei care coexistă în aceeași încăpere. Primul lucru obținut: locul pentru două canapele dispuse simetric față de o bibliotecă generoasă cu o lungime de 5 metri. În această bibliotecă este încastrat și un șemineu cu bioetanol, dar și locul de tv. Doar că televizorul este mascat de un panou situat deasupra șemineului, panou ce poate glisa în lateral atunci când se dorește vizionarea diverselor programe sau filme la tv.
Terasa era situată de-a lungul zonei de zi, de aici și posibilitatea de extindere a interiorului. Practic, ferestrele terasei au devenit acum cele ale noului living ce include și locul de luat masa. Pentru acesta designerii au prevăzut un loc de banchetă în forma de L care urmărește linia ferestrelor. De asemenea, locul de luat masa se citește încă din ușa livingului, adică dinspre hol ceea ce conferă un aer primitor zonei de zi. De remarcat nuanțele deschise ale tapițeriilor, care alături de mobilă aduc un plus de luminozitate. În acest cadru neutru, finisajul parchetului, precum și prezența unei piese vechi de mobilier împrimă personalitate și căldură spațiului.
Prin bancheta fixă s-a optimizat foarte bine spațiul pentru că un mobilier fix ocupă practic dimensiuni mai mici. În plus s-au mai câștigat spații de depozitare deschise sub banchetă, ocupate cu coșuri împletite unde sunt și jucăriile copiilor.
Masa din sufragerie a fost realizată pe comandă tocmai pentru ca ea să fie potrivită spațiului nou configurat. Când faci și banchete pe comandă, e greu să găsești o masă potrivită la fix pentru noua funcțiune.
Bucătăria este de dimensiuni medii și aici s-a dorit prezența unei mese insulă, dar și configurarea unui loc de masă. Pentru că spațiul este compact, cu fereastră interioară către living, corpurile suspendate nu au putut fi prevăzute aici, de aceea masa insulă preia din necesarul de depozitare, dar și din dotări, pe blatul ei fiind prezentă plita. Locul de luat masa este personalizat printr-un tapet, dar și printr-un mobilier de tip bachetă terminat în mobilierul de bucătărie.
Locul de luat masa din bucătărie este mic, compact, dar exact ce trebuie pentru o familie cu doi copii. Totul apare și mai confortabil, grație țesăturilor și obiectelor cu împletituri, care compensează suprafețele simple ale mobilierului de bucătărie.
Dormitorul matrimonial are prezenți doi stâlpi ce încadrau patul, așa că designerii au prevăzut un mobilier simplu care camuflează elementele de rezistență, dar cu această ocazie au obținut și spații de depozitare suplimentare.
În dreptul ferestrei din dormitor a fost suficient spațiu pentru un birou, care este folosit și ca masă de toalet, iar sertarele suplimenesc nevoia unei comode pentru piese de lenjerie.
Dulapurile din dormitorul matrimonial sunt configurate pe toate zonele disponibile, iar fețele lor sunt tratate cu profile decorative ce dau impresia de perete decorat. Totul în nuanțe deschise ca spațiul să nu se simtă sufocat.
Camera copiilor a fost gândită penrtu acomodarea a două paturi dispuse unul în continuarea celuilalt. Evident, făcut pe comandă, paturile au dedesubt spații de depozitare configurate cu sertare. Practic designerii au exploatat lungimea camerei, astfel ca centrul ei să rămână cât mai liber.
Biroul din camera copiilor a fost configurat pe colț, exact sub ferestre și cu dimensiuni generoase pentru doi utilizatori. Totul funcțional gândit, și condimentat cu piese mici, dar care adaugă un plus de căldură și familiaritate. În concluzie, un apartament foarte plăcut, cu mobilă pe comandă, foarte simplu gândită, în nuanțe neutre, cu ferestre decorate cu storuri pentru mai multă lumină naturală și inserții de țesături cu aspect de in, împletituri, care dau un aer degajat și familiar întregului decor. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Pepa Oromi/El Mueble
12
Foarte practic și util! Se vede profesionalismul!E minunat!
Doar niste imagini nu redau amplasarea si dimensiuni. Un plan ar fi mult mai util
Au întins încălzirea în pardoseală și în zona balconului?
Cu siguranță!