Spațiile verzi dintre casele din orașe sunt mai puțin generoase, iar majoritatea dintre ele sunt pe loturi de teren înguste, de formă dreptunghiulară. Cum poți face însă dintr-o curte urbană o grădină frumoasă de care să se bucure întreaga familie? Ei bine, am ales să-ți prezint azi o grădină tare plăcută, gândită să îmbătrânească frumos în timp, să fie adaptată pentru joaca copiilor, dar fără a avea aspectul banal a unei suprafețe mari de gazon. Concepută de la peisagista londoneză Lucy Willcox, grădina urbană atrage atenția prin jocul de niveluri, de straturi de plante și prin combinația de materiale. Dar hai să-ți spun mai multe.
Grădina de față este dispusă în spatele casei și are o formă dreptunghiulară, suprafața de teren măsurând 12 metri lungime și 6 metri lățime. De regulă, familiile care au copii se gândesc la curte ca la o suprafață simplă de gazon, eventual cu borduri laterale pentru plante, dispuse de-a lungul gardului, iar pe peluză puse diverse obiecte mari pentru joacă, de la trambulină la tobogan. Însă peisagista a gândit totul mult mai dinamic, astfel ca din orice unghi și în orice anotimp, grădina să se vadă frumos.
Pentru amenajarea spațiului peisagista a avut în vedere mai multe lucruri: 1.Combinație de materiale care să reziste în timp, să îmbătrânească frumos și să fie ușor de întreținut, asigurând trasee fără noroi. 2. Suprafețe cu plante dispuse pe mai multe niveluri, respectiv înălțimi pentru un plus de dinamism. 3. Mai multe funcțiuni, respectiv locuri de ședere la masă, de savurat timpul în grădină, dar și de joacă pentru copii, de unde și peluza de 5 x 3 metri de lângă o căsuță pentru cei mici.
Deși există volume de înălțimi diferite și la nivelul finisajelor, respectiv platforma pentru cele două locuri de relaxare, restul pavajelor din deck și piatră de tip dale sunt dispuse la același nivel permițând celor mici să se bucure de un traseu numai bun pentru trotinetă. De asemenea, modalitatea de iluminat asigură o scenografie interesantă și pe parcusul serii.
Colțul pentru căsuța copiilor este realizat în relație cu gardul ce împrejmuiește terenul. Astfel locul de joacă este frumos camuflat, dar și la o distanță mare pentru ca cei mici să facă mișcare.
Contrastul dintre finisaje – deck și piatră deschisă la culoare – pun în evidență vegetația verde. Totul este gândit foarte bine și din punct de vedere al întreținerii, bordurile sunt discrete, nivelul solului mai jos față de pavaje pentru ca noroiul să nu incomodeze. De asemenea, pentru peluza dedicată copiilor, peisagista a ales gazon artificial tocmai pentru a preîntâmpina murdărirea după zilele de ploioase.
Peluza de gazon care măsoară circa 15 mp este frumos camuflată de vegetația gândită în trepte. Ca atare, zona din spate a grădinii dedicată copiilor nu se simte deloc plată sau banală.
Când o grădină este gândită să aibă mai multe niveluri, ea va apărea mult mai diversă și surprinzător mai mare. Locurile de ședere au fost gândite în proximitatea arborilor, astfel ca pe timpul verii umbra acestora să ofere confort termic familiei.
Din orice unghi ar fi privită grădina, aceasta apare densă, plină de vegetație, dar și surprinzătoare ca trasee.
Decupajele realizate prin finisaje, cum ar fi spre exemplu locul de relaxare cu două scaune, adaugă o notă contemporană, dar și lasă loc de respiro vegetației. Sunt puncte de atracție ca fac grădina urbană mult mai interesantă.
Alegerea unei scheme inspirate de plante, dar și dispunerea loc mult mai jucată, nu doar pe marginea curții, asigură locuri de descoperit în grădină, dar și vegetație frumoasă pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.
Pe lângă plante verzi, grădina are și plante cu flori care colorează spațiul în diferitele perioade ale anului. Desigur, peisagista a avut în vedere și o schemă cromatică a acestor flori pentru ca ele să se asorteze și să confere un aer rafinat grădinii, plus să fie plante cu flori care se suportă bine împreună.
În concluzie, o grădină urbană reușit amenajată, care răspunde nevoilor unei familii cu copii mici, dar care se va dezvolta frumos și în timp atunci când și preferințele proprietarilor se vor schimba. O sursă bună de inspirație pentru a gândit un spațiu verde urban altfel. Peisagista a încadrat lucrarea la costuri minime de circa 25 de mii de lire sterline, incluzând toate materialele și plante folosite pentru reamenajare, adică de la garduri, pavaje, sistem de iluminat până la plante. Sper să găsești idei bune aici!
Foto: via Lucy Willcox Garden Design/ Plan desenat de arh. Victor Voia
13
Minunata gradina! Multumim pentru ideile minunate!
Superba gradina.
de vis!
Superba gradina, este simplu, elegant si de un rafinament ridicat.
Foarte frumoasă grădina construită într-un spațiu mic. Eu am o zonă destul de umbrită, unde am încercat tot felul de semințe de gazon, inclusiv din cel de umbră, dar pur și simplu nu rezistă.