Deseori ne e teamă de culori și asta pentru că ele au un impact emoțional direct asupra noastră. Temerile sunt dacă ne vom plictisi de vreo nuanță vom mai avea energia să facem efortul de a le schimba? Ei bine, poți avea totul la nivel de finisaje și piese mari în nuanțe neutre, dar cu mici accente de culoare care să schimbe percepția asupra spațiului. Și ca să vezi exact despre ce vorbesc am ales să-ți exemplific cu un apartament inedit reamenajat, unde culorile au fost folosite în doze mici, dar de impact. Este un apartament renovat după ideile designerilor polonezi de la biroul Nasz Nowe, care au adaptat soluții funcționale și le-au integrat plăcut și din punct de vedere estetic. Dar hai să vezi mai multe.
Spațiul zonei de zi cuprinde livingul, sufrageria (locul de luat masa) care sunt parțial delimitate de bucătărie. Pentru ca zona de zi să se simtă confortabil, dar să fie ușor de întreținut și percepută ca spațioasă, a fost gândită cu niște trucuri. Respectiv pentru confort s-au utilizat draperii catifelate într-o nuanță aproapiată de parchet, apoi s-a ales o canapea cu tapițerie de tip velur, scaune cu tapițerie tip catifea. Pentru ca încăperea să pară mai mare pardoseala a fost lăsată liberă, fără covoare, dar s-a ales un model de parchet care oferă textură și ritm amenajării. Draperiile au fost puse în așa fel încât să existe impresia că ele acoperă alte suprafețele de ferestre decât cele vizibile, deci se creează iluzia că spațiul ar mai luminos. Ei bine, din punct de vedere al culorilor, doar câteva accente sunt în nuanțe diferite, respectiv vitrina din colț, care e o piesă recondiționată, apoi scaunele tapițate și mai apoi pernele decorative. În rest, totul este neutru.
Verdele tapițeriei scaunelor este frumos combinat cu nuanța finisajului mesei, o tentă mai roșiatică. Alura grafică a mobilierului din sufragerie, precum și cel al corpului de iluminat nu încarcă vizual și conferă o notă actuală ambientului.
Profilele decorative de pe pereți, alături de draperii imprimă un aer clasic, dar prin piesele mici și prin forma canapelei sunt introduse tușe contemporane. Petele de culoare pot fi date prin lucruri mici, precum pernele decorative, dar și prin prezența florilor și plantelor.
Modul de iluminat este gândit pe mai multe niveluri de la aplicele de pe perete la spoturi și corpuri suspendate. Fiind un spațiu care include mai multe funcțiuni, s-au ales modalități punctate de iluminare, adică pe zone și nu există un corp de iluminat central care să domine încăperea.
Bucătăria este parțial deschisă și s-a avut în vedere introducerea unor nuanțe, în special rozul caramel ce contrastează frumos cu verde plantelor prezente în ghivece suspendate, dar și cu verdele scaunelor din sufragerie. O combinație cromatică ce aduce un plus de vitalitate la interior și senzația de tinerețe, prospețime.
De asemenea, este interesantă structura de mobilier realizată pe comandă prin care este integrat locul televizorului și prin care s-a mascat blatul din bucătărie. Pentru a mai estompa prezența ecranului negru, designerii au avut în vedere prezența altor piese negre, cum ar fi hota ciclindrică și ghivecele de flori suspendate. În rest, nuanța de gri deschis a mobilierului la vedere în living oferă o suprafață neutră, într-un contrast mai puțin dur cu petele de culoare și cele de negru.
Între living și bucătărie există o zonă construită din gips carton care ascunde locul de luat masa, minimal, de tip bar din spațiul de gătit. Culoarea a fost introdusă prin tapițeria scaunelor. De reamarcat încadrarea blatului de bucătărie cu un parapet suficient de înalt pentru a ascunde obiectele de pe blat, dar și pentru prezența prizelor binevenite în bucătărie. Un mic corp cu aer vintage în nuanță roz vine să lege ambientul către living.
Bucătăria surprinde prin combinația de texturi și nuanțe. Dacă mobila este cu texturi similare lemnului în tonurile nucului, iar corpul suspendat roz, blatul și faianța sunt deschise la culoare, ceea ce conferă luminozitate. Electrocasnicele și dotările negre sunt acompaniate de mânerele tip gola montate în același plan cu fețele de mobilier.
Dormitorul matrimonial este în tonuri deschise, tocmai pentru că e o încăpere mică și s-a dorit ca aici să existe senzația de spațiu mai luminos. Însă în acest ambient masa de birou are un aer clasic, o piesă din lemn prin care este introdusă o pată de culoare, alături de tapițeria scaunului.
Accesul către dressing se face printr-o ușă culisantă situată aproape de zona de birou. Imaginea este captată într-o oglindă, ca atare obiectele se văd invers față de cum sunt așezate în realitate.
Nuanța zugrăvelii pereților este un ton de gri foarte deschis folosit și pentru profilele decorative care încadrează tăblia tapițată a patului. Prin corpurile de iluminat s-a adus o notă actuală, chiar dacă chenarele de pe pereți și prizele vorbesc despre tușe clasice.
Baia principală este simplu amenajată, dar nuanțele discrete de albastru din zona dușului vin să aducă un plus de prospețime. Prin forma bateriilor negre montate, precum și prin corpurile de iluminat s-au adus accente contemporane.
Spațiul de depozitare este generos în baia principală. Pe lângă mobilierul pe care este așezat lavoarul, deasupra vasului de toaletă s-au făcut pe comandă dulapuri cu adâncime mică, dar a căror uși sunt prevăzute înalte, ele formând un desen ordonat. Prin obiecte mici, cum ar fi tabloul de pe perete, plantele din glastră s-au aduc mici accente de culoare și textură într-un spațiu alb.
Holul ce leagă încăperile între ele este deschis la culoare tocmai pentru că nu beneficiază de lumină naturală. Spațiul de trecere este scos din anonimat prin profilele decorative pe pereți gândite coordonat cu modelul ușilor interioare. Dulapul de depozitare de pe hol ce maschează locul mașinii de spălat rufe este simplu configurat tocmai pentru a nu ieși în evidență.
La intrarea în locuință pe lângă zona tapițată a banchetei, peretele opus este îmbrăcat în tapet prin care sunt introduse nuanțe de contrast. De asemenea, în loc de o singură oglindă s-au prevăzut trei care să creeze un joc de forme și prin alura lor, dar și prin finisajul ramelor. În concluzie, un apartament elegant, în tonuri neutre, dar cu accente de culoare ce punctează funcțiunile și prin care ambientul este simțit ca fiind actual. Deci, dacă ți-e teamă de culori, le poți încerca pe suprafețe mici și să le introduci prin piese care se pot schimba ușor cum ar fi scaunele, pernele decorative au plantele. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Marta Behling/Pion Poziom
13
Buna seara, de unde ați achizionat masa ai scaunele de dining?
Bună Elena! Găsești online mai multe magazine. Scaunele acestea sunt model Ponte și le găsești pe multe site-uri. Masa o găsești aici https://mobarta.ro/produs/masa-ovala-lemn-masiv-stejar/
Bună seara. Este foarte frumoasă canapeaua. De unde ați achiziționat-o? Mulțumesc mult.
Buna ziua.As vrea sa mi dati un sfat in legatura cu renovarea unei bai destul de spatioase.Se merge cu faianta pana sus sau la jumate?Multumesc mult.
Bună ziua! De unde ați achiziționat canapeaua??? Este superbă!! Mulțumesc!!!
Bună Maria! Este un model realizat pe comandă după proiectul designerului.