Sunt foarte mulți oameni care visează la o casă cu grădină și chiar mai mult la o casă într-un mediu curat, frumos, așa cum e în mediul rural. Și da, o casă din lemn poate fi o opțiune bună. Dar cum faci ca la interior lemnul să nu devină prea apăsator și cum ai putea face ca atmosfera să fie mai actuală? Ei bine, am ales să-ți prezint azi o casă din lemn în care designerul Marta Tobella și-a pus amprenta pentru a-i conferi o imagine mai aeristiă și relaxată. Este o casă tip din zona Pirineilor în Spania, același model de construcție fiind replicat în localitate. Proprietarii, care au și copii și-au dorit ca interiorul să fie simțit mai contemporan și să-și creioneze propria ambianță, chiar dacă și vecinii lor au exact același model de casă, care nu poate fi recompartimentată din cauza structurii din lemn. Designerul a reușit să le îndeplinească dorințele prin ideile practice, dar și estetice implementate aici. Dar hai să vezi despre ce este vorba.
Când casa beneficiază de curte și terasă, normal că acestea merită frumos amenajate. Practic, la exterior este petrecut cea mai mare parte a timpului când e frumos afară. Deci, da un loc de luat masa în aer liber, dar sub protecția acoperișului este minunat. Mobilă de exterior plăcută, care oricând poate fi introdusă și la interior este un truc bun.
Pe lângă o zonă de luat masa un living în aer liber este binevenit. Loc de conversație, de jocuri, dar și de meditație și de privit în zare. De aceea, când e să alegi să locuiești la casă, peisajul din jur contează mult. Cu cât mai mare deschiderea către linia orizontului, cu atât mai bine. Iar într-un astfel de spațiu de terasă acoperită, țesăturile aduc acea senzație de confort de la un covor la pufuri și mai apoi la perne.
Masivitatea lemnului poate fi estompată prin nuanțe mai deschise. În loc de marouri sau finisaje lucioase cu lac la interior, designerul a prevăzut baițuri care să deschidă nuața bârnelor. De asemenea, pe un perete înalt în living a prevăzut aplicarea unui tapet cu apsect de iută, care introduce o notă de calm și o textură plăcută. Și da, ferestrele mari către grădină ajută mult pentru ca ambianța să devină mai plăcută. Ca atare și designerul s-a folosit de această deschidere pentru aranjarea mobilierului. Dacă cele două canapele au fost alese cu huse din material de tip in, deschise la culoare, în dreptul ferestrei a mai prevăzut o banchetă pentru a forma un loc de conversație plăcut. Culorile sunt introduse prin intermediul pernelor. O masă simplă, cu structură metalică ce lasă suprafața de la nivelul pardoselii să se simtă, nu încărca spațiul.
Față în față cu fereastra este un perete lambrisat, dar designerul l-a gândit să fie vopsit în nuanțe deschise, fără a anihila textura lemnului. Pentru un plus de luminozitate a inserat o bibliotecă cu loc de birou din structură metalică albă care e prilej de expunere a obiectelor decorative, a cărților, dar creează și o nouă funcțiune. Totul aerisit, de-a dreptul grafic.
Deschis către zona locului de luat masa și sufragerie, livingul se simte frumos coordonat cu restul funcțiunilor. Dinspre celelalte zone se simte și pe verticală prezența lemnului, de aceea designerul a avut în vedere ca mai multe dintre suprafețele de la parter să fie simple.
Dacă în living pereții au fost vopsiți sau îmbrăcați cu tapet, către celelalte zone vizibile lemnul este prezent la nivelul pereților și la nivelul pardoselii, deci exact cât trebuie fără să devină banal sau apăsător. Secretul? Tavanele albe, care mai asigură un respiro texturilor naturale.
Ferestrele largi sunt un mare plus pe care designerul l-a exploatat. Cum? A venit sub această zonă deschisă cu o masă masivă, rustică, ceea ce creează un contrast frumos de gol și plin, de aerisit și masiv. Culoarea a introdus-o prin tapițeria scaunelor.
Bucătăria este delimitată parțial printr-o structură metalică cu geamuri care să lase lumina naturală să pătrundă din plin. Separarea a permis organizarea mai bună în spațiul de gătit și schimbarea pardoselii, dar și inserarea unui element mai actual, respectiv structura metalică.
Aspectul actual al bucătăriei reduce din caracterul rustic al construcției din lemn. Electrocanicele actuale, prezența corpurilor de iluminat negre, pardoseala din vinil ce imită gresia și liniile simple ale mobilierului amplifică nota de contemporan. Suprafețele mari sunt deschise la culoare, deci mai multă luminozitate. De remarcat modul de integrare al hotei în plafonul fals creat deasupra blatului.
La mansardă sunt dormitoarele, iar pentru cel al copiilor designerul a intervenit cu o platformă care să dea impresia de căsuță în casă. Un loc suplimentar, suspendat, de joacă perfect pentru vârsta imaginației debordante. Și aici aspectul rustic al casei din lemn a fost estompat cu multe suprafețe albe, iar prezența unor obiecte mici, dar bine amplasate, cum e și noptiera din fier vospit alb sunt adăugate note actuale.
Baia corespondentă camerei copiilor este finisată cu microciment în zonele umede, eliminându-se astfel placările ceramice care ar fi dat un aer rustic. Astfel, microcimentul în combinație cu lemnul conferă o imagine actuală și caldă, plăcută. Mici pete de culoare întregesc ambianța, de la corpurile de iluminat la nuanța prosoapelor.
Dormitorul matrimonial a fost și el finisat cu cât mai multe suprafețele albe la nivelul pereților, iar lemnul a fost băițuit cât mai deschis pentru ca elementele prezente la nivelul acoperișului să nu încarce vizual. Lenjeria de pat din in vine cu un plus de textură, dar și culoare în spațiul foarte ordonat gândit.
Pardoseala este coordonată cu tâmplăria interioară la nivel de nuanță, adică fix ce trebuie pentru ca atmosfera casei să fie resimțită caldă. Spațiile de depozitare suplimentare sunt create unde spațiul a permis, dar gândite de către designer în tonuri deschise, cu texturi discrete care să nu încarce vizual și să fie în nota actuală a amenajării dorite.
Cum faci ca într-o casă din lemn să fie prezent lemnul, dar să nu domine spațiul băilor? Prin suprafețele mari finisate cu microciment, deci fără rosturi și zone care de la pardoseală la pereți sunt similare, de unde și senzația de spațiu mai generos. În acest ambient, mobilierul și decorațiunile din lemn sunt simțite mai intens. În concluzie, o casă din lemn unde designerul a avut grijă ca cât mai multe suprafețele din lemn să fie deschise la culoare, combinate cu pereți, tavane albe, mobilă în tonuri neutre, cât mai deschise, corpuri de iluminat lejere și inserții de obiecte și elemente din fier subțire care aduc o notă de contemporan. Un interior plăcut, degajat, cu multe texturi, dar cât mai puține contraste și cât mai multă luminozitate. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Pepa Oromi / ElMueble
19
De fiecare dată lucruri la care nu te așteptai. Interesante prin culoare, mod de amenajare, organizare, bun gust, inspirație și creativitate. Mulțumiri și felicitări!