Fiecare loc are o poveste pentru că noi oamenii suntem un cumul de experiențe, de povești. Și acest loc din Luncavița pe mine m-a atins emoțional. Am avut ocazia ca Acasă la Matei să-l cunosc pe Matei și să-l am în minte și în suflet de acum încolo, un adolescent de doar 15 ani, care alături de mama lui Cornelia este implicat, responsabil și cu multă energie bună. Dar hai să-ți spun mai multe despre un loc unde poți merge cu familia și să descoperi o parte a Dobrogei așa cum nu ți-ai fi imaginat.
La finalul anului 2019 Cornelia mi-a trimis un email și mi-a spus că ar avea nevoie de sfaturile noastre de designeri. Soțul ei avusese inițiativa ca în locul natal să ridice o mică agropensiune prin accesarea de fonduri europene. Deși conform procedurilor de accesare a fondurilor o sumă pentru designul interior nu era prevăzută, ci doar pentru partea de proiect de arhitectură, Cornelia s-a gândit că ar face un efort din fonduri personale pentru ca la final totul să iasă bine. Administrația Munții Măcinului a impus ca în zonă toate casele să aibă fațade verzi, ceea ce e just și bine gândit, având în vedere proximitatea pădurii rezervației naturale cu același nume.
Dilema Corneliei era specificul pescăresc al pensiunii pe care l-a gândit inițial pentru interior, adică un stil de amenajare în alb și albastru, dar la exterior casa trebuia să fie verde, așa cum impuneau autoritățile din zonă. Cum să le coordoneze? Am apucat împreună cu una dintre colege să-i conturăm un concept de amenajare, să facem partea de instalații electrice, dar ulterior pandemia a lovit din plin familia. Soțul Corneliei a fost răpus de Covid, iar ea s-a trezit singură, în mijlocul unui proiect ce trebuia derulat conform termenilor de timp impuși prin procedurile de accesare a fondurilor. Imediat după tragedie, toți cei care ar fi trebuit să o ajute, să-i fie alături, mă refer la meșteri, au ridicat prețurile. A fost o luptă incredibilă pentru ea în a-și păstra pragmatismul pentru a finaliza pensiunea și a-și plânge soțul. A fost momentul în care a fost prea copleșită de tot și toate și în care s-a gândit că nu va mai avea fonduri pentru designul interior, așa că și-a asumat mai departe singura sarcina asta. Dar eu am vrut să aflu, după patru ani de zile de la primul email cum s-a finalizat totul. Și am admirat fiecare colțișor pentru că știu cât suflet s-a pus acolo.
Cornelia a avut grijă de tot și la final i-a ieșit foarte bine. Sunt doar cinci camere de cazare, dar ea le-a aranjat plăcut, a ales mobilă de calitate realizată pe comandă și s-a îngrijit și de mici detalii cum ar fi decorațiunile. Și nu doar partea de interior a coordonat-o îngrijit, ci și tot ce se află în curtea pensiunii. L-a avut alături pe fiul ei Matei, de la numele căruia le venise și ideea denumirii pensiunii. Și Matei s-a implicat total, a devenit, așa cum l-am perceput eu bărbat în casă. N-am întâlnit un adolescent mai responsabil decât el, mai informat, mai ambițios și un sprijin atât de ferm pentru mama lui. Să fim serioși și să recunoaștem că noi românii ne răsfățăm prea mult copiii, în special băieții. Ei bine, Matei nu s-a lăsat răsfățat sau menajat. A trecut la acțiune ca să-și ajute mama și a înțeles că tot ce au început părinții lui au început pentru el, fiul lor. Pensiunea asta este locul care leagă familia împreună și Matei alături de mama lui reușesc să ofere această atmosferă de căldură, de grijă pentru oaspeți.
Dar având în vedere prin ceea ce au trecut e firesc să fie mai selectivi cu clienții. Vor ca în acest loc drag lor să ajungă oameni care apreciază nu doar lucrurile, ci care se ghidează după bunul simț, care cred în valorile familiei. Eu am înoptat pentru o seară acolo cu ai mei și m-am bucurat că cei doi au reușit să facă acest loc frumos singuri. M-am bucurat să mâncăm împreună cu ei la masă, ca în familie, să povestim, să ne conectăm. M-am bucurat să-i simt așa de uniți. Și da, privindu-i mi-am spus că ei doi, mamă și fiu sunt un exemplu despre cum viața trebuie celebrată și onorată prin a face tot ce ști și poți ca să fie frumoasă nu doar pentru tine, ci și pentru alții.
Pentru mine Cornelia și Matei sunt un model despre cum să răzbați greutățile care te lovesc concentrându-te să le oferi celorlalți momente de care să-ți amintești cu drag. Bravo lor! Și da, Dobrogea o poți explora prin frumusețile pe care natura ni le-a oferit, dar cred că cel mai frumos mod de a descoperi acest spațiu geografic este prin oamenii care-l locuiesc. Poveștile lor sunt cele care ne vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Dacă ești în căutarea unui loc unde să te încarci cu amintiri dragi să știi că Acasă la Matei chiar te simți ca acasă. Sper să petreci zile frumoase acolo!
Ai toate datele necesare pentru cazare pe site-ul acasalamatei.ro
Foto: Adela Pârvu
10
MINUNAT, FELICITARI TINERILOR CARE AU CURAJUL SA SCHIMBE CEVA IN NOUA NOASTRA MENTALITATE!
Să știi că exact la asta m-am gândit și eu Marcela!
Sunt minunați! Sa-i tina Dumnezeu sănătoși și puternici în continuare. Sunt un exemplu!
Mă bucur să aud că în zonă autoritățile au reglementat modul în care se construiește, pentru a pastra specificul zonei.
Am mai scris aici la d-voastră că tare urat se mai construiește în România și mă întreb de ce nu se poate face nimic, o lege a urbanismului bine pusa la punct și aplicabilă și în realitate.
Recent am fost langa Sibiu la Cisnădioara și tare socată am fost sa vad că se construiesc case după bunul plac al fiecăruia, tocmai în acele localităti săsești, fara a se pastra specificul local.
Multă sănatate și spor familiei!🤍
Frumos, dar in baie lipseste bideul. Cred ca ar trebui folosit si la noi, e o chestiune de igiena.
Bună ziua! Am o nedumerire, dacă familia a trecut prin asa o tragedie, oare nu ar fi putut fi ajutați în amenajare gratuit? Oricum, a ieșit foarte frumos, cu mult bun gust.
Bună Marinela! Nu-mi dau seama la ce te referi cu gratuitatea. Din partea mea sfaturile, chiar proiectul au fost astfel, dar Cornelia a avut alte probleme legate de timp și a ales să facă cum a știut. Și eu am apreciat că s-a descurcat excelent.