Sunt locuri care-ți plac pentru că sunt frumos decorate ori amenajate, dar mie îmi plac foarte mult locurile în care descopăr oameni care se iubesc, care-ți pot împărtăși din experiența lor și care te fac să vezi partea frumoasă a vieții. M-am încărcat cu multe povești de viață în ultimii doi ani, perioadă în care mi-am schimbat viața după ce m-am recăsătorit, iar locul despre care îți povestesc azi este unul în care am întâlnit un cuplu ce mi-a oferit o perspectivă frumoasă asupra vârstei a treia. Cunoscându-i pe Zita și Hovart mi-am dat seama cât de mult contează să te gândești la bătrânețe ca fiind o perioadă frumoasă, așezată, dar și activă. Și ce lucru extraordinar este să ai un partener alături. Cu adevărat un partener. Nu doar soț sau soție, ci să-ți fie și prieten și să fie cu tine, să tragă alături de tine în aceeași direcție. Am simțit că sunt în vizită la rude, pentru unii cei doi pot fi imaginea unor părinți, pentru alții bunici. Și ce povești am aflat…Musai să-ți spun despre ele.
Zita și Horváth au plecat din țară pe vremea comuniștilor, timp în care au trăit și muncit mult timp în Austria. Acolo au făcut toate muncile posibile în turism, în special în pensiuni. După Revoluția din 1989 s-au reîntors pentru că toată copilăria, toți prietenii lor din tinerețe, dar și multe rude erau acasă în România. Dorul de casă i-a mobilizat și s-au reașezat pe meleagurile natale, în secuime, cum îmi place mie să spun, din Târgu-Mureș fiind. Dar s-au reîntors cu multe lucruri învățate: limba germană, activitățile pe care le presupunea turismul, curajul de a-și deschide propria mică afacere. Am întrebat-o pe Zita de ce s-a gândit la pensiune și nu la alt tip de afacere, la care, mi-a răspuns, uitându-se direct în ochii mei: „Păi asta știam! Asta am învățat cât am fost plecați”.
Da, inițial deschiseseră o pensiune în oraș pentru oamenii aflați în tranzit, mai degrabă un soi de motel. După ani de zile de muncă acasă, Zita a aflat că are cancer. Avea din familie o proprietate din Bicfalău, județul Covasna și a știut că trebuie să schimbe locul, dar și modul de abordare vizavi de sănătate și muncă. A refuzat orice fel de chimioterapie și a spus că ea o să meargă la pădure, unde a copilărit, și o să inhaleze atâta oxigen că o să scoată tot cancerul din ea. Atenție! Nu sfătuiesc pe nimeni să aibă aceeași abordare vizavi de un diagnostic dur, eu doar vă povestesc ce am aflat. Și Zita mi-a spus că nu glumește, chiar a dormit în pădure, iar acum face plimbări zilnice, lungi pentru că ea crede în oxigenarea corpului. Desigur că și-a schimbat dieta și a trecut numai pe ingrediente de la țară, fie din curtea proprie, fie de la vecini. Cum spune ea, voia să știe sursa hranei. Dar pe lângă grija față de stilul de viață, și-au dat seama amândoi că trebuie să aibă o sursă de venit, așa că de ce n-ar fi transformat locul copilăriei într-o pensiune rustică, unde să poți avea și mâncare cu ingrediente locale, direct din gospodăriile Bicfalăului?
Chiar dacă ar fi vândut tot ce aveau la oraș, au realizat că nu le-ar fi fost suficienți banii. Proprietatea de la țară era una întinsă, de circa un hectar, cu livadă, cu grădină și cu construcții pe ea, dintre care și o mică vilă de la 1801. Toate acestea necesitau bani pentru reparații și întreținere. Ei bine, au fost amândoi pe fază cu fondurile europene, s-au interesat ce au de făcut, iar primul pas a fost să apeleze la un arhitect care le-a făcut proiectul pentru casa de oaspeți, iar în rest au îmbunătățit tot ceea ce exista pe proprietate, fără a demola sau a renunța la ceva. Pe baza acelui proiect, completat și de formularele și documentația aferente, deși nu credeau că vor reuși, au obținut finanțare și așa a fost construită casa de oaspeți, care are șase camere, o sală de mese care poate acomoda 35 de persoane și o bucătărie complet utilată. Cu banii obținuți au amenajat și un loc de ciubăr, dar au renovat și îmbunătățit construcțiile existente.
I-am întrebat pe cei doi cum își găsesc clienți pentru că văzusem un grup de turiști care luaseră masa și urmau să se cazeze. Zita mi-a spus că aici o ajută foarte mult faptul că vorbește trei limbi, adică română, maghiară și germană și că și-au înscris pensiunea pe mai multe site-uri și din afara țării. Și mi-a mai spus că pensiunea ei este modestă și că nu toți oamenii au bani să meargă în vacanță, dar că la ei, la Nuc Verde (Zöld Diófa în limba maghiară, Grüner Walnuss în limba germană) vin mulți turiști din Ungaria, Germania, Austria în special seniori, iar din România vin în general familii cu copii pentru că aici la Bicfalău e ca la țară în Transilvania, unde te poți plimba prin sat și ai ce vedea, plus că și în zonă sunt o mulțime de alte locuri de vizitat. Pentru familiile cu copii pensiunea este un loc sigur, fiind o proprietate îngrădită, cei mici nu au unde se pierde, dar au parte de mici aventuri cu alergatul găinilor prin curte, cu incursiunile prin straturile de legume, cu furtunurile cu apă, cu cățăratul prin pomi.
Mă uitam la ei și-mi spuneam că așa mi-aș dori să fiu când ajung bunică, cu soțul meu alături, activă, undeva la țară, într-un mediu liniștit, sănătos, dar totuși în conexiune cu alți oameni, care uite, pot veni mereu către tine, dacă ai mintea și sufletul deschise.
Eu mă uitam la ea cum povestește și mă gândeam de unde atâta energie și curaj la vârsta ei? Câți oare nu s-ar fi resemnat cu situația? Unde te mai muți la țară, accesezi tu fonduri europene, te apuci să sapi în grădină, să mergi la pădure, să gătești pentru oameni, să cauți clienți pentru pensiune, să mai fii și jovială cu toată lumea care-ți calcă pragul, să te mai și înțelegi cu vecinii din sat. Și răspunsul l-am văzut alături de ea: soțul Horváth. Timid, dar cu fața aceea senină de om înțelept, bărbatul care nu pare, dar e stâlp pentru soția lui, acel stâlp emoțional pe care te poți sprijini de fiecare dată când ai nevoie. Horváth, cel tăcut, dar muncitor, care-și privește cu drag, cu mândrie, dar mai ales cu iubire soția. Da dragilor, Zita crede că oxigenul este cel care te vindecă. Eu cred că de fapt adevăratul medicament pentru oricine este iubirea. Asta am simțit la Nuc Verde și asta te invit și pe tine să trăiești acolo. Îți doresc să treci prin toate trăirile frumoase de care am avut eu parte!
AICI ai site-ul lor biodiofa.ro, dar îi găsești și pe toate platformele de tip Booking. Vezi și Pagina Facebook.
Dacă vrei să-i suni o poți face la numerele de telefon 0745.138.611, 0732.147.036
Foto: Adela Pârvu
8
Că de obicei povești ADEVĂRATE! Toată admirația pentru minunata familie! Sănătate, multă sănătate!
Pentru tine,Adela, sănătate, călătorii și descoperiri inspiraționale!