Pentru a contrabalansa nuanța vie a tapițeriei, designerul a venit mai departe cu propuneri îndrăznețe, cum ar fi și nuanța de albastru intens din living, care dă senzația de adâncime. De asemenea, oferă un contrast frumos cu texturile și suprafețele care se citesc în rest: plafonul din beton și fereastra amplă.

In apartamente, Romania Mea

Arată ca o casă, dar e un apartament vesel amenajat

Când ne uităm la niște imagini cu o amenajare finalizată, rareori ne dăm seama ce privim. Este importantă povestea, contextul ca să-ți poți face o idee nu numai despre amenajare, ci și despre moduri noi în care ai putea locui. Și da, mulți nu înțeleg neapărat valoarea muncii arhitecților și desginerilor de interior, dar azi am să-ți arăt și am să-ți explic în ce constă ea cu un exemplu concret – acest apartament cu imaginea de casă. Clădirea în care se află apartamentul este concepută de arhitecții de la multi premiata companie de arhitectură din România: ADN BA. Și este foarte ingenios cum au creat totul în cadrul proiectelor Urban Spaces. De ce? Pentru că, în cazul de față, deși e vorba despre apartamente, ele au intrarea separată ca o zonă de curte, dar și un petec de grădină în spate. Practic, folosindu-se de un spațiu relativ mic, organizat pe verticală (cu 2 sau 3 niveluri) au regândit locuirea la bloc cu un regim mic de înălțime. Apartamentele sunt ca felii verticale așezate una lângă celaltă, dar fiecare cu intimitate maximă, vecinii fiind în lateral, nu deasupra. Spațiile sunt lungi și înguste, dar acest lucru este compensat prin luminozitatea și eficiența organizării interioare, dar și prezența micilor grădini sau a teraselor.

Din living se vede deschiderea către mica grădină, ceea ce infuzează senzația de locuire la casă, la fel ca și înălțimea atipică de 6 metri din living, spațiu rezultat în zona liberă de scară.

Din living se vede deschiderea către mica grădină, ceea ce infuzează senzația de locuire la casă, la fel ca și înălțimea atipică de 6 metri din living, spațiu rezultat în zona liberă de scară.

Planul apartamentului este organizat pe două niveluri. Parterul măsoară 56 de metri pătrați, iar etajul circa 40 de metri pătrați. Parterul are deschidere pe ambele laturi către zone verzi și cuprinde bucătăria, locul de luat masa, livingul și o baie, iar la etaj sunt dormitorul matrimonial, camera fetelor gemene și a doua baie.

Planul apartamentului este organizat pe două niveluri. Parterul (foto dreapta) măsoară 56 de metri pătrați, iar etajul circa 40 de metri pătrați. Parterul are deschidere pe ambele laturi către zone verzi și cuprinde bucătăria, locul de luat masa, livingul și o baie, iar la etaj sunt dormitorul matrimonial, camera fetelor gemene și a doua baie.

Dar cum faci când te încântă un spațiu pe care-l vezi în faza de construcție, însă nu știi cum să-l amenajezi pentru că pur și simplu este un model de locuire pe care nu ți l-ai imaginat? Ei bine, proprietarii acestei locuințe, o familie cu două fete gemene, au apelat la designerii de interior de la biroul 441designstudio din București, iar Anca Dumitrescu a fost arhitecta care a coordonat proiectul de amenajare interioară. Încă din faza de construcție s-au conturat câteva idei pe baza observațiilor: planșeele dintre etaje arătau foarte bine pentru că au fost atent turnate și din materiale de calitate. Așa că o primă idee a fost stilul industrial cu betonul și instalația electrică parțial la vedere. Apoi, proprietara s-a îndrăgostit de o culoare de tapițerie pentru canapea, respectiv fucsia, iar de aici a mai completat cu dorințe către genul clasic. Asta da provocare pentru un designer de interior: o locuință atipică pe două niveluri, cu spații lungi și înguste în care să fie combinate idei de stil industrial, stil clasic cu personalizări de piese de piese de mobilier astfel ca încăperile să fie la maximum folosite. Dar hai să vezi ideile designerului Anca Dumitrescu aplicate aici pentru ca la final amenajarea să fie conform personalității proprietarilor.

Intrarea în locuință coincide cu intrarea în zona bucătăriei, cu locul de luat masa. Tot din acest spațiu urcă și scara interioară către etaj. Se vede că și intrarea în apartament pare să semene cu intrarea într-o casă cu grădină. Intimitatea față de vecini există, așa că lumina poate pătrunde din plin la interior pe ferestrele largi.

Intrarea în locuință coincide cu intrarea în zona bucătăriei, cu locul de luat masa. Tot din acest spațiu urcă și scara interioară către etaj. Se vede că și intrarea în apartament pare să semene cu intrarea într-o casă cu grădină. Intimitatea față de vecini există, așa că lumina poate pătrunde din plin la interior pe ferestrele largi.

Imediat sub scara interioară, designerul Anca Dumitrescu a organizat spațiul de cuier, care este unul mascat. Toate piesele de mobilier sunt gândite ca niște elemente pe rotile, care se trag în afară similar sertarelor jolly. În acest piese de mobilier este locul pentru haine și pantofi, dar nu este nimic la vedere, astfel că imaginea locuinței apare mereu ordonată.

Imediat sub scara interioară, designerul Anca Dumitrescu a organizat spațiul de cuier, care este unul mascat. Toate piesele de mobilier sunt gândite ca niște elemente pe rotile, care se trag în afară similar sertarelor jolly. În acest piese de mobilier este locul pentru haine și pantofi, dar nu este nimic la vedere, astfel că imaginea locuinței apare mereu ordonată. Mobila este realizată pe comandă.

Bucătăria măsoară aproape 5 metri lungime, iar designerul a gândit-o cu înșiruire logică: frigider, chiuvetă și plită, dar cu spațiu între ele. Mai mult, a prevăzut eliminarea de aici a mașinii de spălat rufe, așa cum propunea dezvoltatorul, pentru că proprietarii nu au vrut asta, ci să fie mutate în baia de la parter.

Bucătăria măsoară aproape 5 metri lungime, iar designerul a gândit-o cu înșiruire logică: frigider, chiuvetă și plită, dar cu spațiu între ele. Mai mult, a prevăzut eliminarea de aici a mașinii de spălat rufe, așa cum propunea dezvoltatorul, pentru că proprietarii nu au vrut asta, ci să fie mutate în baia de la parter.

Deși îngust, parterul a fost excelent gândit cu o baie pe mijlocul spațiului. În exteriorul băii, pe o parte este locul de luat masa, iar pe cealaltă parte livingul. Dar mai mult, în jurul acestei încăperi centrale, bine mascate, sunt trase și coloanele pentru aerul condiționat, astfel că aceste apartae au putut fi montate frumos, fără inestetica tubulatură la vedere. Peretele cu aerul condiționat a fost tratat ca un element de accent și amenajarea a devenit cu atât mai interesantă cu cât și plafonul din beton este la vedere cu cabluri colorate vizibile pe suprafața lui, ce conectează corpurile de iluminat.

Deși îngust, parterul a fost excelent gândit cu o baie pe mijlocul spațiului. În exteriorul băii, pe o parte este locul de luat masa, iar pe cealaltă parte livingul. Dar mai mult, în jurul acestei încăperi centrale, bine mascate, sunt trase și coloanele pentru aerul condiționat, astfel că aceste aparate au putut fi montate frumos, fără inestetica tubulatură la vedere. Peretele cu aerul condiționat a fost tratat ca un element de accent și amenajarea a devenit cu atât mai interesantă cu cât și plafonul din beton este la vedere cu cabluri vizibile pe suprafața lui, ce conectează corpurile de iluminat.

Bucătăria comunică parțial cu livingul, astfel că designerul a prevăzut mobila de living în continuarea celui de bucătărie. De remarcat blatul cu chiuveta configurată în el de la bucătărie, dar și mobila din PAL concepută cu striațiile similare lemnului pe orizontală și nu pe verticală, ceea ce face ca spațiul să se simtă mai adânc. Locul de luat masa este gândit ca o peninsulă ce poate acomoda zece persoane, deci proprietarii pot avea invitați la masă fără probleme.

Bucătăria comunică parțial cu livingul, astfel că designerul a prevăzut mobila de living în continuarea celui de bucătărie. De remarcat blatul cu chiuveta configurată în el de la bucătărie, dar și mobila din PAL concepută cu striațiile similare lemnului pe orizontală și nu pe verticală, ceea ce face ca spațiul să se simtă mai adânc. Locul de luat masa este gândit ca o peninsulă din două elemente diferite, ceea ce dă senzația de dinamism și rupe lungimea ce marchează parterul. Cele două mese asigură loc pentru zece persoane, deci proprietarii pot avea invitați la masă fără probleme.

Spațiul către living se simte ca într-o casă, grație prezenței supantei.

Spațiul către living se simte ca într-o casă, grație prezenței supantei, dar și a luminii naturale abundente.

Fereastra generoasă către mica grădină devine ca un tablou ce însuflețește ambianța.

Fereastra generoasă către mica grădină devine ca un tablou ce însuflețește ambianța.

Mobila din living este gândită minimalist, pe picioare pentru a dezvălui cât mai mult din suprafața parchetului, deci impresia de spațiu mai larg. Apoi, peretele a fost lăsat alb, curat pentru ca pe suprafața lui să se reflectă lumina, iar totul să se simtă mult mai aerisit, cu atât mai mult cu cât în rest amenajarea este colorată.

Mobila din living este gândită minimalist, parțial pe picioare și cu spații de depozitare alternate între cele închise și deschise. Mobila este concepută astfel ca suprafața parchetului să fie la vedere, deci impresia de spațiu mai larg. Apoi, peretele a fost lăsat alb, curat pentru ca pe suprafața lui să se reflecte lumina, iar totul să se simtă mult mai aerisit, cu atât mai mult cu cât în rest amenajarea este colorată.

Canapeaua cu tapițerie fucsia este ceva ce proprietara și-a dorit foarte mult. De aici și una dintre provocările la care a răspuns designerul Anca Dumitrescu, ce a completat ambinetul prin alte accente interesante.

Canapeaua cu tapițerie fucsia (de la Mobila Dalin) este ceva ce proprietara și-a dorit foarte mult. De aici și una dintre provocările la care a răspuns designerul Anca Dumitrescu, ce a completat ambinetul prin alte accente interesante și colorate.

Pentru a contrabalansa nuanța vie a tapițeriei, designerul a venit mai departe cu propuneri îndrăznețe, cum ar fi și nuanța de albastru intens din living, care dă senzația de adâncime. De asemenea, oferă un contrast frumos cu texturile și suprafețele care se citesc în rest: plafonul din beton și fereastra amplă.

Pentru a contrabalansa nuanța vie a tapițeriei, designerul a venit mai departe cu propuneri îndrăznețe, cum ar fi și nuanța de albastru intens din living, care dă senzația de adâncime. De asemenea, oferă un contrast frumos cu texturile și suprafețele care se citesc în rest: plafonul din beton și fereastra amplă. Prin prezența candelabrului, a covorului, perdelelor și draperiilor, dar și a imprimeului de pe dulapul așezat pe celălalt perete al băii, s-au adus elementele clasice dorite de către proprietară.

Bibilioteca realizată pe comandă este un obiect cu dublu rol: pentru depozitare, dar și estetic prin jocul de linii de la interior. În plus, aduce o textură și o culoare caldă, ce contrabalansează nuanțele puternice reci precum albastru și fucsia.

Bibilioteca realizată pe comandă este un obiect cu dublu rol: pentru depozitare, dar și estetic prin jocul de linii de la interior. În plus, aduce o textură și o culoare caldă, ce contrabalansează nuanțele puternice reci precum albastru și fucsia.

Multe idei ingenioasă în amenajare, printre care și dulapul din living. Cu o adâncime mică, el este de fapt un obiect realizat pe structură metalică în ramele căruia sunt prinse o țesătură imprimată cu un model clasic supradimensionat. În spatele dulapului sunt mascate atât caloriferul, cât și aparatul de aer condiționat. Dar prin țesătura rarefiată cu imprimeu spațiul poate fi încăplzit iarna și răcit vara. Desigur, dulapul este realizat pe comandă conform ideilor designerului Anca Dumitrescu.

Multe idei ingenioase în amenajare, printre care și dulapul din living. Cu o adâncime mică, el este de fapt un obiect realizat pe structură metalică în ramele căruia este prinsă o țesătură imprimată cu un model clasic supradimensionat. În spatele dulapului sunt mascate atât caloriferul, cât și aparatul de aer condiționat. Dar prin țesătura rarefiată cu imprimeu spațiul poate fi încălzit iarna și răcit vara. Desigur, dulapul este realizat pe comandă conform ideilor designerului.

În completarea nuanțelor de albastru din living și baia de la parter a fost amenajată în ton. Mare parte din suprafețele pereților sunt doar zugrăvite, plăcile ceramice fiind folosite doar în zonele sensibile. Plăcile ceramice au fost comandate de la Progetto Casa, iar mobila a fost realizată pe comandă din MDF vopsit de către firma Colțul cu mobilă.

În completarea nuanțelor de albastru din living și baia de la parter a fost amenajată în ton. Mare parte din suprafețele pereților sunt doar zugrăvite, plăcile ceramice fiind folosite doar în zonele sensibile. Plăcile ceramice au fost comandate de la Progetto Casa, iar mobila a fost realizată pe comandă din MDF vopsit de către firma Colțul cu mobilă.

Deși știau că spațiul băii de la parter va deveni puțin mai aglomerat, proprietarii și-au dorit ca aici să fie prezente mașina de spălat rufe și uscătorul. Astfel, designerul a prevăzut un mobilier care le maschează și a tratat diferit fețele de mobilă pentru un plus de dinamism.

Deși știau că spațiul băii de la parter va deveni puțin mai aglomerat, proprietarii și-au dorit ca aici să fie prezente mașina de spălat rufe și uscătorul. Astfel, designerul a prevăzut un mobilier care le maschează și a tratat diferit fețele de mobilă pentru un plus de dinamism. Fiind o baie la parter, unde nu există dormitoare, evident că a meritat compromisul de a lua din spațiu pentru acomodarea acestor electrocasnice aici, deși există spațiu la fix și pentur o cabină de duș și ea realizată pe comandă la firma Placări cu sticlă.

Deasupra băii de la parter este baia de la etaj, care beneficiază de o amenajare în ton cu spațiul destinat dormitoarelor. Aici, la partea de finisaje, lipsește colțarul clasic de pe colțul unde se întîlnesc plăcile de mozaic cu peretele vopsit cu vopsea lavabilă pentru spații umede. Montajul a început din colțul exterior, către colțul interior al lavoarului, astfel ca imaginea finală să fie cât mai curată. Un raft simplu, dar colorată aduce un plus de luminozitate în baia simplu, dar plăcut amenajată.

Deasupra băii de la parter este baia de la etaj, care beneficiază de o amenajare în ton cu spațiul destinat dormitoarelor. Aici, la partea de finisaje, lipsește colțarul clasic de pe colțul unde se întîlnesc plăcile de mozaic cu peretele vopsit cu vopsea lavabilă pentru spații umede. Montajul a început din colțul exterior, către colțul interior al lavoarului, astfel ca imaginea finală să fie cât mai curată. Un raft simplu, dar colorat aduce un plus de luminozitate în baia simplu, dar plăcut amenajată.

Pe principiul în băi mici se folosesc modele de plăci ceramice mărunte, designerul a prevăzut placare cu mozaic rotund doar în zonele sensibile. Baia de la etaj are cadă, iar un paravan realizat pe comandă la Placări din sticlă asigură folosirea căzii și cu funcțiunea de duș. Totul simplu, curat, aerisit și ușor de întreținut.

Pe principiul în băi mici se folosesc modele de plăci ceramice mărunte, designerul a prevăzut placare cu mozaic rotund doar în zonele sensibile. Baia de la etaj are cadă, iar un paravan realizat pe comandă la Placări din sticlă asigură folosirea căzii și cu funcțiunea de duș, dar ramele negre continuă ideea de inserție a elementelor industriale. Totul simplu, curat, aerisit și ușor de întreținut.

Dormitorul matrimonial este suprinzător prin combinația de culori proprusă. Designerul Anca Dumitrescu spune că este una dintre camerele ei preferate pentru că proprietarii au avut curajul și încrederea să adopte ideea pe care le-a propus-o. Mai mult, pentru a folosi spațiul la maximum pentru depozitare, designerul a prevăzut patul pe centrul camerei. A rezultat un dulap generos, absolut necesar în lipsa dressingurilor sau a debaralelor.

Dormitorul matrimonial este suprinzător prin combinația de culori propusă. Designerul Anca Dumitrescu spune că este una dintre camerele ei preferate pentru că proprietarii au avut curajul și încrederea să adopte ideea pe care le-a propus-o. Mai mult, pentru a folosi spațiul la maximum pentru depozitare, designerul a prevăzut patul pe centrul camerei. A rezultat un dulap generos, absolut necesar în lipsa dressingurilor sau a debaralelor.

Organizarea cu patul pe mijloc lasă loc pentru accesul la dulapul generos, fără a face compromisuri în privința dimensiunii saltelei. Pentru acționarea corpurilor de iluminat dispuse în lateralul patului se poate folosi o aplicație de pe telefon sau telecomandă.

Organizarea cu patul pe mijloc lasă loc pentru accesul la dulapul generos, fără a face compromisuri în privința dimensiunii saltelei. Pentru acționarea corpurilor de iluminat dispuse în lateralul patului se poate folosi o aplicație de pe telefon sau telecomandă.

De ce această culoare pentru dulapul din dormitor? Ei bine, designerul Anca Dumitrescu spune că încăperea nu beneficiază de lumină naturală la fel ca și parterul având o altă orientare, mai către nord. Ca atare, culoarea aceasta vie luminează pur și simplu camera, lucru ce se simte mai ales în zilele întunecate din perioada iernii.

De ce această culoare pentru dulapul din dormitor? Ei bine, designerul Anca Dumitrescu spune că încăperea nu beneficiază de lumină naturală la fel ca și parterul având o altă orientare, mai către nord. Ca atare, culoarea aceasta vie luminează pur și simplu camera, lucru ce se simte mai ales în zilele întunecate din perioada iernii.

Camera gemenelor nu este foarte generoasă, dar designerul a prevăzut totul foarte funcțional și cu un decor care să fie potrivit și la vârste mai mari. Fetele au opt ani, dar ambianța este foarte grafic creionată în alb și negru. Pe acest fundal, orice pată de culoare iese în evidență cum sunt și pernele cu tapițerie roz.

Camera gemenelor nu este foarte generoasă, dar designerul a prevăzut totul foarte funcțional și cu un decor care să fie potrivit și la vârste mai mari. Fetele au opt ani, dar ambianța este foarte grafic creionată în alb și negru. Pe acest fundal, orice pată de culoare iese în evidență cum sunt și pernele cu tapițerie roz. De remarcat că la nivelul de jos al camerei există o linie care ordonează spațiul, respectiv zonele de depozitare cu coșuri împletite, care la rândul lor aduc o textură relaxantă în ambientul funcțional gândit.

Fereastra are un parapet jos, așa că a fost o provocare pentru designer să găsească o soluție pentru locul de birou. Ei bine, ceea ce se vede ca o banchetă, este de fapt un birou cu blatul rabatabil. Vezi foto mai jos.

Fereastra are un parapet jos, așa că a fost o provocare pentru designer să găsească o soluție pentru locul de birou. Ei bine, ceea ce se vede ca o banchetă, este de fapt un birou cu blatul rabatabil. Vezi foto mai jos.

Blatul banchetei devine blat de masă de birou. Soluția a fost adoptat pentru a putea fi folosit la maximum spațiul pentru configurarea dulapurilor. Prin manevrarea blatului accesul la dulap se face mai ușor. În lipsa acestei idei, ar fi trebuit ca dulapul să fie sensibil micșorat. De asemenea, a fost prevăzut un model de aplică care poate servic cu ușurință pentru iluminarea deasupra mesei de birou. Când nu este folosită, aplica cu brațele ei lungi poate fi rotită către perete.

Blatul banchetei devine blat de masă de birou. Soluția a fost adoptată pentru a putea fi folosit la maximum spațiul pentru configurarea dulapurilor. Prin manevrarea blatului accesul la dulap se face mai ușor. În lipsa acestei idei, ar fi trebuit ca dulapul să fie sensibil micșorat. De asemenea, a fost prevăzut un model de aplică care poate servi cu ușurință pentru iluminarea deasupra mesei de birou. Când nu este folosită, aplica cu brațele ei lungi poate fi rotită către perete.

Peretele mai liber din camera fetelor este îmbrăcat cu un tapet grafic. Etajera prezentă aici continuă linia pentru spațiile de depozitare prin contrastul de lemn și alb. Ea servete fetelor în loc de sertare sau roll boxuri pentru caietele și rechizitele folosite pentur școală.

Peretele mai liber din camera fetelor este îmbrăcat cu un tapet grafic. Etajera prezentă aici continuă linia pentru spațiile de depozitare prin contrastul de lemn și alb. Ea servește fetelor în loc de sertare sau roll boxuri pentru caietele și rechizitele folosite pentru școală.

În concluzie, un alt mod de locuire dublat de o amenajare vesel și inedit concepută, total personalizată până la cele mai mici detalii, grație designerului Anca Dumitrescu și a echipei de la 441studiodesign din București. Poți lua legătura cu designerul la numărul de telefon 0720.477.925. Sunt multe idei creative aplicate în locuința de față. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Sabin Prodan

Un raspuns pentru Arată ca o casă, dar e un apartament vesel amenajat

  1. Nicoleta Popa spune:

    Urmaresc postarile Adelei Parvu si de fiecare data ma gandesc:”oare ce poate face mai mult de atat”dar mereu ma surprinde cu lucruri nemaivazute in alte parti.

    Felicitari Adela Parvu,
    Esti o mare profesionista!

  2. Irina spune:

    Multe idei interesante, o adevarata sursa de inspiratie!
    De unde sunt procurate corpurile de iluminat din dormitorul matrimonial, mai precis plafoniera?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *