Suntem mulți cei cărora ne plac plantele, dar avem o problemă mare pe timpul sezonului rece: depozitarea. Da, de multe ori primăvara le cumpărăm, le așezăm pe balcon sau pe lângă casă, depinde unde locuim, dar când vine toamna ne trezim că avem prea multe și nu mai știm unde să le ținem. Ei bine, arhitectul Iulian Ungureanu de la biroul AIM.ro s-a lovit exact de aceeași problemă, iar după multe căutări prin magazinele de bricolaj a hotărât să proiecteze el o seră urbană care să servească depozitării plantelor pe timpul sezonului rece. Dar mai mult decât atât, s-a gândit la un model de seră urbană care să poată fi acomodată și pe balcoanele mai spațioase sau terasele din ansamblul blocurilor. De aici și dimensiunile mai mici ale serei față de tot ce există pe piață, dar și conceptul modular. A apelat la arhitecții de la Fabricate.ro pentru producția serei și împreună au realizat primul prototip din placaj de plop care se poate transporta ușor și monta bucată cu bucată și într-un spațiu mai restrâns cum ar fi balconul. Conceptul foarte ingenios a fost prezentat cu imagini și nu în mărime naturală în cadrul expoziției Romanian Design Week 2023, dar eu am mers în Cotroceni, în grădina din București unde era amplasat primul exemplar al serei și unde arhitectul Iulian Ungureanu mi-a oferit un interviu pentru emisiunea EuroDesign pe care o realizez pentru Euronews. Așadar, hai să vezi imaginile cu sera, dar la final și materialul video în care ai și mai multe subiecte. Sper să te inspire și pe tine!
![Sera este realizată din placaj de plop de 18 mm, gândit lamelar ca să reziste la intemperii și să îmbătrânească frumos. Învelitoarea serei este dintr-un material ușor, respectiv policarbonat, care asigură și izolație, dar și lumină naturală plantelor.](https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2023/09/adelaparvu.com-despre-sera-urbana-design-arh.-Iulian-Ungureanu-AIM-studio-realizare-Fabricate.ro-foto-AIM-Studio-7.jpg)
Sera este realizată din placaj de plop de 18 mm, gândit lamelar ca să reziste la intemperii și să îmbătrânească frumos. Învelitoarea serei este dintr-un material ușor, respectiv policarbonat, care asigură și izolație, dar și lumină naturală plantelor.
![Dimensiunile serei sunt la sol de 1,4 x 1,8 metri, iar înălțimea la coamă, adică în zona cea mai înaltă este de 2 metri pentru a permite ușor accesul la interior.](https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2023/09/adelaparvu.com-despre-sera-urbana-design-arh.-Iulian-Ungureanu-AIM-studio-realizare-Fabricate.ro-foto-AIM-Studio-5.jpg)
Dimensiunile serei sunt la sol de 1,4 x 1,8 metri, iar înălțimea la coamă, adică în zona cea mai înaltă este de 2 metri pentru a permite ușor accesul la interior.
![Motivul decorativ de pe coama serei urbane reprezintă pisici, arhitectul Iulian Ungureanu folosindu-se de forma aceasta cu unghiuri ascuțite pentru a împiedica păsările să se așeze pe învelitoare și a o murdări.](https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2023/09/adelaparvu.com-despre-sera-urbana-design-arh.-Iulian-Ungureanu-AIM-studio-realizare-Fabricate.ro-foto-AIM-Studio-3.jpg)
Motivul decorativ de pe coama serei urbane reprezintă pisici, arhitectul Iulian Ungureanu folosindu-se de forma aceasta cu unghiuri ascuțite pentru a împiedica păsările să se așeze pe învelitoare și a o murdări.
![Și interiorul este bine organizat cu rafturi care pot fi mutate, deci reglate pe înălțime, în funcție de dimensiunile plantelor.](https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2023/09/adelaparvu.com-despre-sera-urbana-design-arh.-Iulian-Ungureanu-AIM-studio-realizare-Fabricate.ro-foto-AIM-Studio-4.jpg)
Și interiorul este bine organizat cu rafturi care pot fi mutate, deci reglate pe înălțime, în funcție de dimensiunile plantelor.
![Într-o seră este nevoie și de aer, ca atare arhitectul Iulian Ungureanu a prevăzut ca la ușa de la intrare să existe o plasă fină care să asigure aportul de aer, dar să nu lase păsările să intre. De asemenea, opus ușii a gândit un decupaj tot pentru ventilație.](https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2023/09/adelaparvu.com-despre-sera-urbana-design-arh.-Iulian-Ungureanu-AIM-studio-realizare-Fabricate.ro-foto-AIM-Studio-2.jpg)
Într-o seră este nevoie și de aer, ca atare arhitectul Iulian Ungureanu a prevăzut ca la ușa de la intrare să existe o plasă fină care să asigure aportul de aer, dar să nu lase păsările sau insecetele să intre. De asemenea, opus ușii a gândit un decupaj tot pentru ventilație.
![Din schița arhitectului Iulian Ungureanu se vede cum este gândită sera pentru a putea fi asamblată. Conform primului test de asamblare, tipul necesar pentru montaj este de circa 4-6 ore.](https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2023/09/adelaparvu.com-despre-sera-urbana-design-arh.-Iulian-Ungureanu-AIM-studio-realizare-Fabricate.ro-foto-AIM-Studio-1.jpg)
Din schița arhitectului Iulian Ungureanu se vede cum este gândită sera pentru a putea fi asamblată. Conform primului test de asamblare, timpul necesar pentru montaj este de circa 4-6 ore.
Dacă ești interesat de a achiziționa sera urbană, poți lua legătura cu cei de la Fabricate.ro. Uite aici site-ul lor www.fabricate.ro și un număr de telefon pentru contact 0734.162.794.
7
Cu ce se încălzește iarna?