În fața patului din dormitorul matrimonial este prezentă o masă de machiaj. Peretele a fost decorat cu tapet în fâșii asimetrice pentru un joc mai dinamic și pentru un plus de textură. Este peretele care se vede din pat, așa că merita tratat mai deosebit. În lateral stânga, se face accesul deschis către dressing, organizat în spatele peretelui cu oglinda.

In Case, Design Interior, Romania Mea

Casă amenajată elegant cu accente de albastru

Când cineva cumpără sau își face o casă, ceea ce visează este să aibă spații mari, luminoase, aerisite. Dar după ce casa este în proprietate, în lipsa experienței, se trezește că nu știe cum să organizeze funcțiunile, mai ales când, spre exemplu, toate sunt la vedere. În cazul de față, una dintre marile dileme ale proprietarilor a fost amenajarea parterului, unde într-un spațiu deschis erau la vedere ușile interioare, scara, dar și bucătăria. Practic, de la modul cum era configurat parterul a pornit și căutarea proprietarilor, care nu știau cum să procedeze cu toate, cum să le așeze. Așa că au apelat la biroul MiSo Architects din București, care pe lângă rezolvarea funcțională a spațiilor, după discuțiile avute cu proprietarii, au găsit și tema potrivită pentru ambientare. Proprietarii au oscilat între a avea o casă cu linii clasice și moderne, așa că arhitectele au venit cu o propunere de reinterpretare a unor elemente din ambele registre, astfel ca la final spațiile să se simtă aerisite, elegante și luminoase. Și da, au inserat nuanțele preferate ale proprietarilor, respectiv tonuri de albastru, dar și texturi strălucitoare precum sticla și piatra. Dar hai să vezi soluțiile aplicate aici.

Arhitectura casei este una contemporană, așa că era cumva de așteptat ca proprietarii să fie nesiguri despre cum și-ar dori la interior casa. În urma discuțiilor cu arhitectele de la biroul MiSo Architects însă au ajuns la rezultatul dorit o îmbinare de elemente din variate registre astfel ca ambientele să fie aerisite, luminoase și elegante.

Arhitectura casei este una contemporană, așa că era cumva de așteptat ca proprietarii să fie nesiguri despre cum și-ar dori la interior casa. În urma discuțiilor cu arhitectele de la biroul MiSo Architects însă au ajuns la rezultatul dorit o îmbinare de elemente din variate registre astfel ca ambientele să fie aerisite, luminoase și elegante. Casa de tip duplex este desfășurată pe două niveluri și are o suprafață totală de 187 mp la care se adaugă terasa de 61 mp.

Intrarea în casă este deschisă către zona de zi care cuprinde livingul, sufrageria și bucătăria. Tot de aici, de pe holul de la intrare se deschid două uși interioare, una către baia de serviciu și cealaltă către biroul aflat la parter. Arhitectele au prevăzut atunci o zonă de depozitare cu cuier și pantofar închise, sub forma unui dulap, au lăsat un spațiu cu banchetă imediat după ușa de la intrare și mai departe au inserat o etajeră iluminată cu LEDuri pentru a face tranziția către zona de zi.

Intrarea în casă este deschisă către zona de zi care cuprinde livingul, sufrageria și bucătăria. Tot de aici, de pe holul de la intrare se deschid două uși interioare, una către baia de serviciu și cealaltă către biroul aflat la parter. Arhitectele au prevăzut o zonă de depozitare cu cuier și pantofar închise, sub forma unui dulap, au lăsat un spațiu cu banchetă imediat după ușa de la intrare și mai departe au inserat o etajeră iluminată cu LEDuri pentru a face tranziția către zona de zi.

O masă consolă și o oglindă iluminată cu LED sunt piesele pe care le văd proprietarii imediat la intrarea în casă. Loc bun pentru lăsat lucruri mici, dar la îndemână cum sunt cheile sau corespondența. În plus, peretele este decorat cu riflaje care continuă și pe ușa biroului, camuflată astfel să nu iasă în evidență. Ușa de la birou se poate ghici după clanță, dar nu și după tocărie pentru că este un model filomuro, adică în același plan cu peretele și fără pervaze exterioare.

O masă consolă și o oglindă iluminată cu LED sunt piesele pe care le văd proprietarii imediat la intrarea în casă. Loc bun pentru lăsat lucruri mici, dar la îndemână cum sunt cheile sau corespondența. În plus, peretele este decorat cu riflaje care continuă și pe ușa biroului, camuflată astfel să nu iasă în evidență. Ușa de la birou se poate ghici după clanță, dar nu și după tocărie pentru că este un model filomuro, adică în același plan cu peretele și fără pervaze exterioare.

În continuarea mobilierului din hol este o zonă îmbrăcată cu tapet realizat pe comandă care este aplicat inclusiv pe ușa interioară filomuro pentru a o masca. Aceaste camuflări ale ușilor interioare vin să atenueze senzația că zona de zi cu living, sufragerie și bucătărie ar fi într-un hol.

În continuarea mobilierului din hol este o zonă îmbrăcată cu tapet, realizat pe comandă, care este aplicat inclusiv pe ușa interioară filomuro pentru a o masca. Aceste camuflări ale ușilor interioare vin să atenueze senzația că zona de zi cu living, sufragerie și bucătărie ar fi într-un hol. În plus, adaugă textură, imprimeu și culoare în contrast cu pardoseala, dar și un efect vizual în zona de zi.

Baia de serviciu este simplu, dar elegant amenajată. Zonele închise la culoare vin să dea senzația de adâncime în contrast cu suprafața albă a pardoselii. Oglinda prevăzută pe toată lățimea spațiului vine să dea iluzia că aceasta este mai lat, mai mare. În plus, în oglindă se reflectă lumina corpurilor d eiluminat de unde și senzația de mai multă lumină.

Baia de serviciu este simplu, dar elegant amenajată. Zonele închise la culoare vin să dea senzația de adâncime în contrast cu suprafața albă a pardoselii. Oglinda prevăzută pe toată lățimea spațiului vine să dea iluzia că acesta este mai lat, mai mare. În plus, în oglindă se reflectă lumina corpurilor de iluminat de unde și senzația de mai multă lumină.

De la intrarea în locuință, din zona holului, una dintre primele funcțiuni care se vede este sufrageria, locul de luat masa. Poziționarea aceatsa cu vedere încă de la ușa de la intrare dă o notă ospitalieră ambientului casei.

De la intrarea în locuință, din zona holului, una dintre primele funcțiuni care se vede este sufrageria, locul de luat masa. Poziționarea aceasta cu vedere încă de la ușa de la intrare dă o notă ospitalieră ambientului casei.

O altă masă consolă cu oglindă vine să facă tranziția dintre mobila de bucătărie și zona locului d eluat masa, dar și legătura cu holul de la intare. Tapetul îmbracă tot colțul de aici, adică și în zona de hol.

O altă masă consolă cu oglindă vine să facă tranziția dintre mobila de bucătărie și zona locului de luat masa, dar și legătura cu holul de la intare. Tapetul îmbracă tot colțul de aici, adică și în zona de hol cu baia. Oglinda reflectă lumina naturală care pătrunde pe ferestrele ample de la parter.

Bucătăria este deschisă către locul de luat masa și living., ca atare este tratată elegant pentru a nu avea o imagine prea tehnică în spațiu zonei de zi.

Bucătăria este deschisă către locul de luat masa și living., ca atare este tratată elegant pentru a nu avea o imagine prea tehnică în spațiu zonei de zi. Singurele elemente care trădează funcțiunea de bucătărie sunt dotările: chiuveta, hota, electrocasnicele, toate alese în nuanță închisă de negru. Acest accent de negru este extins mai departe și în structura corpurilor suspendate, mai exact livtrine.

Pentru ca spațiul bucătărie să nu se simtă fragmentat, tot peretele din zona vitrinelor este îmbrăcat cu placări ceramice de dimensiuni mari, care imită marmura. De remarcat și modul cum a fost gândit iluminatul de la funcțional, adică să fie prezent pe suprafața blatului până la decorativ ambiental cu benzi LED la interiorul vitrinelor și sub acestea, lumină difuză care se simte plăcut pe timpul serii ori în zilele înnorate.

Pentru ca spațiul bucătăriei să nu se simtă fragmentat, tot peretele din zona vitrinelor este îmbrăcat cu placări ceramice de dimensiuni mari, care imită marmura, la fel ca și blatul bucătăriei. De remarcat și modul cum a fost gândit iluminatul – de la funcțional, adică să fie prezent pe suprafața blatului până la decorativ ambiental cu benzi LED la interiorul vitrinelor și sub acestea, lumină difuză care se simte plăcut pe timpul serii ori în zilele înnorate.

Bucătăria este configurată în L pentru un spațiu comod dedicat preparării mâncăriruilor, adică distanțele dintre electrocasnice să fie optime, la fel ca și între chiuvetă și plită. Prin această configurație s-a renunțat la ideea de corpuri suspendate cu fețe pline, astfel că spațiile sunt mult optimizate. De asemenea, prin această formă de așezare a blatului în L au fost create și locuri de ședere direct în bucătărie, să le spunem locuri de tip bar.

Bucătăria este configurată cu blatul în formă de L pentru un spațiu comod dedicat preparării mâncăriruilor, adică distanțele dintre electrocasnice să fie optime, la fel ca și între chiuvetă și plită. Prin această configurație s-a renunțat la ideea de corpuri suspendate cu fețe pline, astfel că spațiile sunt mult mai aerisite. De asemenea, prin această formă de așezare a blatului în L au fost create și locuri de ședere direct în bucătărie, să le spunem locuri de tip bar, deasupra blatului de aici fiind prevăzute corpuri de iluminat suspendate.

Toate electrocasnicele mari sunt grupate în ansamblul vertical ce îmbracă unul dintre pereții din zona bucătăriei. Astfel, locul de frigider, ales model încastrabil, nu se distige la o primă vedere.

Toate electrocasnicele mari sunt grupate în ansamblul vertical ce îmbracă unul dintre pereții din zona bucătăriei. Astfel, locul combinei frigorifice, ales model încastrabil, nu se distige la o primă vedere.

Locul de luat masa este practic între bucătărie și living. Din această perspectivă se poate vedea intenția arhitectelor de a obține un spațiu multi funcțional, dar cu aspect elegant, care să se încadreze cu livingul. De aici și jocul asimetric al vitrinelor cu structură metalică și cu iluminat interior, dar și prezența multor suprafețe albe, deschise la culoare în contrast cu griurile colorate către albastru ce contrastează cu pardoseala.

Locul de luat masa este practic între bucătărie și living. Din această perspectivă se poate vedea intenția arhitectelor de a obține un spațiu multifuncțional, dar cu aspect elegant, care să se încadreze cu livingul. De aici și jocul asimetric al vitrinelor cu structură metalică și cu iluminat interior, dar și prezența multor suprafețe albe, deschise la culoare în contrast cu griurile colorate către albastru, contrabalasate de textura caldă a pardoselii.

Canapeaua din living este orientată cu spatele către sufragerie și bucătărie, astfel că se simte delimitarea dorită față de spațiul de conversație și locul de tv. Peretele livingului este simplu rezolvat, în ton de gri, similar cu restul suprafețelor mari (mobila din bucătărie). Profile decorative aplicate pe perete, dar vopsite în aceeași nuanță, la fel ca și plinta adaugă un plus de textură, dar și aduc o notă clasică. Plafonul este gândit astfel încât să permită un joc la nivelul iluminatului, dar și spațiu necesar pentru șinele perdelelor și draperiilor.

Canapeaua din living este orientată cu spatele către sufragerie și bucătărie, astfel că se simte delimitarea dorită față de spațiul de conversație și locul de tv. Peretele livingului este simplu rezolvat, în ton de gri, similar cu restul suprafețelor mari (mobila din bucătărie). Profile decorative aplicate pe perete, dar vopsite în aceeași nuanță, la fel ca și plinta, adaugă un plus de textură, dar și aduc o notă clasică. Plafonul este gândit astfel încât să permită un joc la nivelul iluminatului, dar și spațiu necesar pentru șinele perdelelor și draperiilor.

Scara interioară a fost concepută ca o piesă arhitecturală pentru a-i fi diminuat caracterul tehnic și pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Treptele în consolă îmbrăcate în lemn sunt susținute și de foi de sticlă masive, care asigură transparență și un joc interesant de texturi.

Scara interioară a fost concepută ca o piesă arhitecturală pentru a-i fi diminuat caracterul tehnic și pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Treptele în consolă îmbrăcate în lemn sunt susținute și de foi de sticlă masive, care asigură transparență și un joc interesant de texturi.

Casa scării beneficiază de un iluminat decorativ care îmbracă pereții într-un joc de lumini și umbre.

Casa scării beneficiază de un iluminat decorativ care îmbracă pereții într-un joc de lumini și umbre. Peretele ce coboară înspre living este vopsit într-o nuanță închisă, care dă impresia de adâncime.

Dormitorul matrimonial este generos, iar patul cu tăblia supradimensionată pe toată verticala peretelui devine obiecte de referință. Tapițeria din catifea albastră vine să ofere senzația de confort, iar prin nuanța închisă se dorește eleganță. Modul de iluminat este variat, de la plafon la aplicele ce încadrează patul, dar și placarea cu piatră cu rol decorativ pusă în evidență cu benzi LED.

Dormitorul matrimonial este generos, iar patul cu tăblia supradimensionată pe toată verticala peretelui devine obiect de referință. Tapițeria din catifea albastră vine să ofere senzația de confort, iar prin nuanța închisă se dorește eleganță. Modul de iluminat este variat, de la plafon la aplicele ce încadrează patul, dar și placarea cu piatră cu rol decorativ (din lateral stânga) pusă în evidență cu benzi LED.

Pentru zona mesei de machiaj mobila a fost realizată pe comandă, astfel ca ea să ofere depozitare generoasă și produsele cosmetice să nu fie la vedere. Taburetul în nuanță roz pudrat vine să marcheze zona dedicată feminității din dormitor.

Pentru zona mesei de machiaj mobila a fost realizată pe comandă, astfel ca ea să ofere depozitare generoasă și produsele cosmetice să nu fie la vedere. Taburetul în nuanță roz pudrat vine să marcheze zona dedicată feminității din dormitor.

În fața patului din dormitorul matrimonial este prezentă o masă de machiaj. Peretele a fost decorat cu tapet în fâșii asimetrice pentru un joc mai dinamic și pentru un plus de textură. Este peretele care se vede din pat, așa că merita tratat mai deosebit. În lateral stânga, se face accesul deschis către dressing, organizat în spatele peretelui cu oglinda.

În fața patului din dormitorul matrimonial este prezentă o masă de machiaj. Peretele a fost decorat cu tapet în fâșii asimetrice pentru un joc mai dinamic și pentru un plus de textură. Este peretele care se vede din pat, așa că merita tratat mai deosebit. În lateral stânga, se face accesul deschis către dressing, organizat în spatele peretelui cu oglinda.

Dressingul este organizat într-un spațiu dedicat, ca atare arhitectele au prevăzut dulapuri cu sticlă fumurie și iluminat LED la interior pentru ca totul să poată fi mai ușor identificat la capitolul piese vestimentare, dar acestea să fie ferite de praf.

Dressingul este organizat într-un spațiu dedicat, ca atare arhitectele au prevăzut dulapuri cu sticlă fumurie și iluminat LED la interior pentru ca totul să poată fi mai ușor identificat la capitolul piese vestimentare, dar acestea să fie ferite de praf. Pentru ședința foto evident că au fost alese să fie expuse în dulap doar câteva haine, dar de fapt aici în mod curent dulapurile sunt pline. Organizarea lor interioară s-a făcut în urma discuțiilor cu proprietarii care au ales compartimentarea conform propriilor nevoi.

Baia corespondentă dormitorului matrimonial beneficiază de un spațiu generos, unde pe lângă o cadă freestanding (de sine stătătoare,) mai este prezent și un loc de duș. Este interesant modul cum sunt alese și montate plăcile ceramice. Aici s-au folosit plăci ceramice de dimensiuni mari într-o nuanță albastră, mai specială combinate cu plăci ceramice și suprafețe albe.

Baia corespondentă dormitorului matrimonial beneficiază de un spațiu generos, unde pe lângă o cadă freestanding (de sine stătătoare,) mai este prezent și un loc de duș. Este interesant modul cum sunt alese și montate plăcile ceramice. Aici s-au folosit plăci ceramice de dimensiuni mari într-o nuanță albastră, mai specială combinate cu plăci ceramice și suprafețe albe, toate evidențiate prin lumini difuze de la benzile LED. Spațiul de depozitare pentru produse este foarte generos. Pe lângă sertarele din zona lavoarului, un corp de mobilier suspendat foarte lung și îngust pare a se confunda cu un volum decorativ. Astfel, suprafața pardoselii este liberă, dar spațiul de depozitare foarte generos.

Mobilierul entur baie a fost realizat pe comandă și are atât spații închise, cât și deschise. Nuanțele pentur mobilier au fost preluate din cele ale plăcilor mari ce îmbracă pereții din zonă.

Mobilierul pentru baie a fost realizat pe comandă și are atât spații închise, cât și deschise. Nuanțele pentru mobilier au fost preluate din cele ale plăcilor mari ce îmbracă pereții din zonă.

Zona de duș din baia matrimonială este minimalist rezolvată, arhitectele au creat un joc de închis deschis ca o expresie între feminin și masculin. Dușul are rigolă îngropată și toate instalațile bine configurate încă din partea de proiectare pentru ca la final să pără totul atât de aerisit și simplu.

Zona de duș din baia matrimonială este minimalist rezolvată, arhitectele au creat un joc de închis-deschis ca o expresie între feminin și masculin. Dușul are rigolă îngropată și toate instalațile bine configurate încă din partea de proiectare pentru ca la final să pără totul atât de aerisit și simplu. Bateriile alese încastrate și în nuanță neagră, aproape că nu se mai disting pe peretele placat cu plăci supradimensionate negre.

Un dormitor de tineret lung și îngust a fost mobilat astfel ca spațiul să pară mai lat. Corpurile suspendate cu bandă LED sub ele, dar și placarea peretelui în zona tăbliei cu panouri tapițate dau iluzia de spațiu mai lat, fiind organizate pe orizonatală. În lateral a fost lăsat special loc pentru draperii și perdele, astfel că arhitectele au gândit acest lucru din faza de proiectare la nivelul plafonului.

Un dormitor de tineret lung și îngust a fost mobilat astfel ca spațiul să pară mai lat. Corpurile suspendate cu bandă LED sub ele, dar și placarea peretelui în zona tăbliei cu panouri tapițate dau iluzia de spațiu mai lat, fiind organizate pe orizonatală. În lateral a fost lăsat special loc pentru draperii și perdele, astfel că arhitectele au gândit acest lucru din faza de proiectare la nivelul plafonului.

Panorile tapițate care formează tăblia patului au fost special decuprate pentru ca deasupra lor să fie montate apartajale electrice (priza și întrerupător).

Panorile tapițate care formează tăblia patului au fost special decupate pentru ca deasupra lor să fie montate apartajale electrice (priza și întrerupător). Deasupra acestor panouri, există un spațiu lat cât adâncimea corpurilor suspendate, care poate fi folosit pentru depozitarea obiectelor mici, suplimentar față de măsuțele prezente pe post de noptiere.

În fața patului din camera de tineret se află un birou, realizat pe comandă după proiectul arhitectelor. Peretele este închis la culoare pentru a da senzația de adâncime. Pe acest fundal închis banda LED prevăzută în raftul suspendat vine să ofere lumina necesară lucrului la birou.

În fața patului din camera de tineret se află un birou, realizat pe comandă după proiectul arhitectelor. Peretele este închis la culoare pentru a da senzația de adâncime. Pe acest fundal închis banda LED prevăzută în raftul suspendat vine să ofere lumina necesară lucrului la birou, deci nu mai este nevoie de o lampă de birou. Mobilierul este suspendat pentru a lăsa la vedere cât mai mult din suprafața pardoselii, deci de aici și iluzia că spațiul este mai mare.

Altă baie de la etaj este amenajată în ton cu restul casei, cu o isnserție de nuanță albastră pe peretele cu oglinda. De asemenea, și aici ca și în baia de la parter, oglinda este pe toată lățimea spațiului pentru a da impresiaa unei încăperi mai generoase.

Altă baie de la etaj este amenajată în ton cu restul casei, cu o inserție de nuanță albastră prin intermediul unui tapet vinilic pe peretele cu oglinda. De asemenea, și aici ca și în baia de la parter, oglinda este pe toată lățimea spațiului pentru a da impresia unei încăperi mai generoase. Mobilierul este realizat pe comandă și gândit diferit față de cum se obișnuiește. Deasupra vasului de toaletă este un corp cu texturi din lemn, corp suspendat și nu prevăzut pe verticală. Aceste corpuri suspendate și cu adâncime mică vin să ofere loc de depozitare generos, fără a ocupa din suprafața pardoselii.

Camera de oaspeți are un dublu rol, de a putea acomoda invitații proprietarilor la nevoie, dar și loc de dressing. Ca atare un dulap încăpător este prezent aici, dar cu imaginea unor placări de perete jucate din fețele mobilierului asimetric prevăzute. În laterl o etajeră vine să ofere și loc de noptieră, atunci când canapeaua este extinsă. De asemenea, către fereastră a fost lăsat spațiu pentru draperii și perdele.

Camera de oaspeți are un dublu rol, de a putea acomoda invitații proprietarilor la nevoie, dar și loc de dressing. Ca atare un dulap încăpător realizat pe comandă este prezent aici, dar cu imaginea unor placări de perete jucate din fețele mobilierului asimetric prevăzute. În lateral o etajeră vine să ofere și loc de noptieră, atunci când canapeaua este extinsă. De asemenea, către fereastră a fost lăsat spațiu pentru draperii și perdele.

Camera de oapseți este și ea personalizată prin iluminat, dar și prezența unui tapet. Tonurile de albastru se citesc și aici ca și în restul casei.

Camera de oapseți este și ea personalizată prin iluminat, dar și prezența unui tapet. Tonurile de albastru se citesc și aici ca și în restul casei.

În concluzie, o amenajare elegantă, cu soluții interesante la nivel de iluminat interior, dar și cu o organizare funcțională gândită pentru a rezolva nevoile familiei care locuiește aici. Accente de albastru insertate peste tot și texturi contrastante mate-strălucitoare prin alegerea materialelor de finisaj. O lucrare foarte îngrijită și frumos prezentată, așa cum obișnuiesc arhitectele de la MiSo Architects din București (vezi AICI site-ul lor pentru contact). Sunt multe detalii bine gândite din faza de proiect, dar și bine puse în operă. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Vlad Crețeanu

7 raspunsuri pentru Casă amenajată elegant cu accente de albastru

  1. Dany spune:

    Buna, frumos….dar pentru oamenii cu bani….un pârlit de inginer niciodată nu va reuși să și amenajeze așa o casa…noua ne a rămas Ikea…și aia pentru ce oferă e destul de scump…

  2. Adela Parvu spune:

    Bună Dany! Întrebarea pe care aș pune-o unui astfel de inginer ar fi: Oare știa că și-ar putea amenaja în acest mod casa? Pentru că abia când știm că se poate ne străduim să și avem, părerea mea:) De aceea e important să aflăm ce și cum se poate, dincolo de buget, ca să avem exemple. Unele exemple le putem urma, altele doar ne ghidează către aspirații pe care nu știam că le putem avea. Sper să găsești multă inspirație pe blog!

  3. Zoltan spune:

    Bună ziua D-na Adela,
    V-am trimis un mesaj pe gmail.
    V-aș ruga frumos să-mi răspundeți.
    (ar conta mult părerea Dvs pe tema respectivă)
    Mulțumesc

  4. ALINA spune:

    Frumos, elegant, scump si atat de rece……

  5. Andreea spune:

    Buna ziua,
    Va rog frumos imi puteti spune de unde a fost achizitionat tapetul?
    Multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *