Oricât de mare ar fi la prima vedere locuința, ajungi într-un punct în care constați că nu-ți mai ajung spațiile de depozitare. Și este cu atât mai greu când familia se mărește, iar locuința este și configurată ca open space în zona de zi. Practic, de cum intri în casă se vede totul și nu ai nicio idee cum să creezi un hol cu loc de pantofar și cuier. Ei bine, soluția de față vine să-ți ofere câteva idei ca să gândești altfel spațiu. Am aplicat-o într-un apartament al unei familii cu doi copii și o bunică și pot să-ți spun din experiență cum am procedat. Ideea aceasta nu este universal valabilă, dar sigur te va face să te uiți cu alți ochi la casa ta, dacă ai dilemele similare. Dar hai să o iau pas cu pas și să vezi planurile înainte și după reamenajare.
Cum am gândit designul interior pentru familie?Ei aveau nevoie de loc pentru o zonă de cuier și pantofi, dar și de extra spații de depozitare în living pentru că dormitoarele erau mici. Apoi, bucătăria era deschisă către living, dar dezvoltatorul a poziționat toate utilitățile pe un singur perete și locul pentru depozitare în bucătărie era mic. Soluția adoptată a fost de a bloca holul lung și îngust cu un ansambluri de dulapuri – pe o parte pentru pantofi imediat la intrarea în locuință, pe cealaltă parte pentru haine. În laterala dulapurilor ne-am legat de stâlpul existent și am create o zonă decorativă. Apoi, în living am întors locul de tv pe peretele cu fereastra și pe fostul perete alocat pentru tv am prevăzut un ansamblu de dulapuri. În fața ferestrei și sub televisor am venit cu alte corpuri de depozitare, iar în zona locului de masă am prevăzut banchetă cu loc de depozitare ascuns. Bucătăria a fost și ea reconfigurată ca să mărim spațiul de depozitare.
Înainte de amenajare exista un hol lung și îngust. Pentru a crea loc de depozitare, practic am blocat holul cu mobilă. Imediat la intrare s-a creat un sas cu loc pentru pantofi. Stâlpul existent a fost extins cu o zonă decorativă care să ascundă în spate lateralele dulapurilor.
În spatele pantofarului de la intrarea în casă este un dulap generos în care este loc pentru haine. L-am prevăzut închis pentru că livingul este deschis către bucătărie și să împiedică ca hainele să prindă miros, deși bucătăria este dotată cu o hotă bună și beneficiază și de o fereastră.
Am reașezat și mobila din living, astfel ca locul de tv să fie pe peretele cu fereastra. Astfel, canapeaua inevitabil trebuia poziționată cu spatele către ușa de la intrare, iar în pe lângă ea s-a creat un culoar de acces către dormitoare. Practic, prin această poziționare, de pe canapea nu se mai văd nenumăratele uși din casă.
Pe peretele unde era inițial locul de tv indicat de către dezvoltator, am prevăzut un ansamblu de dulapuri pe care le-am tratat mai jucăuș. Nu am mers până în capăt cu dulapurile pentru că nu ne-a permis poziția ferestrei. Ca atare, în fața ferestrei am lăsat un loc pentru lectură.
Pentru ca imaginea dulapului să fie una similară unui joc de texturi și culori, am prevăzut dulapul cu corpuri de 60 cm lățime fiecare având câte două uși de 30 cm lățime și, de asemenea, am ales mânere foarte lungi. Astfel, am creat un rimt între galben și gri pentru ca locul de depozitare să nu se simtă masiv în încăpere. Mai departe am folosit nuanța de galben pentru fotoliu, astfel există o continuitate la nivel de accente de culoare.
Locul de lectură și l-au dorit proprietarii, iar prin amplasarea lui am rezolvat două probleme: întreruperea după dulap să nu se simtă brusc, plus atunci când sunt invitați fotoliul poate fi întors către canapea pentru mai multe locuri de ședere în zona de conversație.
În fața ferestrei a fost prevăzută o mască de calorifer, continuată cu o comodă tv. Această piesă de mobilier oferă extra loc de depozitare, dar la nivel mai jos, nu pe verticală. Un al doilea fotoliu completează zona de conversație și de vizionare tv.
Locul de luat masa a fost și el regândit. Inițial era o masă mică, neîncăpătoare pentru familie, nu mai spun pentru rude care veneau de sărăbători. Așa că am prevăzut un nou loc de luat masa care face față la două cereri: loc pentru un număr mai mare de oaspeți, dar și banchetă cu loc de depozitare, deci un alt loc de depozitare pe orizontală, binevenit pentru lucruri la care se umblă mai rar.
Zona locului de luat masa era întunecată, de aceea am venit cu propunerea unei nuanțe solare, ca să ofere o ambianță primitoare într-un loc unde se strânge familia. De asemenea, oglinzile decorative au acest rol de a face ca spațiul să pară mai luminos.
Bancheta din zona locului de luat masa am prevăzut-o mai lată, tocmai pentru a mări spațiul de depozitare de la interiorul ei. Accesul la interiorul banchetei se face prin capac, adică este configurată ca o landă, iar peste capacul este tapițat pentru confort.
Locul de luat masa este în imediata vecinătate a bucătăriei. În amenajarea spațiului bucătăriei au fost problematice: prezența grinzii, traseul țevii de gaze, prezența centralei termice. La reorganizarea spațiului toată mobila a fost regândită pentru a optimiza folosirea fiecărei zone.
Imediat sub grindă a fost amplasat locul combinei frigorifice. Am prevăzut ca al doilea rând de corpuri suspendate să fie aliniate la nivelul de sus al combinei, astfel ca să se obțină cât de cât o ordine, în ciuda prezenței supărătoare a grinzii.
Dacă inițial bucătăria era configurată pe o singură parte, după cum a trasat și dezvoltatoul partea de instalații, după reorganizare am prevăzut traseul logic al dispoziției dotărilor din bucătărie, conform unui flux tehnologic – frigider, blat, chiuvetă, blat, plită, blat, corp cu centrală termică. Ideea este ca toate acțiunile din bucătărie legate de gătit să se întâmple deasupra blatului, fără riscul accidentărilor.
Fiecare loc din bucătărie a fost exploatat la maximum pentru a crește volumul spațiilor de depozitare. Corpul de pe colțul bucătăriei, din vecinătatea ferestrei maschează locul centralei termice. S-au obținut spații de depozitare sub locul de centrală, dar și sub fereastră.
Foto: Adela Pârvu
Poți vedea și cum arată zona aceasta de zi în materialul video postat pe canalul meu de YouTube, canal unde am multe materiale interesante și unde poți afla informații care vin în completarea articolelor de pe blog. Sper să te inspire și pe tine!
O idee foarte bună, și eu sunt în criză de spațiu de depozitare