Suntem atât de obsedați ca totul să fie perfect, încât de cele mai multe ori locuințele noastre ajung să arate ca niște showroomuri. Și când totul e gata și perfect tot nu suntem mulțumiți. De ce? Pentru că nu mai există nimic din personalitatea noastră. Lucrurile noastre “vechi” par să nu-și mai aibă locul lângă cele noi și devenim frustrați că n-avem bani să le schimbăm pe toate deodată. Dar secretul stă în combinații. Să păstrezi ceea ce ai și să adaugi ceva nou. Uite, că să fiu mai explicită am să-ți arăt cum stiliștii de la Esprit Home, o mare firmă de fashion și accesorii pentru casă, reușesc să creeze atmosferă în interioare vechi folosind ca accente de culoare decorațiuni din colecții noi.
Eu, care am văzut sute de locuințe, am ajuns să apreciez înainte de toate caracterul unui interior. Când văd ceva ce îmi spune o poveste, când obiectele sunt nu doar lucruri, ci și amintiri, atunci pot spune că am pășit într-o casă. Și culmea, designerii străini reușesc să facă asta cu o ușuriță incredibilă. Ei chiar caută case cu personalitate ca și aceasta pe care ți-o arăt aici. Este una folosită pentru a creiona atmosfera colecției de vară 2013 de decorațiuni Esprit Home pentru casă. Colecția se numește San Francisco și redă din aerul boem hippie al anilor 60. Deci este la modă, în trend dacă vrei, să combini lucrurile. Vei vedea mobilă și finisaje vechi alături de textile, perne și tapete noi. Și arată așa de bine!
Dacă te uiți cu atenție, vei identifica și câteva idei pe care le poți aplica la tine acasă. Uite, spe exemplu fotoliile vechi sunt păstrate, dar au tapițerie nouă ce seamănă cu o pânză de sac. Asta pune în evidență forma brațelor și aduce piesele de mobilă în actualitate sugerând trendul eco prin materialul textil folosit. Deci, dacă ai așa ceva la tine acasă sau la părinți, nu le arunca. Mai bine le recondiționezi. Poți face asta la Mobila Tapițerie sau cu ajutorul unui designer talentat cum este Irina Neacșu. Piesele mari de mobilă, dulapuri, bufete, scrinuri, le poți lăsa așa cum sunt. Ceea ce poți aduce nou într-un astfel de interior poate fi un covor mai colorat (nepal în cazul de fațî, dar poți găsi unele românești și la Flying Carpets) și mici obiecte în nuanțe vii. Plantele verzi, te vor ajuta și ele să conturezi o poveste.
Și dacă ești o fire mai dezordonată sau ceilalți ai casei sunt așa 🙂 secretul este ca mobila de depozitare, cum ar fi biblioteca, să o ai simplă și simetrică. Liniile drepte, simetria imprimă senzația de ordine, chiar dacă, în rest, ai peste tot obiecte multe și colorate. În plus, finisajele să fie cât mai neutre. Iar dacă locuința ta este mică, pereții și pardoseala în nuanțe deschise vor lumina camerele, iar ele îți vor părea mai spațioase. E suficient să ai un covor sau o carpetă plăcută, câteva perne fantezie noi colorate, ca să nu arate sobru interiorul. Și plătește atenție la lucrurile dragi, cum sunt cărțile sau tablourile. Ele din start sunt pete de culoare.
În dormitor culorile pastelate sunt mereu relaxante. Aici suprafețele mari sunt pereții și patul. Da, poate zici că am uitat de pardoseală, dar ea, deși este mare, ai în vedere că este acoperită de pat. Îți sunt suficiente două carpete, hai trei, pe lângă pat ca să-ți fie bine. Și în ciuda faptului că în imaginile de case vei vedea paretele din dreptul tăbliei patului decorat cu tapet sau altceva, ai grijă că ceea ce vezi din pat este în fața ta, deci sfatul meu este să decorezi și acel perete cu ceea ce-ți place ție. Altfel, culoarea preferată o vei vedea doar când intri în domritor, nu și după :). Aici tapetul Visionary este unul special, cu model în relief care se vede mereu diferit sub razele luminii, fie ea naturală sau artificială. Dar culoare contează. Alege-o și cu gândul la zilelel reci, când lumina este mai gri. Iar cu ajutorul lenjeriilor de pat, pot aduce culoare și prin ea o stare de spirit care să te binedispună!
Și dacă-și place un tapet sau un material textil, dar n-ai curajul să le folosești pentru suprafețe mari, bucură-te de ele ca și tablouri. Le înrămezi și te obișnuiești cu ele. Așa o să-ți dai seama dacă îți plac cu adevărat sau nu, iar indiferent de concluzie măcar adaugi ceva frumos și colorat în casă. Uite, aici un astfel de crâmpei cu flori vesele dă foarte bine. Iar dacă ai curajul să alegi un model anume, nu încerca să asortezi pereții cu mobila, ci cu pardoseala și alte decorațiuni textile. Așa totul va fi armonios, unitar, și restul obiectelor vor părea integrate în aceeași poveste.
Ai o pardoseală cu model sau una veche pe care ai vrea să o schimbi? Nu te descuraja! Chiar dacă nu ai bani ca să o schimbi, poți aduce ceva nou în casă, cum ar fi covoare mici în culori neutre. Sfatul meu este să alegi unele simple, ideal suficient de mici pentru a le putea spăla în mașină. Și în general, fă cum simți. Nu există reguli, mai ales în ziua de azi. Important este ca tu să te simți bine în casa ta! Și dacă-ți plac piesele din colecția de accesorii Esprit Home, uite la noi in tara sunt mai multe magazine in diferite orase unde le poți găsi. Vezi aici adresele acestor magazine: esprit-home.com/storefinder
Like
Interesant!
Ma bucur ca ai gasit articolul interesant. Stiu ca majoritatea romanilor ar arunca din casa obiectele vechi, mai ales mobila 😀
noi, romanii, nu dam importanta lucrurilor vechi, vrem totul nou, ne place eleganta…aceste obiecte de mobilier ofera simplitate si confort caminului tau
Eee…nu chiar toti romanii, dar multi dintre noi. Si eu era sa arunc lucruri vechi, dar m-am oprit la timp 🙂 Deformatie profesionala, hehe…
cred ca as face o meserie din a transforma lucruri -mobila si alte obiecte,numai ca nu se cauta ,am acum o biblioteca florentina,unde si ce sa fac cu ea intr-o casa gen mediteranean,?
Cum ce sa faci cu ea? O pastrezi!
eu una prefer mobila veche, e mult mai frumoasa si mai rezistenta decat asta noua
Cristina, fiecare cu gusturile lui 🙂 si cu bugetele lui. Eu am vrut sa atrag atentia ca e pacat sa aruncam mobila, doar pentru ca e veche. Am vrut sa demosntrez ca se poate sa ai un interior frumos alaturand lucruri noi unora vechi 🙂
eu cand m-am mutat cu sotul in apartament am primit o mobila veche si am reconditionat-o si arata super
Poze! Poze! Vrem poze! 🙂
Am sa fac niste poze, sau sa caut sa vad daca am poze cu mobila inainte si dupa 🙂
Multumesc Cristina! Ar fi super 🙂