Atelierul Antoanetei Nadu din Bechet, judetul Olt

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Covoare oltenesti tesute in atelierul Antoanetei Nadu

Povestea Antoanetei Nadu este extraordinară. Cunoscută acum ca o profesionistă în țesături tradiționale oltenești, doamna Nadu din Bechet, județul Dolj, a fost o viață întreagă profesoară de biologie. Cum a ajuns de la catedră în rândul artizanilor de top din România? Ei bine, asta am aflat-o pentru tine la Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri de la Romexpo. În timpul cât a fost profesoară, catedra nu i se ocupa și a acceptat să predea și ore de lucru manual, mai ales că tradiția populară a fost mereu pe sufletul ei. Evident că a fost și dirigintă și a avut grijă să-i învețe pe elevi ei lucruri folositoare pentru viață, de la cum să pui masa, la cum să cârpești haine sau să faci preșuri din resturi textile. Lucru manual, dar să fie util copiilor în viață, zice doamna Nadu. Ok, și cum a ajuns să aibă atelier?

adelaparvu.com despre covoare oltenesti facute de Antoaneta Nadu (10)

adelaparvu.com despre covoare oltenesti facute de Antoaneta Nadu (7)

După ce s-a pensionat, și-a dat seama că are o grămadă de timp liber. Asta s-a întâmplat în anul 2000. Și fiindcă era pasionată de tot ce înseamnă tradițional s-a înconjurat de multe obiecte din casa bunicilor și părinților ei. A fost tristă să vadă cum în satul ei lumea încet, dar sigur, nu mai știa să facă nimic ca pe vremuri. Toți cumpărau covoare turcești și vase de plastic. Așa că s-a gândit să le readucă aminte de frumusețea tradițiilor zonei și a început să organizeze la ea în sat expoziții. Și le făcea cu obiectele adunate de prin familie, cu petreceri la vatră și mâncare tradițională, ba și mobilierul era din acela simplu scăunele și mese de lemn. Și lumea a început să vorbească în sat despre ce lucruri frumoase se făceau odată, că și ei mai au pe acasă una alta, că uite și cutare mai țese, mai face. Soțul și băieții doamnei Nadu, dacă au văzut pasiunea ei pentru arta de artizanat au încurajat-o să-și facă atelier. Și uite așa, tot în 2000, în primul an de pensionare, l-a deschis și a avut alături prima țesătoare.

adelaparvu.com despre covoare oltenesti facute de Antoaneta Nadu (9)

L-a început s-a chinuit mult, cumpăra și pregătea lâna manual, o vopsea, apoi țesea din ea de la carpete la covorașe. Dar lumea a început să-i dea atenție, însă doamna Nadu știa că trebuie să iasă la târguri să se facă cunoscută. Așa a ajuns la București la Muzeul Țăranului și s-a prezentat ca fiind profesoară. Ei bine, n-a avut niciun câștig de pe urma asta, ba din contră, specialiștii de la muzeu au crezut că ea este un intermediar care cumpără țesături tradiționale și le revinde. A fost foarte tristă, dar nu s-a lăsat. A făcut în așa fel încât cei de la muzeu să vină să-i vadă atelierul și să se convingă că ea țese cu propriile mâini. Și uite așa a ajuns Antoaneta Nadu în lista scurtă, dar valoroasă a artizanilor români. Desigur, au trecut ani până să obțină recunoașterea, dar odată obținută, i-a adus mari satisfacții.

Atelierul Antoanetei Nadu din Bechet, judetul Olt

Atelierul Antoanetei Nadu din Bechet, judetul Olt

Acum are cinci țesătoare, un atelier minunat și un mic muzeu în sat. A ajuns acum, printr-un parteneriat cu instituții statului, să țină cursuri de reconversie profesională pentru cei disponibilizați sau cei care vor să-și schimbe meseria și e tare mândră că ultima dată, anul acesta, a avut 65 de femei pe care le-a învățat despre acest meșteșug. Unele deja și-au deschis magazin și vând obiecte făcute de ele. Și chiar dacă e vorba despre tradiție aici, să știi că are site, este la curent cu noutățile din arta textilă și mereu invitată la târguri internaționale. Este fascinant cum după pensionare doamna Antoaneta Nadu, acum la 66 de ani, este atât de înfloritoare, activă și ocupată. Spune că asta este cea mai frumoasă perioadă din viața ei, când poate să facă exclusiv ceea ce-i place și cum îi place. A văzut și lumea de când este artizan, fiind în grupul celor puțini și aleși care să reprezinte țara la evenimente internaționale. A fost din Finlanda până în Dubai și e necăjită că nu reușește să vorbească la perfecție engleza. Deh, deformație de fost profesor :).

Tesatoare in atelierul Antoanetei Nadu din Bechet, judetul Olt

Tesatoare in atelierul Antoanetei Nadu din Bechet, judetul Olt

Alaturi de doamna Antoaneta Nadu in standul ei de la Romexpo

Alaturi de doamna Antoaneta Nadu in standul ei de la Romexpo

Nu ți-am spus nimic despre covoarele țesute de ea, dar crede-mă că mi se pare foarte tare povestea ei. Covoarele le vezi, îți plac sau nu, deși mă îndoiesc că nu ți-ar plăcea, și sunt făcute după catastife vechi cu motive tradiționale de demult. Desigur că-și pune amprenta de creator și mai adaugă pene, frunze, culori, dar îi iese de minune. Cât am stat în standul ei de la Romexpo am aflat și prețurile, circa 400 lei metru pătrat la covoare. Deci un covor, în funcție de mărime poate costa de la 850 lei la 1800 lei. Și știi ce e tare? Că aceste covoare au fețe duble, practic ai două covoare într-unul singur. Sunt foarte frumoase, din lână naturală 100%. Antoaneta Nadu spune că are un covor oltenesc vechi de peste 100 de ani pe care nu l-a spălat niciodată, dar care arată impecabil. Deci, dacă ai grijă de ele, nici nu se strică, dar dacă vrei să le speli trebuie să o faci exclusiv cu apă rece și fără să le înmoi în prealabil. Tot timpul trebuie clătite bine și de preferință să le speli cu săpun de casă. Dacă ai timp, du-te la târg la standul ei și vorbește cu ea, o să te încarci de veselie. Uite, aici și site-ul artalasat.ro unde ai datele de contact. Minunată doamnă, superbe țesături! Nici nu se putea altfel!

adelaparvu.com despre covoare oltenesti facute de Antoaneta Nadu (12)

adelaparvu.com despre covoare oltenesti facute de Antoaneta Nadu (11)

adelaparvu.com despre covoare oltenesti facute de Antoaneta Nadu (2)

adelaparvu.com despre covoare oltenesti facute de Antoaneta Nadu (1)

adelaparvu.com despre covoare oltenesti facute de Antoaneta Nadu (5)

adelaparvu.com despre covoare oltenesti facute de Antoaneta Nadu (6)

24 Responses to Covoare oltenesti tesute in atelierul Antoanetei Nadu

 1. ecoarta spune:

  Sunt ardeleancă până în măduva oaselor, dar când văd asemenea minunăţii ce reprezintă ancestralitatea noastră, mă bucur că sunt româncă!

 2. danailie2004 spune:

  Frumos articol si frumoasa persoana despre care scrii, pe care am avut placerea sa o cunosc. Cu singura mentiune ca Bechet e in Dolj, nu in Olt. 🙂

 3. Am cunoscut-o si eu pe Dna Nadu la acelasi targ si pot spune ca m-a impresionat pana la lacrimi. Este o femeie pe cinste, iar covoarele erau absolut fantastice! Felicitari pentru articol.

 4. Cre Jo spune:

  Am si eu un covor de-al doamnei.. cumparat prin 2007 sau 2008, arata ca nou.. ce-i drept e in camera „buna” 🙂 sub grinda de la 1863 :))

 5. Deea spune:

  Buna ziua,

  multumim pentru articol. Ne-am dori sa putem pune o categorie speciala de covoare spre vanzare pe http://www.decorino.ro/. Vom incerca sa luam legatura saptamana aceasta.

  Multumesc.

 6. Eugene Rusu spune:

  Intrebare: exista posibilitatea sa cumpar din aceste covoare, din strainatate. Stie cineva vreun link sau email, sau orice informatie de contact a d-nei Antoaneta Nadu?
  Cu multumiri anticipate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *