Ai să găsești o mulțime de idei ingenioase și cu siguranță vei prinde curaj în a folosi și combina culorile după ce vei afla povestea cestei locuințe. Ți-am mai prezentat o casă concepută de cuplul acesta de arhitecți și văd că stilul lor este clar influențat de pasiunea pe care o au pentru Mexic. Casa acesta colorată este un minunat proiect de restaurare și transformare a unei hacienda vechi și modeste dintr-un sat mexican. Când au cumpărat locul pe el se afla o ruină, dar le-a plăcut o ușa de intrare în casă și provocarea ca pe terenul mic cu laturile de 11,27 x 15,85 metri (adică 178,6 metri pătrați) să ridice o construcție care să le servească atât ca și casă, cât și ca loc de birou. S-au îndrăgostit de atmosfera satului vechi cu străduțe pietruite și clopotele bisericilor care se aud în fiecare zi, așa că și-au spus că trebuie să-și folosească talentul pentru a proiecta ceva frumos în acord cu cele câteva clădiri de patrimoniu rămase pe strada lor.
Deși era o ruină, au păstrat majoritatea materialelor găsite pe teren. Și unele sunt refolosite într-un mod neașteptat. Casa au conceput-o astfel încât la parter să existe zona privată, iar la etaj să existe birourile lor. Soții Cathi și Steven House (ce nume predestinat pentru profesia lor!), căci a lor e casa, s-au gândit la un spațiu mare în zona privată, unul deschis și multifuncțional, cu dormitoarele la etaj, dar separate de zona de birouri, unde se accede pe o scară separată din curtea interioară. Totul este creat în jurul micii curți, tipic mexicane, unde au salvat toată vegetația pe care au găsit-o inițial. Acum, casa pare mult mai mare decât este, grație acestui truc de separare a accesului între corpurile de clădire și a culorilor și detaliilor folosite pentru fațade.
De altfel, după cum o demonstrează și prin proiectul casei lor, soții House sunt maeștri ai culorilor. Chiar și în mica grădină interioară totul pare variat pentru că au știut cum să evidențieze fiecare colț și să-l facă funcțional. Spre exemplu, pervazul lat din zona corpului ce adăpostește bucătăria, este folosit pe post de oficiu pentru servirea mesei în aer liber. Apoi, parapetul lat din zona ferestrei generoase a livingului este folosit și ca loc de ședere. Și da, pentru pavajul din curte au refolosit materialele recuperate de la vechea ruină, chiar dacă unele placaje de piatră au trebuit tăiate și montate pentru a forma pavajul personalizat de aici. Au fost tăiate pentru că întregi prezentau multe imperfecțiuni, așa sub formă de fâșii defectele sunt mascate în noul desen configurat.
Spațiul zonei de zi este foarte luminos, dar nu numai datorită suprafeței vitrate care include și ușa de intrare în casă, ci și nuanței vesele de galben. Pereții i-au refăcut din chirpici, cu excepția structurii de rezistență din beton mascată acum, dar necesară pentru a susține etajul. Tencuiala este naturală, un finisaj aplicat după o metodă tradițională mexicană, iar pardoseala este cu plăci vechi recuperate de la vechea construcție. De aici și ambianța specială. Șemineul este strategic poziționat central, el asigurând încălzire la parter, dar și la etaj. În plus, separă frumos zonele în spațiul deschis, într-o parte e bucătăria și sufrageria, în cealaltă livingul propriu-zis u locurile de ședere.
Mi-a plăcut mult cum au rezolvat și locurile de ședere din camera de zi. Este vorba despre un mobilier fix, zidit peste care au așezat perne confortabile. Un astfel de mobilier are dezavantajul că nu mai poate fi mutat, dar marele avantaj este că spațiul este perfect optimizat. Practic, astfel de locuri de ședere îți ocupă mai puțin loc decât niște canapele tipice. Dar aici este vorba și despre stil, și mobilierul fix se integrează perfect! Țesăturile cu motive frumoase, micul mobilier din lemn și scaune din împletituri completează superb acest ambient relaxant, ca de vacanță.
Sufrageria și bucătăria sunt gândite ca la carte. Se vede că sunt arhitecți. Soluția cu bucătăria în L pe colțul spațiului mi se pare genială. Practic mobilierul pentru depozitarea veselei îl ai în zona mesei, dar gătitul e separat, după colț. Deci se evită și amestecul obiectelor și stilurilor, dar și răspândirea aburilor și a mirosului în spațiul multifuncțional de zi. Și pentru că în partea asta nu aveau fereastră, au concepută o fantă de lumină care se propagă frumos pe zidul masiv. Este un detaliu, dar care contează enorm în atmosfera interioară.
Și ca adevărați creatori, au apelat la artiști și artizani care să le facă finisajele, dar și diferite lucrări pe comandă, cum ar fi balustradele sau accesoriile de mobilier, picioarele patului sau cele de la mobilierul din băi. Au configurat un acoperiș în terasă, așa că există un acces sus de tot de unde poate fi admirat satul și clădirile sale. Oricum, dacă ai trece pe strada lor și ai vedea casa de afară, n-ai bănui nicio clipă cât de viu și colorat este totul la interior. Un adevărat refugiu pentru minte și suflet. Mie mi-a plăcut la nebunie casa asta, doar îmi știi vorba – O viață avem? Colorată să fie!
1