adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (2)

In apartamente, Design Interior

Un mic palat intr-un apartament spatios

Știu că-ți sună ciudat palat într-un apartament, dar după ce ai să vezi generoasa casă prezentată aici o să-mi dai dreptate. Sincer, n-aș fi crezut că e posibil să faci așa ceva, o astfel de amenajare, într-o clădire de locuințe colective oriunde s-ar afla ea. Ambianța este una cât se poate de încântătoare, o adevărată poveste creionată prin stiluri clasice diferite, de la renascentist la Ludovic al XV lea, de la la stil victorian la antichități și obiecte tradiționale turcești. O combinație inedită care imprimă casei un șarm magic.

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (15)

Da, nu vreau să te dezamăgesc, dar trebuie să-ți spun, în cazul în care ți-ai făcut speranțe că așa ceva există la noi, că locuința se află în Madrid. Proiectul de reamenajare este semnat de arhitecta Belén Maroto de la Arpa Architectos, care a înțeles pasiunea pentru antichități a proprietarilor și a încercat și reușit să integreze împreună obiecte disparate într-un spațiu atipic. Locuința măsoară 400 de metri pătrați, obținută după alăturarea a două apartamente mari. Desigur că inițial existau multe camere și holuri întunecoase, dar ele au  fost desființate, lăsând la vedere structura de rezistență. Oricum, din multitudinea de încăperi, s-a obținut în urma reconfigurării planului inițial spații ample și luminoase.

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (4)

Maxima lui Cicero „O tempora o mores!” (Ce vremuri, ce moravuri) inscripționată în latină deasupra ușii livingului îți dă o idee asupra personalității acestei case și amintește de necesitatea menținerii moralității, a obiceiurilor bune indiferent de capriciile vremurilor. Odată ce treci pragul ușii, descoperi livingul inundat de lumină, care pune în valoare fiecare detaliu al pieselor ce conviețuiesc aici. Mobila, fie că e vorba despre scaune și mic mobilier în stil Ludovic al XV lea, canapele Chesterfield englezești sau modele contemporane, pare a fi din acest peisaj. Interesant este că funcțiunile zonei de zi, respectiv livingul și sufrageria, sunt dispuse de o parte și de alta a unei biblioteci generoase. Arhitecta a avut grijă să conceapă pereți curbi, care separă discret și frumos zonele casei.

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (3)

Jocul de volume se întrezărește peste tot, de la tavan și până la prezența coloanelor. E interesant că suprafețele mari nu au fost decorate, așa cum te-ai aștepta cu stucaturi sau picturi murale. Arhitecta a lăsat totul cât mai curat, astfel încât obiectele frumoase să devină protagonistele acestei case eclectice. Pe de altă parte, astfel s-a obținut o atmosferă elegantă, și, în lipsa unor pereți decorați, piesele și obiecte diferite ca stiluri sunt mai ușor armonizate. Lustra turcească, fotografiile sepia cu piramidele egiptene, piesele de mobilă ce amintesc de epoci diferite trebuiau cumva ancorate în realitatea contemporană și asta nu o poți face decât apelând la simplitate. Accente mai luxoase se găsesc în sufragerie prin prezența candelabrului cu cristale.

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (2)

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (5)

Când descoperi însă bucătăria îți dai seama că registrul s-a schimbat. Aici e clar un decor în stil victorian creionat sobru în alb și negru, dar atât de grafic cu pardoseala tip tablă de șah și pereții îmbrăcați în tapet. Fiind două apartamente unite, evident că erau două bucătării. Deși ele comunică acum deschis între ele, separările au fost necesar a fi păstrate din cauza structurii de rezistență. Una dintre ele a devenit locul exclusiv pentru gătit, iar cealaltă, aflată în apropierea actualei sufragerii este concepută ca spațiu de depozitare a veselei. Câtă veselă? Multă! Pentru că proprietarii sunt amatori de petreceri, unul dintre motivele care i-a și determinat să caute o locuință centrală și să aibă suficient spațiu pentru o mulțime de invitați.

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (7)

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (6)

Dormitoarele sunt simple, cu aceleași finisaje discrete ca și în living. Fundalul acesta elegant lasă loc pieselor de mobilă impozante, precum paturile să fie punctul de atracție al încăperilor. Decorațiunile textile sunt în tonuri moi, pastelate și îți dau senzația de confort și răsfăț. Ceea ce m-a impresionat însă a fost baia matrimonială, unde descoperi adevărate cadre scenografice. Zici că ești pe un platou de filmare, nu într-o locuință situată la etaj într-un bloc, fie el și central situat într-o metropolă ca Madrid.

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (11)

Mi-a plăcut foarte mult ideea de a tapeta cu bucăți de oglindă patinată un perete întreg. Ce ușor poți obține o atmosferă de poveste cu niște oglinzi vechi! Asta da idee. În rest, obiectele sanitare sunt din categoria de lux, iar pardoseala din gresie ce imită lemnul e perfectă aici. Ți-am spus că te simți ca într-un palat. Păcat doar că atunci când privești pe ferestre, fațadele blocurilor vecine te smulg rapid din povestea de petit palais și te izbesc din plin cu secolul XXI cu muchii drepte și reci. Oricum, mi-e mi-a plăcut casa asta, sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (10)

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (12)

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (1)

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (13)

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (9)

adelaparvu.com despre apartament ca un palat Foto Elmueble (14)

Sursa Foto: ElMueble

3 raspunsuri pentru Un mic palat intr-un apartament spatios

  1. […] designer londonez de interioare Baldassarre La Rizza nu doar că-ți spune cum ai putea adaptat stilul clasic într-un apartament, dar îți și exemplifică exact prin modul cum și-a amenajat el locuința de două camere din […]

  2. Andreea F spune:

    Intr-adevar superb, tavanele sunt foarte „de efect” dar baia e cea mai cea… ce m-as mai relaxa!

  3. Ioana spune:

    De vis, vreau si eu codul de culoare ptr pereți:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *