adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (11)

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Toamna vazuta de artista Dorina Horatau

Știu că sunt mulți care nu iubesc toamna, dar poate că vor vedea cu alți ochi acest anotimp când vor da de instalațiile făcute de Dorina Horătău. Mi-au plăcut la nebunie, doar sunt colorate. Dar dincolo de frenezia cromatică m-a încântat abstractizarea toamnei. Frunzele văzute ca foi suprapuse, un degrade coloristic al metamorfozării lor. Numai că Dorina Horătău a încapsulat aceste momente în structuri verticale. Instalațiile artistice, denumite Foi/ Frunze te duc cu gândul mai departe, la devenirea noastră. Om fi și noi ca niște frunze până la urmă, nu?

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (10)

Dorina Horătău creează artă textilă, dar nu-i este frică să încalce convențiile și să lucreze cu materiale primordiale, cum ar fi fânul. Da, nu te-ai fi gândit la o instalație din fân, nu-i așa? Dar ea este artist și se joacă, iar în fân a găsit expresia esenței tradiționalului, căci nu există gospodărie la țară care să n-aibă în bătătura curții așa ceva. Și pentru Casa Arhitecților a creat special o instalație denumită Sit, ce apare ca un șir de covoare străjuite de stegulețe. O reinterpretare simpatică a ierbii într-o clădire care a dus-o cu gândul la brâncovenesc. Mie îmi pare și ironică. Mă gândeam cum ar fi să aibă un asemenea covor un director de bancă sau un CEO de la vreo companie mare. Până să ajungi la ușa lui, să treci printre covoarele astea de fân cu stegulețe 🙂 N-are rost să-ți explic prea multe. Cu arta până la urmă e simplu: îți place sau nu. Mie îmi plac instalațiile Dorinei Horătău și mi-ar plăcea să le găsesc în spații publice, acolo unde ar avea loc să se desfășoare și să ne provoace simțurile și gândurile.

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (11)

E ciudat că despre prieteni scriu așa de rar și trebuie să-ți mărturisesc că Dorina Horătău îmi este foarte dragă. Nu doar că este un artist nonconformist care creează artă textilă, dar este și cadru didactic, mai exact Lector universitar doctor și șeful Departamentului de Artă și Design Textil din cadrul UNArte. Și din această ipostază se zbate pentru studenții ei, organizează expoziții și evenimente pentru a-i promova. Nu întâmplător a fost organizată Gala Arte și Design Textil anul trecut, ea fiind promotorul acestui eveniment care să scoată la lumină tinerele talente și să omagieze numele sonore, dar uitate, din arta textilă de la noi. Abia aștept ediția următoare și mă voi implica cu drag în organizarea ei. Până atunci te las să te bucuri de aceste instalații, minunat imortalizate de fotograful Corneliu David, în cadrul unei expoziții din această vară, care a avut loc la Casa Mincu în cadrul Nopții Galeriilor. Sper să te facă să vezi altfel toamna :).

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (12)

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (6)

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (5)

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (9)

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (8)

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (7)

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (1)

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (2)

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (3)

adelaparvu.com despre instalatiile Foi si Sit de Dorina Horatau Foro Corneliu David (4)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *