Casa construita de zidarul Mihai Cubanit

In Constructii, Mesteri, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Mihai Cubanit – zidarul care face case din piatra

Că tot ne plângem de meșteri, uite că sunt și unii foarte pricepuți care au rămas în țară. Și sunt sigură că după acest articol voi afla de și mai mulți. De Mihai Cubanit am aflat prin recomandări și merită să-ți povestesc despre el pentru că nu știi când o să ai nevoie de meșter adevărat. Ceea ce mi-a atras atenția este faptul că face parte dintr-o familie de meseriași. Bunicul lui a fost pietrar, tatăl zidar și el i-a urmat. A învățat de la cei bătrâni, iar acum are o experiență de 22 de ani în zidărie. Dar are o mare pasiune: casele din piatră. Și știe să le facă excepțional. A lucrat la casa sculptorului Buculei, dar prima casă pe care a ridicat-o a fost pentru el. Și când începi așa, eu zic că asta cea mai bună carte de vizită.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (20)

Mihai locuiește în localitatea 2 Mai și spune că primii clienți au fost turiștii. În principal străinii pentru că românii sunt încă fascinați de casele astea moderne cu polistiren, case pe fațada cărora “dacă-ți proptești degetul se face gaură“ cum zice Mihai. N-are rost să mai reinventezi roata, ci doar să o adaptezi la ce ai nevoie, îmi explică. Dacă în Dobrogea sunt construcții din piatră de pe vremea romanilor, de ce ți-ai face casa din alt material? Și piatră se găsește, acel calcar deschis la culoare specific zonei, care se integrează perfect în peisaj. La casele astea, Mihai folosește pentru învelitoare olane. Când l-am întrebat de unde le ia mi-a a spus că le-a cumpărat pe toate din zonă. Sunt olane vechi, făcute manual și recuperate de la construcții vechi. Și-a făcut stoc pentru clienții lui. De asemenea, integrează și elemente vechi, cum ar fi coloane sau decoruri ornamentale exterioare, ce aduc aminte de istoria locului.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (16)

Dar cum se face că un zidar s-a apucat să ridice case? Mihai spune că experiența este sfântă. De multe ori oamenii vor o casă, dar n-au imaginația necesară să știe cum o vor. El chiar le desenează pe hârtie, are un prieten care este proiectant și transpune într-un proiect totul, dar el știe meserie suficient de bine încât să aprecieze exact ce se potrivește fiecărui client în parte și să-și imagineze casa ideală pentru el. La mare e musai să ai terase exterioare, că doar vara vrei să stai la aer. Iar înăuntru, unde e răcoare vara și cald iarna, că doar zidurile sunt între 50 și 55 de cm grosime, o să tot stai când plouă sau vine frigul. S-a apucat să facă aceste tipuri de case pentru că se pricepe, dar le face numai pentru cei ce-și doresc cu adevărat. De ce? Pentru că experiența și pasiunea lui nu merită irosite pentru cineva care vrea doar așa, de moft sau pentru că a văzut la vecinul.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (11)

El construiește, să ne înțelegem, cu propriile mâini toate casele. Echipa lui? Încă un prieten. Da, sunt doar doi oameni care fac o casă întreagă. Nu poate face mai mult de două într-un an, dar și pe astea le execută ireproșabil. Partea frumoasă la casele din piatră este că n-ai nevoie de tencuială la interior, le poți lăsa așa, iar în timp casa capătă o patină frumoasă. În plus, scapi de întreținerea fațadelor, că nu mai trebuie să văruiești sau să renovezi nimic. Și sunt trainice! Mihai armează zidurile, nu că ar fi nevoie, dar vrea el ca proprietarii să fie siguri și liniștiți. Și-ar fi dorit ca la casele pe care le ridică să poată monta exclusiv tâmplărie de lemn, dar încă n-a găsit un producător bun în zonă care să le facă astfel încât să rezistente la aerul sărat de la mare. Dar spune că important este ca specificul zonei să fie păstrat, chiar dacă pentru asta mai faci și compromisuri cum ar fi tâmplăria de PVC. Oricum, zidurile astea de piatră respiră bine, deci nu există niciun risc ca ambianța interioară să aibă de suferit din cauza calității aerului.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (10)

Am vorbit ceva cu Mihai și e tare haios, dar îmi place că este hotărât. Faza asta cu nu construiesc case pentru cine nu merită o apreciez maxim. Și pe bune că nu mi se pare mult 600 de euro pe metru pătrat. Doi oameni îți ridică o casă! E timpul și priceperea lor la mijloc pe care le dedică ție și familie tale. Și poți să ai siguranța că o astfel de casă te ține mult timp. Practic, o lași moștenire. Mihai spune că a făcut multe lucrări din piatră, nu doar case. A făcut garduri, anexe, placări interioare cu piatră, multe dintre ele la București. Dar a avut comenzi și în alte părți, spre exemplu la Sinaia, dar spune că acolo se potrivește piatra din zonă, care are altă consistență și culoare. Omul ăsta e foarte hotărât și încrezător în forțele lui. Are 42 de ani și spune că atât cât îl vor ține puterile va construi pentru că-i place meseria lui. Nu vrea să aibă ditamai echipa pentru că atunci trebuie să stai cu gura pe alții, să-i supraveghezi, ori Mihai spune că asta e un fel de sclavagism, mai bine pune mâna el și știe că iese o treabă bună.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (6)

Satisfacția când vezi o casă terminată, după ce zilnic nu reușești să faci mai mult de un metru de zid, este enormă, spune Mihai. Îi ia cam patru cinci luni să finalizeze totul, adică la cheie. Nu doar că face zidurile, ci se ocupă de tot. A făcut și alt gen de case, dar după el nimic nu se compară cu una de piatră. Îi place trăinicia lor, atmosfera plăcută de la interior și aspectul exterior care evoluează frumos în timp. A lucrat și prin străinătate, dar și-a dat seama că acolo n-are unde să avanseze. Aici în țară măcar continuă tradiția familiei lui și face case pentru oamenii suficient de deștepți care înțeleg că un meșter bun trebuie plătit la adevărata lui valoare.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (19)

Mihai spune că sunt meșteri talentați și pricepuți în țară, dar sunt umiliți. Ori decât să lucreze pe degeaba, mai bine refuză. De aia el nu se complică. Face ce-i place pentru cine crede el că merită și pentru cine îl plătește atât cât cere. Nu e lacom, dar știe exact că timpul nu-l mai recuperezi, iar priceperea n-o dobândești ușor. Uită-te și tu la casele astea și spune dacă nu sunt senzaționale! Mie mi-a plăcut omul ăsta pentru că le spune pe șleau. Și mi-a mai plăcut pentru că știe meserie și e conștient de asta. Este mândru că e zidar și îi place la nebunie ce face. Bravo lui! Eu apreciez oamenii care-și câștige pâinea cu propriile mâine, care știu să facă lucruri frumoase și trainice și sunt pasionați de meseria lor. Suntem ca într-un stup de albine – fiecare se pricepe la ceva, iar noi avem nevoie de meșteri, ca atare merită să le răsplătim efortul și talentul. Vrei să intri în legătură cu Mihai? Ia vezi aici pagina lui de Facebook. unde are și numărul de telefon. Dar vezi, dacă nu-ți răspunde înseamnă că e la treabă. Ai răbdare că te sună el înapoi sau trimite-i un sms 🙂 Sper să-ți fie de folos!

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (18)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (12)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (9)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (8)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (14)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (7)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (4)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (13)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (3)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (17)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (5)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (2)

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (15)

63 Responses to Mihai Cubanit – zidarul care face case din piatra

 1. oau! imi place enorm casa!!!

 2. Superbe! Bun gust si migala, intr-adevar!

  • adela parvu spune:

   Ma bucur ca-ti plac Cristina!

   • ruxandra sarbulescu clit spune:

    Draga mea, casa care apare in mai toate fotografiile apartine sculptorului Mihai Buculei si a fost inspirata de casele desenate de doamna Delavrancea la Balcic, cu importante contributii personale, cum ar fi fusurile coloanelor canelate pe care taranii le gaseau cand arau pamantul si carora le-au gasit un alt rost, le foloseau la treierat. Mihai Buculei le-a adunat de pe la unii si altii si le-a intors la rostul lor asezindu-le in tainicul chiostro al casei de pe malul marii. Mihai Buculei l-a scolit si pe acest mai tanar Mihai care a prins mestesugul dar pare sa fi uitat sa pomeneasca de la cine… observati ca e mare diferenta intre casa aflata pe drumul dintre 2 Mai si Vama Veche si celelalte unde a lipsit cel de la care mai tanarul mester a prins mestesugul. Pacat !
    Ruxandra Sarbulescu

    • adela parvu spune:

     Buna draga Ruxandra! Multumesc pentru precizari. Cred ca Mihai a vrut sa fie doar discret, sa nu dea numele proprietarilor 🙂 Important este ca a invatat de la maestrul Buculei si ca face treaba buna mai departe.

    • Ruxandra C. spune:

     Stimata Doamna,
     Casele desenate de doamna Delavrancea erau inspirate din vechile case tataresti din zona …fusurile coloanelor canelate sunt elemente de inspiratie brancoveneasca, si asa mai departe, in concluzie, nu ma pot abtine pentru ca este dureroasa nota de aroganta care rasare din comentariu. Din ce constructii vad in jurul meu in aceasta tara, se pare ca diploma nu mai este un garant al bunului gust sau simt iar atunci cand un mester are si bun gust si capacitate de a invata plus pasiune, eu una imi scot palaria…Referitor la diferente, una din celelalte case (a mea) nu a dorit defel sa fie acelasi stil cu a d-lui Buculei,ci mai degraba s-a dorit a fi un loft pescaresc provencal… Imi pare rau, nu cred ca stilul diferit dar la fel de prietenos cu natura din jur, o face mai putin de bun gust… Chestiune de gust, dar nu si de prost gust… In concluzie, felicitari pentru D-l Buculei, este bine atunci cand esti un reper in arta, sa lasi cat mai multe mosteniri valoroase, chiar si in domeniul care nu-i apartine si anume arhitectura…

     • mihai sz spune:

      sa intelegem, atunci, ca meritul tanarului mester este mai mic pentru ca nu a pomenit numele proprietarului?

 3. Anca Otelea spune:

  De fiecare data in drum spre Vama, ochii imi ramaneau atintiti spre minunata casa din piatra… o adevarata bijuterie! Imi amintea mereu de eleganta castelului de la Balcic… Uite ca am aflat si cine a cladit-o! Felicirari, maestre!

 4. Anca Otelea spune:

  De fiecare data, in drum spre Vama, ochii imi ramaneau atintiti spre minunata casa din piatra… o adevarata bijuterie! Imi amintea mereu de eleganta castelului de la Balcic… Uite ca am aflat si cine a cladit-o! Felicitari, maestre!

 5. […] piese de mobilier pe zone și a adăugat culoare prin decorațiuni. În plus, a placat pe alocuri zidurile cu piatră, ca să mai rupă din imaginea de spațiu lung și îngust și să creeze colțuri plăcute în […]

 6. […] care au recuperat materialele vechi ale casei și le-au integrat frumos în noua imagine, cum ar fi pereții placați cu piatră și bârnele de lemn. Vezi? E modernă, dar și rustică, mai pe scurt nu au alterat cu nimic […]

 7. […] să-ți faci o casă de piatră, să știi că ai și cu cine. Uite, ți-am scris de curând despre Mihai Cubanit care face asemenea case la noi. Deci aici de față ai un model reușit, simplu și elegant, dar ai […]

 8. […] fereastra se poate deschide. Pe geam vede în curte, care și ea a suferit mari transformări. Dale de piatră împânzesc zona din jurul casei, iar între ele e pus pietriș pentru drenajul apei. Acum ei nu […]

 9. […] este un exemplu grăitor. Unde mai pui că este și o casă rustică, una veche recondiționată cu pereți din piatră și bârne de lemn ce-și arată vârsta și parcă-ți spun că nimic nu e nou pe lumea asta, dar […]

 10. Monica spune:

  Frumos! Si eu doresc sa-mi fac o casa in Bucovina. Sunt inca indecisa: piatra sau barne rotunde? Cât costa mp deconstructie casa piatra?

 11. […] bine. Are o doză de austeritate interiorul, dar fiind o casă de vacanță pare numai bine așa. Construcția din piatră este una veche, de secol XIV, o fostă casă spaniolă din orașul Madremanya, provincia Girona, […]

 12. […] să se schimbe pardoseala, iar el a achiziționat-o pe cea veche și a montat-o la el acasă. Alte piese din piatră, ce se găsesc acum în grădina lor, au fost cândva parte a porții primăriei, și ea schimbată […]

 13. […] mi-ar fi plăcut să-ți spun că este undeva la noi la mare, dar după înălțimea coastei sigur te-ai prins că în altă parte. Mai exact în partea de sud […]

 14. […] de-a dreptul copleșitor. Cine s-a întrebat vreodată cum ar arăta arhitectura tradițională din zona Dobrogei aici poate avea un reper. Nu este doar un loc de vacanță, este mult mai mult decât atât. Un loc […]

 15. […] ci materialele sunt folosite atipic. Da, este o casă mică, un refugiu pentru pescuit ridicat din bucăți de stâncă recupertare, adică unele ce n-au putut fi folosite la alt gen de construcții și le-au întrebuințat aici. […]

 16. […] Philippitzis & Associates au conceput-o cu o fundație zdravănă din beton pe care au ridicat zidăria din piatră, iar la interior au lăsat în zona de zi un spațiu amplu care să lase la vedere zidurile și […]

 17. […] verde al grădinii. Tare frumoasă casa asta. M-a uns pe suflet! Aș vedea un proiect similar în Dobrogea, unde clima și materialele naturale cum e piatra se potrivesc de minune, desigur cu o arhitectură […]

 18. […] din vechime și au fost construite din piatră și calcar, cu bârne solide de lemn, cu garduri din piatră (care în Antichitate foloseau ca fortificații la scară mică). Și toate aceste materiale sunt […]

 19. silvia spune:

  Frumoase case si Mihai are dreptate , o casa ar trebui sa fie frumoasa atat in interior cat si in exterior ca si noi oamenii.

 20. Cel mai mult mi-a placut imbinarea peretilor de piatra cu cei moderni. Imi surade ideea de a avea un perete din piatra si unul dat cu lavabila. Dar cel mai mult, ca cel din piatra nu trebuie zugravit la x ani 😀

 21. Emanuel Guzu spune:

  Sa avem parte de mesteri priceputi..caci ce vad eu prin tara…durere mare.

 22. Stanciulescu Viorel spune:

  Foarte frumos! La Arbanasi , Veliko Tarnovo, BG, toate casele sunt asa. Ar arata f bine si la noi, in Dobrogea, casele in stilul acesta, desi, sa recunoastem, nu e stilul nostru!

 23. […] Construcțiile din categoria anexelor gospodărești din zona de munte a Spaniei sunt realizate din zidării trainice de piatră, cu acoperișuri susținute de grinzi masive din lemn. Sunt și foarte vânate pentru că […]

 24. alina spune:

  De cateori ma plimb pe jos intre 2 Mai si Vama , admir mereu acea casa din piatra, iar daca mergeti si pe faleza, o sa vedeti si ce gradina superba are !! ).

 25. […] adelaparvu.com: Că tot ne plângem de meșteri, uite că sunt și unii foarte pricepuți care au rămas în țară. Și sunt sigură că după acest articol voi afla de și mai mulți. De Mihai Cubanit am aflat prin recomandări și merită să-ți povestesc despre el pentru că nu știi când o să ai nevoie de meșter adevărat. Ceea ce mi-a atras atenția este faptul că face parte dintr-o familie de meseriași. Bunicul lui a fost pietrar, tatăl zidar și el i-a urmat. A învățat de la cei bătrâni, iar acum are o experiență de 22 de ani în zidărie. Dar are o mare pasiune: casele din piatră. Și știe să le facă excepțional. A lucrat la casa sculptorului Buculei, dar prima casă pe care a ridicat-o a fost pentru el. Și când începi așa, eu zic că asta cea mai bună carte de vizită. […]

 26. Iovan Adrian spune:

  parerea mea este ca 600 de euro m patrat este enorm de mult eu lucrez cu 150 euro la m patrat contruit din piatra si oamenilor li se pare mult cred ca este vb de o greseala,se pot vedea pe facebook contructii executate de mine la Popasul Legionarului Spinus.

 27. Iovan Adrian spune:

  Executam constructii din piatra oriunde in tara tel 00393200718380 , momentan suntem in Italia .

 28. […] așa, cum e Lulu Berci (care arată impecabil), Ovidiu Devisevici, Dănuț Hotea, Tănase Dobre, Mihai Cubanit numai că să-ți dau câteva nume despre care am scris pe blog, meșteri care sunt siguri pe ei și […]

 29. Bogdan spune:

  Alti mesteri pietrari mai cunoasteti? Mai spre centrul tarii?

 30. […] lumina naturală ce ajunge timid aici printre ramurile copacilor. Înainte de finalizarea turnului de piatră, adică în 1984, soțul ei a murit, dar ea a continuat singură lucrările cu ajutorul unor […]

 31. […] muncit un an la ea, dar au avut ghinion. Totul a ars în urma unui incediu și s-au văzut doar cu fundația de piatră. S-au amărât, așa că visul lor de-a începe o viață nouă s-a mai amânat cu cinci ani, timp […]

 32. […] zici că e înfiptă acolo pentru totdeauna, cu ale ei bârne și grinzi sănătoase din lemn și ziduri de piatră. Pe cât de impozantă e pe afară, pe atât de caldă și plăcută e la interior. Este clar o […]

 33. […] a avut clienți în sudul zonei centrale Marea Britanie, adică mai exact în Cotswolds, unde case din piatră și acoperișuri țuguiate vorbesc despre secole de istorie. Clienților ei urma să le amenajeze […]

 34. […] la combinația de materiale. Spre exemplu, la șemineul din living vei vedea treceri de la metal la piatră și mai departe bârne de lemn. La fel, la bucătărie mobilă din lemn masiv ale cărei fronturi […]

 35. […] și care a dorit să se bucure din plin de ea. Ca atare, pe lângă prezența bârnelor vechi, a pietrei, care aduc o notă de naturalețe, de integrate reușită în context a casei, veranda si terasele […]

 36. […] în olane, cu terase largi cu dale din ceramică și cu obloane la ferestre (ceva similar caselor vechi din Dobrogea). Da, s-a gândit și la un patio, o curte interioară, moștenire de pe vremea romanilor și […]

 37. […] a venit vorba de mobilă, în mare parte achiziționată de la Ikea. În camera de zi au păstrat pereții de piatră, dar au venit cu un contrast plăcut de nuanță în completare – un bleumarin plăcut, care […]

 38. […] Asia și Africa de Nord, întorși în țara natală a lui Feliciano, au găsit în Spello această casă din piatră, una tocmai bună ca spațiu, adică 127 de metri pătrați în total, ca fiind locul perfect […]

 39. […] exterior o casă simplă din piatră, cu acoperiș în două ape, ca de hambar, ca să spun elegant, dar la interior o atmosferă […]

 40. Niculescu Maria spune:

  FELICITARI!

 41. paula spune:

  FELICITARI ! Multumiri pentru materialul jurnalistic !

 42. Ada Oana spune:

  Poate ca ar fi bine sa mentionati si arhitectii care au propus si implementat in proiect, inca de la inceput, aceasta idee. Asa ar fi corect 🙂

 43. Daniel TAbarcea spune:

  Buna seara. As dori sa-l contacatez pe dl. Cubanit, dar pagina de Facebook nu e disponibila. Asputea sa-l contactez pe un e-amil sau un numar de telefon? Va multumesc frumos! Daniel T.

 44. Ramona Carabageac spune:

  Buna Adela,

  Mi-ar placea tare mult sa pot intra in posesia unei adrese de email sau a unui numar de telefon a dl Cubanit. Ne dorim mult o casuta din piatra si ne-am bucura sa putem discuta mai multe detalii in vederea dezvoltarii unui proiect frumos si durabil. Multumesc!
  Apreciez munca ta si te urmaresc cu drag.

 45. Cristina spune:

  Buna ziua,
  Si eu as avea nevoie de datele de contact, pentru o casuta la mare.
  Multumesc frumos anticipat!

 46. Articol frumos și (pentru tema aceasta!) sensibil. Nu am intenția să-mi mai fac o casă dar parcă sunt prieten cu cei pomeniți aici. Meritul autoarei!

 47. valeriu spune:

  nu e frig in casa din piatra?

  • ciprian spune:

   depinde, daca piatra este doar un element decorativ pe exterior,nu ar avea de ce. Daca piatra este in interior si este separata de exterior, prin camera de aer, sau izolatie termica, piatra din interior, nu numai ca are rol decorativ, dar in prezenta unei sobe, devine un bun inmagazinator de caldura ( heat storage ).

 48. ciprian spune:

  aceste lucrari din piatra expuse mai sus, pt un amator ar mai merge, dar pt un pietrar, personal as avea asteptari.Mortarul este cel mai slab element intr-un zid de piatra. In unele din fotografi, piatra pare a fi ingropata in mortar, lipsesc, pietrele de legatura, reginele,capacele. Coltarele nu prea arata a fi lucrate la meserie,si in unele locuri nu arata a fi legate de restul zidariei decat prin mortar.

 49. Leru Calota spune:

  Sa imi scuzati deranjul. Va rog frumos cum il pot gasi pe acest mester? M-ar interesa pentru o constructie in Gorj. Va multumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *