adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (10)

In Case, Design Interior

Si-a facut casa rustica in stil Wabi-sabi. Cum adica?

Bineînțeles că primul lucru care mi-a atras atenția a fost termenul Wabi-sabi. Ce înseamnă asta? M-am pus pe documentare și am aflat lucruri interesante. Wabi-sabi se referă la estetica japoneză. Așa cum pentru noi, europenii, conceptul de Frumos îl identificăm în cultura civilizației Greciei Antice, pentru japonezi conceptul de frumos este încapsulat în Wabi-sabi. Dar cum percep japonezii frumosul? Cam diferit de noi. Pentru ei estetica înseamnă autenticitate, adică conștietizarea și acceptarea a trei adevăruri ce au trecut testul timpului: nimic nu durează, nimic nu este terminat și nimic nu este perfect. Au dreptate, așa-i? Acest concept de frumos își are rădăcinile în religia budistă, care îndeamnă la austeritate și detașare față de lucruri, de materialitate în general.

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (3)

Cum arată designul unei case în stil Wabi-sabi? Ei bine, ca asta pe care ți-o prezint acum, adică un soi de minimalist care te duce cu gândul la faptul că nimic nu ține o veșnicie pentru că materialele sunt naturale, deci supuse degradării în timp. Apoi spații ample, aproape goale ce-ți dau senzația că amenajarea nu e finalizată. Și neapărat texturi rugoase ca și prezența modelelor ori dispunerilor asimetrice a obiectelor, care să ilustreze că perfecțiunea nu există. Pe scurt cei care iubesc Wabi-sabi se îndrăgostesc de fapt de calitatea obiectelor imperfecte (cum sunt cele făcute de mâna omului, care nu poate să facă nimic perfect, nu-i așa?). Ăsta e cazul și proprietarului de față care a dat peste o cabană din lemn banală și a transformat-o într-una contemporană.

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (18)

Casa inainte si dupa transformare

Casa inainte si dupa transformare

Proprietarul casei, un mare amator de munte și schi, a trecut de nenumărate ori în weekenduri și vacanțe pe lângă vechea cabană din lemn. Da, nu este o construcție nouă, ci una spectaculos modificată. Prietenii și rudele i-au spus că această casă firavă din lemn nu va suporta o transformare, deoarece este pur și simplu prea veche. Dar cu ajutorul arhitectului Agata Bukanska, proprietarul și-a pus planul în aplicare. Visa la un loc de refugiu rustic minimalist. Adică finisaje ca de canabă, dotări ca de oraș, cât mai puține obiecte, dar camerele pline de liniște și calm. Rezultatul chiar este impresionant. Au fost păstrați pereți vechi din lemn, dar peste ei s-au adăugat bârne noi, obținându-se un strat izolator suplimentar, ferestrele au fost modificate, iar interiorul debasarat de uși interioare. S-a obținut un spațiu aerisit la parter, unde lemnul predomină și încălzește totul. Asta chiar dacă sunt prezente obiecte din metal, cu aspect industrial de la focarul șemineului, mașina de cusut veche la lămpile cromate.

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (4)

Îmi place tare mult cum e îmbinată senzația de tradițional cu obiectele contemporane și cât de fidelă e amenajarea esteticii Wabi-sabi. Interiorul acestei case chiar îți induce o stare de relaxare numai când privești imaginile. Și totul e pare atâ de simplu! La bucătărie plăcile ceramice în stil patchwork chiar te duc cu gândul la imperfecțiune, dar este acel tip de dezordine ordonată. Totul se întâmplă pe o suprafață limitată, deci există control. Apoi locul de conversație din living poziționat lângă fereastră cu mobila simplă, dar confortabilă. Totul este un fel de strict necesar, dar frumos pus în practică. Este ideal pentru o casă de vacanță, iar proprietarul regretă că din cauza slujbei nu se poate muta definitiv aici. Zău că și mie mi-ar conveni așa o casă: mică, bine gândită și relaxantă. N-are sens să-ți spun mai multe, așa că te las să studiezi imaginile. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (9)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (8)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (7)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (5)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (10)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (11)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (12)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (13)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (14)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (15)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (16)

adelaparvu.com despre casa rustica in stil wabi-sabi Foto Aga Blazowska (17)Sursa foto: Aga Blazowska/ Weranda Country

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *