adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (7)

In Case, Design Interior

Restaurarea casei a durat patru ani, dar rezultatul este spectaculos

Când îți dorești să recondiționezi și să restaurezi o casă veche de secol XVI, dar tânjești la confortul actual, trebuie să fii pregătit pentru o aventură de lungă durată. Nu este deloc ușor să refaci totul cu tehnici vechi, căci de lovești de lipsa meșterilor, apoi este dificil să maschezi toată tehnologia contemporană ca să păstrezi nealterată atmosfera de care te-ai îndrăgostit. Și pentru un astfel de proiect de amploare lucrează zeci de oameni, fără exagerare, iar la final este clar că arhitectul va deveni și prietenul proprietarilor, căci fiecare pune umărul pentru materializarea unui vis. Arhitecta Belen Campos semnează restaurarea de față pentru minunată casă din Garrotxa, o regiune luxuriantă și frumoasă din Gerona.

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (1)

Arh. Belen Campos

Arh. Belen Campos

Este remarcabil faptul că locuința aceasta țărănească restaurată acum e auto suficientă din punct de vedere energetic. Este dotată cu panouri solare și încălzire prin pardoseală. Casa este orientată către sud-vest, ceea ce-i asigură o lumină naturală din plin la interior, dar și captarea razelor solare. Indiferent de vreme, panourile solare beneficiază de o temperatură constantă de minimum 13 grade Celsius, necesară pentru funcționarea lor eficientă. De asemenea, este instalat și un sistem geotermal care asigură încălzirea casei. Proprietarii și-au dorit o casă eco pentru că iubesc și respect natura, dar mai mult ei s-au hotărât să locuiască definitiv aici. Ca atare, voiau să beneficieze de o locuință care să consume cât mai puține resurse.

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (12)

Arhitecta a găsit inițial patru pereți întregi din vechea casă, în rest totul era în ruină. A trebuit să-i redea nu doar frumusețea de altă dată, ci să reconceapă organizarea interioară, care evident este acum diferită față de cea din secolul XVI când a fost ridicată. Arhitecta a căutat și a găsit meșteri și artizani pricepuți în recondiționare, dar secretul a fost că a folosit și materii prime din zonă, iar pentru restaurare s-au folosit tehnici vechi, de la refacerea tavanelor catalane vălurite la pereții din piatră. Clădirea avea la parter hambar și grajd de animale cu ferestre mici și cotloane întortocheate, dar acum aceste funcțiuni desfințate au făcut loc unor încăperi luminoase și plăcute.

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (14)

Casa are două etaje, iar ele sunt gândite acum conform planului arhitectei într-o casă generoasă și un mic apartament ce poate fi folosit separat. La parterul casei principale este livingul, sufrageria, bucătăria deschisă și baie. La etaj sunt dormitoarele, trei la număr, cu băi proprii, un lounge cu șemineu și o verandă superb. Tavanele nu au putut fi făcute prea înalte, dar ele sunt reușit refăcute, la un etaj sunt prezente cele cu ipsos, tipic catalane, la celălalt panta acoperișului este îmbrăcată cu lemn la vedere. Pardoselile sunt parțial din ceramică realizată manual la un atelier local și sub ele este montat sistemul de încălzire radiantă. În alte încăperi s-au folosit podele de stejar, iar lemnul în mare parte a fost recuperat din vechea casă. Șemineurile sunt folosite inteligent pentru a asigura încălzirea întregii casei, nu doar a încăperilor unde se află.

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (2)

Pentru decorul interior căutarea pieselor de mobilă și a decorațiunilor potrivite a fost una provocatoare. Ca să iasă bine, arhitecta și prorpietarii au căutat prin magazinele de antichități, prin târgurile de vechituri până au găsit ceea ce-și doreau. Canapelele și corpurile de iluminat sunt noi, dar au fost alese astfel încât să se încadreze frumos în ambientul casei. Nu e de mirarea că totul a durat așa de mult, căci patru ani nu sunt puțini pentru a finaliza un proiect de restaurare și decorare interioară, dar efortul a meritat. Îmi place totul și nu știu de ce, dar tâmplăria interioară mi-a atras atenția. Ușile astea masive, dar simple, par că sunt aici de-o veșnicie, la fel ca și mici ferestre cu obloane la interior. Remarcabil proiect, superbă casă. Sper să te inpire și pe tine!

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (15)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (19)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (4)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (16)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (18)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (6)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (17)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (25)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (27)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (8)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (26)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (23)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (22)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (7)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (24)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (10)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (9)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (11)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (13)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (21)

adelaparvu.com despre Casa Garrotxa Arhitect Belen Campos (20)Sursa foto: BCA Interiors, ELMueble

4 raspunsuri pentru Restaurarea casei a durat patru ani, dar rezultatul este spectaculos

 1. Juli spune:

  Minunata casa. Doar sa vrei sa traiesti in ea. Si mie im place mult peretele din piatra in combinatie cu peretele tencuit. Foarte frumos

 2. […] Articol integral la: http://adelaparvu.com/2013/12/06/restaurarea-casei-a-durat-patru-ani-dar-rezultatul-este-spectaculos… […]

 3. superba! pare asa comoda si intima
  iti trezeste dorul de o cafea, o carte buna si relaxare 🙂

 4. manu spune:

  MIRIFIC…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *