Camera pentru turisti

In Decoratiuni, Romania Mea, Shopping

De la Săpânța ai cergi și cuverturi, dar și cazare

Cum vine asta că ai și cazare? Păi știi femeile vesele de-ndură frigul chiar la intrarea în expoziția de la Muzeul Țăranului Român în timpul târgului de Moș Nicolae? Poate nu le știi, dar îți spun eu de ele, că am intrat în vorbă. Tare simpatice mai sunt. Mă interesa să aflu cu cât dau cuverturile, că sunt foarte frumoase. Anunța Stan mi-a spus că în sat se țes cergi și cuverturi colorate și vin până la București cu ele că doar în zona lor toată lumea are țesături d-astea. Eu de la cuverturi ajunsesem să o întreb pe doamna Anunța de ce nu-și fac la Săpânța casele la fel de vesele precum satul pictat din Polonia de care am scris pe blog. Și-mi zice că ele își fac așa, dar doar la interior. Păi cum? Păi uite așa, pentru că închiriază la turiști și le decorează cum făceau mamele și bunicile lor. Și îi zic că vreau să văd, așa că-mi dău numărul de telefon al fetei ei Maria ca să-mi trimită pe mail poze. Așa am ajuns de la cuverturi să aflu că-ți poți aranja și cazare în satul cu Cimitirul Vesel.

Camera pentru turisti

Camera pentru turisti

Camera pentru turisti

Camera pentru turisti

Anunța Stan din Săpânța

Anunța Stan din Săpânța

Dar dacă te interesează cergile și cuverturile îți spun că sunt la prețuri bune. Uite cergile care sunt 150 x 200 cm costă 150 lei, iar cuverturile alea faine la aceleași dimensiuni costă 250 lei bucata, dar nu e una la fel, așa că e bine  ă te uiți cu atenție și să alegi ce-ți place. În rest, dacă ai răbdare să le asculți pe doamne, dormice să-și vândă marfa și să se întoarcă acasă, că au o grămadă de treabă, te poți alege cu o vacanță în Maramureș, unde lumea, mai ales de sărbători, este toată îmbrăcată la țol festiv. Și chiar dacă în loc de case vechi vei descoperi vile noi, un lucru e cert, camerele pentru turiști sunt cu obiecte moștenite și decorate cum se făcea odată. Maria Pop, fiica Anunței Stan mi-a spus că în camera pe care o vezi în imagini majoritatea lucrurilor – de la icoane, ceramică pictată la cuverturi sunt de la bunica ei. Eu m-aș duce la Săpânța nu doar să văd cimitirul, ci și cum fac cergile și cuverturile, ci s[ aflu dacă mai există pictori pe lemn în zonă. Dacă tu ai fost la Săpânța, spune-mi cum ți s-a părut. Până atunci, sper că ți-am deschis pofta să schimbi două vorbe cu moroșencele de la găsești cu cergi la târg.

Cuverturi vesele de la Săpânța

Cuverturi vesele de la Săpânța

Cerci si cuverturi de la Săpânța

Cergi si cuverturi de la Săpânța

Camera pentru turisti

Camera pentru turisti

Camera pentru turisti

Camera pentru turisti

Maria Alexandra Pop nepoata Anunței Stan

Maria Alexandra Pop, nepoata Anunței Stan

Membrii familie Anunței Stan îmbracați tradițional la botez

Membrii familiei Anunței Stan îmbracați tradițional la un botez

Cei doi Grigore Pop, senior și junior :)

Cei doi Grigore Pop, tatăl și fiul 🙂

13 raspunsuri pentru De la Săpânța ai cergi și cuverturi, dar și cazare

  1. nico radu spune:

    imi pare rau dar niciodata nu m-am pacalit cum m-am pacalit cu morosencele. am comandat o iee si m-am trezit cu un naylon brodat, o fota sau catrinta din melana, o cerga vopsita cu ceva ce iese de mi-am inrosit toata baia de ai fi crezut ca este scena unei crime. chiar si Maramuresul (am fost si-n Sapanta)actual este o varza intre nou (betoane, fier si fudulie fara sens) si vechi pe care nu-l mai respecta. Ati fost la Moisei ? O bataie de joc, un ghid tinar ce facea si el un ban ne spunea ca „bolsevicii i-au omorat pe romani” ?! In Borsa sunt o multime de betoane (vile) abandonate pentru ca nu mai au bani sa le termine. Si-au vandut portile cele vechi (mandria lor) si au porti din fier forjat. In fine ! sunt multe de spus despre zona si o spun cu durerea unei transilvanence.

  2. nico radu spune:

    Imi cer scuze daca am fost prea dura dar chiar ma doare.

    • Adela Parvu spune:

      Eu cred ca asta e primul pas in a ne reveni – sa ne recunoastem greselile! E ca atunci cand esti bolnav, daca nu stii de ce boala suferi, cum sa te vindeci? Suna dur cand afli ca esti la pamant cu sanatatea, dar trebuie sa afli. Apreciez mesajul tau!

  3. breizhali spune:

    Tocmai ce am gustat în Bretania franceza „albastrul de Sapânta”, pe 28 noiembrie (Mis DU – luna neagra în limba bretona) cu ocazia unei expozitii realizate prin 1995 de un ucenic al creatorului Stan Ioan Patras si aduse la Lanvollon gratie unei colaborari fr-ro. Extrase picturale pe lemn si textul aferent, încadrat tot în lemn, sub tablou, remarcabile.
    Evenimentul a fost foarte apreciat de bretoni, caci la ei, bisericile si cimitirele sunt înca principalele locuri de întâlnire, distantele dintre gospodarii fiind mari… si ce ordine si abundenta de flori pe 1 noiembrie printre mormintele lor, asigurându-se astfel si comertul local. Va pot trimite niste poze daca doriti.
    Ne întrebam si noi, cei prezenti la expozitie de viitorul artizanatului naiv, în lupta pentru subzistenta. Nu e simplu de gasit solutii.
    Multumim pentru pozele de familie…

    • Adela Parvu spune:

      Buna draga Alina! Sunt curioasa, asa ca daca ai imagini, mi-ar face mare placere sa le vad 🙂 Poate iese si de un articol 🙂

      • Maria Baston spune:

        Buna, Adela! Astazi am inceput sa-ti citesc articolele, am auzit de tine la un curs de design interior pe care l-am inceput miercurea trecuta cu Irina Neacsu, la Sala Dalles. Multumim pentru toate informatiile si ideile pe care le prezinti!
        Am fost we trecut la Pensiunea Kalnoky, in Miclosoara, Covasna, la castelul contelui si in alte sate din zona; daca vrei poze sau impresii, ti le trimit cu mare drag.
        Multumesc si spor in continuare!

  4. Bianca spune:

    Buna seara. O contrazic si sunt foarte dezamagita de prima postare! Si spun asta tot ca si o transilvaneanca, dar care imi respect valorile. Poate ca sunt prezente si aspectele sugerate dar lucrurile bune sunt mult peste.
    Am fost pe jos pe traseul mocanitei la Viseu. Si am gasit case f curate si dichisite de parca asteptau oaspeti mereu (dar erau in pustietate-rar treceau oameni straini pe acolo) si morosanca era gatita si curata si avea margele la gat. Oameni de isprava si de omenie!

    • Adela Parvu spune:

      Binaca si mie imi place sa vad lucrurile bune si frumoase. Cu siguranta ca sunt cele opuse, dar daca ne concentram pe bine si pe frumos reusim sa construim mai mult si sa avem o viata mai implinita!

  5. Moraru Florian spune:

    Buna ziua Adela

    Numele meu este Florian Moraru,am 50 de ani si sunt din Calarasi.
    In prezent locuiesc si lucrez in Doncaster Uk. Am venit initial anul trecut cu un contract pentru 6 luni,dar acum sunt indragostit de Doncaster si de oportunitatile pe care le-am gasit aici si vreau sa-mi deschid o mica afacere cu produse de artizanat romanesti.
    Daca esti amabila,sunt sigur ca ai cunostinte destule, poti sa-mi spui cativa mesteri din zona dvs cu care eu sa pot lua legatura pentru aceste produse ? Eu doar le cumpar de la ei,iar transportul e asigurat de mine.
    Am gasit ceva oferte de la mai multe magazine online,dar pretul este sigur dublu sau chiar mai mult decat la producator,nu ca nu mi-ar conveni pretul,dar din aceasta afacere producatorul castiga cel mai putin si nu e corect.

    Adresa mea de email este: florian_moraru@yahoo.com

    imi puteti trimite toate datele pe aceasta adresa si eventual ,daca aveti disponibil cat mai multe foto sau vreun catalog cu produse romanesti traditionale.

    Nu fac asta ca sunt un mare patriot,dar vreau sa le arat celor de pe aici care este adevarata Romanie,si nu aia care o cunosc ei.

    Cu respect

    Florian Moraru

    Doncaster UK

  6. Irina Stan spune:

    Sapanta este mai mult decat Cimitirul Vesel. Trebuie descoperita si dupa ce o cunosti poti sa spui daca e bine sau nu. Va invit sa vizitati site-ul http://www.sapantamaramures.ro unde veti vedea produsele originale din Sapanta si cea mai mare parte din pensiunile care sunt pregatite sa primeasca oaspeti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *