adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (9)

In Constructii, Shopping

Incredibile sobe pictate

Când tehnologia se schimbă și îți vezi amenințată afacerea, ai două trei variante: te reprofilezi, faci totul la un nivel și mai înalt ca să devi de nișă sau închizi și ai plecat acasă. Ei bine, cei de la Zygmunt Kulig au ales ca în 1983 să facă în continuare sobe, dar numai manual, chiar dacă industria de profil a fost în cădere în Polonia datorită introducerii pe scară largă a încălzirii cu gaze. Sobele funcționau pe lemne, ca atare mulți renunțaseră la ele. Cei de atelierul menționat au vrut însă să arate că acest meșteșug merită să fie păstrat și că o sobă din cahle nu este doar utilă, ci și frumoasă. Și au ajuns să facă niște minunății de sobe pentru care au îmbinat priceperea meșterilor cu talentul artiștilor. Astăzi produc peste 300 de tipuri diferite de cahle și pot face orice tip de sobă, de la cele rotunde cu turn pentru living, până la cele pentru bucătărie sau șemineuri.

adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (5)

Și pentru ca totul să fie clar că e vorba de meșteșug, s-au zbătut să se ridice la standardele recunoscute de către comitetul lor național de artă etnografică Cepelia. Deși practic după 2004 artizanatul din acest domeniu se poate spune că a dispărut în Polonia, acum cunoaște un reviriment spectaculos. Nu doar că se creează și se manufacturează sobe noi, dar s-a ajuns și la reconstituirea celor vechi, care se mai găsesc în muzee sau case de patrimoniu celor vechi. Acum proiectarea modelelor se poate face pe calculator, dar producerea efectivă presupune lucru manual. Merită să vezi modelelor pe site-ul kafle.com.pl, dar până atunci ți-am făcut o selecție a celor mai spectaculoase, respectiv cele pictate care mi-au plăcut mie. Sper să inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (8)

adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (2)

adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (7)

adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (1)

adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (3)

adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (9)

adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (4)

adelaparvu.com despre sobe pictate Zygmunt Kulig (6)

18 raspunsuri pentru Incredibile sobe pictate

 1. nico radu spune:

  in comert a aparut vopsea rezistenta la caldura (alba pt calorifere-rezista de la 90 la 120 gr celsius depinde de firma sau neagra – rezista pana la 300 gr celsius ). eu mi-am vopsit cu cea neagra usile sobei (este un negru mat-inainte fosta propietara o daduse cu „bronz”) iar cu cea alba poti vopsi cahlele. ce vreau sa spun este: cahlele din fotografii sunt pictate ulterior cu pigmenti adaugati in vopseaua rezistenta la caldura si daca observati pictura ocoleste zona focarului care poate ajunge la temperaturi mai mari. oricum daca cahlele sobei ar depasi temperatura de 90 de gr celsius, ma indoiesc ca am mai putea sta iarna lipiti de soba.
  Si inca ceva, mi se pare mie sau ducandu-ma pe site-ul recomandat, au inglobat in unele modele si plita electrica ? probabil pentru perioada verii, sau mi s-a parut ?!

 2. Jorjette spune:

  Incredibil, superb e prea putin spus. Noi ne-am facut o soba standard, insa mi-ar placea la nebunie una in acest stil, un plus de culoare in camera nu strica niciodata. Nota 10+.

 3. jorjette spune:

  M-am tot uitat pe site-ul lor, insa nu am vazut nici un pret pe acolo 🙁

  • Adela Parvu spune:

   Jorjette, n-ai sa gasesti preturi. Trebuie sa ceri o oferta, dar inainte sa-ti spui ce ti-ai dori, ca sa-si dea ei seama ce forma au de facut si ce pictura urmeaza sa decoreze soba 🙂

 4. Monica spune:

  vai, ultima foto clar te îndeamnă să dormi pe cuptor. Creangă trăia mai aproape de Polonia decât noi. Cine știe ce cuptor avea în minte 🙂

 5. Lenuta39 spune:

  Doamne, cata frumusete !
  Multumesc pentru efortul de ne aduce in fata ochilor pentru admiratie, asemenea lucruri, locuri si traditii !

 6. danut casian spune:

  Buna,sobele sunt de o frumusete rara
  Se pot face si comenzi ,dar unde

 7. Selaru Marian spune:

  Nu am văzut sobe mai frumoase.am rămas uimit.frumos cred ca este cam puțin spus!

 8. Ina spune:

  Superbe ! Minunate !

 9. Cristina spune:

  Splendid …

 10. ghemcroitorie spune:

  Adela esti o minune de OM , prin postarile pe care le faci imi aduci de fiecare data primavara in suflet . Multumesc om fain si drag :*

 11. Incredibil de frumoase. Oricat ar costa, merita !

 12. Simona spune:

  Vrem sa comandam dar sa ajunga cat mai curand, ca vine iarna !

 13. izabela spune:

  Sunt superbe felicitări pt postare

 14. Stefano spune:

  Sunt opere de arta,mie mi-ar fi mila sa fac focul in ele le-as pastra in loc de bibelouri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *