Am primit mai multe mailuri în care sunt întrebată dacă pot recomanda un hornar, coșar priceput. Ei bine, a trebuit să trec la documentare pentru că nu puteam să recomand doi-trei meșteri pe care-i știam pentru toți cei care mi-au scris din zone diferite ale țării. Așa am aflat că există nu doar hornari pricepuți, ci unii care sunt atestați. Ba mai mult, am aflat că există o lege prin care fiecare familie ce locuiește într-o casă cu horn trebuie să-l curețe obligatoriu, în fiecare an, apelând la un coșar profesionist, în caz contrar primește amendă. Vezi aici Hotărârea nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilorla normele de prevenire şi stingere a incendiilor. Imaginea hornarului care aduce noroc este una doar una romantică pentru că acum uneltele și dotările s-au modernizat, deoarece și sistemele de încălzire sunt altele, că doar încălzirea nu se mai face azi exclusiv cu sobe de teracotă. Ca atare și modul de curățare al hornurilor este și el adaptat noilor provocări. Dar hai să-ți spun unde găsești hornari profesioniști și ce înseamnă că sunt atestați, dar și de ce apar unele probleme la hornuri și când e bine ca ele să fie curățate.
Uite, dacă vrei un hornar atesat sigur îl găsești pe site-ul asociației profesionale ASFOCH, adică Asociația Hornarilor, constructorilor de coșuri de fum și șeminee. Trebuie doar să alegi județul de unde ești, apeși pe hartă și vei găsi lista firmelor ce au specialiști atestați – asfoch.ro/judete. Acum, un hornar profesionist din România se instruiește constant la cursurile organizate în cadrul asociației și la Academia ProHornar. La această academie profesorii sunt cei mai buni meșteri din România, unul dintre ei fiind președințele asocițaiei ASFOCH Mircea Bălșoianu. Am aflat că există trei categorii de calificare a coșarilor de la ucenic, la hornar și maestru hornar. Și meseria asta implică multă responsabilitate. De ce? Pentru că nu e vorba doar de curățarea hornului, ci de faptul că în urma analizei reziduurilor rezultate un hornar poate indica care sunt problemele ce țin de evacuarea fumului și dacă hornul trebuie reparat sau înlocuit. Aici nu e de joacă sau de glumă! Din păcate au avut loc multe incendii din cauza hornurilor construite aiurea.
Dar cum îți poți da seama dacă un hornar este atestat sau nu? Îl selectezi din lista firmelor înscrise în cadrul Asociației ASFOCH, afiliată și la asociația europeană a hornarilor profesioniști. Un astfel de hornar îți lasă în scris datele privind lucrarea efectuată și recomandările sale, dacă există, evident și garanție pentru lucrare. Am aflat că, spre exemplu, centralele termice pe lemne lasă altfel de reziduuri față de clasicele sobe de teracotă și astfel coșurile trebuie calibrate și alese din materiale rezistente. La fel, arderea lemnelor umede lasă reziduuri în cantități mai mari și curățarea coșului trebuie făcută mai des. Apropos, când se curăță coșurile de fum? Cel mai bine vara sau primăvara, astfel încât să poată fi remediate eventualele probleme. Acum iarna, când deja coșurile sunt în funcțiune e mai greu, nu imposibil, dar dacă există reparații de făcut ele trebuie amânate. Intră pe site-ul asociației asfoch.ro și apelează la profesioniști pentru siguranța familiei tale. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Like
Multumesc! La noi tot vin cortorari in fiecare an care mint ca sunt „trimisi de primarie” si ca „trebuie sa-i lasam sa curete hornurile”. Ma intreb cati oameni ii cred si ii lasa inauntru, pentru ca sa ceara apoi preturi umflate pentru munca pe jumatate facuta. Acum stiu unde sa caut hornari de treaba.
Domnul cu joben e teribil! Stie cum sa devina si simpatic, chestie de marketing.
De la 12 ani lucrez curat si construiesc Cosuri centrale Cuptoare si tot asa http://www.semineurustic.aaz.ro . gresiti … Cine este asfoc si cum s-a infiintat . oameni care nu stiu Meserie nici cat noi . Asociatie care te inregimenteaza , ca sa le platesti anual Taxa de Smecher . a curata un cos si al resuscita cu tot cu semineu sau Teracota …este intradevar o Arta . De la Bunicul meu am invatat o meserie , sunt din Constanta , am 52 de ani , sunt inginer , lucrez cu cele mai noi tehnologii , … dar m-am saturat de lupii care asteapta pinca .
Ii Invit pe acei priceputi sa calculam cu un simplu pix in mana , un volum de camera de Incalzit , un Cuptor pt o Fabrica de Paine cu Focar de 20 mp cu zidarie perpendiculara din Caramida pe baza de galerii de aer …pe asa zisi experti ASFOC .
La 12 ani in Constanta , ereau 68 de Cosari Teracotari Doctori in Constanta , Pe Tara peste 400 , Ardeal Moldova Oltenia Marea Majoritate a familiilor le Cunosteam si le Stiu si acum … Am lucrat de la Hanul li Pintea Baia Mare , Pana La Petrila Ilia Bucuresti , Vatra Dornei , Buzau Bucuresti Galati Tulcea si Constanta ….Acest ASFOC ….cine Este ???
Cine Sunt Acesti Oameni , care dupa Revolutie sunt Doctori in Cuptoare si altele ???
0733-814.850
Marius Constanta
Buna ziua ,stimata doamna! Va urmaresc mereu emisiunea Visuri la cheie si imi place mereu ceea ce realizati. Imi cer scuze daca va deranjez , imi doresc ff mult sa fac o schimbare in bucatarie si in camera de zi. Poate nu este ok ceea ce fac, dar v as ramane profund recunoscatoare daca mi ati da o idee. As vrea sa schimb mobila cu una de culoare alba si sa pastrez gresia galben pai- bordeaux( nu mi permit sa o schimb),dar nu stiu daca o potrivesc bine caci am si camera de zi…( mentionez ca actuala bucatarie nu e un proiect de al meu) .In speranta ca voi primi un raspuns va multumesc anticipat.
Alina, albul se potrivește bine cu orice. Acum contează și ce stil de amenajare vrei și cum potrivești designul mobilierului cu finisajele existente.