adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, living rustic cu canapele rosii (8)

In Artisti, artizani, handmade, Case, Design Interior

Superbă casă! Și-au făcut-o la țară. Acum au și atelier de ceramică

Arta îți poate schimba viața așa cum nu te-ai aștepta. Proprietarii acestei case frumoase țărănești sunt tineri. Într-o zi au fost la o expoziție cu lucrările lui Picasso. Dar poate că puțini știu că Picasso, pe lângă incofundabilele sale picturi, a creat o mulțime de obiecte din ceramică, evident pictate. Marta s-a îndrăgostit de aceste lucrări și ajunsă acasă a încercat să facă și ea ceva similar. Așa că după câteva tușe neizbutite a realizat că și-ar dori să urmeze cursuri de artă. S-a interesat și a contactat un profesor ceramist, iar în același an s-a și înscris la școala de artă. Soțul ei a fost repede prins de febra creativă, așa că i-a călcat pe urme. El oricum era artist, dar pe partea muzicală. Și în tot acest timp s-au gândit să se mute la țară.

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, exterior casa rustica cu intrare traforata (11)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, ceramica raku (12)

Și-au dat seama că ar ieși mai ieftin cu traiul la țară. Au vizitat satul lui natal, unde au dat peste o casă veche din lemn cu o intrare frumoasă, dantelată. Cum era de vânzare au cumpărat-o și au mutat-o pe lotul lor de teren pe care-l cumpăraseră în alt sat. Și ce frumos și-au făcut căsuța! Atât de simplă și primitoare. Este fără îndoială o casă atelier, unde pasiunea pentru muzică, pictură și ceramică se simte din plin. Multe lucruri prin casă și le-au făcut singuri, iar culorile și combinațiile de obiecte alese reflectă ochiul lor talentat. Și uite că după absolvirea școlii de artă le-a venit ideea să-și facă un cuptor pentru ceramică Raku. E un tip de ceramică japoneză cu tradiție străveche, din secolul XVI, prin care obiectele din lut sunt arse în cuptoare cu lemne. Nu e implicat nici un procediu chimic modern sau alimentare cu electricitate a cuptorului, iar obiecte sunt modelate exclusiv manual. Și glazura e una specială. E o artă cu totul deosebită.

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski (15)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, cuptor ceramica raku (13)

Și pentru ceramica Raku au făcut în curte cuptorul. E nevoie de multe lemne, circa 10 metri cubi pentru o tranșă de obiecte, dar ies absolut minunat. Și nu doar că și-au făcut atelier, dar aici vin și studenții de la ceramică și fac practică, iar cei doi soți colaborează și cu Centrul de Limbă și Cultură Japoneză (vezi AICI centre la noi). Iar atunci când nu sunt în curte pe lângă cuptor, în casă răsună muzica. Multe instrumente și-au găsit locul aici, după ce Jacek a primit prima chitară de la unchiul său. Se adună prietenii și petrec. Și cum să nu petreci într-o casă atât de frumoasă! Albastrul e clar una dintre culorile lor preferate, căci îl vezi peste tot. Dar nuanțele sunt foarte plăcute și se combină excelent cu finisajele din lemn, pe care le găsești de la închis la auriu.

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, casa rustica usi pictate (9)

Sotii artisti Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz

Sotii artisti Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz

Mi-au plăcut la nebunie ușile pictate de la interior, din holul de la intrare. Și bucătăria spațioasă și frumos ambientată. Dar și livingul de-a dreptul modern, dar foarte reușit integrat temei rustice cu bârnele și covoarele albastre, cu tencuiala naturală într-o delicioasă nuanță de galben. Oamenii ăștia chiar au reușit să-și facă o casă de vis, iar faptul că atâția oameni le calcă pragul nu fac decât să răspândească mai departe acest stil rustic reinterpretat. Ei spun că de când s-au mutat la țară, nu doar că multă lume îi vizitează, ci au și ei mai mult timp pentru a merge la expoziții, teatru și cinema. Au avut și expoziții personale în țara lor de origine Polonia, dar și peste hotare. Uite, dacă vrei să vezi ce obiecte creează, intră pe site-ul lor ceramicy.republika.pl. Și nu uita că au ajuns aici după ce au vizitat o expoziție de artă. Nu-ți refuza ieșiri de genul acesta, cine știe ce idei îți vor veni și ție. Sper să te inspire casa asta!

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, bucatarie rustica albastra (5)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, bucatarie rustica albastra (2)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, bucatarie rustica albastra (1)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, casa rustica interior (7)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, lvijgn rustic cu pereti galbeni (3)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, living rustic cu canapele rosii (8)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, cuptor ceramica raku (14)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, casa rustica iarna(6)

adelaparvu.com despre casa artistilor Marta Kedzierska si Jacek Tratkiewicz Foto Marek Szymanski, extrerior casa rustica iarna (4)Sursa foto: Marek Szymanski/ Weranda Country, Ceramicy Republika

10 raspunsuri pentru Superbă casă! Și-au făcut-o la țară. Acum au și atelier de ceramică

  1. vasile spune:

    Frumos si cu un aer de rafinament facut totul.Mi-a placut termenul „stilul rustic reinterpretat.
    Stiu ca si in Romania lumea a cam inceput sa migreze catre sat ( un exemplu sunt chiar eu) in cautarea linistii , a armoniei si frumosului, sper sa avem si la noi cat mai multi oameni talentati care sa reinventeze satul romanesc, pornind de la traditional si pastrand valorile autentice in detrimentul kitsch-ului. Ce conace boieresti am vazut in zona Sibiului si in general in Ardeal, pacat ca de majoritatea se ocupa altii – romanii sunt preocupati de talk shoow -uri cu „fenomenala Biaca care a descoperit apa calda… la Paris. Hai sa fim oameni seriosi, pana nu avem pus la punct un sistem de valori adevarat si nu copy -paste vom ramane tot unde cu „cinste” ne-am instalat , in coada statelor din U.E, Eu ma uit la vizitele si comentariile de pe acest site si vad cat de multa lume este interesata de frumos, design, arta gradinaritului facuta cu migala si bun-gust. Multumesc ca scrii articole atat de frumoase care-mi insenineaza ziua. Cu stima si respect.

    • Adela Parvu spune:

      Ma bucur daca te inspira articolele Vasile! Normal ca i-am spus stil rustic reinterpretat pentru ca asa este. In ziua de azi nu mai exista canoane stricte sau clare in privinta stilurilor, iar viata la sat se modernizeaza si ea – apa curenta, baie in casa, panouri solare etc. La interior fiecare gaseste o modalitate proprie de decorare, important este sa fie pastrata atmosfera, spiritul locului. Parerea mea 🙂

  2. Doamne…cat este de frumos! Adela, nu stiu daca iti dai seama, dar esti un fel de profesor al bunului gust si un bau-bau pentru kitch! Prin minunatele tale materiale pe care le publici, educi publicul si il calauzesti incet dar sigur spre ceea ce inseamna frumos, calitate si bun gust. Din link in link si din share in share poate ca mai multi romani vor intelege ca „la tara” nu inseamna doar balegar si tantari. Si ca a avea casa nu inseamna sa-ti faci gard din inox si sa pui scaune din plastic pe terasa.

    • Adela Parvu spune:

      Ruxandra, exact asta vreau sa arat ca la tara nu inseamna doar balegar si tantari! Inseamna ceea ce vrem noi sa vedem 🙂 Eu asa imi inchipui viata la tara, adica una dintre variantele 🙂

  3. camelia spune:

    Sunt de acord cu cele spuse de Vasile. Bine ca strainii pot face lucruri frumoase, noi cei mutati de la oras la tara pe cine sa sunam ca sa cerem sfaturi despre traditii si obiceiuri romanesti, sa facem ce trebuie la casa, ca niste oameni gospodari, ce suntem?? Numai de Bianca, Andreea, etc, auzim la tv. Asta-i educatia pe care o da tineretului tv. Multumesc pentru toate articolele pe care le scrii si care ma fac sa visez cum voi realiza eu casuta mea de la tara. Ma doare sufletul sa vad ca mai toate articolele se refera la ce pot si ce fac strainii la tara si nu romanii la tara. Noi nu suntem in stare decat sa stam cu gura cascata la tv, este mai comod.

  4. […] generos pe care să-l poți reconfigura ușor, unde poți lucra acasă, chiar să-ți faci un mini atelier, sau să poți organiza petreceri și întâlniri cu prietenii? Sau unde familia ta să se simtă […]

  5. Brindusa spune:

    Superb, bravo lor! (Cu pisica bânduind pe lângă oale nu m-aş împăca, deşi am avut şi eu pisică şi-mi sunt tare dragi… Dar asta-i altă discuţie. 😀 )

  6. Daniela spune:

    doar o întrebare: picturile făcute pe lemn: uşă, mobila de la bucătărie, cu ce fel de vopsea au fost făcute? vopsea specială, sau acrilic, sau vopsea normală?. Mă interesează….că am şi eu ceva idei pentru acasă la mine, dar să ştiu exact ce să folosesc. Vă mulţumesc!

    • Adela Parvu spune:

      Buna Daniela! Poti folosi si acrilic si vopsea pe baza de ulei. Ideea este ca dupa ce realizezi pictura sa dai peste ea un lac. Acesta poate fi mat sau lucios, dar are rolul de protectie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *