adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (2)

In Case, Design Interior

Cabana de munte a unui bijutier renumit, cu interioare în stil Art Deco

Da, o cabană de munte poate fi luxoasă, elegantă și specială. Rusticul poate fi reinterpretat la standarde înalte, dar nu-ți închipui opulență, străluciri, cristale, foiețe de aur. Nu! Aici este un exemplu excelent de interior amenajat în stil Art Deco, un stil care a s-a rupt de dantelăria Art Nouveaului și anunța modernismul secolului XX. Apărut după al Doilea Război Mondial, Art-Deco-ul s-a remarcat prin simetrie, geometrie și utilizarea noilor metode de producție, folosirea mașinăriilor în realizarea obiectelor. Și toate aceste lucruri sunt elocvente aici. Numai dacă te uiți la fotolii la modul cum e realizată scara interioară. E vorba de o robustețe ce ia formă din materiale de calitate. Da, luxul nu strălucește, dar se simte de la textura netedă, perfect finisată a lemnului la marmura ce îmbracă băile. Dar cine și-ar face o cabană de munte în acest stil? Cu siguranță un cunoscător, iar în cazul de față este vorba despre celebrul bijutier elvețian Philippe Charriol. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (1)

Annick Charriot

Annick Charriol

Bijuterier și ceasornicar renumit, un adevărat artist, Charriol a fost toată viața înconjurat de pietre prețioase. Dar orice om care a cunoscut succesul avea nevoie de un loc de refugiu, unde reflectoarele presei să nu ajungă. Și a găsit această gemă, ca să spun așa, în Megeve, un loc unde se retrage împreună cu soția sa Annick și pritenii săi. A căutat mult o cabană montată pe gustul său. I-au plăcut peisajele de aici și liniștea. Știa că în privința decorului lucrurile pot fi schimbate și adaptate, dar el a avut și noroc, norocul de a-l mai prinde în viață pe arhitectul Henry Jacques Le Meme (1897 -1997), cel care a transformat Megève într-un loc de referință pentru noul stil montan. Cabana i-a fost dată pe mână în anul 1983, atunci când Charriot cumpărat-o și de când îi păstrează intacte interioarele creionate sub bagheta arhitectului care a lucrat pentru potenții oameni de afaceri de la începutul secolul XX, nume precum baronul Edmund de Rothschild. De altfel, datorită baronului, Megève a devenit dintr-un sat de munte aflat în umbra cunoscutei destinații St. Moritz, o adevărată stațiune vânată de atunci de celebrități.

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (4)

Cabana a suferit modificări, conform proiectului lui Le Meme. Inițial aici era un hostel unde trăgeau în special tineri, așa că încăperile erau multe și mici. Dar în urma transformărilor, care au presupus și refacerea formei acoperișului, interioarele au devenit aerisite, pereții din lemn au fost îmbrăcați într-o vibrantă culoare roșie, iar camerele comunică între ele, lumina pătrunzând din toate părțile. Și scara a fost refăcută și chiar dacă pentru construcția ei s-a apelat la artizani locali, ea este manufacturată în stilul Art Deco, cel care s-a dorit a conferi parfumul acestui refugiu exclusivist. Este foarte expresiv acest stil în contexul unei cabane. Nu ți-ai imagina de la exterior eleganța asta sofisticată a interioarelor, care sunt neașteptat de plăcute și calde. Art Deco și totuși rusticul montan se simte prin arhitectură și prin prezența dominantă a lemnului. Este o casă cu totul specială, un etalon al luxului care nu strălucește. O manieră originașă de a reinterpreta acest stil Art Deco pe care cei mai mulți dintre noi n-au avut ocazia de-a savura. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (3)

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (10)

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (2)

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (5)

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (8)

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (7)

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (11)

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (9)

adelaparvu.com despre cabana de munte in stil Art Deco, arhitect Henry Jaquest Le Meme, Foto Brian Harrison (12)Sursa foto: Weranda Country/ Brian Harrison

 

2 raspunsuri pentru Cabana de munte a unui bijutier renumit, cu interioare în stil Art Deco

  1. […] prea puțin apreciat și înțeles la noi. Da, rusticul nu înseamnă doar lemn și piatră, iar o cabană nu înseamnă doar bârne și mobilier improvizat. Într-o astfel de casă pot fi create încăperi […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *