adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, before and after barn transformation, Northworks Architects (1)

In Case, Design Interior

Dintr-un hambar vechi și-au făcut o casă cu piscină la subsol!

Extraordinar proiectul acesta de transformare a unui hambar vechi de 200 de ani. Și ai să-ți dai seama despre ceea ce vorbesc când ai să vezi și imaginile de dinainte de modernizare. Proprietarea aflată în afara orașului Niles din Michigan aparține unui cuplu pasionat de artă contemporană, doi colecționari înfocați, care apreciază designul actual. Au cumpărat locul în urmă cu 29 de ani, dar abia de curând s-au ocupat cu adevărat și de hambarul vechi, care avea și un siloz lângă el. Inițial, când au achiziționat terenul și clădirile de pe el, hambarul de pe vremea Războiului Civil din SUA (1861-1865) a fost reparat cu ajutorul unei echipe de meșteri Amish, cât să nu se prăbușească, dar de atunci nu s-a mai atins nimeni de el.

Dupa si inainte de transformare

Dupa si inainte de transformare

In faza de santier

In faza de santier

In faza de santier

In faza de santier

După 29 de ani, proprietarii și-au spus că merită să facă aici un loc cu adevărat spectaculos, o casă în care să-și găsească locul colecția lor de artă. Au apelat la arhitectul Austin Depree de la biroul de arhitectură Northworks Architects and Planners pentru un proiect întrăzneț. Care au fost cererile lor? În niciun caz un hambar în care să mulgă capre, ci o clădire care să vorbească despre secolul XXI. Au vrut să evite o falsă autenticitate, dar și-au dorit ca structura, lemnul vechi să fie păstrate. O sarcină dificilă, dar provocatoare pentru arhitect care a conceput o locuință cu adevărat luxoasă. Dar vezi tu că luxul acesta nu strălucește, nu epatează. De la exterior ai zice că e o casă absolut banală, ba mai mult că seamănă cu o hală. În schimb, atunci când ajungi să descoperi interiorul te frapează totul, parcă ești purtat printr-un tunel al timpului ce se intersectează parțial cu altele, de aici și rezultatul spectaculos. Dar hai să-ți pun cum s-a folosit arhitectul de ceea ce era vechi pentru a construi noul.

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, hambar transformat in casa cu piscina (4)

Structura hambarului a fost păstrată, dar fundația a fost modificată. Întreaga clădire a fost cocoțată pe stâlpi, iar sub ea a fost turnată o fundație nouă. Practic un alt nivel, ce urma să adăpostească piscina interioară (acum sub terasa generoasă). Structura pe stâlpi și grinzi a hambarului fost menținută și recondiționată. Chiar și lemnul existent în pereții fațadelor a fost din nou utilizat în amenajarea interioară, căci o patina autentică dată de intemperii și trecerea timpului nu poate fi înlocuită de niciun finisaj care o imită. Pe lângă fundația nouă, arhitectul a ales ca fațadele să fie îmbrăcate cu panouri din alumniu (siding). Motivul? Ele nu doar că protejează clădirea și înglobează un strat izolator semnificativ, dar și ranforsează structura, menține volumetria intactă. E ca și cum ar fi stabilizat geometria clădirii cu panourile de metal. Și acoperișul are învelitoare metalică. A păstrat golurile mari ale hambarului, adică porțile, pe unde se putea intra cu utilaje mari, cum ar fi tractorul, dar a ales o tâmplărie din oțel vopsit negru cu uși pietonale prevăzute în suprafața ei.

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, hambar transformat in casa (2)

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, hambar transformat in casa cu piscina (5)

Tâmplăria de oțel are același rol portant, este rezistentă și susține bine clădirea. Cu toate aceste modificări moderne, ideea ușilor culisante vechi, care existau inițial din lemn cu feronerie din fier, a fost păstrată, dar adaptată. În locul lor au fost montate panouri culisante din aluminiu care se închid pe baza unui sistem cu manivelă, așa cât să aducă aminte de vremurile vechi. La interiorul hambarului existau și paturi pentru porumb, cocoțate la nivel superior. Spațiile acestea au fost regândite pentru a asigura intimitate în loftul de sus, de la supantă, cum ar fi pentru baia matrimonială. Există și un lift care face legătura dintre parter și etajul interior. Iar arhitectul a conceput spațiile de la supantă astfel încât vechile guri de aerisire pentru porumb să devină ferestre. Ingenios! De ce? Pentru că în exterior clădirea își menține aspectul de altădată.

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects hambar transformat in casa cu piscina (3)
Interiorul este năucitor în primul rând datorită mărimii, în al doilea rând prin amenajare. Nu-ți închipui atmosfera aceasta rustică de la exterior. E un contrast total, de la culori la stilul abordat. De la industrialul sec de afară, ajungi într-un rustic reinterpretat, condimentat cu piese de artă contemporană și mobilier de design. Elementele industriale însă se regăsesc și la interior prin suprafețele de inox ale bucătăriei, prin lămpile metalice și balustrade, dar totul e excelent combinat. Și la partea de lemn s-au făcut alăturări reușite. Dacă în bucătărie și piscină sunt placări noi cu lemn de teak (rezistent la umiditate), nu-ți dai seama pentru că nu face notă discordantă cu lemnul vechi recuperat. Și combinațiile de mobilier și decorațiuni sunt inedite, de la masa veche din centrul casei cu scaunele moderne alături și până la colțul cu pianul, tabloul contemporan, piese de mobilă vintage și covoarele etnice. Ce  să mai zic de piscină și terasa exterioară? Este chiar un proiect senzațional pentru care fii sigur că s-au cheltuit o groază de bani. Dar eu zic că a meritat. Sper să-ți placă și ție!

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, interior sufragerie rustica in hambar modernizat (9)

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, living modern intr-un hamabar rustic (13)

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, interior living rustic in hambar modernizat (7)

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, interior bucatarie rustica in hambar modernizat (11)

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects (18)

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, interior hambar modernizat (6)

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects (10)

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, baie rustica intr-un hambar modernizat (8)

adelaparvu.com despre Michigan Barn, architect Austin DePree, Northworks Architects, piscina interioara intr-un hambar modernizat (12)
Sursa foto: Northworks Architects,

7 raspunsuri pentru Dintr-un hambar vechi și-au făcut o casă cu piscină la subsol!

 1. vasile spune:

  Super tare dar, cred ca investitia este substantiala si nu este la indemana oricui. O seara frumoasa.

 2. […] e realizată scara interioară. E vorba de o robustețe ce ia formă din materiale de calitate. Da, luxul nu strălucește, dar se simte de la textura netedă, perfect finisată a lemnului la marmura ce îmbracă băile. […]

 3. elafinta spune:

  cred ca faci foc la greu sa incalzesti asta! dar e foarte faina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *