Foto blazemakoid architecture

In Designeri si Arhitecti, Idei pentru acasa

Chiar așa! De ce arhitecții nu-și folosesc urechile? Hai să afli despre importanța zgomotului în casă și la birou

Pfooaaa! M-a dat pe spate omul acesta când i-am ascultat și văzut prezentarea pe platforma TED, prezentare cu titlul: De ce architecții trebuie să-și folosească urechile (ți-am postat link-ul mai jos). Și omul nu e oricine, așa unul care să-și dea el cu părerea, ci unul din experții de top în acustică. Numele lui este Julian Treasure și are o comoară de blog (ca să mă iau de numele lui :)) specializat în acest domeniu juliantreasure.com. După prezentarea lui Treasure am înțeles de ce nu m-am simțit bine niciodată în open-space-uri, în birourile acelea largi și deschise către toată lumea, dar și de ce acasă refuz să mai ascult radioul, când de afară și de la vecini oricum urechile, ca să nu spun neuronii, îmi sunt agresate. Da, zgomotul amplificat de la stradă, de la ceilalți, de la aparate la un moment dat nu doar că te obosește, dar te scoate din minți! Acum am înțeles cât de important este să alegi pentru acasă aparate electrocasnice silențioase, dar și când îți cumperi locuință să ai în vedere zona în care se află și nivelul de poluare fonică la care urmează să te expui.

[ted id=1564 lang=ro]

M-a surprins abordarea lui Julian Tresure pentru că spunea de designeri de interior acustici, de arhitecți ai acusticii urbanistice, care evident încă nu există, dar după sugestiile lui cu siguranță vor fi unii care se vor specializa în aceste domenii. Neapărat uită-te la prezentarea lui de pe TED pentru că ai și transcrierea în română. Durează până în zece minute, dar o să-ți deschidă ochii asupra unei probleme pe care nu o vezi, dar o simți. O să înțelegi de ce copiii noștri vin obosiți de la școală, de ce profesorii prezintă un risc ridicat de atac cardiac (da, din cauza zgomotului din scoli!), de ce pacienții și doctorii din spitale sunt la rândul lor stresați, dar și de ce suntem frânți după o zi la biroul nostru modern tip open-space. Și asta o să ne facă să avem grijă ca acasă măcar să ne oferim nouă și a lor noștri un mediu plăcut și relaxant și din punct de vedere fonic. Absolut revelatoare observațiile lui Julian Tresure! Poate după ele o să te mai gândești dacă vrei sau nu open space acasă 🙂 Sper să te inspire și pe tine!

12 raspunsuri pentru Chiar așa! De ce arhitecții nu-și folosesc urechile? Hai să afli despre importanța zgomotului în casă și la birou

 1. vasile spune:

  Foarte interesant dar mai ales probleme de noutate pe care multi dintre noi nu si le-au pus si n-am constientizat importanta unei atmosfere linistite fara zgomote puternice. Zilnic suntem agresati de tot felul de zgomote care in primul rand ne afecteaza sistemul nervos si sanataea in general. Multumim pentru informatii, foarte utile si folositoare daca tinem cont de ele. O seara linistita.

 2. Ing. CAZANARU LEONIDA, Deva, 0740185292, pensionar, 72 ani,fost cercetator stiintific principal, gradul I, Deva spune:

  Un arhitect-fara eventuale „ghilimele”-ar fi trebuit, obligatoriu, sa faca si un curs de ACUSTICA- cu sub ramura „acustica cladirilor rezidentiale”- care difera de acustica halelor industriale!!!-cu o conditie…sa fi facut -mai intai – un curs de constructii civile, pe care sa-l si inteleaga !!…Altfel, daca e un „arhitect-artist”, poate doar sa creioneze numai strict „linia arhitecturala” a constructiei si sa lase unui acustician veritabil adaptarea constructiei la normele impuse de „confortul acustic”…V-o spune un fost inginer pensionar care a proiectat incinte in care functionau surse de zgomot care puteau afecta precizia unor alte masuratori de parametri ale unor instalatii cercetate tot de colectivul pe care l-am coordonat…Doamne ce tineri mai eram…!!

 3. Dana spune:

  Foarte interesant discursul, este foarte adevarat si trist deoarece nu se face mai nimic in aceasta directie. Blocurile sunt foarte zgomotoase, mai nou acum ele se construiesc langa metrouri suspendate sa asigure accesul rapid al pietonilor la mijloacele de transport in comun si inca nu este tot ce poate fi mai rau. Exista blocuri din lemn cu cateva etaje, unde orice miscare a vecinului se face auzita.

  Cand locuiesti intr-un oras mare te expui la zgomot automat, daca vrei liniste te retragi la tara sau intr-un oras patriarhal.

  • Cata Lin spune:

   Buna remarca „mai nou acum ele se construiesc langa metrouri suspendate sa asigure accesul rapid al pietonilor la mijloacele de transport in comun” – la fel era si prin comunism: blocurile aproape de uzine si de intreprinderi pt ca oamenii sa nu piarda vremea pe drum, ci sa munceasca pt binele poporului (de asta avem acum industrie in mijlocul oraselor din Romania). Se pare ca vremurile se intorc, omul trebuie sa munceasca pt binele cuiva, orice minut e pierdut pt afacere 🙂

 4. Irina Anghel spune:

  Tocmai pentru că activăm 14 suflete, fiecare cu aparatura lui de birou, nevoi diferite pentru surse de comunicare şi de iluminat artificial, când mi-am ales… acasa, 70 de procente au contat panorama şi nivelul redus de zgomot. Ceea ce devine frustrant uneori, căderea concexiunii la telefonie mobilă şi internet, este în fapt o binefacere, pentru că zidăria este atât de solidă şi ne protejează intimitatea.

  Dl. Leonida are perfectă dreptate că ar trebui introdusă antifonarea ca obiect de studiu în facultăţile de profil.
  Scriu, gândindu-mă la arhitecţii Militari Residence, paradoxal complex ce era situat în top 3 vânzări imobiliare în Bucureşti-Ilfov prin 2012… În context, Adela, cred că ar fi nevoie şi de un articol ce să cuprindă reperele principale pentru cei care se află în căutarea unui cămin. Sunt trucuri de urmat, astfel încât satisfacţia achiziţiei să fie maximizată. Mulţumesc.

 5. Mrs. Mona spune:

  Hai sa spunem ca nu vreti sa stiti parerea mea. :-[ O alta problema a oamenilor Albi. Si Urbani. Si in general o problema a omului batran sau stresat. Dumnezeu este bun si locuiesc aproape la tara. Este atata de liniste ca ma si enerveaza. Uneori. 😀 Daca am facut o petrecere, vecina a chemat politia fiindca este amnezica si pocaita, nu ca noi galagiosi. Si de cand baiatul meu si-a luat moticicleta nici nu mai vorbim fiindca pretiosii ei copii nu pot dormi in momentul cand copilul meu pleaca cu motocicleta de 2 sau max 3 ori pe saptamana. Etc. Zgomot, agitatie, activitate inseamna viata, tinerete, vitalitate, muzica, interactie. Vrei liniste inseamna 2 lucruri sau trei; esti stresat sau in varsta. Stiu ca nu ne place zgomotul dar sa nu mai spunem la nimeni. Si acest individ care pledeaza ptr liniste sa paraseasca Anglia si sa viziteze Alaska 😀 Mofturi dragi prieteni:D nu va suparati pe mine ♡♥

 6. Mrs. Mona spune:

  Cum a zis regele Solomon. De fapt si de drept Toata lumea are dreptate. Nici nu stiu ce mI~a venit ieri de am scris asa de mult; 😀 deci am fost asa de zzgomotoasa / imi cer iertare.

 7. […] în organizarea și reorganizarea spațiilor de birouri. De asemenea, modul de iluminare, ca și acustica spațiilor sunt esențiale. Cu siguranță că o să-ți facă cu ochiul și ție, chiar dacă nu lucrezi […]

 8. […] tot ce aș fi putut să simt și nu am simțit”. Da, sunt multe lucruri pe care nu le vedem, nu le auzim cu adevărat. Le luăm pur și simplu de-a gata fără să ne oprim asupra lor, fără să ne bucurăm. Soții […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *